zondag, juni 16, 2024

Flirten

-

Does Travel - naar Suriname

Chris PolanenDoor Chris Polanen – Ik ben op bezoek bij mijn Surinaamse collega Ramkalup. Het spreekuur loopt ten einde en de regen komt met bakken naar beneden. Een sibi busi zoals ik in geen jaren gezien heb.
Wie nu in de praktijk is kan voorlopig niet weg, zelfs naar de auto lopen is uitgesloten.
De laatste klant komt de spreekkamer binnen. Het is een jonge man met een jong hondje. Hij heeft een scherp gesneden gezicht, veel gouden ringen en een dikke gouden ketting. Hij zet het hondje op tafel en vertelt dat het dier lusteloos is en vieze ogen heeft. Ik hoor aan zijn accent dat hij een Euro-Suri is, in Nederland opgegroeid. De bedoeling is dat hij over vijf dagen met het hondje naar Nederland gaat. Ramkalup bekijkt het hondje.’Als hij niet beter is, kan hij niet weg hoor, meneer Nolm,’ zegt hij. De jongen kijkt bezorgd.’Meent u dat Doc?’
Dan komt de assistente de spreekkamer binnen. Als ze Nolm passeert, zegt hij zachtjes:’Je ogen, je ogen…..ik wil ze meenemen naar huis.’De assistente heeft inderdaad mooie ogen, groot en dromerig. Ze maakt een tjoerie, pakt een thermometer en neemt de temperatuur van het hondje op. De jongen kijkt haar aan zoals Surinaamse mannen vrouwen aan kunnen kijken. Glimlachend, uitdagend. De assistente kijkt zoals Surinaamse vrouwen kijken die wel gevleid zijn door de aandacht, maar dat volgens de regels van het spel niet mogen laten merken.‘Wat is je probleem eigenlijk Nolm?’vraagt ze, terwijl ze op de thermometer tuurt.
Nolms glimlach wordt breder. Hij richt zich tot de dierenarts.’Mijn probleem is doc, dat als ik hier geweest ben, ik slapeloze nachten heb.’ ‘Slapeloze nachten of nachtmerries?’vraagt de assistente, terwijl ze de kaart van het hondje invult. Haar stem klinkt spottend, de mooie ogen knijpt ze een beetje samen.
Ze richt zich tot Ramkalup.‘Dokter, gaat u ons naar huis brengen? Het regent zo hard…’
Ramkalup is het hondje aan het onderzoeken en reageert niet op haar vraag. Nolm glimlacht een heel ondeugende glimlach, steekt een wijsvinger omhoog en vraagt:’Mag ik uw assistenten naar huis brengen?’‘Je gaat lang wachten,’zegt de assistente en loopt naar de deur van de spreekkamer.’Dat geeft niet,’zegt Nolm en kijkt haar na zoals een kind naar een snoepje kijkt.
De assistente verlaat de spreekkamer en komt even later terug met tabletten voor de hond.
Ze geeft de tabletten aan Nolm.’Voor mij?’vraagt hij. De assistente onderdrukt een lachje:’Wie is er ziek? Jij of die hond?’ ‘Je weet wat ik heb,’zegt hij zacht. Ze maakt een tjoerie en loopt de spreekkamer weer uit. Nolm kijkt mij aan en glimlacht.
Wij Surinamers flirten veel, zowel mannen als vrouwen. Surinaamse mannen laten vaak weinig subtiel weten dat de dame in kwestie er best mag wezen. Flirten mag natuurlijk niet ontaarden in lastig vallen. Hier is dat niet het geval. Nolm lijkt een meester op dit gebied. Zijn werkwijze is subtiel, charmant, maar vasthoudend. De assistente lijkt er geen last van te hebben, integendeel.
Ramkalup en ik praten nog wat met Nolm. Ik geef hem mijn adres in Nederland, mocht hij ooit in de buurt zijn en een dierenarts nodig hebben. Dan verlaat hij de spreekkamer.
Even later komt de assistente binnen.’Dokter, u hoeft ons niet meer naar huis te brengen, we hebben een lift, zegt ze. ‘Van wie?’vraagt Ramkalup.’Van Nolm,’ zegt ze.

Chris Polanen – [email protected]

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. Ik weet niet wat deze man heeft, maar van tijd tot tijd loopt hij de boel als een blinde voorbij, en komt dan met een lulkoek verhaal.
  A torie zwak en tevens onnodig.


  Maak melding
 2. Noot:
  Sommige lezers snappen de moraal achter dit verhaal niet helemaal.
  Hoewel de situatie waar uit dit relaas voort komt realistisch is, blijkt toch vaak dat wanneer een vrouw ‘nee’ zegt, ze in principe ja bedoeld.
  Let wel, afhankelijk van de situatie en omstandigheden is een (Surinaamse) vrouwelijke nee eigenlijk: ja !
  Nolm, you’re the man ! Still I like this story.


  Maak melding
 3. M.Fleur Nr 13. In jouw denken kan ik niet mee gaan.
  Nee is voor mij nee, en Ja is ja.
  Maar daarnaast krijg ik het gevoel of het heel gebeuren (gedachtengang) alleen maar vrouw moet zijn(sex).

  Mi no lobie a torie, ondro no wang ingkrie voorwaarde zang a mang skrifie.

  En als het daarnaast een behoorlijke werkgever zou zijn, dan moest desbetreffende dame weten, dat jij niet zomaar met klanten de deur kan uitlopen… het is per slot van rekening, toch geen bordeel….of zie ik het verkeerd.
  Heeft zij dan geen man thuis om daarnaast van iedere lulbroek een lift te krijgen.
  Makkelijk hoor…puur dommigheid


  Maak melding
 4. Printa, we hoeven niet op een lijn te zitten qua denkwijze, maar die assistente van de dierenarts bevestigd toch hetgeen ik zeg.
  Eerst zegt ze neen (met een tjoerie !) maar na een poos gaat ze toch over stag.
  Het kan wel zo wezen dat jou nee echt nee betekent beste Printa, maar voor vele dames of vrouwen in Suriname is hun nee vaak een uitgestelde Ja.
  We kunnen er niets aan doen want; ‘sinds die kondre bing de a bing setie so’ !


  Maak melding
 5. nr 15.. M. Fleur…Jammer hoor…dus nee betekende ik ben toch een viezerik..Ik hoop nooit, dat het mij moet overkomen, dat ik mij bij zulke vieze rara vogels hoef aan te sluiten. Gado behoede mi…Thank you God.


  Maak melding
 6. Hallo Printa,

  Mag ik weten hoe oud je bent? En woon je in Nederland?

  Verder vind ik het een mooi verhaal. dit is realiteit.
  Printa die dame denkt anders dan jou. Misschien denkt ze met wat euro,s kan ik nog een mooie spijkerbroek kopen of een jurk om in het weekend mee uit te gaan.

  Ik rust Djamoe


  Maak melding
 7. M. Fleur ik weet niet van waar je bent
  , maar ik heb het gevoel dat je een Surinamer ben . Fleur zegt: We kunnen er niets aan doen want; ’sinds die kondre bing de a bing setie so’. kondre heeft niets met flirten te maken. dus laat kondre aan een kant beschrijf je zelf, want zo te zien heb je jezelf eerder beschreven. je bent grappig nee betekent ja voor je. dus als iemand je vraagt om met die persoon te slapen ga je eerst nee zeggen, maar later wordt het ………….


  Maak melding
 8. Nr 17. Djamoe..leeftijd of land(woonachtig)mag in deze geen rol spelen../// Nog erger geld voor een spijkerbroek..no mang..Geef zoon en dochter mee zich niet met zulke praktijken bezig te houden.
  En desbetreffende dame kan aan de slag in een…(bordeel).of niet.


  Maak melding
 9. Het is voor mij duidelijk dat die vrouw gewoon een lift heeft gehad van die Nolm. Die tjoeries van die mevrouw ,zijn gewoon mimiek. Sommige mannen in dit forum doen alsof ze zeker weten dat die vrouw met die man naar bed is gegaan,terwijl dat verhaal duidelijk zegt dat er geflirt is. Die vrouw geeft uiteindelijk aan dat ze die meneer Nolm niet onaardig vond. Is dat zonde? Vrouwen gedragen zich anders dan mannen,dat moet in deze mannen maatschappij,als je direkt ja zegt vinden die mannen je goedkoop al gaat het om een simpele lift. Je moet er een beetje omheen draaien, want dat willen de mannen. Dat is niet Surinaams, maar internationaal zo.Die vrouw wilde naar huis het regende,de baas antwoord haar niet als ze om een lift vraagt,en die Nolm denkt aan andere dingen,maar DIE VROUW WIL NAAR HUIS HEREN. Als je neen zegt speel je “hard to get” . Als een vrouw een man een lift aanbiedt is ze opdringerig en denkt men gelijk dat ze “iets” wil van die man.

  Meneer Polanen wekt de indruk alsof die meneer Nolm een geweldige versierder is.
  Een typisch mannen gedachtegang.

  Die domme mannen die zeggen “You’re the man” hebben een te rijke fantasie en zitten gewoon te kwijlen bij de gedachte dat…….
  Ook gaan ze verder dat die vrouw met wat euro’s een spijkerbroek gaat kopen?
  Ik zie dat men nog jammer genoeg een lage dunk heeft van de Surinaamse vrouw,jammer maar vooral die blaka bakras denken dat ze met wat euro’s iedere Surinaamse vrouw kunnen versieren. Wel ik heb nieuws voor jullie: Het moment dat een vrouw voor jouw euro’s valt,is ze een doodgewone prostituee en zijn het dus niet jouw versierkunsten,maar de euro’s die het doen!!

  Een van die mannen gaat zelf zo ver te zeggen: “Dit is realiteit”. Meneer als je ervan uitgaat dat alle vrouwen die neen zeggen ja bedoelen, ben jij een potentiele verkrachter.
  Dat is de KEIHARDE waarheid!!!


  Maak melding
 10. Ja=Nee Nee=Ja,….

  Polanen wind zichzelf op met zijn misselijke eros verhalen….

  >De jongen kijkt haar aan zoals Surinaamse mannen vrouwen aan kunnen kijken. Glimlachend, uitdagend.
  De assistente kijkt zoals Surinaamse vrouwen kijken die wel gevleid zijn door de aandacht, maar dat volgens de regels van het spel niet mogen laten merken.

  Wij Surinamers flirten veel, zowel mannen als vrouwen. Surinaamse mannen laten vaak weinig subtiel weten dat de dame in kwestie er best mag wezen


  Maak melding
 11. ….Dit is gewoon een typisch voorbeeld van het generaliseren van mensen tot een hoeren volk….
  Uitgaand van Polanen zijn stereotype X-verhaal……

  Plak lekker etiketten op ons voorhoofden,
  dat de staart van de Surinaamse mannen tussen hun been zit en ze deze daarom achterna lopen en hun waardigheid bling-bling om hun nek hangt,
  dat een iedere toegang tot de ingang van een Surinaamse vrouw heeft als deze zijn iris-scan inzoomt bij haar,

  nr 20.
  …slaat hier de spijker op z’n kop…


  Maak melding
 12. wat denkt meneer Utrecht ervan die meid grote r is een hoer ze is niet zwanger maar hij is zo dom als het achterste van een koe hij blijft maar op een relatie hopen .
  blijf hopen en sterf in verwachting jongen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES