Eerder testen op diabetes bij Surinamers

0

De screeningsleeftijd voor vroege opsporing van diabetes bij patiënten met een Surinaamse achtergrond, zou van 45 naar 35 moeten. Dit adviseert arts-onderzoeker Navin Bindraban in zijn onderzoek waarop hij aan de Universiteit van Amsterdam promoveert.

Aan de studie namen 1000 hindoestaanse en creoolse Surinamers en 500 blanke Nederlanders in de leeftijd van 35 tot 60 jaar deel. Hart- en vaatziekten komen bij Surinamers veel vaker voor dan bij blanke Nederlanders, vooral bij hindoestanen. Ook de frequentie van diabetes is alarmerend hoog (bij hindoestanen drie tot vier keer hoger dan bij blanke Nederlanders, en bij creolen twee keer hoger).

Hypertensie (hoge bloeddruk) komt tweemaal zo veel voor onder Surinamers als onder blanke Nederlanders. Ook op dit punt geeft Bindraban huisartsen het advies eerder te screenen dan nu gebruikelijk is.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.