Surinaamse journalisten balen om kritiek politici

13

PARAMARIBO, 26 feb – De recente kritiek van politici op de pers is niet goed aangekomen. De Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, vindt de hele ontwikkeling verkeerd. Er wordt meer dan nodig gereageerd door politici op berichten, waarin zijzelf onder vuur worden genomen. Aan de andere kant zullen ook media zich moeten intomen.

“Beroepsgenoten moeten zich houden aan ethische codes”, zegt SVJ-ondervoorzitter Edward Troon. De leden voelen zich vooral gegriefd door recente uitspraken van ministers. Zo heeft minister Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer persberichten over zijn ministerie bestempeld als Lucky Luke-journalistiek. In de berichten wordt corruptie gesuggereerd bij gronduitgifte.

“U moet met bewijzen aankomen”, zegt Jong Tjien Fa. Minister Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij vindt dat het recente protest van melkboeren het directe gevolg was van mediaberichten, waarin zijn beleid verkeerd werd uitgelegd. Wat de SVJ ook steekt is de uitspraak van parlementariër Winston Jessurun, die zegt liever van de Wijdenbosch-brug af te willen springen dan de media te geloven.


13 REACTIES

 1. Wat een slap geklaagd van de SVJ. Journalisten moeten kritiek op misstanden zodra ze bewijzen hebben en zich niks ervan aantrekken als de beschuldigden in de tegenaanval gaat. Zo werkt dat in een democratie. Dit zijn dus journalisten van lik me vestje. Het is een kwestie van actie en reactie en daar moeten ze tegen kunnen.


  Maak melding

 2. De regering kan beter kritiek op zichzelf hebben en eindelijk eens echt gaan moeten werken. Straks als het zo doorgaat hebben journalisten in Suriname geen persvrijheid meer en wordt alles gecensureerd of in de doofpot gestop. Dit is wat politici graag willen in Sur, om door te kunnen gaan met stelen en belangrijke zaken links te laten liggen.


  Maak melding

 3. Deze regering is op een passieve manier met dictatuur bezig, net als voor 1980 toen het klaar over was.
  En deze zelfde pers krijgt een koekje van eigen deeg terug met glasscherven erin.


  Maak melding

 4. Goed zo media. Ga zo door. Alleen jullie kunnen ze naar huis sturen, want de burgers hebben zelf geen ballen. Er zou een persoon als Peter R. de Vries in Sur moeten zijn. AUB regering hou de eer nu aan jezelf en ga naar huis. Jullie hebben genoeg gestolen en Sur naar xxxx geholpen. Misschien kan het land nog gered worden.


  Maak melding

 5. Nou nu zie je waar het vandaan komt.
  Wat een soap.
  Journalisten mogen schrijven en als het niet waar is mogen ze voor de rechter gedaagd worden.
  Laat dit slap geouwehoer aub vallen en laat de pers zijn werk doen.
  Blijf bewijzen dat ze het fout hebben in de media zou ik zeggen heren politici.


  Maak melding

 6. Ik vraag mij af of minister Jong Tjien Fa weet wat het personage Lucky Luke wil uitbeelden in het gelijknamige stripverhaal.
  Indien hij dat niet weet, dan raad ik de minister aan om nog eens heel kritisch dit stripverhaal te lezen. Want het stripverhaal Lucky Luke gaat over de nooit eindigende strijd van de held Lucky Luke tegen misdaad, corruptie, geweld, diefstal, fraude,verduistering, georganiseerde misdaad.(In Suriname helaas volop aanwezig). In zijn strijd tegen een verloederende maatschappij moet Lucky Luke het opnemen tegen allerlei louche figuren zoals het geboefte de gebroeders Dalton.
  En weet je wat zo fijn is van de stripverhalen van Lucky Luke? Dat ik me kan verheugen dat Lucky Luke als “good guy” altijd wint van de “bad guys” in het verhaal.Er lopen in Suriname genoeg figuren rond a la de gebroeders Dalton. Daarom hoeft naar mijn mening de Surinaamse pers zich niet te schamen of boos te worden dat de heer Jong Tjien Fa haar beticht van het bedrijven van “Lucky Luke” journalistiek. Ik adviseer de Surinaamse pers daarom om gewoon door te gaan met “Lucky Luke”journalistiek omdat op deze manier zij misstanden van policiti, ministers, parlementsleden en alle andere hoge pieten aan de kaak stelt, inclusief die van de heer Jong Tjien Fa. Ik wil de heer Jong Tjien Fa eraan herinneren dat Lucky Luke altijd wint. Dus Jong Tjien Fa is gewaarschuwd. Achteraf is de vergelijking van de Surinaamse pers met Lucky Luke toch niet zo gelukkig gekozen door Jong Tjien Fa.


  Maak melding

 7. Zo zie je het maar, dat Surinaamse “CORRUPTE”ambtsdragers niet gediend zijn van kritiek. Daarom willen ze geen mondige nederlanders van surinaamse komaf in Suriname. Denk maar aan de toescheidingswet die Vene wil laten schrappen. Als er geen kritiek is kunnen ze toch verder gaan met hun “ZAKKEN”te vullen.


  Maak melding

 8. Wat merkwaardig dat journalisten geen kritiek kunnen verdragen van personen op wie zij kritiek zelf leveren.
  Wie kaatst, moet de bal terug verwachten.

  Als er niet op hun berichtgeving zou worden gereageerd door degenen die worden bekritiseerd, zou de indruk kunnen bestaan dat alles wat de journalisten schrijven op waarheid berust.
  Maar al te vaak is berichtgeving tendensieus of suggestief. Geldt voor alle vormen van journalistiek; dus niet exclusief voor de Surinaamse.

  Men denkt toch gauw “wie zwijgt, stemt toe”, ook al is dat bij lange na niet altijd het geval.

  De zin in bovenstaand artikel “Er wordt meer dan nodig gereageerd door politici op berichten, waarin zijzelf onder vuur worden genomen” geeft te denken.
  Men moet zich kennelijk alles maar laten welgevallen. Vreemde zaak!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.