Waterkant

Nieuwe wet moet Suriname weren tegen terrorisme

PARAMARIBO, 22 feb – Suriname beschikt binnenkort over een wet die berekend is op alle facetten van het internationale terrorisme. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Zowel het uitvoeren als financieren van terroristische activiteiten in Suriname zullen strafbaar worden gesteld. Er is gebruik gemaakt van moderne internationale wetgeving.

Bijstand is verleend door de Caribbean Financial Action Task Force en de Egmont Group, die zich richt op financieringsbronnen voor terrorisme. “We hebben de regels zoveel mogelijk aangepast aan de Surinaamse wetgeving”, zegt Santokhi. Onder meer is de maximale gevangenisstraf gesteld op twintig jaar. Dat is in Suriname wettelijk de zwaarst mogelijke strafmaat.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort behandeld in de ministerraad en is dan klaar voor het parlement. “We willen een effectieve aanpak en tegen die achtergrond is het wetsvoorstel voorbereid”, aldus Santokhi. Het is in zijn ogen nooit te vroeg voor gepaste wetgeving. Het terrorisme kent geografische noch morele grenzen. Suriname wil op alles voorbereid zijn.