Ondernemer: Suriname heeft meer aan Mercosur

5

PARAMARIBO, 20 feb – Suriname kan economisch meer voordeel halen uit samenwerking met het Zuid- en Midden-Amerikaans handelsblok, Mercosur, dan met de Caricom. Dit zegt de ondernemer Dilip Sardjoe. Binnen de Caricom is Suriname een vreemde eend in de bijt en zal dat wel altijd blijven. Het is te merken aan de wijze van bejegening.

Het vermeende streven naar één markt en economie is meer eenrichtingsverkeer. “Ik kan geen melk in Jamaica brengen, dus de single market geeft me geen opportunities. Ik kan ook geen sap naar Barbados exporteren, want het blijft maanden op de steiger liggen”, zegt Sardjoe tegenover de Ware Tijd. Er worden allerlei barrières opgeworpen om het Surinaamse product te weren, van belastingen tot ‘flutregels’.

Aan de andere kant mag Suriname wel dienen als dumpplaats voor producten uit de Caricom. De recente slag om Surinaamse boter op de Jamaicaanse markt te krijgen, mag dan gewonnen zijn, er zijn nog meer oorlogen te voeren. Voor Sardjoe hoeft de eenwording dus niet. “Ik zit er niet op te wachten. Ik heb er geen boodschap aan. Ik ben een verkoper, dus ik weet hoe ik m’n product moet verkopen.”


5 REACTIES

 1. De idioten die Suriname 30 jaar lang hebben verkloot, hebben het land aangesloten op een bedelaarsplatform.

  Behalve Trinidad is het gewoon een zootje in die landen. Corruptie, vriendjets politiek etc. Ik zou haast zeggen soort zoekt soort. In Suriname hebben ze zelf geen goede infrastructuur, en nu gaan ze relaties aanknopen om een gemeenschap te vormen metlandjes overzee die nog armer zijn. Ja Haitie is hun lichtend voorbeeld. Wat hebben we eraan.

  In plaats van aansluiting te zoeken met landen waar we direct over land contact mee kunnen hebben bijv. Brazilie, doen ze het omgekeerde. Brazielie behoort misschien al decennia tot de top 10 geindustrialiseerde landen.

  En dan die slaven p…sss…dent Vene als een b…..n op de borst kloppen, Caricom dit en Caricom dat. Een hoop geklets, zeker omdat hij weet dat in het land van blinden een oog koning is. Dacht je dat Brazilie zulke grappenmakers serieus neemt?????

  Als je bijv. als tuinman vooruit wil gaan moet je de villawijken opzoeken en niet in de krottenwijken bazuinen dat je een goede maaier hebt.


  Maak melding

 2. Niet lopen klagen….doen…maar leegkoppen moeten eerst voelen.
  En meestal stellen jullie, zich op als bedelaars, daardoor kan men geen respect voor jullie opbrengen.
  Verder lopen jullie al te vaak te klootzakken.

  En een belangerijk ding Tapoe a Corruptie.
  En speel never slimmer dan de slimste en wees waakzaam.


  Maak melding

 3. Sarjoe moet niet zeuren want naar mercosur zou hij ook geen enkel product kunnen leveren de economien van mercosur zijn vele malen groter, sterker en beter.Wat zou hij kunnen leveren aan de VS, Brazilie, Chili, Canada of Argentinie. Sardjoe is de groothandelaar van de mafia bende uit de jaren tachtig toen kreeg hij 90 % van alle orders. Is deze man vergeten dat hij ooit zei ‘als ik een gulden winst heb krijgt bevel 30 cent’. Nu is de tijd van bevel voorgoed voorbij en dat valt Sardjoe heel erg zwaar tegen want dat had hij niet durven denken. Hij krijgt geen miljoenen lening meer die achteraf door Suriname zelf moest worden afbetaald dit dankzij de zware criminele bevel en zijn bende.
  De man weet blijkbaar niet dat niemand onaantastbaar is en dat alles een eind heeft.
  Sardjoe denkt nostalgisch terug aan de tijd die voor hem dankzij de mafia bevel zeer florisant was terwijl Suriname crepeerde.

  Afro


  Maak melding

 4. Vertel me iets nieuws!!!

  Mercosur is overigens een Zuid-Amerikaans handelsblok en geen Centraal-Amerikaans handelsblok redactie!!!

  Suriname heeft nog geen kaas gegeten van economisch handelen dat komt ook duidelijk naar voren uit Sardjoe z’n reactie.
  De andere caricom landen hebben decennia voorsprong en beschermen hun markten perfect af voor buitenlandse waaronder Surinaamse producten.

  Suriname moet eerst zijn economie verder op orde brengen, zijn markt beter reguleren, z’n wetgeving drastisch verbeteren en zichzelf vooral beter verkopen tijdens onderhandelingen want de besluitvorming in Suriname is een ellendig langzaam machinerie!!!

  Suriname is op dit moment nog niet klaar voor lidmaatschap van Mercosur maar men kan wel alvast een waarnemersrol bij de bijeenkomsten vervullen zodat Suriname in de toekomst een volwaaridg lid kan zijn van deze Zuid-Amerikaanse economisch blok.

  Suriname zou dan voor met name het Nederlands, Belgisch, Luxemburgs en Duits bedrijfsleven een springplank vormen voor het Caribisch gebied en Zuid-Amerika door zichzelf te profileren als uitstekende vestigingsplaats door zijn hoogopgeleide en goed Nederlands, Engels en Spaans en sommige zelf Duits sprekende bevolking.
  Suriname zou dan ook van Albina een vrijhandelszone kunnen maken door zijn directe ligging aan de Europese Unie namelijk Frans-Guyana.

  Maar dit is allemaal toekomst muziek en of het ooit zover komt, wie weet.
  Het is de toon die de muziek maakt.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.