vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenCarrièreHelft allochtonen werkt op laagste niveaus

Helft allochtonen werkt op laagste niveaus

-

Does Travel - naar Suriname

Meer dan de helft van alle allochtonen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname werkt op het laagste of het op één na laagste beroepsniveau. Hun opleiding maakt daarbij nauwelijks verschil uit. Ook wanneer hun opleiding vergelijkbaar is, werken allochtonen in alle leeftijdsgroepen in lagere functies, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het CBS onderscheidt vijf beroepsniveaus, van de laagste, elementaire schaal tot en met wetenschappelijk niveau. Op deze schaal komt het gemiddelde beroepsniveau bij allochtonen uit niet-westerse landen uit op 2,5. Bij autochtonen is het gemiddelde niveau 3,1.

Allochtonen werken vaker op een lager niveau omdat zij lager zijn opgeleid. Maar dat is niet de enige verklaring. Ook met een vergelijkbare opleiding hebben zij gemiddeld een lager beroepsniveau. Opvallend is dat de achterstand het grootst is bij degenen met een wetenschappelijke opleiding. Allochtonen met een diploma van een universiteit hebben gemiddeld een beroepsniveau van 3,8. Bij autochtonen is dit 4,5.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Men weet het en zegt het toch, denken zij dat wij idioten zijn…of law law sma, wij slapen niet hoor….na a systema poti oen so.
  ….differentiatie en nog een of zelf meer…


  Maak melding
 2. door blanke overheersing en uitbuiting, werk ik ook inderdaad op dat niveau, ergens zijn wij een bedreiging voor de blanke gemeenschap; geef niet, de blanke gemeenschap is het eind nabij, de chinezen en de indiers zullen hen in alles op korte termijn overtreffen, en zullen weer belanden in arme naties, die het wiel weer willen uitvinden


  Maak melding
 3. Dierenvriend niet te hard van stapel lopen hoor, het duurt nog even voordat het zover is, als het zo ver komt tenminste. Trouwens er staan nog meer kapers op de kust. Kijk maar goed op je heen. Maar neemt niet weg dat ik eens ben met een deel van jouw reactie.

  marron


  Maak melding
 4. Dit is niet te vermijden.Elk ras geeft voorkeur aan eigen ras.Alleen wanneer(aanzienlijke)meerwaarde bij de ander kan worden verkregen zal voor de ander worden gekozen.


  Maak melding
 5. Beetje raar verhaal, vorige week hadden de Surinamers nog de beste baantjes bleek uit onderzoek. De Universiteiten en Hogescholen in de Randstad zijn behoorlijk “zwart”. Dus waarop slaat dit verhaal? Enige wat ik mij hierbij kan voorstellen, is dat je als pas afgestudeerde in een junior positie begint en later verder klimt. Dan klopt dit verhaal wel.


  Maak melding
 6. Nee hoor Nike, wordt maar ouder en je zal merken dat die jonge directeur je een bedreiging vindt.
  Angst is ook vaak de reden waarom minderheden worden afgewezen, die zelfde angst is ook de reden dat minderheden liever een Toko of Goudsmit, Cafe,Sportschool, zelfstandigheid boven stress met collega,s kiezen.ook andere brache, zijn door ondermnemers van allochtone originebezet(ze zijn dus niet dom of lui, juist vindingrijk.


  Maak melding
 7. Dit onderzoek bevestigt datgene wat jarenlang door SuriNeds benadrukt wordt. Ik beperk mij tot de SuriNeds omdat ik de bevindingen van de Turken, Marokkanen en anderen niet weet. Uit dit onderzoek blijkt dat zij ook mee geconfronteerd wordt. Opvallend in dit stuk is de verklaring dat wij lager opgeleid zijn. Maarrrr, letwel!! dit is één van de reden. Uit dit stuk wordt duidelijk gemaakt dat er meer verklaringen zijn. Waarom zijn deze niet genoemd? Zijn die soms niet belangrijk? Onze politici uit de verschillende politieke partijen zijn iedere verkiezing op uit de stemmen van ons te winnen. Zijn deze misstanden in onze beroepswereld hun wel bekend? Of gaan zij ook gebukt onder blankheerschappij.


  Maak melding
 8. Weet je dat allochtonen elkaar behoorlijk tegenwerken op de werkvloer? Nog steeds in de 21ste eeuw hebben allochtonen de krabbenmentaliteit en trekken elkaar naar beneden. Weet je dat mijn blanke leidinggevende mij nimmer heeft tegengewerkt en altijd pal achter mij stond? Terwijl mijn allochtone collega’s een coup tegen mij probeerden te plegen? Als die allochtone collega’s mijn leidinggevende waren geweest, hadden ze me allang eruit gewerkt. En reden waarom: geen reden. Je hoeft tegenwoordig niets verkeerds te doen om te worden tegengewerkt of zelfs vermoord (zinloos geweld). Op de werkvloer is het niet anders met sommige allochtone collega’s. Ze zien je liever kreperen dan iets anders en ook al behandel je ze nog zo goed (ja, want je moet altijd de fout bij jezelf zoeken en kijken waarom je wordt tegengewerkt natuurlijk, voordat je anderen van iets gaat betichten) als je eigen mensen, toch geven ze je een dolksteek zonder dat je iets hebt gedaan. Ze kiezen liever partij voor een blanke die helemaal fout zit, en dat weten ze drommelsgoed, maar uit angst en lijfsbehoud, proberen ze hun allochtone collega’s kapot te maken. Allochtonen zijn zo gevoelloos en bikkelhard geworden naar elkander toe, dat ze gewoon als robots met elkaar omgaan. Er zit geen spirit in sommige van ze. Je zou bijna op de partij van Wilders willen stemmen tegen die huichelachtige allochtonen die hun eigen volk verraden. Ik ken maar weinig allochtonen die ruggengraat hebben en eerlijk voor hun mening uitkomen. Het overgrote deel heult met de wolven mee, uit angst voor hun baan. Slaat nergens op, want die blanke collega’s zijn ook niet bang voor hun baan, ook al zitten ze fout, ze doen het toch. Kijk maar hoe klantonvriendelijk veel baliemedewerkers/front-office medewerkers van grote bedrijven en organisaties zijn. En altijd krijgt de klant de schuld, want de klant is zogenaamd vervelend en onredelijk. Het is een rare wereld. Je hoeft echt niets verkeerd te doen om in het ongelijk gesteld te worden. En die allochtonen die manipuleren, roddelen, hielenlikken en vuile leugens vertellen, die denken dat ze ermee wegkomen en denken dat niemand hun door heeft.


  Maak melding
 9. Het wordt voor de laag opgeleide allochtoon (suri, maroc en turk) in de toekomst nog moeilijker om een goede baan te vinden. Nu al nemen de tjechen, joegoslaven, polen . die ook blank zijn de banen van de donkere allochtonen over en voor veel minder loon. Dit is maar het begin let maar op, de EEG is straks alleen maar goed voor blanken en hoogopgeleiden.


  Maak melding
 10. Ok dan zwijger daarom moeten we zorgen dat we de helft van wat we hier verdienen niet hier opmaken maar investeren in suriname.

  Het is daar dan het dubbele waard en alles is het goedkoper en het is er veel lekkerder en gezonder leven.

  Op die manier verdienen de mensen daar ook wat en betalen we daar belasting.

  En niet hier verdienen,hier opmaken en een schop onder je kont krijgen en met lege handen naar huis (suriname).

  Daarom moet het ook moeilijk gemaakt worden voor die witte mannen die zich in Suriname gaan vestigen.Buitenlanders moeten zich in Nederland de tering werken en zijn willen overal op de wereld op hun luie kont gaan zitten genieten.

  Laat ze maar flink belasting betalen in Suriname.

  Hopelijk maakt China en India Nederland een kopje kleiner.


  Maak melding
 11. En wat doet Suriname? Doen ze wat voor ons? Als Suriname beter betaalde, zaten we allemaal daar. Suriname heeft de waarde, maar gooit het liever in de uitverkoop. Denki no mang!


  Maak melding
 12. En ik ontving gisteren een mail van een bekende Hogeschool. Ik had gesolliciteerd voor een baan als docent.Ik voldoe aan alle gestelde kwalificaties.
  Als (schriftelijke) reactie kreeg ik:
  ”U hebt m.i. teveel ervaring in het onderwijs om te voldoen aan het profiel”.
  Zoeken zij dan naar een dommie?

  Let op de toekomst van ons en onze kinderen!
  Onze kinderen zullen straks – misschien nu al – overgekwalificeerd zijn, teveel ervaring hebben en dus geen werk vinden.
  ”Neen, ze zullen wel vinden”, hoor ik zeggen. ”Alleen het laagste wat er nog te vinden is aan werk”.
  Wat zullen wij gezamenlijk hiertegen doen?

  Srika


  Maak melding
 13. Geachte redactie,

  Jammer dat zowel gekleurde als niet gekleurde Nederlanders, nog niet WILLEN begrijpen, hoe groot de invloed van het ‘racisme’ in Europa is, in dit geval Nederland.

  Maar hoe leg je een Somalische moeder uit dat het ‘besnijden van meisjes’, misdadig is.

  Hoe leg je een Indiase man uit dat vrouwen van nature nooit ondergeschikt aan de man zijn geweest en dat zij geen ‘minderwaardigschepsen’ zijn.

  Hoe leg je een een gezin in China uit dat hun pasgeboren dochtertje, het recht heeft om in leven te blijven.

  Hoe leg je een moslim man of vrouw uit dat Allah, God is en God = Allah = Jaweh = Anana.

  En zo zie je; ELK HUIS HEEFT ZIJN KRUIS!

  Ook Europa zit opgescheept met een kwaadaardiggezwel, dat zijn oorsprong vindt in een keuze die eeuwen geleden gemaakt is geworden. Een keuze dat zich ontwikkeld heeft tot een ‘dominante cultuur’, en nog in stand wordt gehouden als ‘politiek drukmiddel’.

  ‘Racisme’ is een misdaad jegen de mensheid. De ‘Zwarte Holocaust’ werd in Durbin (Zuid-Afrika) in het jaar 2000, betiteld als te zijn de ‘ergste mensenrechtenschending’ ooit gepleegd jegens een volk.

  Vrije mensen, die meer dan 400 jaar, in slavernij werden gebracht, slechts vanwege economisch gewin en nu nog anno de 21ste eeuw, onderdrukt worden vanwege een zogenaamde ‘meester-slaaf verhouding’, waarbij sommigen onder ons zich dat nog onvoldoende willen realiseren, zowel zwart als wit.

  “Ik heb geen last van Sinterklaas, mijn kinderen vinden het leuk”. “Het is onze cultuur, ze moeten zich aanpassen”. Intussen hebben zij zich na jaren hier woonachtig te zijn, aangepast. En wel zodanig dat er met hen geen rekening meer gehouden behoeft te worden, “ze zijn een van en met ons”(lekker (slaafs gebleven notabene).

  Intussen worden zij systematisch d.m.v. ‘racisme’aan de ondertrede van de ladder geworpen en met ‘instititioneel racisme, op het ‘laagste niveau’ gehouden.

  En wanneer je de kinderen vraagt wat die willen worden, krijg je als antwoord; “ik wil als mijn vader of moeder worden”, omdat elk kind beinvloed wordt door haar of zijn leefomgeving.

  Maar als vader of moeder, veelal door het systeem op het laagste niveau behouden blijven, en vaak genoeg ook nog moeite hebben, om wat voor reden dan ook, de strijd tegen ‘onrecht’ zoals bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest, aanbinden, dit ter verbetering van hun positie en dat van hun kinderen, dan heeft het bewustzijnsproces nog een lange weg te gaan.

  En dat geldt voor o.a ook voor Europeanen, Somaliers, Chinezen, en de mannen in India.

  En wanneer wij als individu nog niet instaat zijn, de cultuur ‘racisme’ aan banden te leggen, een kind te redden van de marteling van het ‘besnijden’, een pasgeboren dochter ‘haar leven te laten behouden’, een vrouw te beschermen tegen de ‘grillen’ van haar man, hoe ver staan wij dan van de ‘Harmonie van het Leven’. In hoeverre begrijpen wij dan de ‘essentie van de werking van het Universum’.

  Onze weg, de weg van de mensheid is lang. Maar elke dag een draadje, is een hemsmouw in het jaar. Laten wij vanaf nu elke gelegenheid aangrijpen, om daar waar wij het kwaad signaleren, ook actie tegen te nemen, als we nou op het hoogste niveau vertoeven of op het laagste.

  Maar laten wij de dingen beslist niet op z’n beloop laten, maar juist signaleren, erover nadenken, bediscusieren en vervolgens proberen de juiste conclussies te trekken om een oplossing te kunnen creeren. En dat behoren wij tenslotte in actie komen.

  Alleen op die manier kunnen wij redden wat er nog te redden valt, maar het moet wel NU gebeuren en NIET MORGEN!.

  Trouwens; ‘Niet Morgen, Maar Nu’ is een ‘wereldbestseller’, een boek van de Amerikaanse schrijver psycholoog ‘Wayne Dayer’ en verkrijgbaar in elk goed gesorteerde boekhandel.

  Denk heel goed over na, zou ik prettig vinden.


  Maak melding
 14. Dat allochtonen een “lagere” opleiding hebben komt mede doordat ze al bij de eindtoets van de basisschool een “advies krijgen voor een bepaald beroep waarin ze beter thuis zouden zijn.Maar ik heb mij niet door één persoon laten adviseren voor mijn zoon.Men probeerd je met zoete woordjes allerlei “adviezen” te geven die nergens op slaan en waarvan je denkt: er klopt iets niet en er later spijt van krijgt.Ook mijn nichtje heeft door het negeren van de nederlandse adviezen en haar eigen richting te volgen,een goeie baan bij de Verenigde Natie’s in New York.Als ze de aangeprezen weg in nederland was blijven volgen dan had ze nu misschien een baan als stadswacht.Trouwens,hier in Holland neemt men je als allochtoon (ook al ben je hier geboren)niet serieus ofschoon je gelijkwaardige diploma’s als de autochtonen hebt.Ze nemen alles van de Amerikanen over maar dit soort dingen niet.Men kan veel over de amerikaan kletsen maar als jij je best doet wordt je ervoor beloond zonder huigelarij


  Maak melding
 15. Kan ik uit bovenstaand artikel en de daaropvolgende reacties concluderen dat wij niet ambitieus genoeg zijn. Natuurlijk worden wij als surinamers genoeg tegengewerkt, maar moet dat als excuus dienen voor onze minderwaardige positie?? Joden zijn in de wereldgeschiedenis vele malen tegengewerkt, in een minderwaardige positie gebracht of vermoord. Indiers en vnl. Tamils uit india werden ook gediscrimineerd, vanwege hun donker uiterlijk. Vandaag zijn deze groepen booming in de VS, Canada Maleisie, Singapore etc. etc.. en doen ze niet meer onder voor de autochtone bevolkingsgroepen. In het geval van Canada en India moet die vergelijking gemaakt worden met de heersende blanke klasse.
  Het is dus wel mogelijk om vanuit een achterstand te excellereren naar een toppositie. Het euvel mensen zit hem erin, dat wij als surinamers hebben de mentaliteit van loosers. Wij zijn geen vechters en strebers zoals een Mittal, of Ratan Tata. Wij staan liever op straat( het liefst voor Krasje of Soda fontain) te schelden op de maatschappij. Wij verdoen onze kostbare tijd met nonsens en vechten gewoon niet hard genoeg. Alles beaam ik wat jullie zeggen, ik heb alles zelf aan den lijve meegemaakt, ik weiger voor mezelf om in die bedelaarspositie te staan. Opo kondre man open opo!
  Komop mensen, vecht, werk, studeer heel veel.
  Bid en werk! Stree def stree wie no sa frede!! Bika Gado de wi fesiman. Kijk naar de voorbeelden en leer..


  Maak melding
 16. Nogmaals!

  Wat kunnen wij gezamenlijk hiertegen doen?
  VMBO = Voor migranten(minderheden) bestemd onderwijs.
  Wij praten maar en innerlijk ontkennen wij dat de echtheid van het probleem.

  Srika


  Maak melding
 17. kathar salominiki

  Opvallend is dat de achterstand het grootst is bij degenen met een wetenschappelijke opleiding > Die WetenSchappers zeggen het zelf .

  Jou reactie verdient een herhaling


  Maak melding
 18. Ik denk dat het een kwestie van tijd is, er komt een groep jongeren aan waarmee niet valt te sollen, kennis is macht, en Nederland heeft kennis nodig om te kunnen overleven, In Engeland halen ze iedereen binnen die maar wil studeren en of werken. Ik zie het dus niet zo “zwart” in. De meeste suri jongeren doen het goed, het is heel erg hard werken, maar het komt wel goed.


  Maak melding
 19. Ikben het metdjogo eens. in plaats van je schikken in het lot dat de blanke voor je in gedachten heeft kan je ook je eigen kansen creeren en nemen. Ik kreeg het advies voor de MAVO. Mijn ouders en ik hebben mij gewoon voor het VWO ingeschreven en dat heb ik op mijn sloffen behaald. Ook mijn HBO studie liep gesmeerd en nu heb ik een succesvol eigen bedrijf. Ik laat me door niets en niemand stoppen om te bereiken wat ik wil.

  Mijn mening is dat veel surinamers lopen te zeuren en te klagen en zelf weinig doen om tegen de mening van de nederlander in te gaan. Zo gaat het natuurlijk nooit veranderen. ook is het zo dat inderdaad als allochtonen een hogere positie wel hebben bereikt. zij weigeren een ander te helpen die hogerop wil.
  WIj surinamers moeten onze eigen mentaliteit veranderen en niet maar telkens wijzen naar de ander. Ik zeg niet dat er geen racisme is, maar door niet voor jezelf op te komen veranderd er nooit wat. Laten wij onze kinderen leren dat zij hun pad moeten volgen, hard moeten werken, kansen moeten nemen en zich niet laten afleiden om hun doel te bereiken. Daar bereiken wij als bevolkingsgroep veel meer mee.


  Maak melding
 20. Ben het met posting nr 21 eens, maar dan zullen de neuzen van alle in NL wonende Surinamers in 1 en dezelfde richting moeten staan.
  En dat zie ik helaas nog lang niet gebeuren. Men werkt elkaar liever tegen, dan helpen hogerop te komen.
  Kinderen hebben stimulans nodig en dat kunnen ze het beste van thuis uit krijgen.
  Naar mijn gevoel gebeurt dat nog steeds veel te weinig.
  Ouders zouden zich meer betrokken moeten
  voelen bij de leerprestaties van hun kinderen.
  Het is van de gekke dat nog steeds veel
  allochtone kinderen een lager advies krijgen voor verdere scholing.


  Maak melding
 21. Saya,

  Dat is juist het probleem. En daarom ook mijn vraag in nr.14 en 18.
  Ik heb in mijn eentje getracht allochtone leerlingen te beschermen tegen het, naar mijn mening, structureel achterhouden in het leerproces en overgang. Ik kreeg ontslag van de werkgever. En waarom?
  Omdat ik bloedhard heb kunnen bewijzen – en de harde feiten heb ik – dat bijvoorbeeld autochtone leerlingen anders werden besproken in de overgangsvergadering en dat cijfers van autochtone leerlingen vervalst werden, om zo de schijn te wekken dat zij beter hadden gepresteerd dan de allochtonen.
  Ik heb ook steun gezocht bij enkelen die zich vaak voormannen van de Suri’s hier in Ned. noemen. Zonder succes!
  Hiermee is ook voor mij, een ander stuk realiteit opengegaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES