Decemberproces Suriname mogelijk zonder publiek

39

PARAMARIBO, 6 feb – Het strafproces rond de Decembermoorden zal mogelijk achter gesloten deuren plaatsvinden. Dit meldt de Ware Tijd. De kans mag niet uitgesloten worden dat het proces gevoerd wordt zonder publiek. Volgens persrechter Albert Ramnewash zal vooral de openbare orde op de dag van de rechtszitting zelf doorslaggevend zijn.

Aan justitie zal het niet liggen. “Wij hebben niets geheim te houden, maar het zijn de omstandigheden die gaan bepalen”, zegt Ramnewash. Als gekozen wordt voor zittingen achter gesloten deuren, zullen persbriefings gegeven worden aan het eind van de dag. Zoals de kaarten nu liggen, zal een beperkt publiek worden toegestaan en mag ook de pers vertegenwoordigd op de marinebasis te Domburg.

De marinebasis is speciaal ingericht en zal streng worden bewaakt. “We houden rekening met de grote belangstelling van pers en publiek en daarvoor worden voorzieningen getroffen”, aldus Ramnewash. Over zijn eigen beveiliging is hij tevreden. Alle rechters beschikken sinds enige tijd over lijfwachten. Hun woningen zijn elektronisch beveiligd.


39 REACTIES

 1. Eindelijk het langverwachte proces ! Andere Zuid-Amerikaanse landen zijn Suriname al voor geweest om de voormalige machthebbers te vervolgen wegens schendingen van de mensen rechten !Het heeft lang geduurd voordat de regering de moed heeft gehad om over te gaan tot vervolging van deze misdadigers die dachten ongestraft voort te leven . Leve de Gerechtigheid en de Democratie !


  Maak melding

 2. Het is werkelijk krankzinnig indien het proces tegen Bouterse en de zijnen achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Deze kwestie heeft de Surinaamse samenleving zeer diep geschokt en de verdachten zullen in alle openbaarheid moeten worden gehoord over hun rol tijdens de moordpartij. Bij een besloten zitting zullen er altijd vragen blijven over het verloop van het proces.
  Los nog van de respectloosheid tegenover de nabestaanden van 8 december en het feit dat Suriname zich op deze wijze wederom als een achterlijk land op de wereldkaart zet.


  Maak melding

 3. Je zou toch denken dat een dergelijk proces waarbij de gemeenschap recht heeft om antwoorden te krijgen op vragen JUIST wel openbaar zou zijn nietwaar. Want DAT is toch hun bedoeling? Mensen zitten toch met vragen zogenaamd. Is dit niet het stokpaardje van ze geweest? Nu moet het achter gesloten deuren.
  Hier zie je weer hoe deze gasten bezig zijn om alles uit de la te trekken om hun gelijk te willen krijgen.

  Laat dan geen mensen toe maar zendt het dan integraal uit, zodat een ieder zich kan vergewissen van de juiste bedoelingen van deze zaak. Op deze manier, naast het feit dat er zoveel haat, politiek gewin, verjaring, complexe materie e.d. geroepen wordt in deze zaak, is men bezig bewust af te stevenen op een burgeropstand.

  Then again begint bij mij het onaangename gevoel op te komen dat Vene inderdaad bereid is NDP met wortel en tak uit te roeien.

  Als men zoveel middelen inzet, zal het me niet verbazen als ze die ook gaan gebruiken. Wat er over zal blijven is dan het volk dat JA en Amen zegt.


  Maak melding

 4. Er zijn dezer dagen 100 nederlandse mariniers in Su aangekomen voor (jungle)oefeningen.Hun (hoofd) verblijfplaats is een militairebasis aan de Highway.Door een verbindingsweg is vanuit deze basis,Domburg snel te bereiken bij eventuele “callamiteiten”!!!!En dit hoort ook bij de “oefeningen” van de Nederlandse mariniers!!!


  Maak melding

 5. wat heeft dit allemaal gekost ? deze toneel van 27jaar geleden terwijl het volk om eten en werk vraagt. kleine kids sexeul mis bruik worden hadden ze dit geld aan de politie kunnen besteden . pope kas. wie zal de tol betalen na een veroodeleing ? zal het rustig blijven in surinmae of zullen de leiders weer richting frans guyanna vluchten zal de achter ban van bouterse ook net als brunswijk zich terug trekken richting binnen land en de boel ook beginnen op te blasen en zo weer een burger oorlog met een nieuwe robinhoed.


  Maak melding

 6. Irak, The American way…….

  Rechters in dienst van ………

  Toen de duivel besefte dat hij op aarde was neergegooid,

  De grote draak werd er uitgegooid, de oude slang, die ook wel de duivel of Satan wordt genoemd en die de hele wereld misleidt…..

  Samen met zijn Engelen werd hij op aarde gegooid.

  Zoals de kaarten nu liggen, ….
  ongecontroleerbaar, Onzichtbaar

  Gerechtigheid de das om doen,
  Het volk de blinddoek omdoen, en…

  SCHADUW OVERHEID, doet alles achter scherm en gordels….


  Maak melding

 7. Inderdaad moet men het niet alleen bij praten laten maar ook overgaan tot doen want hoe eerder dit plaats vindt hoe eerder hij een “vonnis” kan krijgen .


  Maak melding

 8. de wapens in het binnen land zijn goed in het vet. vorige week nog schiet oefening gehouden om te kijken of alles nog in tak is ak 47 uzi . FAl, fosfort granaten .mocht het proces negatief uit vallen dan wordt suriname tweede Irak .


  Maak melding

 9. Ai-boi mi kondriman brinie…het gaat niet om achter gesloten deuren…Dit is meer om de burgers rustig te houden..kunnen jullie bepaalde toestanden niet op waarde schatten.
  Ai-boi Sranangman..jullie laten jullie gewoon het bos insturen..ik ben droevig jullie laten zich altijd pakken..Geen woorden voor. NOGMAALS !!!!
  Men is bang de samenleving tijdens het proces te ontregelen.
  Dit omdat B. aanhang bigie.
  En komt nu met een slimme set om bepaalde voorbereidingen voor te zijn.


  Maak melding

 10. Alweer zo een lul houding of je begint een proces of niet. Of je bent open of niet.

  Of je seponeert de zaak of niet. Een hele samenleving van draaikonten en nietsnutten heb je daar. Ze doen gewoon niets goed.

  Zielig.


  Maak melding

 11. Suriname kletst en lult te veel over het verleden. Terwijl Guyana bezig is in haast alle sectoren (met eigen middelen) te investeren, zwamt en ouwehoerd men in Suriname over 8 dec 1982.
  Binnenkort zal Guyana, qua ontwikkeling, als een pijl uit een boog omhoog schieten waarna de Suri’s pas wakker geschudt zullen worden uit hun 8 december roes. Omstreeks die tijd zullen vele Suri’s naar Guyana vertrekken als economische vluchtelingen.

  Slaap lekker allemaal daar in Suriname in jullie dikke pyama’s (zoals)van het ’s Lands hospitaal.

  De wereld draait door, alleen weten de Suri’s dit niet want ze kijken en lopen steeds weer de tegengestelde richting in en zien dus geen verandering.


  Maak melding

 12. In een democratisch land moeten alle processen transparant zijn en niets achter gesloten deuren afhandelen face to face.

  Black- justice

  ja sranang alweer.achter gesloten deuren.als het proces eerlijk zou geschieden was het dan niet nodig.hint

  sranang meid

  In Den Haag waar ook oorlogsmisdadigers worden berecht( o.a. Milosovic) gebeurt alles ook achter gesloten deuren!!!!


  Maak melding

 13. Kan iemand het raam in de bakbawinkri
  openen, het lachen wordt zeer lastig.

  Court’s in session, here comes the judge!

  De self proclaimed gloote leidel wordt
  klein gemaakt.


  Maak melding

 14. Voor de veiligheid kan ik me wel voorstellen dat deze proces achter gesloten deuren plaatsvindt met zoveel mogelijk security. Bouterse en zijn achterban hebben al in het verleden bewezen waartoe ze in staat zijn.

  Aan de andere kant moet het proces wel gevolgd kunnen worden door de buitenwereld, live via diverse media, zodat ook de nabestaanden van de decembermoorden kunnen zien dat dit proces eerlijk verloopt en dat er geen rechters en anderen zijn omgekocht, zodat ook hun er een punt erachter kunnen zetten.


