donderdag, april 25, 2024
HomeNieuws uit SurinameBeter onderwijs Surinaams binnenland complex

Beter onderwijs Surinaams binnenland complex

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 feb – Verbetering van het onderwijs in het binnenland is een complexe aangelegenheid. Dit zegt minister Edwin Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Dat het onderwijsproces zo moeizaam verloopt. Ligt niet aan de inspanningen van de overheid. Integendeel, er worden grote inspanningen gepleegd om het niveau op te krikken.

Onder meer worden regelmatig scholen en dienstwoningen gebouwd of gerenoveerd. Volgens Wolf is veel meer nodig en dat gaat vaak de capaciteit van het ministerie te boven. Onder meer het leef- en werkklimaat behoeft verbetering om onderwijskrachten aan te kunnen trekken. Die blijven nu grotendeels weg, omdat er nauwelijks perspectieven zijn op ontspanning en carrièrebouw.

In het parlement is vaker kritiek geleverd op het onderwijsbeleid voor het binnenland. Er is een schrijnend tekort aan faciliteiten en lesmateriaal. In sommige dorpen wordt in tenten lesgegeven en in andere gaan de kinderen helemaal niet naar school. Volgens de critici wreekt dit zich uiteindelijk op de samenleving zelf. Veel ongeletterde en ongeschoolde jongeren nemen de wijk naar Paramaribo om meestal in het criminele circuit te belanden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Geachte redactie,

    Het schijnt dat ze het in Paramaribo uiteindelijk willen begrijpen.

    De staat is nu aan zet.

    Succes jongens, zo niet, dan maar geweldadig achter criminelen aan hollen door schietgraage agenten van politie, alsof deze Afrikan-Sranamans, vogelvrij verklaart zijn.

    Dit terwijl RASSEN-DISCRIMINATIE de werkelijke oorzaak van is, dat er in het binnenland van Suriname, door de overheid zelf, ‘kweekvijvers van criminaliteit’ worden gecreeerd, bewust en onbewust.

    En die “DYUKA BRADAS” van mij daar, jaren reeds de schuld geven, makkelijk zat, maar de schuld vraag zelf geannaliseerd aan de orde stellen, ho maar.

    Ik hoop dat het ‘bewustzijn’ nu eindelijk toegenomen is en dat burgers en overheid hun fouten eens eindelijk gaan erkennen, opdat wij ‘de keizer kunnen geven, wat des keizers is’, zoals Boni ons d.m.v. strijd (Marronage)gegeven heeft, wat wij altijd al verlangden te hebben, en dat was VRIJHEID!

    Maar what about den bakapikin fu Boni, Barron en Joliqeur?

    Maar laten wij vooral heel goed beseffen, dat goed onderwijs,

    EEN ELEMENTAIR MENSENRECHT IS!!!!

    En san no bun gi yu pikin, no dwen wan trawan, bika…

    na mama bere meki den tu !!!!!!!!!!!!

    Laat ‘historischbesef’ in uw denken, de overhand nemen, da yu sa si taki,

    Sranan trutru o go wini!


    Maak melding
  2. is er geen hout meer in Suriname, hoe kan er tekort aan schoolgebouwen zijn het onderwijsbeleid tegenover t binnenland is discrimerend in de zin van de onderwijzer\res die les geeft zijn niet eens bevoegd of wel niet eens de lagere school hebben
    afgemaakt en waarom geven ze geen les in de stad maar in het binnenland alsof die kinderen niet de zelfde rechten hebben


    Maak melding
  3. Vroeger waren nieuwbakken leerkrachten verplicht om eerst wat distrikt jaren op te bouwen. na de binnenlandse oorlog is daar verandering in gekomen.
    Ouders zien het niet zo zitten om hun kind af te vaardigen om onder de huidige omstandigheden, onderwijs in het binnenland te verzorgen.
    Bovendien is het grote probleem de wijd verspreide ligging van de verschillende dorpen.
    Kinderen moeten veels te vroeg hun slaapplaats verlaten om langdurig onder weg te zijn naar- af van school.
    Van lesgeven komt dan niet veel terecht.
    Er is geen ontkomen aan om in weerwil van de bere’s en loo’s de legio dorpen te clusteren opdat met meer rendement onderwijsfaciliteiten kunnen worden opgezet.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES