woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet padiekaf economisch aanwenden

Suriname moet padiekaf economisch aanwenden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 feb – Suriname moet de overlast veroorzaakt door padiekaf ten eigen bate omzetten in klinkende munt. Dit stelt de commissie die voor het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij moet adviseren over een permanente oplossing voor de milieugevolgen in het district Nickerie. Zowel commercieel als qua hygiëne valt winst te behalen.

Nickerie kan voorgoed verlost worden van de bergen kaf die de rijstindustrie elke dag weer uitspuugt. Protesten van burgers ten spijt, is totnogtoe geen afdoende oplossing gevonden. Volgens de commissie heeft het er veel van dat het nu wel zover kan komen. Bedrijven in India en Nederland tonen belangstelling voor afname van het kaf om deze om te zetten in energie.

De energie kan lokaal worden verkocht. Er zijn wel wat voorwaarden gesteld, waar nog over gepraat moet worden. De commissie ziet ook mogelijkheden voor het omzetten in meststoffen. Ook kan brandstof worden vervaardigd voor huishoudelijk gebruik. Energiebedrijf EBS, bij verre de grootste leverancier van energie, is in principe niet tegen het opzetten van een eigen kafverwerker in Nickerie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Padiekaf is het bruine schil van de rijst en gemalen noemen we het zemel. In zemel zitten alle bouwstoffen dat een mens en dier nodig heeft. Zemel in brood noemen we bruinbrood. Iedereen weet dat bruinbrood beter is dan witbrood. Wat onder de paddie zit noemen ze stro (hooi) of droog gras. Droog gras of stro hebben ze in koude landen nodig als voer voor de koeien. In europa mengen ze rijst kaf door de aarde en dat is goed voor de pot planten en het laat water door. Vroeger aten we geen witte rijst en het was veel beter. Toen men witte gepolijste rijst begon te eten brak een grote buik ziekte, omdat de vitaminen die in de kaf (bruine schil) miste. Wie alleen witte rijst eet moet ook groenten eten, anders krijg je een grote bere. Padiekaf is beter dan kunstmest en gemalen hooi ook. Gekookte zemel is ook goed voor de kippen en eenden. Maalt het tot zemel dan wilt iedereen het hebben. Waarom verbranden. Zo kunnen jullie ook wat verdienen.


  Maak melding
 2. Als bedrijven in india en nederland hebben aangegevn dat ze de paiekaf in energie kunnen omzetten, waarom kan suriname deze techniek/ produktieproces niet kopen van een der beide landen? Want suriname schreeuwt tog om energie?
  Of zie ik het te simpel.


  Maak melding
 3. moet het buitenland weer met oplossingen komen in suriname, waar zijn de surinaamse ingenieurs gebleven, en waar gaat de winst naar toe, weer naar het buitenland…de nickerianen hebben gelijk, en daarom plegen zijn zelfmoord, omdat de politiek hen in de kou laat staan, en zelf mogen zij niet of geen oplossingen bedenken, dat mag NIET van de surinaamse politiek.!!!!!


  Maak melding
 4. Vraag de ingenieurs (Ir en Ing) om eerst te leren hoe ze tandenstokers kunnen maken.
  Daarna zullen en kuunen we praten over ingewikkelde materie.


  Maak melding
 5. Volgens mij zitten al die surinaamse ingenieurs in nederland om zoedoende commentaar te geven op de surinamers die zijn achtergebleven. Misschien kennen jullie er nog een paar


  Maak melding
 6. het berdrijf Vyncke uit belgie is wereld wijd gespecialiseerd om allerlei vormen van organisch afval( hout, padie ea)om te zetten in hoogwaardige energie.Meestal kunnend de bedrijven dan in hun eigen energie beghoefte voorzien
  ze zijn onderandere bezig in maleisie, india en indonesie, maar ook in Frans guyana…
  vraag een rendabiliteits studie aan.


  Maak melding
 7. Dierenvriend,

  Als afrikaanse landen zich gemeld hadden om het kaf op te kopen voor een appel en een ei dan had men deze a la minute verkocht.
  Suriname doet eerder zaken met afrikaanse landen. Europa en Azie zijn ze liever kwijt dan rijk. Maar als ze moeten bedelen dan steken ze wel de atlantische oceaan over.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES