Suriname verrast door EU-verbod kweekgarnalen

13

PARAMARIBO, 16 feb – De regering is onaangenaam verrast door het EU-verbod op kweekgarnalen uit Suriname. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het strenge controle- en inspectieregime in Suriname is wel bekend bij de EU. Weliswaar heeft een missie vorig jaar kritische kanttekeningen geplaatst.

Het voorlopig rapport wordt nog bestudeerd door de regering. Nu wordt formeel en als donderslag bij heldere hemel vastgesteld dat Surinaamse kweekgarnalen onhygiënisch geproduceerd worden en dat bovendien gerookte viswaren kankerverwekkend zijn. Zes rokerijen zijn afgevoerd van de Europese importlijst. “We vatten het ernstig op”, zegt Raghoebarsing. Hij heeft binnenkort een ontmoeting met EU-vertegenwoordiger Helena Laakso.

Officieel is geen bericht ontvangen van Brussel. De maatregel valt dan des te harder. Suriname was juist bezig de zwakke punten aan te pakken. “Sowieso is deze ontwikkeling niet plezierig, omdat het leidt tot onzekerheid”, aldus Raghoebarsing. De export van gekweekte garnalen brengt op jaarbasis tientallen miljoenen dollars op. De EU heeft eerder de import van Surinaamse vogels stopgezet.


13 REACTIES

 1. Gewoon het tegenover gestelde doen.
  Als je poep uit nederland kon importeren had suriname dat gedaan.50% van de goederen die geimporteerd worden zijn overbodig,maar dat komt door die corupte bende die niet uit te roeien is ,geld makerij.

  Rivo


  Maak melding

 2. Meneer Raghoebarsing, heb schijt aan de europese commissie ! Ze ruiken argwaan want de noordzee is helmaal leeggevist en ze zijn bang dat als zuid-amerika de vismarkt veroverd, zij een probleenm hebben met hun eigen vissers.
  Dit gaat om miljoenen subsidie die de europese vissers zouden moeten opstrijken.
  En ik denk dat deze pot al helemal leeg is.
  Waarom pakken ze niet de chinezen aan en de japanners, die brengen toch ook een heleboel rommels op de arkt.
  A tang so


  Maak melding

 3. Volgens mij zijn het gewoon smoezen om de eigen EU markt te beschermen. Kijk maar naar China en allerlei importbeprkingen. De G7 landen vragen aan China om de YEN te verhogen zodat de chinese produkten duurder worden? Waar waren de G7 landen toen China in een economische slop zat. Hebben zij de prijzen verlaagd ten gunste van de Chinese economie? Dacht het niet! Dus gaat het hier weer om een machtsoffensief en bescherming van de eigen industrie/markt.

  Mvgr,


  Maak melding

 4. Idioten zien jullie nog niet dat er niemand deze aarbol is die jullie serieus neemt?

  Stelletje sukkels jullie zijn nooit goed in jullie huiswerk. Alleen een grote bek.

  Voorbeelden:

  -3,5 miljard ontwikkelingshulp weg
  -SML naar de knoppern
  -Marienburg weg
  -Bruynzeel Suriname kapot
  -Surland bankroet
  -Cambior deal slappe hap
  -Suralco en Billiton spelen met jullie
  -Het binnenland is een bende

  Pas op voor de toekomst jullie!!!!!!!!

  Vene zegt Suriname wordt meer Caricom. Krijgen jullie nu steun van Caricon bedelaars???


  Maak melding

 5. Het is gewoon een vuile streek om Suriname te boycotten. Gerookte makreel, bokking en paling zou dan ook kankerverwekkend moeten zijn maar wordt volop gegeten hierzo. Er is mischien iets anders aan de hand. Mocht er inderdaad een hygiene probleem zijn dan moet dit geen probleem zijn om te verbeteren.


  Maak melding

 6. Suriname staat erom bekend dat het zijn huiswerk niet goed doet en een slechte lobby heeft met waardeloze onderhandelaars.

  Suriname is al eerder hiervoor op zijn vingers getikt, kan niet anders.
  Maar we sliepen weer op onze ‘Eiland’.

  Wat hadden wij Surinamers dan verwacht?
  Dat Nederland voor ons in de bres zou springen!

  Slaap niet Suriname, Ontwaak en Sta op!!!


  Maak melding

 7. Vuile streek om Suriname te boycotten. Er zijn andere landen hoor. Samenwerken met EU bestaat niet, plunderen wel. Ze willen wel Surinaamse bananen, maar vertellen niet dat in andere landen de bananenplanten met wormen(nematoda) zijn vernield.
  Denki no mang!


  Maak melding

 8. Er is nog een afzet markt, Japanners o.a., die eten alles wat in het water zwemt, en kijken niet naar zulke strenge eisen. Ze zullen absoluut niet minder betalen dan de EU. Dus wees niet getreurd Surinamers, het is gewoon een andere afzetmarkt zoeken. Gewoon een beetje meer werken en zaken kunnen en willen doen met andere landen bahalve de EU, de wereld bestaan uit meer mensen dan de VS en EU. Ik zou die garnalen absoluut wel willen eten hoor.


  Maak melding

 9. je heb mensen hier die reageren om de reaktie.maar waar het om gaat alls ik het goed begrijp zijn de stoffen en hout wat men gebruikt bij het roken van deze spullen dat ze kanker verwekend zijn in suriname heeft met het niet zo hoog met deze dingens zelf bij sommige groenten worden spullen gebruikt die wereld wijd verboden zijn neem maar die gramasoom en alls we daarop gewezen worden gaar iedereen op zijn achterste poot staan wat een onzin ,nog voorbeeld over die gas wat er is gevonden heel wat paniek bleek niet zo erg te zijn alls hoe men voordeed en dat iemand uit het buitenland ik dacht via de wereld omroep die broeia moest zussen .weest blij dat we erop worden gewezen vind je het gek dat allerlij onverklabare ziektes in su zijn er is weinig controlle op wat het land binnen komt en surinamers laat me zeggen sommige surinamers doen voor geld alles en kijken niet naar volksgezonfheid.


  Maak melding

 10. De enige mogelijkheid die nog open staat blijft nog de export van landbob garnalen uit Colombia en Bolivia. Het doen van legale zaken met de EU is voor ontwikkelingslanden waarschijnlijk geen haalbare kaart.


  Maak melding

 11. Weten jullie dat in Zalm (vis) veel rode kleurstof zit. In voer zit rode kleurstof om het visvlees rood te kleuren. Dus dat mag wel. Wat ze Botervis noemen is kabbeljouw (bakkeljouw). Mis leiden mag ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.