Arbeiders Surinaamse goudmijn willen aan de slag

3

PARAMARIBO, 9 feb – De arbeiders van Rosebel Goldmines willen zo snel mogelijk weer aan de slag. Dit stelt voorzitter Errol Snijders van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie, RGWO. Het besluit van de directie om geen arbeiders toe te laten nu de staking voorbij is, wordt gezien als intimidatie. Een weg terug is er niet.

Het is buigen of barsten. De vakbond zal niet toestaan dat van afspraken wordt afgeweken. Als tegenover de door de overheid ingestelde Bemiddelingsraad zaken zijn overeengekomen moeten die worden nageleefd. “Dit is een rechtvaardige strijd, we zijn bezig een collectieve arbeidsovereenkomst te bewerkstelligen, het is een recht”, zegt Snijders. De directie heeft nieuwe arbeidsvoorwaarden op tafel gelegd.

Die staan haaks op de afspraken en volgens de bond wordt nog minder aangeboden dan bij de raad. Dat is onaanvaardbaar. “Het kan er bij ons niet in dat een maatschappij zoveel verdient en nog zeker tien jaar hier zal blijven en Surinamers voor hooguit een jaar in dienst wil nemen”, aldus Snijders. Ook moet een eind komen aan de twaalfurige werkdag, die vreemd is naar lokale maatstaven.

In het parlement is bezorgdheid geuit over de situatie bij Rosebel Goldmines. “We roepen de regering op om al het mogelijke te doen om deze controverse en de manier waarop ze zich ontwikkelt, zo snel mogelijk tot het verleden te laten behoren”, zei coalitiefractieleider Otmar Rodgers. Volgens Jiwan Sital van de oppositionele PVF speelt de directie “powerplay” om toch maar de eigen zin door te drukken.


3 REACTIES

 1. De arbeiders moeten zich in US$ laten uitbetalen naar amerikaanse maatstaven.
  Minimaal 10 US$ per uur gezien de omstandigheden waarin men werkt.
  Ze moeten allerlei sociale voorzieningen treffen voor deze arbeiders,z.a.zieken toeslag,vakantie geld,goede pensioen regeling acht urige werkdag,goede verlof regeling,medisch behandeling.
  Natuurlijk in vaste dienst verband en geen contractors..
  In amerika/canada werkt men ook in vast dienst verband en voor lange jaren,vaak tot de dood hen scheidt..

  De regering is verplicht hierin zijn tanden te laten zien.

  De arbeiders moeten met minder geen genoegen nemen.
  Desnoods sluit die mijn en wordt overgenomen door de zelfde arbeiders..
  Laat die uitbuiters maar oprotten..


  Maak melding

 2. Die mannen(Canadezen) zitten nu op de mannen te wachten die behoorlijk tjoekoe ooit hebben ontvangen.
  Waarschijnlijk kunnen nu, zij de rest weer klaarzetten om in de maling te worden genomen.


  Maak melding

 3. wanneer worden wij weer baas in eigen huis.dat zelfs adviezen van een door de overheid ingestelde bemiddelingsraad door Rosebel Goldmines niet worden nageleefd zegt genoeg hoe serieus de buitenlandse bedrijven tegen Suriname aankijken.Ik vermoed dat de onderhandelaars van toen met Rosebel Goldmines niet te hard kunnen optreden anders gooit Rosebel Goldmines de “BEERPUT OVER TJOEKOE” open en dan gaan er koppen rollen.Mijns inziens is er maar een oplossing:”NIEUWE VERKIEZINGEN UITSCHRIJVEN” en een SURINAAMSE CHAVEZ aan het roer plaatsen.(kijk maar hoe hij in Venezuela optreed tegen dat soort buitenlandse gasten.HIJ is tenminste baas in eigen huis en niet ten kosten van werknemers die willen werken.RB heeft schijt aan afspraken met de bond en zet zijn voorwaarden op tafel.Het is slikken of stikken in eigen huis.SARIE TORI.

  stre defoe stre


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.