donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSurinaams-Vlaamse band met Zoete Pennevruchten

Surinaams-Vlaamse band met Zoete Pennevruchten

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 17 feb – De stedenband tussen Suriname en het Belgische Antwerpen heeft zijn eerste taalproduct opgeleverd in helder, creatief aangewend Nederlands. Het boek Zoete Pennevruchten – Switi Tori’s biedt werk van vier Surinaamse en vier Vlaamse schrijvers. Het is een eerbetoon geworden aan een taal, die aan beide kanten van de oceaan gezien wordt als gemeenschappelijk erfgoed.

En ook al is de taalbeleving verschillend, de gemeenschappelijkheid is er niet uit te krijgen. Het is de basis en de drijfveer geworden van het initiatief van de Dienst Ontwikkelingssamenwerking Antwerpen voor Stedenbanden. Die hield een verhalenwedstrijd in 2005. Zoete Pennevruchten – Switi Tori’s is de verbale weergave van belevenissen in Suriname en Antwerpen.

Taalnuances hebben alle gelegenheid gekregen zich te manifesteren. Het eindproduct is er aldus alleen maar interessanter op geworden. “We spreken een variant van dezelfde taal, soms zijn er Surinaamse woorden die de Vlamen niet begrijpen en soms zijn er Vlaamse woorden die Surinamers niet begrijpen”, zegt Cynthia McLeod, schrijfster van Surinaamse meesterwerken als Hoe Duur was de Suiker.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES