donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurHindoes vieren dit weekend het Holi feest

Hindoes vieren dit weekend het Holi feest

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op 4 maart vieren miljoenen Hindoes wereldwijd het Holi feest. Het Holi feest is het lente-, nieuwjaars- en overwinningsfeest. Het feest symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Holi-Phagwa is sinds 1970 een nationale vrije dag in Suriname. Sedert de vestiging van de eerste Hindoestanen in Nederland (al vanaf 1940), wordt Holi ook hier uitbundig gevierd.

In Den Haag, als grote stad met het grootste aantal Hindoestaanse bewoners van Nederland, is het Holi-feest geen onbekend fenomeen. In de wijken Transvaal en Schilderswijk groeit dit feest steeds meer tot een groepsoverstijgend festijn, waar Hagenaars uit verschillende etnische groepen (en vooral jongeren) uitbundig aan meedoen. Dit jaar is dat op zondag a.s. in het Wijkpark Transvaal.

Dit weekend besteedt ook Stichting Organisatie voor Hindoe Media (OHM) twee dagen aandacht aan deze bijzondere Hindoe feestdag. Op zaterdag 3 maart om 17.00 uur doen ze dat door middel van 2 kinderverhalen. En op zondag 4 maart om 12.30 uur staat de uitzending in het teken van de Holi viering en betekenis van kleur.

Waterkant.Net wenst alle lezers en bezoekers die Holi vieren een ‘Subh Holi’ toe.

Luister ook naar het HolyPhagwaParty nummer van Guus Pengel voor OHM

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

15 REACTIES
 1. Laten we mekaar recht in de ogen aankijken en vaststellen dat holy-phagwa niet meer is als vroeger. het hokjes gedoe heeft de pret danig verziekt.

  Als scholier was ik vrijwel de gehele dag te vinden bij mijn mati Ramphal.

  Anno 2007 is er in dat opzicht heel veel veranderd in dit overigens heel mooi land.

  Ik speel onder de huidige omstandigheden niet meer mee. Geen gehuigel!


  Maak melding
 2. Ik wens ieder een Surinaamse Paspoort bij die in het buitenland wonen, een welvarend Suriname en dat iedereen een betaalde baan krijgt. Subh Holi aan alle Sranangmang!

  Dewanand


  Maak melding
 3. Hierbij wil ik reageren op het gebeuren van holi. Ten eerste het woord holi is fout het moet holk zijn.Ten tweede er staat hindoes vieren holi feest.Kan mij iemand uitleggen wat het woord hindoe betekent.Hindoe betekent slaaf,diener ,laag volk, onderkruipsel deze naam hebben de moslims aan de indiers gegeven toe ze india overheersden.Ten derde grootste onzin dat holk op 4 maart is .Het valt in de maand phalgun op de dag dat er volle maan is. Dit valt dit jaar op zaterdag 3 maart 2007.EN de grootste onzin is dat het een hindoestaans nieuwjaars feest is. Het vikrami samvat valt dit jaar op 20 maart 2007.Ik hoop dat men dit in acht zal nemen en dat dit mensen tot denken zal doen.

  Een arye.


  Maak melding
 4. AAN alle mensen die op mijn reactie heben gereageerd deze mensen willen het niet tot zich laten doordringen wat de werkelijk heid is of ze schamen zich zo om de werkelijkheid onder de ogen te zien ten tweede deze mensen hebben weinig of geen opleiding gehad om dit te begrijpen. Gaan julie eens in de boeken duiken en kom eens een keer in discussie in het openbaar. De gene die zich als een hindoe laat vertegenwoordigen voelt zich natuurlijk aangesproken en indien je een arye bent laat je eigen niet als hindoe noemen.En trouwens deze mensen zijn van een andere ras die deze reactie hebben gegeven.


  Maak melding
 5. Beste Arye,

  Ik hebde wereld niet ontworpen, maar volgens mij is het volk Hindustaan afgeleid uit het voormalig Hindustan. Dat was het land voordat de opsplitsing in India en Pakistan.

  Wat ik wel jammer vindt dat hele volkstammen het verkeerd schrijven: Hindustanen (geeft ook gelijk aan waar het vandaan komt) i.p.v. Hindoestanen.

  Mvgr,


  Maak melding
 6. hoi,

  De moslims in pakistaan mogen blijven zijn dat India (ghandi ) een stuk van India heeft gegeven aan de pakistanen. Anders zou Pakistaan niet bestaan.

  subh holi iedereen,

  De hindoe is de beste geloof in de wereld.
  Geen ruzie of moord net als bij de moslims.


  Maak melding
 7. MENEER soesil heb jij wel de geschiedenis gelezen over india het hindoeisme is een eeuwen oude geloof en de arye is pas komen kijken dus hou je commentaar maar voor je zelf en ga iets nuttigs doen en probeer geen rasist uit te hangen want want wat houd arye in zal ik je dat uit leggen ARYEs zijn de afstammelingen van de hindus en toen ze niet door de islam waren geaccepteerd hebben ze zich zelf aryas genoemd dus ga maar weer lekker in de boeken duiken sukkel dat je bent
  mdvgr ramon


  Maak melding
 8. Ramon, jochie ga jij eens de geschiedenis leren en in de boeken kijken. Kijk in de rigwed wat arye betekent. Zoek in de woorden boek wat hindoe betekent en kom dan met de feiten pas. Laten we in discussssie gaan in het openbaar met jou mensen en met mijn geleerden en als ik verlies zal ik beelden gaan vereren wat een hindoe doet. Indien jij verliest moet jij de waidiek Dharme anvaarden. Geef een datum ik heb plek voor een discussie en trouwens soesil heeft groot gelijk deze man is een kenner en een geleerde met hem kan je praten en niet de sukkels die hierop een reactie verworpen hebben.Kom jij met de boeken waar staat dat arye`s van hindoes afstammen domoor.


  Maak melding
 9. MISVERSTAND naam HINDOE.

  Velen denken dat de naam Hindu door de India binnenvallende Moslims is gegeven aan de Hindus omdat de Moslims ds ‘S’ (van de rivier de Sindhu) uitspraken als een ‘H’. Sindhu werd dus Hindu (en waarom niet Hindhu ipv Hindu? en waarom werd Salim niet Halim en iwas Shariya ook Hariya?).

  De waarheid is dat het woord Hindu al heel oud is. Het schijnt door Bhagvaan Shri Raam te zijn gebruikt als lof aan de Sadhoes: Hij zei tegen hen: jullie zijn geweldloos en daarom echte Hindu. Hin=afkorting van Hinsa (geweld) en du=doer (ver van). Dus hij die ver afblijft van gewekd is een Hindu.

  Overigens is dit woord ook door Bhagvaan Vyasdev Krishna Dwaipayan gebruikt toen hij met zijn tijdgenoot en vriend Zarathustra (Iran) op bezoek ging naar de vorst aldaar. Hij kondigde zichzelf aan het hof aan als een brahmin (braahman) uit Hindusthan! En dat zo’n 3500 jaar VOOR de Islam!! M.a.w. Hindu is een woord dat door Bhagvaan (Shri Raam en Vyaasdev) aan ons is gegeven en niet door invallende Muslims!! Be proud of it!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES