EU blijft Surinaamse bananen nog even vetmesten

13

PARAMARIBO, 10 feb – De Europese Unie zal nog even doorgaan met het ondersteunen van de Surinaamse bananenindustrie. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. Lang zal het niet meer duren eer de bedrijven te Jarikaba en Nickerie op eigen benen zullen moeten staan. Het lijkt de goede kant op te gaan.

Waar de exportwaarde in 2003 nog op 0 stond, wordt voor dit jaar een ruim twintig miljoen dollar verwacht aan inkomsten. “Dit betekent dat het geloof dat de regering heeft gehecht aan de inspanningen binnen de esector, resultaat oplevert”, zegt Van Ravenswaay. Sinds 2003 wordt hard gewerkt aan herstel van de failliete industrie, die geheel in handen is van de staat.

De EU is er vanaf het begin bij geweest. Er zijn tientallen miljoenen euro’s beschikbaar gesteld voor modernisering en verhoging van de efficiëntie. Nu wordt weer 1,7 miljoen euro geschonken om het transport van het fruit op de velden te verbeteren. De tijd begint te dringen. In 2008 houdt de donor het voor gezien. “Dan zal het bedrijf het zelf moeten doen”, aldus Van Ravenswaay.


13 REACTIES

 1. Vetmesten voor hun eigen belang. Als jullie geen gif en kunstmest gebruiken zal alles goed gaan. Wie bestuift de bananenbacoven bloemen? Zijn het niet de insekten. Zonder die insekten hadden wij geen bananenbacoven. Wat krijgen de insekten voor? Niks! ze worden met gif vergiftigd (gedood). Als de insekten niet meer zijn dan, dus geen bananen meer. Kunstmest is rotzooi, het dood de vruchtbare aarde. In die vruchtbare aarde, zitten bacterien die het grond vruchtbaar maakt. Dus gebruiken jullie geen kunstmest. Gebruiken jullie kunstmest, dan worden de knollen door wormen vernietigd. Wormen hebben op onvruchtbaar grond geen vijanden omdat ze door de kunstmest niet meer voor komen. Veel geluk en blijft zelfstandig.


  Maak melding

 2. Waarom is men in de reacties op deze site zo negatief over Suriname? Als jullie het zoveel beter weten pak je koffers, ga terug en doe een gooi naar het lidmaatschap voor De Nationale Assemblée, het presidentschap of probeer minister te worden.
  Ik word doodziek van al dat negatieve gezeik. Natuurlijk is niet alles koek en ei in Suriname, maar om zaken negatief te blijven afschilderen, kom nou!Ik besef dat deze reactie mij niet in dank wordt afgenomen, maar ik blijf mijn land steunen. Of daar meneer Wijdenbosch of Venetiaan president is. En zelfs al zou Desi Bouterse president worden, het is allemaal de democratische keuze van het volk. Bosje heeft als president natuurlijk fouten gemaakt, maar hoeveel goede zaken heeft hij niet tot stand gebracht. Van Vene kan hetzelfde gezegd worden en waarom Bouterse (van wie ik overigens geen fan ben, maar wel veel waardering en respect heb)niet de kans geven? Hou nou een keertje op met dat gezeik en draag op jouw manier van hieruit bij aan de ontwikkeling van ons land. Want hoe je het ook wendt of keert, het blijft ons land!


  Maak melding

 3. Nr 4.Recht door zee… ik zou zeggen ga daar en blijf ook daar.
  Als jij de racties niet kan begrijpen of door kan prikken, verwacht ik niks anders, dat jij regelrecht de zee inloopt.


  Maak melding

 4. Nr 6 Dinkienoh(alias Denkdan) heeft gelijk. We moeten alles voor ze kauwen. Bedekt de bloemen voor dat ze open gaan met een plastiek zak en je zult zelf zien dat je geen bananenbacoven krijgt. Dinkie no mang


  Maak melding

 5. Hoewel goed bedoeld vind ik de reaktie van “recht door zee” naief.Zelf vind ik ook dat er teveel ongenuanceerde kritiek wordt geleverd maar in essentie hebben de kriticasters gelijk.Uiteindelijk gaat het om de beleving van de mensen. Alle 3 genoemde leiders hebben één ding gemeen; zij zijn volkomen IMCOMPETENT.Dat mag zeker uitgedragen worden.


  Maak melding

 6. alle politici,s opruimen en die gebruiken als groei mest om nog lekkere en dikke kromme bananen te produceren, want hun lichamen bevatten veel mest stoffen voor bananen…dus geen kunst-mest meer uit europa invoeren, al die miljoenen kunnen naar de aow surinamers vloeien en scholieren betere leerboeken geven en schriften, zodat zij later een gezond politici kunnen worden, niet meer als kunstmest hoeven te dienen voor hun plantages…


  Maak melding

 7. Rechtdoorzee (No.4) hartelijk dank voor je reactie. Het is precies om deze reden waarom ik besloten heb niet meer op artikelen die hier worden besproken te reageren. Zoveel negatievisme kan ik gewoon weg niet verwerken. En het is vooral teleurstellend als je merkt dat vooral Suri’s of ex-Suris, dit gedrag ten toon stellen. Mijn energie gebruik ik liever ten bijdrage van het Surinaams volk en de door hun gekozen Regering…


  Maak melding

 8. Het was ooit Frankrijk binnen de EEG die zijn koloniale bananenindustrie wou beschermen ten koste van andere producenten. Waarom nu hulp aan Suriname wordt gegeven ter bevordering van de bananenteelt is mij een raadsel, maar wel gunstig voor de Surinaamse economie, mits er goed met de subsidie omgegaan wordt en niet in de zakken van de corrupten terecht zal komen.


  Maak melding

 9. Kondre Mang,
  Ik denk dat we allemaal positief moeten zijn voor deze ontwikkeling, het moet door ons allen geragen worden en gestimuleerd worden. Denk maar aan de werkgelegenheid voor die mensen daar.Sur. heeft een top product,die bananen van Sur. zijn de lekkerste bananen die er zijn.Pier wang bana bakba, a smerie de tjar joe ede gweh. Die bananen die ze in Ned verkopen moeten eerst een paar bruine vlekjes hebben willen ze een beetje smaken,dat moeten wij niet hebben man, echt smakelijk zijn ze niet.Ik begrijp echt niet waarom die (bananen bacoven) van Sur. nog niet in de Nederlandse schappen te verkrijgen zijn. De buitenlanders mogen best wel weten wat Sur. in huis heeft.
  Als het project in goede banen wordt geleid komt het allemaal goed denk ik.

  Raga


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.