woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieFNV wil AOW-gat van Surinamers dichten

FNV wil AOW-gat van Surinamers dichten

-

Does Travel - naar Suriname

De vakcentrale FNV wil de komende maanden actie voeren om het zogenoemde AOW-gat van Surinaamse senioren te dichten. Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius op een discussiebijeenkomst over de positie van Surinamers in Nederland, meldt Radio Nederland Wereldomroep.

Volgens Jongerius moet er een loket komen voor AOW-ers uit Suriname en andere allochtone bevolkingsgroepen. Zij grijpt de start van de nieuwe regering graag aan: “Laat ze dat dan in hun eerste honderd dagen maar eens uitwerken.”

De ouderdomsuitkering wordt opgebouwd door iedereen die vanaf zijn vijftiende jaar in Nederland woont. Na vijftig jaar, dus op 65-jarige leeftijd, heeft elke inwoner recht op de volledige AOW. Voor mensen die na hun vijftiende een periode in het buitenland hebben gewoond, gaat er voor elk jaar 2 procent van de AOW af en dat wordt het AOW-gat genoemd.

De FNV wil dat de AOW niet aan de bijstand wordt verbonden en dat het aantal opbouwjaren op veertig in plaats van vijftig wordt gesteld.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. Laten we hopen dat als het de FNV dit lukt dat surinameniet de gelegenheid te baat neemt om de belasting voor aow-remigranten meteen met 2% te verhogen naar 40%


  Maak melding
 2. Deze informatie heb ik gehaald uit de ABP informatie bulletin.
  Hopelijk heeft u er wat aan.

  Pensioen ontvangen in het buitenland

  Waar ter wereld u ook woont. Als u dat wilt, betaalt ABP pensioen of uitkering rechtstreeks in het buitenland uit. Voor de betaling zijn er wel verschillen of u binnen of buiten de Europese Unie (EU) woont.
  Uiteraard mag u ook in Nederland een rekening openen. En u regelt periodiek zelf de overboeking naar een buitenlandse bankinstelling. Daar hebt u ABP dan niet voor nodig. Ook kunt u iemand machtigen om in Nederland de betaling voor u in ontvangst te nemen.

  Loonheffing
  Op het pensioen wordt loonheffing ingehouden volgens de Nederlandse wet- en regelgeving. Het is niet uitgesloten, dat ook uw woonland loonheffing over dit pensioen zal heffen.
  Met een groot aantal landen heeft Nederland een verdrag gesloten dat dubbele heffing moet voorkomen. Om van deze regeling gebruik te kunnen maken, moet u een schriftelijk verzoek indienen.

  Dat verzoek richt u aan:
  Belastingdienst, kantoor Buitenland
  Postbus 2865
  6401 DJ Heerlen
  Nederland


  Maak melding
 3. Mevrouw Jongerius weet het verschil niet tussen mensen die uit de oude kolonie’s komen en mensen die hier zijn gehaald/gekomen om te “werken”. Wij Surinamers hebben het volste recht op het volledige 100% AOW. Dus wij hoeven niet gekort te worden. Wij zijn vanaf onze geboorte Nederlanders. Als ik het goed begrijp van de FNV krijgen de buitenlanders hetzelfde recht als de mensen uit de oude kolonien, die vanaf hun geboorte Nederlanders zijn. Laat mevr. Jongerius de geschiedenis van Nederland maar goed gaan bestuderen. Volgens heeft zij dat vak geschiedenis overgeslagen tijdens haar studie(wat voor studie zij ook heeft mogen doen). Ik denk dat de meeste Nederlanders dat bewust negeren en willen niet toegeven dat wij die uit de voormalige kolinie komen gewoon Nederlanders zijn en aan alle rechten en plichten voldoen. Dus wij hebben gewoon recht op 100% AOW.

  ramses


  Maak melding
 4. EN NIEMAND DIE HET ZICH MEER KAN HERINNEREN.

  DE FNV actie is een rechtstreekse verdienste van het 30 juni / 1 juli comite. En dat wilde Biekman c.s. ooit eens boycotten.

  Weten jullie het nog ???????
  Mozes en Aaronkerk.
  sommigen zal ik nu betrappen op een selectief geheugen.

  Hopelijk komt dit bericht wel door de moderatie van Waterkant


  Maak melding
 5. ik ben vandaag toevallig naar het remigratiekantoor geweest voor informatie,en daar krijg ik tot mijn stomme verbazing te horen dat ik geen recht heb op a.o.w. als ik ned nu zou verlaten(ben 50 jaar)je kan vanaf je 55 premie betalen als je in het buitenland gaat wonen.wij willen dit jaar voorgoed terug vandaar.mijn man wordt 60 dit jaar dus moet hij of 5 jaar premie betalen als hij in su zit of hij moet nog 5 jaar ingeschreven staan in ned voordat hij recht heeft op zijn a.o.w.dit is toch te gek voor woorden.graag reageren als men meer weet,want ik weet het niet meer. groetjes


  Maak melding
 6. Goed so Ramses. Mischien weten ze niet meer waar Suriname ligt. Hoe gaat het dan met Surinamers of Nederlanders die van af hun 15de jaar gewerkt hebben. Als je alles op telt is het meer dan 120% AOW. Hoe zit het ook met de Antilianen, of zijn het geen Nederlanders. De FNV vecht om meer leden, maar weet niet hoe. Dus die 100% AOW voor alle Nedsurinamers en Antilianen.


  Maak melding
 7. De AOW heeft betrekking op personen die in Nederland wonen. Alleen die mensen bouwen AOWrechten op. Het heeft dus niets te maken met het feit of je vanaf je geboorte al dan niet Nederlander bent of in andere delen van het (voormalige) koninkrijk hebt gewoond. Een veel voorkomende misvatting.
  In de rijksdelen was er geen AOW; dus viel er ook niets op te bouwen.
  Wat dat betreft slaat het verwijt dat mevrouw Jongerius geschiedenislessen heeft gemist als een tang op een varken.


  Maak melding
 8. Nu moet Su zich nog van de goede kant laten zien om de belasting van 38% op buitenlandse pensioenen wat naar beneden bij te stellen of te schrappen.!!!


  Maak melding
 9. Het is waar dat Surinamers die hun levenlang nederlanders zijn of je nou in 1 van de kolonien of in nederland zelf gewoond heb, dezelfde recht zou moeten hebben als iemand die in 50 jaar in Nederland gewoond heeft om een volledige AOW uitkering te kunnen krijgen.


  Maak melding
 10. Dat is nou het jammerlijke van het moderatie systeem van discussie fora.

  De reactie op een bericht is niet te zien voor de anderen totdat ie door de moderatie komt. intussen zijn er ook andere reacties in de wachtrij. Wanneer deze reacties worden vrijgegeven slaan ze kant nog wal omdat het dan allemaal losse reacties zijn.

  Het reageert niet op elkaar.

  Jammer.


  Maak melding
 11. Joesoe, ook voor hen geldt, dat zolang zij niet in NL wonen er geen AOW wordt opgebouwd.
  Dit geldt overigens ook voor NL-ers (de witte mensen dus) die in het buitenland woonachtig zijn. Voor elk jaar buitenlands verbijf wordt 2% gekort op de uitkering.


  Maak melding
 12. Dit moest al lang gebeuren.Ik werk sinds april 1965 in Nederland Nu heb ik AOW en pensioen.Ik denk als het zover is, dat ik voor goed naar Suriname vertrek. Ik heb mijn tijd hier al gehad.De Surinaamse Stichtingen zijn altijd geweest om hun zakken te vullen en voor eigen belang. Tot nu toe.Zij moesten dit soort zaken naar voren brengen.Daarom heb nooit bij een Surinaamse stichting aangeklopt.Dus zocht ik altijd hulp bij de BAKRA>


  Maak melding
 13. De korting van 2% per jaar op de AOW (in verband met verblijf in het buitenland, lees buiten NL tussen 15e en 65e levensjaar) is nog niet alles. Als de AOWer een (jongere)partner heeft die werkt, wordt met dat inkomen ook rekening gehouden en gaat de AOW nog verder omlaag.
  In mijn situatie wordt circa 400,00 EUR per maand gekort op de AOW uitkering van mijn partner.
  Het is maar dat u het weet!


  Maak melding
 14. Leggs, je vroeg om een reaktie. de svb heeft gelijk. zij moeten nl. de wet uitvoeren en de wet bepaalt dat uitsluitend de mensen die in Ned. WONEN !!! 2% aow per jaar opbouwen van hun 15e tot hun 65e jaar. dat zijn 50 jr x 2% = 100% degenen die tussen hun 15e en hun 65ste niet hier WONEN missen dus 2% per jaar dan ze niet hier wonen. Nationaliteit is niet van belang !!!! als je man 60 is als hij uit ned. vertrekt zal hij dus 5 jr x 2% = 10% aow missen.

  hij heeft wel de mogelijkheid om zelf te betalen voor de jaren die hij mist. die mogelijkheid is er altijd. en als je er niet voor kiest zal je moeten buigen voor de wet. hoe oneerlijk en onrechtvaardig het misschien ook aanvoelt.


  Maak melding
 15. Ik ben vanaf 1963 in Nederland, heb 35 jaar hard gewerkt.

  Nu ben ik eindelijk 65 en moet blijven werken of ik wil of niet, vraag me ook niet wat ik moet gaan doen ik weet het echt niet.

  Anders mag je op je oude dag je handje op gaan houden bij de sociale dienst, nog nooit gedaan trouwens.

  Anders redt je het echt niet met een gekorte aow van 16% en nog kinderen thuis.


  Maak melding
 16. Sommige wetten zijn heel krom. Voor je AOW moet je 50 jaar hier wonen en voor een vol pensioen moet je 40 jaar hier gewoont en gewerkt hebben. Maar als je nu op je 17de begint te werken, dan
  tellen die 8 jaren niet, want pensioen bouw je vanaf je 25 jaar.
  Dus heb je voor nop die 8 jaren gewerkt. Is het niet onlogisch?
  Wat is niet logischer dan de AOW en pensioen op 40 jaar in te
  laten gaan. Dan kunnen mensen die op minder jaren uitkomen gewoon een paar jaren langer werken tot de 40 diens en AOW jarenzijn bereikt.Veel problemen zouden hiermee opgelost zijn.
  Je moet tegenwoordig toch langer werken. En dan hoeft men ook niet naar de bijstand.


  Maak melding
 17. e wetten zijn heel krom. Voor je AOW moet je 50 jaar hier wonen en voor een vol pensioen moet je 40 jaar hier gewoont en gewerkt hebben. Maar als je nu op je 17de begint te werken, dan
  tellen die 8 jaren niet, want pensioen bouw je vanaf je 25 jaar.
  Dus heb je voor nop die 8 jaren gewerkt. Is het niet onlogisch?
  Wat is niet logischer dan de AOW en pensioen op 40 jaar in te
  laten gaan. Dan kunnen mensen die op minder jaren uitkomen gewoon een paar jaren langer werken tot de 40 dienst en AOW jaren zijn bereikt.Veel problemen zouden hiermee opgelost zijn.
  Je moet tegenwoordig toch langer werken. En dan hoeft men ook niet naar de bijstand.

  L. Malmberg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES