vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenCarrièreSurinamers actiever op arbeidsmarkt dan autochtonen

Surinamers actiever op arbeidsmarkt dan autochtonen

-

Does Travel - naar Suriname

Surinamers zijn actiever op de arbeidsmarkt dan autochtonen en westerse allochtonen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde. Niet-westerse allochtonen zijn vaker vrijwillig niet aan het werk dan autochtonen, met uitzondering van Surinamers en ook Antillianen.

Het aantal mensen dat wel zou kunnen werken maar dat niet wil, is de afgelopen jaren sterk gedaald. Waren dat er in 2000 nog 1,35 miljoen (12,6 procent van de Nederlanders tussen 15 en 64), in 2005 was dit teruggelopen tot 970.000 (8,9 procent).

Meer vrouwen dan mannen mijden de arbeidsmarkt, ouderen zijn vaker inactief dan jongeren. Lager opgeleiden willen vaker niet werken dan hoger opgeleiden. De meeste van deze zogeheten vrijwillig inactieven wonen op het platteland, de minste in de grote steden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. We zijn niet lui maar worden tegengewerkt door het systeem die ons hier wil houden.
  Ja want als je een huis of grond hebt in Suriname dan ben je potentieel iemand die niet integreren en zeker teruggaat.
  Blijf werken broeders en zusters want de langste file zou die naar Suriname zijn als mozes nu de atlantische oceaan zou splijten volgens de vertellingen in de bijbel.


  Maak melding
 2. En nu moet er onder de Surinamers ook een soortgelijke enquete komen, welke bevolkingsgroepen het hardste willen werken en welke niet.
  Lijkt me ook heel interessant.


  Maak melding
 3. Neen…! Surinamers zijn percé NIET lui !!
  In Sur. zijn we relaxer…geen gestressed…no spang mang!…Zo was ik ook in mijn Suri tijd. Daarom leeft de gemiddelde Sur. ook langer dan de Ned. autochtoon. Alleen jammer, dat in Srenan zo weinig van de grond komt….industrie e.a. Veel geblaat, maar haast geen WOL! Toch heb ik een believe…dat eens Sur mee kan in de rij der(rijke) volkeren! Sabakoe


  Maak melding
 4. Geachte ‘Wereldburger’,

  Bijijijijijijijijijna ging ook ik denken dat we lui waren, bijijijijijijna.

  En toen kwam dit “bevrijdend” nieuws.

  Leuk noooooo????.

  M.a.w. ze hebben al die jaren gejokt tewgen ons en de wereldgemeenschap. Terwijl, kijk naar onze geschiedenis, KIJK NAAR HET MODERN EUROPA VAN VANDAAG!!!!!!! Wiens bloed kleeft aan al die toren hoge muren die soms ook nog op je af dreigen te komen.

  En toch maar roepen van ‘ze zijn lui’, ‘ze zijn lui’. Maar dat ding heeft niet gewerkt toch. Dus nu maar open en eerlijk voor de dag komen, zoals het ‘i-Nova rapport’ m.b.t. de bekentenis omtrent het beledigend standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost, schande!

  Vandaar dat wij onze mensen zovaak weer op het hart drukken, om het boek van Dr. Wayne Dayer te lezen genaamd ‘NIET MORGEN, MAAR NU’!

  Of ‘HET HEFT IN EIGEN HAND’ van dezelfde schrijver.

  Read and your mind shall be free.

  Waka bun.


  Maak melding
 5. Ik zou graag willen dat dit mooie bericht landelijk bekend wordt. b.v. op het journaal
  laat heel de wereld horen dat wij ineens niet meer lui zijn. Grotendeels van de Surinamers zijn ook hardwerkende mensen, maar net wat Kabila zegt, we worden zakelijk tegengewerkt in deze maatschappij. Probeer eens hoger op te komen in je functie, dan merk je het wel. Want als het omgekeerd was, zou het allang bekend gemaakt worden door de media zo van: ‘autochtonen zijn actiever dan allochtonen op de arbeidsmarkt’,bla bla bla. Maar als het gaat om nagatieve berichten over remigranten, dan weet de hele wereld het meteen. Ik vindt dat inderdaad de gemiddelde Nederlander dit zou moeten weten.

  Optimist


  Maak melding
 6. Geachte Heer Buitenman,

  Wij hebben de naam, maar de Nederlanders zijn het.

  Laat ik gelijk een stukje schrijven over de Nederlandse cultuur. In Nederlandse cultuur worden alle negatieve zaken in de doofpot gestopt terwijl de negatieve zaken van anderen worden uitvergroot. De aandacht van jezelf afleiden en op de ander richten.

  Een kort voorbeeld: 3 op de 5 Nederlandse mannen en 1 op de 3 Nederlandse vrouwen gaan vreemd. Daar hoor ik ze nooit over praten maar wel over de Surinaamse buitenvrouw?
  De meeste Nederlander komen te laat op afspraken of komen afspraken helemaal niet na. Daar hoor ik ook nooit wat van.
  De laatste de meeste Nederlandse werknemers stelen, ook daar hoor ik nooit wat van…

  Weet je wat het probleem is van ons Surinamers: wij zijn veel te eerlijk en zijn daardoor niet goed in liegen, bedriegen en manipuleren 🙂 (uitzonderingen daargelaten natuurlijk :-))

  Hier laat ik het bij met als slotzin: laat je geen onzin aanpraten, wees altijd kritisch, geloof in jezelf en volg je eigen weg. En mensen die over je (negatief) praten: Negeer ze!!!Ze zullen altijd over je praten. Jij hebt hun leven beinvloedt, zij hoeven de jouwe niet te binvloeden 🙂

  Wishing you all lots of luck, strenght and wisdom.

  Mvgr,


  Maak melding
 7. Hahahahahahha daarom laat anderen maar zeggen wat ze willen en denken wat ze willen de waarheid komt ooit eens boven water en dat blijkt want vergeleken met Surinamers zijn de witte mannen uiteindelijk de meest luie.
  Ik ben het met velen van jullie eens en inderdaad ze moeten het bekend maken via media enz want zo kregen wij toen ook de stempel van lui zijn.

  Die witte mannen hebben nooit hard gewerkt er is altijd voor hun hard gewerkt,slavernij en moderne slavernij.

  Zij hebben de beste banen of het door studie komt of vriendjespolitiek het maakt niet uit.

  Een surinamer is niet lui,die geniet van zn vrijheid.

  Wereldburger for president!!!


  Maak melding
 8. Manupulatie die bedoeld is om positief in te werken op de emotie van hen van Surinaamse afkomst.
  Als wij op de arbeidsmarkt actiever zijn, hoe is het dan te verklaren dat, in verhouding tot de autochtoon, onder ons meer werklozen zijn? In normaal rekenen blijft
  1+2 nog steeds 3.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES