Suriname wil snelle ontwikkeling olie-industrie

10

PARAMARIBO, 14 feb – De Surinaamse samenleving is alleszins gebaat bij een versnelde ontwikkeling van de eigen aardolie-industrie. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. De regering gaat er ook voor. Het aangaan van een productiedelingsovereenkomst tussen Staatsolie en het Britse Tullow Oil moet dit streven dichterbij brengen.

Er is dan ook alle geloof dat het goed komt. De overeenkomst is dan ook bedoeld om het maximale te halen uit het samengaan met anderen bij de exploitatie van Suriname’s natuurlijke hulpbronnen. Te Uitkijk en Coronie zal gezocht worden naar exploiteerbare hoeveelheden aardolie. Bij gebleken succes zal gezamenlijk tot winning worden overgegaan.

De samenwerking geschiedt via een joint venture. Staatsolie neemt voor zestig procent deel via dochtermaatschappij Paradise Oil Company. Voor de eerste fase van exploratie stelt Tullow Oil ruim acht miljoen dollar beschikbaar, wat gelijk is aan de prijs van de resterende aandelen. Volgens Staatsolie-directeur Marc Waaldijk is dit de snelste manier om tot exploitatie te komen. Het zelf doen zou veel meer geld en vooral tijd kosten.


10 REACTIES

 1. En waarom nu door sukkelen met de CAMBIOR deal? Afbreken die overeenkomst. Weg er mee.
  IDIOTEN!!!!!!!!!!

  Dankzij JHARAP in de Revo periode
  kunnen jullie een beetje geld hebben.

  De ontwikkelingshulp had de waterhoofd regering ARRON toch allang opgemaakt. En slaaf Vene is een kloon van hem.

  Ik hoop dat het geld wat vrij komt ook daadwerelijk gebruikt wordt om het leven voor velen in Suriname aangenaam te maken.


  Maak melding

 2. Wel goedkoop hoor!!!
  Voor maar 8 miljoen USDollars 40% aandelen van de olievoorraad voor de kust.
  Wat voor idioten onderhandelen daar of wordt er onderhands veel tjoekoes uitgedeeld??
  Time will tell en ondertussen laat het volk dit maar gelaten over zich heen komen.
  Jeugd van Suriname let op je zaken want straks zitten jullie weer mooi met allerlei torenhoge schulden en vervuiling opgescheept door deze bandieten.


  Maak melding

 3. Geachte heer Rusland,

  Zou het niet van wijsheid getuigen, dat indien zou blijken dat de prognones omtrent de olie rijkdommen te Coronie vooral, er veel belovend zouden uitzien, alvast op voorhand actie te ondernemen om de afbraak van de oevers aan de rivier aldaar te stuiten?

  Het is toch mogelijk om met zo’n buitenlandse maatschappij afspraken te maken omtrent een lening (voorschot) in ruil voor olie ?

  Cuba hanteert reeds jaren ook dat systeem heb ik begrepen, vooral ook omdat Coronie niet al te lang meer op zich kan laten wachten, want ‘het water komt’. En hoe langer wij wachten, hoe duurder het ‘stuiten’ wordt.

  Per slot van rekening zou zo’n lening door de toeristische sector vooral, snel terug betaald of verdient kunnen worden, indien wij zodanig tewerk zouden gaan, dat wij het gebied ’toeristisch aantrekkelijk beschoeien’ volgens een groot ’toeristisch toekomst visie’ of beschoeiingsplan.

  Je hebt dan niet alleen het water gestuit, maar tegelijkertijd ook werkgelegenheid geschapen, waardoor de economie dubbel en dwars een enorme dienst kan worden bewezen (zie ook het Delta-plan in Nederland).

  Wordt het geen tijd dat wij, gezien de enorme rijkdommen waarover Suriname als land beschikt, de zaken groots aan te pakken? Wat voor “enorm risico” zouden wij lopen, Suriname behoort toch tot het 17de rijkste land ter wereld, rijkdommen toch zat?

  Bij de bouw van de brug over de Suriname rivier is toch ook zo’n “enorm risico” genomen ? Zie ook de brug over de Coppenamerivier bij Nickerie, de weg van Paramaribo naar Nickerie. Neem bijvoorbeeld de opzet van Staatsolie Suriname en het Soerawoningbouwproject te Blauwgrond die tot verval was geraakt. Ik bedoel, Sranan kan het.

  Vene was angstig, zeker, die man wist ook niet beter ? Angstig voor al die zogenaamde “risico’s” die Bouterse het Surinaamsvolk “op de hals haalde”, maar wat blijkt nu, deze Front regereerders plukken er ruim de vruchten van, Staatsolie is momenteel de beste deviezen-leverancier van de Republiek Suriname dankzij Desi Bouterse of niet soms. Laten wij de dingen nu eens eindelijk eerlijk benoemen, als je nou voor of tegen bent MENEER ROMEO HOOST!!!!!!

  ‘ONDERNEMEN IS RISICO NEMEN’

  Probeert u Vene hiervan toch te overtuigen, hoe koppig die man ook is, u MOET het proberen. Suriname is een enorm rijk land waardoor het economisch en financieel WEL verantwoord is om risico’s te nemen, om zodoende een inhaalsalg te kunnen maken, tenmindste als je die wel wil maken.

  Want ondernemen is durven, toch heer Rusland ?!!

  En als Vene niet wil luisteren, laat ze dan hun zooitje dan maar zelf gaan opknappen ala West-Suriname toen.

  Maar risoco’s mogen genomen worden, tenzij je ze wel verantwoord neemt, en vooral wanneer de prognones er veelbelovend uitzien.

  Just think about it.

  En heer Pres. steek je hand eens goed uit de mouwen, zet je angst voor ‘grootdenken’ voor eens en altijd aan een zij en DURF!!

  Tan bun brada Rusland, tan bun.

  Soso Lobi.

  E. Buitenman


  Maak melding

 4. Daarom zeg ik dat er in Suriname tot nu toe nog alleen idioten zijn voortgekomen die het land leiden.

  Soms scheld men op mij, ik wwet ik heb gelijk als ik zeg dat er over 50 jaar alleeen uitgemergelde mensen in Suriname zullen wonen, ziek misselijk en ondervoed en waarom:

  -Goudwinning, goud wordt weggegeven, de goudwinning zorgt voor aantasting van ons milieu, de het bos verdwijnt en er komt gif in het water, dus alles wat leeft gaat dood.
  -Bauxietwinning, in 1940 is Suralco begonnen. Vanaf 1940 is Suralco vel miljarden waard geworden. En Suriname??? alleen maar armer. EN NU GAAT MEN WEER WEST SURINAME AAN DEZE MAATSCHAOPPIJ WEGGEVEN.
  Bijna de hele wereld vliegt in vliegtuigen gemaakt van aluminium uit Suriname, maar men weet niet eens dat Suriname bestaat?? Waaraan hebben we dat te danken? Aan de idioten die zich opewepen als leiders.
  -Houtkap, Bruynzeel heeft er goed aan verdiend. Straks komt er ccn Chinees bedrijf die eerst de helf van Suriname gaat kappen, het hout verkopen en als ze een beetje geluk hebben komt er een krakkemikkige palolie bedrijf. Wat hebben we eraan als de helft van ons land vernietigd is.

  Mensen wordt het geen tijd om op te staan???????????????????????
  Dank na, het kot niet goed op deze manier!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 5. niet snel met olie laat het nog onder de grond.
  want alle geld dat komt zal de sme opmaken aan produkten die ze importeren.
  dus laat dit volk zelf leren (self supporting)
  en dan als de koloniale sme is uitgestorven,dan mag die olie uit de gronddan kam ik datra die olie voor sme pompen.
  ik heb mijn apparatuur al klaar,

  even geduld brada
  morgen ontvang ik eerst iemand uit … en dan …


  Maak melding

 6. In Suriname maken ze de fout om steeds weer in zee te gaan met bedrijven afkomstig uit de oude imperialistische landen. De bedrijven uit deze landen hebben maar een doel; veel winst maken tegen minimale kosten. Staatsolie moet maar haar blikken ook gaan richten op Rusland. Dit land heeft gigantische olievoorraden en er is veel expertiese in dit land te krijgen. De miljarden Russische oliedollars worden steeds meer in het buitenland geinvesteerd. Er zullen vast Russische oliemiljardairs zijn die belangstelling voor Suriname hebben.


  Maak melding

 7. Zoals gewoonlijk staan de beste buitenstaanders aan wal. Men heeft geen benul van wat zich achter de schermen afspeelt maar men weet het beter.

  Ik weet het ook niet beter maar naar aanleiding van het geweldig succes van Staatsolie de afgelopen jaren geef ik het management team het voordeel v/d twijfel.

  Wat ik wel weet is dat je niet zomaar een lening krijgt. Het hangt af van zoveel factoren waaronder schuld tot markt waarde ratio en risico. Staatsolie zit waarschijnlijk tot aan de bovenkant van zijn leningen plafont en zo”n investering heeft het risico dat er geen exploiteerbare olie daar zit. Al is er geen olie moet de lening terug betaald worden.

  Verder wordt de raffinaderij uitgebreid met als gevolg dat er binnenkort meer ruwe olie nodig is om de operatie rendabel te houden.

  Na alle mogelijkheden te hebben bestudeert, acht men het bij halen van een derde partij de beste optie. Natuurlijk neemt deze derde partij ook een groot risico en in de zaken wereld geld het “big risk, high reward” motto.

  Let wel dat $8.5 miljoen in de eerste fase alleen. Hoeveel fasen tot dat er olie uit de grond komt? Verder is dit een heel andere deal dan Cambior. Cambior is een buitenlandse onderneming die winst afdraagt aan de overheid. Ze gebruiken allerlei boekhouding trukjes om de winst te verkleinen. Daarentegen zal Staatsolie nog steeds 60% v/d aandelen bezitten.

  Al met al proberen jullie je bloed druk niet nodeloos te verhogen . . . erg ongezond!


  Maak melding

 8. Als al deze Surinamers die zoveel kletsen over Suriname terug gaan om een handje te helpen bij de opbouw van het
  land dan zullen we morgen veel verder zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.