Surinaamse jongeren krijgen Tranen van Den Uyl

14

PARAMARIBO, 28 feb – Scholen en bibliotheken zullen voorzien worden van exemplaren van het toneelstuk De Tranen van Den Uyl. Het betreft een initiatief van regisseur John Leerdam en de Organisatie voor Gerechtigheid & Vrede, OGV. De bedoeling is vooral voldoende inzicht verschaffen over schendingen van mensenrechten sinds 1980.

Behalve het puur verschaffen van informatie, is het ook de bedoeling de doelgroep een dosis moreel gevoel in te geven. “We willen dat alle schendingen veroordeeld worden uit die periode”, zegt OGV-voorzitter Betty Goede. Er komt ook een lesbrief over de periode na realisatie van de staatkundige onafhankelijkheid. In het stuk wordt een ontmoeting neergezet tussen een Nederlandse journalist en zijn in 1982 geëxecuteerde Surinaamse collega John Slagveer.

Volgens Leerdam is het de beste manier om indringend de sfeer van de militaire periode te weergeven. De distributie onder jongeren past binnen de doelstelling van het stuk. De Tranen van Den Uyl werd geschreven, “vooral omdat ik vond dat de nieuwe generatie moest weten hoe het allemaal is gegaan.” Ex-legerleider Bouterse vindt ook dat de jongeren geïnformeerd moeten worden over de periode na de coup van 25 februari 1980. Hij is daarom een informatieronde begonnen.


14 REACTIES

 1. Komt het weer uit een subsidie potje, en is het een richtingsverkeer.

  Men moet naar nu kijken en niet jaren terug..kijk maar op dit moment, de meest gruwelijke roof overvallen…
  Het land gaat naar zijn moer…door corruptie en bedriegerij…op den duur weet men niet meer hoe de boel fungeert


  Maak melding

 2. waarom geen boek over de wreedheden van blanken. 300 honderd jaar suriname geplunderd. waarom suriname niet in die 300 jaar opgebouwd.

  ach!1
  Blanken willen suriname voor een appel en een ei weer kopen.

  MAsra Bouterse is een nationalist. eentje die tenminste voor zijn volk opkomt en niet voor de blanken zoals el vene en sandoppie


  Maak melding

 3. De selectieve tranen van den Uyl?

  De orga voor “Ongerechtigheid & Oorlog” gaat zeer selectief te werk bij de classificatie van wat eigenlijk onder gerechtigheid zou moeten worden verstaan.

  Ik heb haar nooit horen reppen over de moord op 89-militairen in the line of duty en Surinamers ten andere zijde alsgevolg van die “vuile oorlog” in voornamelijk het Oosten des land.


  Maak melding

 4. Leerdam is gewoon een misselijke vent die met nietsdoen zijn geld in de tweede kamer heeft verdient.
  Hij moet nu dan ook witte voetjes behouden voor de toekomst.


  Maak melding

 5. Ghi ghi… de NPS had nog mondelinge afspraken met Jopie lopen…maar ja, nu heb je Balkie/Boessie(Balk & Bos)
  Dus ding afspraak didi..en daarom dit gehuil.


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  “Surinaamse jongeren krijgen tranen van Den Uyl”?

  Ik den dat de Heer John leerdam, meer van zichzelf dent dan hij is. Buitendien verkijkt hij zich deerlijk op de emotionele kracht van Surinaamse Jongeren.

  Ik denk dat de heer Leerdan heel graag de Surinaamse jongeren zou willen zien huilen, maar dat zo werkt het niet bij het maken van reclame.

  Terwijl het deze zelfde heer Leerdam is die in alle talen zwijgt omtrent het racistisch standbeeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost.

  Ik zou zeggen heer Leerdam,

  Probeer hier in Nederland onze jongeren, vooral die Antilliaanse jongeren, te laten huilen omtrent het racistisch standbeeld van Anton de Kom, inplaats van daar in Suriname, politiek te bedrijven met de december gebeurtenissen, met het hoofd van Den Uyl onder uw arm,

  smerig toch ?!


  Maak melding

 7. Die Caiman tranen hebben Suriname in de steek gelaten. Suriname moest 10 jaar leven van 4 miljard en achter de rug 40 miljard verdienen aan aluminium.


  Maak melding

 8. U ziet alleen zulke taken worden aangeboden aan dit soort mensen…als jij geen respect hebt voor jouw eigengemeenschap.

  Wat moet jij in de Ned..politiek.. loopjongen worden.

  Als deze man een andere mentaliteit had zo hij het verschoppen, maar de eigen mensen in de verkoop zetten, maakt ze onbetrouwbaar en dat weet de witman.

  Alle bevolkings groepen zullen het verschoppen..als jij je eigen mensen respecteert…maar om aan de slag te gaan met bedriegelijk werk, doet zelf jouw leermeester stokstijf staan van je domheid.


  Maak melding

 9. Toen Balkenende…bezig was met zijn VOC mentaliteitsuitspraken,
  opende deze LEERDAMMER Marionet zijn mond niet!
  Deze CLOWN wilt tranen voor zijn Superioren…..white slavemasters
  Hoepala Hoep up….Zielepoot!
  Ierdere dag kijk jij met trots naar jezelf,
  hoe jij weer eens een goede brave hiele likkers Marionet kan spelen voor jou Slavemaster…goed zo!
  Ga lekker voor ze neerbuigen,……
  Ga, huilen voor Jou Slavenmeester, braaf, braaf, brave jongentje spelen…
  ….PIPO!


  Maak melding

 10. De Geschiedenis van Suriname moet van diverse kanten bekeken worden. De tranen van Den uyl is een zijde en de tranen van Shankar/ Chin A Sen/Bouterse/ Horb/ Wijdenbosch/ het VOLK mogen anderen belichten. Snoer de kunstenaar niet de mond. Kunstenaars zijn de geschiedenis schrijvers van een tijdperk!!!!!!


  Maak melding

 11. De brutaliteit van deze meneer! Zie je al een Sur. politicus, ik noem maar een naam Meneer Malhoe, naar een Amsterdamse school stappen en een DVD over de 300 jaren slavernij in Sur. uitdelen?

  Het is het toelaten van deze Nederlanders die hun nog meer de vrijpostigheid geeft om steeds een stapje verder te gaan. Wat een ongegeneerde drey ai.

  Deze film is niets informatief maar helemaal eenzijdig en gekleurd, dwz. anti alle revolutionaire krachten in Sur.

  Brutaliteit gewoon!


  Maak melding

 12. nr. 11..michelle. Maar denk jij dat Jopie Uiltje zo huilen..mi no dinkie…

  Als deze man een behoorlijke vent was, zo hij zeker b.v.minister van Cultuur of wat dan ook zijn geworden…maar zijn profiel is verlengstuk, handlanger, pion, noem maar op.

  Wat heb jij dan aan zulke idioten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.