Home Onderwerpen Natuur Suriname waarschuwt Caricom voor bemoeizucht donor

Suriname waarschuwt Caricom voor bemoeizucht donor

16

PARAMARIBO, 16 feb – De Caricom moet oppassen voor financiële bemoeienis van externe donoren in het bosbouwbeleid van lidlanden. Dit zei president Ronald Venetiaan tijdens de tussentijdse vergadering van Caricom-regeringsleiders in St. Vincent. De nodige omzichtigheid dient in acht genomen te worden. Er zal dan ook goed moeten worden nagedacht voordat wordt overgegaan tot koppeling van het landbouw- en het bosbouwbeleid.

Daar is alle reden voor. Voorzichtigheid om donoren enige betrokkenheid bij het bosbouwbeleid in arme landen te geven, is geboden, omdat hun opvattingen op dat stuk voldoende bekend zijn. Aan de ene kant wordt onbezonnen industrieel gas uitgestoten en andere kant wordt van alles gedaan om te voorkomen dat de bossen in arme landen worden aangewend voor armoedebestrijding.

Het heet dan dat de landen die nog bos bezitten een verantwoordelijkheid hebben tegenover de rest van de wereld. Venetiaan zei dit naar aanleiding van het Jagdeo Initiatief, dat is genoemd naar de Guyanese president Bharat Jagdeo. De bedoeling is donoren aan te trekken om de agrarische ontwikkeling in de regio te helpen stimuleren. Venetiaan vindt dat moet worden opgepast voor het opofferen van een deel van de eigen soevereiniteit.

16 REACTIES

 1. Verrekijker.
  Mi-boi..Kijk Vtje.. kijk dan maar misschien later meer.....CHAUVINISME Het klinkt maar waarschijnlijk heeft hij straks meer.
 2. kollik
  If mi na Vtje mi e kap a boesie binnen wang day...mikie ding mang zie datie mi no e mikie grap..en wacht niet op grote landen om mij de les voor te lezen.
 3. Sari
  Gek dat je bent Vene. Er is geen enkel toezicht in het binnenland van Suriname en jij koppelt het een en ander. Het is tijd om te gaan hengelen in de tingiggortro van jou Vene. Laat regeren aan anderen over 70 jarige opa.
 4. viva
  Goed zo meneer PRESIDENT . Maak ze de ogen open . Niet alleen de "rijke landen" , maar ook zij die niet weten wat het bezit van een bos(regenwoud) betekent.Suriname bezit een deel van de longen van de aarde .Als dat verdwijnt is het gedaan met bijna alles wat leeft op deze aarde . met deze rijkdom moeten we niet alleen zuinig en voorzichtig mee om gaan , maar ook de moneyboys voor laten betalen , want ze ademen gratis de zuurstof in die landen als suriname op voorraad hebben .Dus , meneer de PRESIDENT probeer de rest van dezuurstof leveranciers op een lijn te krijgen ,en laat de vervuilers betalen . Viva
 5. aboi
  Nr 4..Sari niet altijd zo vel, geef een ander af en toe een kans om lucht te nemen.. Bij voorbaat hartelijk dank...Aboi
 6. M.Fleur
  Venetiaan moet niet lullen over soevereiniteit. Hij heeft dit land reeds lang verkocht en verkwanselt aan het buitenland dus zou hij de laatste moeten wezen die er iets over zegt. Suriname waarschuwt niemand binnen de Caricom omdat al deze lidstaten weten dat je gewoon (onder deze president) over Suriname en z'n president kunt plassen. Het is triest maar waar.
 7. rob
  Men moet een dag op de hoek van de latourweg en de weg naar paranam gaan kijkenals men in su is, zult u zien wie de straaten van suriname vernietigen, het zijn de grote zware struks vol met zware boomstammen die naar het buitenland worden verscheept. wie denkt deze kleuter voor de gek te houden.
 8. printa (alias prienta)
  Hallo meneer V.. er zijn weer problemen omtrent domeingronden...Laat dat Caricom ding, en laat die Tjonge-jongen opdonderen het begint echt teveel te worden, het is niet meer te verdragen. Nogmaals het is niet meer te verdragen.. Dus dulden komt straks niet meer bij. Dan mag hij militairen sturen als beloofd.(belofte Tjonge-jongen)
 9. Sardjoe
  was net niet zo ongeveer vorig week dat een buitenlandse ambassadeur klaagde over het surinaams bosbouwbeleid. de situatie in sur. is zo deplorabel dat zelfs een ambassadeur zich daar over bekommerde. Vene droomt letterlijk met ogen open. hij kraait maar wat, zonder te weten waar hij het over heeft. duidelijk een teken van dementie.
 10. Sardjoe
  Vene is aan het dementeren. hij kraait maar wat en weet niet waarover hij praat. Onlangs hebben buitenlandse ambassadeurs zich ontfermt over het bosbouwbeleid van sur. en waar kraait Vene nu over? duidelijk dromen met je ogen open dus.
 11. Sardjoe
  Vene kraait maar wat. Onlangs hebben buitenlandse ambassadeurs zich uitgelaten over de deplorabele toestand van het surinaams bosbouw beleid en Vene kijkt in eigen land de andere kant op.
 12. toet
  Volledig mee eens M.Fleur. Wat ik niet snap,is dat Vene,wel Nederland laat bemoeien in alles wat Suriname betreft,Vene is steeds maar bezig om te bedelen bij die Nederlanders. Nu daar hij zijn echte soevereiniteit kan tonen loopt ie te brabbelen als een kip zonder kop. Tja, Vene en zijn bende,kruipen graag voor die Bakra`s,nou so be it pffffffff.
 13. kabila
  Hij heeft nu praatjes omdat er Nederlandse mariniers aanwezig zijn, maar hij vergeet dat ze weer vertrekkken.
 14. hatti bron
  Suriname waarschuwt Caricom. erts je eigen zaakjes op orde hebben dan heb je pas autoriteit en gezag om een ander op iets te wijzen. Hoe wordt hij trouwens geintroduceerd wanner hij gaat spreken in the Caricom: The Accident of the Republic of Suriname
 15. RiaRia
  Tja, ja, ik heb meteen al begrepen dat Vene gewoonweg geen pro-milieu opmerkingen van donoren wil. Hij wil gewoon zelf uitmaken dat er ongehinderd door wordt gekapt. Want hij vangt toch van al die buitenlandse maatschappijen een duit. Hij noemt het soevereiniteit. Die kan gelijk door naar huize Asiana....