dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse rechters mogelijk later met pensioen

Surinaamse rechters mogelijk later met pensioen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 feb – De relatief hoge pensioengerechtigde leeftijd van rechters zal mogelijk nog meer opgetrokken worden. Dit meldt de Ware Tijd. Het tekort aan rechters hoeft dan niet meteen extra merkbaar te worden. Ook wordt geredeneerd dat de ruimte geboden dient te worden om langer te werken als de heren in goede gezondheid verkeren.

Rechters gaan nu op hun zeventigste met pensioen. Binnen het Hof van Justitie wordt gedacht aan het optrekken van de leeftijdsgrens naar tweeënzeventig jaar. Er is reeds gesproken met minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Volgens de Ware Tijd zijn de meningen verdeeld. Jongere rechters willen onbelemmerd kunnen doorstromen.

Santokhi zelf ziet een mogelijke aanpassing van de pensioengerechtigde leeftijd als een tijdelijke oplossing. Er is meer behoefte aan nog meer vers bloed bij het Hof om de continuïteit op de lange termijn te garanderen. Acht juristen worden nu opgeleid tot rechter. Santokhi wil zo gauw mogelijk een tweede groep kandidaten en ervaren juristen de verkorte opleiding laten volgen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Rechters later met pensioen.

  Ik snap het niet. Waarom zijn er zo weinig mensen die rechter willen worden??????????

  Ik snap niets meer. Wie weet mag het zeggen.

  Maar ik denk dat er genoeg mensen zijn in Suriname zoals, Somo, Pedo, Vene, Sardjoe, Brunswijk, die het haar fijn kunnen vertellen.


  Maak melding
 2. Geen wonder dat er een tekort is aan rechters, ze schijten in hun broek als ze hoge heren moeten terechtstellen, rechter horen neutraal te zijn. Omkoping en curruptie is aan de orde van de dag. Niemand wil die vuile baan nog doen, als je een beetje zelfrespect heb, lijkt me. Ook denk ik dat de criminelen (incl.sommige politici) hebben meer macht dat de justitie.


  Maak melding
 3. het is tijd dat sandoppie grondig geinspecteerd wordt. Deze man houdt van aandacht, maar dan op de verkeerde manier.

  Probeer hoofdzaken van bij zaken te onderscheiden sandoppie


  Maak melding
 4. zo hebben de vriendjes tot hun dood werk en hun familie ook, gewoon de vicieuzecircel in stand houden.
  Waarom niet denken de heren, er is niemand die ons tegenhoud.


  Maak melding
 5. Ook elders in de wereld is er op bestuurlijk gebied veel mis. In ieder geval moet er gewerkt worden om het problematiek de een na de ander te elimineren. Een goede stap in die richting is de Anti-corrupriewet aan te nemen en af te kondigen. Een hogere mate van efficiëcy realiseert men door op ieder departement een corruptiekamer in stellen. Deze kan de opdracht krijgen om de formele handelingen van de functionaris te toetsen aan de wet. Een ieder krijgt het recht om aangifte of klacht in te dienen zonder represaillemaatregelen. Ook hiertegen moet een klachtrecht mogelijk zijn.de hiërarchische hogere functionaris wordt steeds aansprakelijk gehouden. Natuurlijk is het effect alleen gegarandeerd als er straf wordt getseld. De bedoeling is om de ambtenaar(37.000 stukd) te beschermen tegen rancuneuze superieuren. Voorts is de armoede de oorzaak tot verleiding om corrutief bezig te zijn. Salarisverhoging steeds door tussenkomst van vakbeweging en willekeurige houding van de Regering is ook niet bevorderlijk. het bouwen van automechanismen werkt misschien beter. Wijzig de personeelswet zodanig dat de ambtenaar de mogelijklheid wordt geboden een opleiding te volgen. Met de afronding van de opleiding wordt deze automatisch beloond met een van tevoren bepaalde verhoging. De ambtenaar moet in staat zijn per jaar een aantal opleiding te volgen. Zo bepaalt de ambtenaar zelf wat de verdienste kan zijn. Voorts kan een inflatie indexering positief werken. het probleem van de corruptieve overheid kan mogelijk tot het verleden behoren. Echter ik besef heel goed dat er betere oplossingen zijn, want daarvoor lopen er genoeg capabele
  mensen rond. Neem toch hun ideeënj over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES