Leger helpt bij bescherming Surinaams natuurgebied

4

PARAMARIBO, 6 feb – Het Nationaal Leger zal worden ingezet bij de bescherming van het natuurreservaat Bigi Pan, in het district Nickerie. Dit meldt de dienst ’s Lands Bosbeheer, LBB. Het leger moet helpen stropers en vandalen weg te houden uit het gebeid dat vooral dient als broedplaats van vissen en vogels. De ingreep komt geen moment te vroeg.

De stropers hebben zandritsen doorgestoken en kanalen gegraven. Het zwampachtige Bigi Pan dreigt droog te lopen. “We gaan keihard optreden tegen de overtreders, die op onverantwoordelijke wijze omgaan met onze natuur”, zegt LBB-coördinator Chanderbhan Dwarka tegenover de Ware Tijd. De stropersactiviteiten zijn een jaarlijks terugkerende plaag.

Elke keer als het garnalenseizoen aanbreekt is het weer raak. Vanwege het speciale karakter van het gebied zijn de gevolgen zelfs tot in de zee merkbaar. Door het jaar heen worden vissers gecontroleerd toegelaten om het systeem in evenwicht te houden. Er komen ook toeristen. “Vernietiging kan ook gevolgen hebben voor vooral het toerisme”, aldus Dwarka.


4 REACTIES

 1. Klootzakken wat het land nodig heeft is een goed beleid, geen geld weggooien, geen uitverkoop van rijkdommen.

  Er moet een rapid deployment force komen, aanschaf van goed apparatuur om bijv. onbemande vliegtuigen etc.

  Nu zullen enkelen zeggen er is geen geld.
  Maar de aapachtige leiders hebben het geld verbrast en nu gooien ze ons land voor de hyena’s.


  Maak melding

 2. Een kant beschermen en de andere kant vergiftigen met kwik. Waarom verkopen ze nog steeds kwik. Of zijn zoetwater vissen, de Indianen, de boslandcreolen en het water niet belangrijk. Denki no mang.


  Maak melding

 3. die bigi pan moet uitgediept worden, dan is er leven voor alle dieren, nu sterven ze allemaal omdat het water vrij ondiep is, de diepste plekken zijn slechts 1 meter diep, geen wonder dat het uitdroogd, uit diepen naar 4 meter kan het leven in water verder laten toenemen… ja je kunt niet alles hebben , soms moet je als mens de natuur een handje helpen om het evenwicht te bewaren…ondank de stijging van het zee-water niveau……


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.