maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidCubaanse artsen voor Surinaams binnenland

Cubaanse artsen voor Surinaams binnenland

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 feb – Er zullen Cubaanse artsen worden ingezet om het tekort in het binnenland op te heffen. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. In totaal worden over enkele weken vijf artsen verwacht. In de naaste toekomst zullen nog meer Cubanen worden aangetrokken.

Hun nieuwe werkkring betreft de Medische Zending in het binnenland en de Regionale Gezondheidsdienst, RGD. In het binnenland heerst een schrijnen tekort aan artsen. Evenals het geval is met onderwijzers uit Paramaribo, zijn artsen niet happig op langdurig verblijf in dit gebied, dat verstoken is van de meeste voorzieningen. De regering heeft vaker een oplossing beloofd.

In de jaren negentig zijn vijftien Cubaanse artsen naar Suriname gehaald. Verzet kwam toen vooral vanuit de ziekenhuizen die weigerden medewerking te verlenen. De Cubanen verbleven uiteindelijk maandenlang zonder werk. Hun groepsleider pleegde uiteindelijk zelfmoord, volgens de anderen uit pure frustratie. Onder welke voorwaarden dit eker gewerkt zal worden is niet bekend.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. Zelfmoord uit puer frustratie, en nu wordt er weer zo laconiek over gedaan. Onder welke voorwaarden dit keer zal worden gewerkt is niet bekend. Alsof een menseleven geen waarde heeft.
  Ik zou er toch voor willen pleiten dat wij Surinamers seriuezer moeten omgaan met dit soort zaken.De mensen uit Cuba komen uit medemenselijkheid om hun werk te verrichten, en wij doen alsof ze ons last bezorgen.

  Henkie


  Maak melding
 2. Aan onze aardige heer “Vniet”…u moet niet vergeten uw verontschuldiging te bieden en spijt te betuigen aan deze mensen.

  Zij hadden niks gedaan, maar u heb ze ooit het land uitgetrapt als misdadigers.

  Ik zeg liever te laat dan nooit.


  Maak melding
 3. Pollux,

  Het is een grap bij menselijk verdriet.
  WaT ik begrepen heb is dat de Surinaamse artsen, geen of weinig trek hebben in een baantje in het binnenland van Suriname.
  Zij die het wel willen stellen te hoge eisen.
  De Cubaanse arts is, naar Surinaamse maatstaven,goed opgeleid en komt voor wat minder geld wel dat werk doen.
  Waarover klagen sommige Surinamers dan?
  Maar ja! Eens zullen die Surinamers toch bewust moeten worden, dat zij zelf hun ontwikkeling en dus ook hun eigen gezondheidszorg ter hand moeten nemen.


  Maak melding
 4. Minister Waterberg heeft zelf op Cuba gestudeerd en heeft een Cubaanse vrouw (ook arts. Misschien is dat de reden maar het is absoluut niet waar dat cubaanse doctoren heel erg goed zijn. Zie maar wat met hun lider maximo is gebeurd, drie keer fout geopereerd nou dat zou wel niet in Nederland kunnen gebeuren met bv premier Balkeneinde. Een leider als Fidel zou de beste artsen moeten hebben maar nu blijkt dat de fabel van uitstekende cubaanse artsen een mythe is.
  Waterberg wil als dank de cubaanse artsen laten verdienen in Suriname maar ze zijn geen haar beter dan Surinaamse artsen.

  Afro


  Maak melding
 5. Met de komst van deze Cubaanse artsen zal de kwaliteit van de gezondheidszorg in het binnenland een sprong vooruit maken.In het verleden wilde Venetiaan deze artsen niet inzetten omdat hij bang is voor de reactie van Amerika.Zeer dom is deze man Venetiaan omdat de regering van de VS aan een groot aantal Afro-Amerikanen toestemming heeft gegeven om een artsen opleiding op Cuba te volgen.Deze Afro-Amerikanen hebben wel een middelbare school afgerond maar hun ouders hebben niet het geld om een dure medische opleiding in de VS te bekostigen.Van de regering van Cuba krijgen deze arme studenten een studiebeurs om aan een Cubaanse medische faculteit te studeren.


  Maak melding
 6. Misschien kunnen ook een aantal cubaanse artsen worden ingezet overal in suriname. Het is verschrikkelijk hoe zieken aan hun lot worden over gelaten door surinaamse artsen/specialisten.


  Maak melding
 7. nr 6. Afro gebruik je verstand.
  Want niemand kan je helpen als jij, je verstand niet wil gebruiken.
  Details zullen bij mij verder ontbreken…thank you , dank u wel, alstublieft.


  Maak melding
 8. 2Afro,

  Waar kom je met die wijsheid vandaan??Pffffffffff.
  Cubaanse artsen zijn net als alle andere artsen in de wereld,goed,maar zij zijn ook geen God.
  Als de Surinaamse artsen niet naar het binnenland willen,omdat zij hun neus daarvoor ophalen,wees dan blij dat er andere artsen daar naar toe willen.
  Zie daar weer,in Nederland zal dat niet gebeuren pffffff,zijn de artsen hier dan God????
  Altijd weer dat negatieve.

  Srika gaf het reeds aan,Surinamers zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Suriname.
  Er wordt overal hulp gevraagd,als men sommige artikelen hier leest,denk je, mijn hemel,wanneer,zal de dag komen ,dat Suriname eindelijk op zijn eigen benen gaat staan.

  Maar al met al,ik ben zeer content,dat de binnenlandbewoners,ook de zorg krijgen die ze nodig hebben.
  Petje af voor de Cubaanse artsen,die huis en haard achterlaten om voor onze mensen in het binnenland te zorgen.

  God Bless You.


  Maak melding
 9. Er zijn heel veel jonge surned-artsen die alles ervoor geven om een jaar in het binnenland van suriname te werken. Maar neen hoor vanuit suriname wordt geen belangstelling gepeild in nederland. En laat niemand mij komen zeggen dat de surneds hoge eisen stellen.


  Maak melding
 10. dezezelfde vene en consorten hadden hun mondvol van cubanen now,nu zijn cubanen goed
  niet dat ze niet in Suriname mogen zijn ,ik vind het goed,als Suri,s het binnenland niet
  in willen,de cubanen wel, dan zijn ze van harte welkom. in Suriname

  Akuba


  Maak melding
 11. Eindelijk een goed besluit van Waterberg.We hebben echt meer huisartsen nodig in Suriname
  ,ook in de stad zelf.De huisartsen hebben teveel mensen ,waardoor ze minder tijd hebben voor hun klanten.Dit moet verminderd worden.Als je naar de dokter gaat,dan moet je uren en uren wachten voordat je aan de beurt bent.En daarna weer wachten op medicijnen.De Cubaanse doktoren zijn goedkoper en overal in het land inzetbaar.


  Maak melding
 12. De arts… als klein jonge dacht ik altijd het is een roeping…..maar u ziet het, het zijn uitbuiters van de bovenste plank…geen geld.. ga dood..dat is hun motto.


  Maak melding
 13. In het binnenland is de behandeling van de arts gratis. In Paramaribo niet hoor. Waarom geen gratis ziekenfonds kaart voor iedereen, ze betalen toch ook belasting.


  Maak melding
 14. Men heeft het weleens over Castro, Chavez en anderen als zijnde as van het kwaad… maar als deze mensen het regelen dat doktoren uitgezonden worden naar probleemgebieden in hun regio, dan noem ik dat solidariteit van de bovenste plank.

  Ik kan dan ook niets tegen de regimes in Cuba, Venezuela en binnenkort ook in Suriname hebben…

  Viva La Revolucion!


  Maak melding
 15. Jullie hebben niks door…Afro is geen afro..het is een masker, om de boel te ontwrichten.(denk en kijk wereld)
  Hij wil je afhankelijk maken om je vrouw en kinderen te misbruiken zodat jij uitsterft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES