donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenGezondheidSchool in Suriname gesloten om zenuwgasvoorraad

School in Suriname gesloten om zenuwgasvoorraad

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 6 feb – Het Natuurtechnisch Instituut, Natin, is gesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dit meldt het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbestrijding, NCCR. Een voorraad van het zenuwgas H2S moet dringend verwijderd worden uit het schoolmagazijn. Lokaal is niet voldoende expertise beschikbaar.
Het Natuurtechnisch Instituut Suriname
Dus zal die uit het buitenland gehaald moeten worden. Van een directe bedreiging is geen sprake. Wel wordt rekening gehouden met het gevaar dat kan uitgaan van een vrij oude voorraad van zestien cilinders. “We willen voorkomen dat het gebeurt”, zegt kolonel Jerry Slijngaard van het NCCR. De school is ontruimd en het hele complex is verklaard tot verboden terrein.

Het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling zal uitkijken naar voorlopige opvang voor de honderden studenten. Volgens het Natin gaat het om een deel van een schenking van ongeveer twintig jaar geleden. De bedoeling was apparaten te voorzien die gebruikt worden voor het meten van neerslag. Op gegeven moment is het gebruik stopgezet en is de voorraad opgeslagen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

10 REACTIES
 1. Schenking van Zenuwgas 20 jaar geleden ?
  Welke idioot land schenkt zenuwgas aan een ander land ? En dan nog eens 16 cilinders…..
  Ik neem aan dat de zaak wat verder onderzocht word teneinde de ware leverancier en de afnemers hiervan te achterhalen…..


  Maak melding

 2. Er schijnt geen expertise te zijn om deze zeer dodelijke gassen te verwijderen. Ik vraag me dan af hoe ze daar terecht gekomen zijn. Waar vandaan en door wie en waarom????
  Waarom zou Suriname zulke gevaarlijke chemische wapens in bezit willen hebben. Zenuwgas is een van de zeer gevreesde chemische wapens die er bestaat.


  Maak melding

 3. Het Nationaal leger moet deze cilinders opslaan.
  Weggeven aan het buitenland is gekkenwerk.
  Zenuwgas cilinders gratis weggeven aan het buitenland.
  En wat gaan die d’rmee doen???
  Die zijn zeker niet zo naief en laconiek als Surinamers.

  Surinamers vragen zich af waarom zou Suriname zulke wapens in bezit willen hebben?

  Als afschrikking natuurlijk!
  We leven tenslotte in gevaarlijke tijden.
  En we hebben een niet al te vriendelijke buurland die zich van tijd tot tijd zeer aggressief opsteld.


  Maak melding

 4. Staatsolie moet er bekend mee zijn. ik kan me dat niet voor stellen.
  en noem dat ding geen zenuw gas. het is giftig.
  ruikt naar por eksie. die idiots. twee zuurstof tanks en twee militairen en all is good.verwijderen dat ding.

  Het is een veel voorkomend gas soort.


  Maak melding

 5. Juist, gebruik de aanwezige expertise van Staatolie om de cilinders veilig te verwijderen en ontsmet het Natuurtechnisch Instituut.
  Buitenlandse kennis er weer bij halen voor de zoveelste keer, nutteloos.
  Daar leren we niks van, zelf kennis vergaren daar draait het als land om.

  Hebben we de kennis niet, ontwikkel de kennis zelf!

  We kunnen het, genoeg hoog afgestuurden in Suriname aanwezig, gebruik ze.


  Maak melding

 6. Hey mensen,
  Laten de berichten je niet zomaar afschrikken. Het is wel een giftig gas dat geef ik toe maar niet zo zeldzaam als men denkt. H2S (diwaterstofsulfide) gas komt vaker vrij bij het boren naar aardgas of aardolie. Het ontstaat bij rotting van zwafelhoudende organische stoffen zoals steenkool. Wat velen niet weten is dat steenkool en andere koolstof(organisch) houdende lagen in de ondergrond de bron zijn van aardgas en aardolie.
  In de olie industrie worden deze gassen vaak geflarred (verbrand). Dat zien we vaker in de buurt van een boorplatform. Een verticale buis met een fakkel boven. Nu moet men niet denken dat er altijd H2S gas wordt verbrand als we zo’n fakkel zien. Ook andere brandbare niet giftige gassen worden verbrand zoals bij de refinery op Tout Ti Faut.

  Waarom er gasflessen met H2S in een magazijn van een school zijn weet ik niet zeker. Maar ik heb weleens scheikundige experimenten gedaan in het lab om de gevolgen van corrosie t.g.v. H2S gas in een zogenaamde oliepijpleidingen te onderzoeken.

  Groetjes.


  Maak melding

 7. Het is gewoon bullshit waarop jullie reageren, ga niet zeggen dat sadam langs was geweest of sprake is van aanslag. Suriname heeft recht op alles en onze surinamers kunnen leerrijker worden . Dan kan een gevaarlijk ontwikkelde land ook kunnen zeggen dat surinamers slimme mensen zijn.


  Maak melding

 8. Nederlandse expert constateert geen zenuwgas
  Geplaatst: 07/02/2007
  Paramaribo – Volgens de Nederlandse Defensie expert Hans de Frey is het gevonden gas in het laboratorium van het NATIN in het geheel geen zenuwgas. Dit verklaarde hij in een vraaggesprek met de Wereldomroep. Het is geen gas dat voorkomt op de internationaal vastgestelde lijst van chemische wapens of grondstoffen. ‘Het is een gas dat gebruikt wordt in de industrie en het soort gas dat ieder scholier in een scheikunde lokaal kan
  maken. Het gaat om een gevaarlijke stof, maar het is geen zenuwgas.’

  Eergisteren werd bekend gemaakt dat op het scholencomplex zestien cilinders met een soort zenuwgas waren ontdekt. Het gaat intussen om zwavelwaterstof dat wordt gebruikt in de chemische industrie. Door deskundigen worden momenteel metingen gedaan in de omgeving van de opslagruimte van de gasflessen, terwijl ook wordt nagegaan welke de beste manier is om het gas te neutraliseren. Volgens experts vormen de flessen geen gevaar voor de volksgezondheid zolang die onaangeroerd blijven. Devoorzorgsmaatregelen blijven gehandhaafd totdat de werkzaamheden zijn afgerond.

  dbsuriname.com


  Maak melding

 9. Alleen maar bulshit ..nanga un kennis. wat voor zenuw gas. Dat is is gewoon een toxic gas. Deze komt gewoon voor in waterstof en sulffaat verbinding in olie en gas. Jullie weten niks van deze stof.. en sterker nog die wordt niet zomaar geflared zoals mr beweert. Misschien weet hij iets over het stof maar hij heeft geen benul over scheidingsprocessen. H2S en CO2 wordt gevangen en gescheiden omdat een gevaar vormt voor downstream catalisatoren in olie raffinaderij. Verder het is een gevaarlijke gas. Deze wordt in elemental Sulfur omgezet en niet zomaar verbrand! Ok..
  Staatolie beschikt niet over de know-how om H2S te scheiden, by the way , Suriname houdt ook niet aan het internationale mileu regel dus waarom niet …flaren.. en dus vandaar die stank in die omgeving…
  OK dit was mijn college LAterzzzzzzz


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES