Suriname kan wel meer halen uit goudovereenkomst

10

PARAMARIBO, 28 feb – Suriname heeft wel degelijk mogelijkhden om meer te halen uit de exploitatieovereenkomst met het Canadese goudbedrijf IAMGold. Dit stelt voorzitter Roy Shyamnarain van de Deviezencommissie, die toeziet op het deviezenverkeer in Suriname. De overeenkomst bevat een bepaling dat weer onderhandeld mag worden over ‘zaken van bijzondere aard.’

De stijgende goudprijs van het moment zou aangemerkt kunnen worden als zo’n zaak. Maar dan moet Suriname er ook werk van maken. Totnogtoe is er weinig van te merken geweest. Het enige dat regeringsfunctionarissen, waaronder minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, benadrukken is dat Suriname niet van plan is overeenkomsten open te breken.

Shyamnarain is min of meer dezelfde mening toegedaan: “Wij krijgen precies datgene wat we in de overeenkomst zijn overeengekomen. Je kan het niet openbreken, anders respecteer je je eigen wetten niet. Een maatschappij wegjagen is gemakkelijk, maar de naweeën zijn nog jaren voelbaar.” Intussen is de goudprijs gestegen van driehonderd dollar per troy ounce ten tijde van het sluiten van de overeenkomst, naar ruim zeshonderd dollar.


10 REACTIES

 1. Men kan maatschappijen niet wegjagen omdat men flinke tjoekoe’s heeft ontvangen.Men moet de dingen zeggen zoals ze zijn want een ieder weet dat in de wereld van nu,zaken elke dag kunnen veranderen.Trouwens,over respecteren van eigen wetten gesproken moeten de Surinaamse toppers zich diep en diep schamen om over dit item te spreken.


  Maak melding

 2. Jongens wat krijgen jullie nu ervoor?
  waarom niet zelf ontginnen en exploiteren.
  hoeveel je er nu ook voor krijgt de meeste vette winst gaat toch naar de canadezen?


  Maak melding

 3. Zij zijn toch slimmer, einde van de rit zit jij met lege handen..jullie hadden eerder je verstand moeten gebruiken, maar ja als je corrupt bent wil jij alleen een slag, voor je zelfve slaan en de rest mag in stront blijven zitten.


  Maak melding

 4. Ik ben het eens met de briefschrijver die stelt dat als er lieden zijn die de wetten van het land niet respecteren het de hoge heren zijn. Dit laat onverlet het feit, dat de bedrijven die in Suriname de boel leeghalen zelf ook boter op hun kop hebben. Hoezo wetten respecteren?.. Al die bedrijven betalen zelf smeergelden en houden zo de corruptie in stand, terwijl zij zelf met miljoenen ervandoor gaan. Neen, ik zie niet in waarom het contract niet open kan worden gebroken. Het bedrijf in kwestie zal nooit zeggen” ik heb dit en dat betaald, dus ik heb recht op”. Dat is hetzelfde als schuld bekennen aan kwalijke praktijken. Als het contract wordt oengebroken kunnen er twee dingen gebeuren, men gaat weer om de tafel zitten en laat het voor wat het is of men zegt van het contract moet worden nagekomen of wij gaan man en paard noemen met het risico dat al het foute shit op straat komt te liggen. Wie ballen heeft moet nu opstaan en handelen en geen slap gelul over respecvteren van wetten. Dat is een gepasseerd station in het bedrijfsleven en politiek in Suriname. Overigens komt dit soort situaties wereldwijd voor en hebben vrijwel alle grote multinationals, Shell, Texaco, Unilever, Ballast Nedam en noem maar op geen zuiver verleden. Waar komt het begrip prijsafspraken vandaan en het woord corruptie?. Juist een vinding van de multinational, in casu de blanke.


  Maak melding

 5. Canan..adezen,

  Moge Surinaamse een sluimerende VLOEK voor al deze boeven zijn,….
  in den beginne en in den eNDE

  Pitz……..zzzzhhhhhh
  Patz
  Blizz-Blazzhhh yourself to Oblivion….


  Maak melding

 6. Gewoon weer om de tafel gaan zitten. Bespreken wat nog beter en verbeterd kan worden.

  Die gouddeal van anno toen is en betekend :
  goud voor de buitenlanders en deal voor de suri´s.

  1 grote lachertjuh van Vtje met 1 boterberg op zijn kalende hoofdje. Het is al 1 wonder dat die boterberg van die kale knikker maar niet kan afglijden. Bij Vtje werkt de magnetische aantrekkingskracht allang niet meer.

  Vriendelijke groeten,…………


  Maak melding

 7. Jawel als het nadelig is voor land en volk mag jij en heb jij het recht je eigen wetten te verkrachten.

  Een domme mag in opstand komen op het moment dat hij weet dat hij slim geworden is..no sribi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.