  Maak melding

 15. Was het niet onze kondreman SPONG die adviezen gaf aan het Openbaar Ministerie in de beruchte Stellendam-affaire?

  Is het niet deze kondreman die adviezen gaat geven in voor een volgende juridische truc. Dit keer aan het samenraapsel van redimusu’s, drugshandelaren, witwassers onder lijding van Vene?


  Maak melding

 16. het is wel vreemd dat juist op het moment dat het proces van start gaat , er 100 mariniers in sur zijn voor zogenaamd jungle-oefeningen, mensen jullie slapen, er is een grote bloed-bad opkomst in sur, die mariniers hebben ze erbij gehaald om bouta een kopje kleiner te maken , en als de bugers zich ermee gaan bemoeien, wordt het een burgeroorlog , jullie slapen , vene en consoorten weten wat ze doen , het volk mond-dood maken want ze hebben door dat ze corrupt zijn , dus bouta is zogenaamd de rotte appel , er zijn meer mensen die ervan weten , ER IS EEN BLOEDBAD OPKOMST MENSEN , WEES ALERT, wie weet is ned ook hier achter, koeli nanga blaka-mang en ga zo maar door


  Maak melding

 17. Toch kan de uitkomst van deze procesvoering zo onverwacht zijn dat alle betrokkenen tevreden zullen worden gesteld.

  Wat mij wel zeer tegen de borst stuit is dat er vele miljoenen aan beveiliging en verbouwingen van de plaats worden besteed terwijl het volk letterlijk niet te vreten heeft.

  Wat is belangrijker de ‘berechting’ van Bouterse (mind you, die andere 22 zijn in deze van nul en gener waarde) of de opbouw van het land? Vanwaar dit enge denken om hoe dan ook geen andere opties (gratie, amnestie, waarheidscommissie) te bestuderen?

  M. Fleur je hebt gelijk. Guyana is Sur. aan het voorbijschieten in ontwikkeling. Volg de berichtgeving daar. Of je nu van Jagdeo houdt of niet, die man is flexi, weet wat hij wilt, heeft visie en daadkracht. Bovendien is het in Guyana all hands on deck en dat betekent ook de ex-pats, want die hebben het geld. Je wordt gewoon niet goed van die fossies in Sur.

  Mocht ik het toch aan het verkeerde eind hebben, dan voorzie ik dermate grote problemen in Sur. door deze berechting dat sommige mensen die nu het voortouw nemen dan zullen zeggen: ef’ mi ben sabi, ef’ mi ben sabi, nooit mi no b’o pus’ a tori disi.

  Baas zei niet voor niets: mek’ den seki!
  De man is een strateeg, een militaire strateeg, dus mek’ den luku bun……. En dan bedoel ik niet eens geweld, maar gewoon he is smarter than all of them…!


  Maak melding

 18. Toen het OJ proces in de VS werd gehouden zat een ieder gekluisterd aan de tv. Bill Clinton zijn perikelen werden toch ook life uitgezonden?
  Well, waarom in dit geval dan ook niet?

  In Sur. mogen ze dan de deuren op slot gooien, maar het volk heeft wel het recht om te weten wat er daar besproken wordt.

  Trouwens een beetje slimme journalist die neemt een verborgen camera mee en filmt de hele boel, net zoals tijdens Saddam zijn ophanging.

  Hee, je hebt ballpoints, sierspelden, knopen e.d. Om over recorders maar niet te spreken. Je kunt die dingen gemakkelijk op het internet kopen. Just an idea!


  Maak melding

 19. Achter gesloten deuren kan er van alles gebeuren.Ook z.g.n executie’s van verdachten die probeerden te ontvluchten!!!!!Maar ik denk dat ze Bouterse naar de “slachtbank” zullen moeten slepen want uit zichzelve zal hij dat never nooit doen!!!!


  Maak melding

 20. Wat ik niet begrijp is waarom de Marine-basis extra beveiligd moet worden terwijl alle verdachten nu nog vrijelijk rondlopen. Ik verwacht dat bij de zittingen ze zelf met eigen vervoer naar de Marine-basis zullen komen en na de zitting weer lekker naar huis kunnen gaan. Dus wat is het belang om de zittingen achter gesloten deuren te houden.
  Trouwens in hoeverre zorgt de Justitie dat het rechtsgevoel van de Surinamers bevredigd wordt? Ik denk dat de Justitie aardig in moelijkheden kan komen als ze niet eerst de gevallen Balesar en Gilds oplost.


  Maak melding

 21. Ik heb part noch deel aan 8 december 1982, maar voor wat mij betreft mag de DAADWERKEIJKE WAARHEID best wel naar boven komen drijven. Behind closed doors, vrees ik met groete frezen.
  Wat ik mij kan herinneren is dat ik in de tachtigerjaren letterlijk mijn ballen heb uitgezweet voor dit land en volk, ondanks gewisse uitdagingen elkers in de wereld en met mij velen.
  Als niet de onderste steen naar boven komt zal onze geschiedenis zich wreken!


  Maak melding

 22. Floortje,

  Goeie zaak dat er 100 mariniers naar suriname komen. De historische banden moeten weer aangehaald worden met moederland.
  Ik juich deze invasie toe. Buffalo soldiers stolen from africa brought to suriname to kill its own people.
  Hollandse marine van harte welkom in ons tropische/hollandse suriname. Ik hoop van harte dat jullie het land weer overnemen en ons naar een hoger niveau wil valideren op de wereldkaart. Ik dank u.


  Maak melding

 23. black -justice , volgens mij ben jij niet van bewust wat een invasie met zich te weeg kan brengen,kijk maar naar irak , de mensen die zogenaamd komen helpen worden er beter van . en de bevolking slacht elkaar af , is dat wat je wil , kunnen wij sur het niet zelf oplossen , moet er ineens net voor het proces marine aanwezig zijn onder het mom , jungle=training , ze hadden toch ook naar een ander land kunnen gaan , wat er in 1982 is gebeurd valt niet goed te praten , maar vergeet een ding niet dat er meer mensen bij betrokken zijn en die zullen hun eigen hachje willen redden ten kostte van alles, jij bent een van sur die altijd terug willen vallen op ned , die hebben ons flink kaal geplukt, ze willen achter de schermen te hulp schieten , wat is hun beloofd , deze regering verkoopt het land voor een dubbeltje , als ze maar lekker ongemoeid verder kunnen gaan met hun vieze praktijken , let op maar , ik hoop niet dat mijn woorden uit komen jongen , dan wordt het gillen en roepen , maar dan is het kwaad al geschied, volgens mij ben jij een van die sur die hun moeder voor een cent verkoopt en vader als toetje weg geeft


  Maak melding

 24. Het is allemaal grote bluf en niet meer dan dat omdat de regering weet dat er andere verrassingen zijn die het proces geen goed zal doen.
  De uitspraak zal zijn, onschuldig maar wel aansprakelijk als bevelhebber, punt uit en dan schadevergoeding.
  Als ex militair toen in Nederland was het ook de bedoeling om te gaan, maar werd er gezegd, vanuit Nederland, dat als er problemen zouden ontstaan, Nederland nimmer betrokken moest worden als opdrachtgever.
  Dit gebeurde allemaal in 1980 en dat kunnen meer ex militairen beamen, toen de bom echt barste in 1982 werden alle militairen de keus gedaan daar te blijven op eigen verantwoording of terug te komen, eenmaal aangekomen werd er een rapport opgesteld over je bevindingen en verzegeld.
  Waar zijn die rapporten nu, weggemaakt door de toenmalige BVD en MID.
  Waarom wordt er niets over de Nederlandse betrokkenheid naar buiten gebracht, dat moeten Surinamers zich afvragen en ook de Surinaamse politiek.
  Die schreeuwlelijk bij radio Tamara kan schreeuwen wat hij wil, maar hij zal moeten buigen als de uitspraak onschuldig wordt uitgesproken, ook ik zal buigen als de uitspraak schuldig is en met mij ook anderen.
  Het gaat erom dat een land wordt opgebouwd en niet achterblijft door eigenbelang en rancune, Somohardjo weet ook dat er bewijzen genoeg zijn waardoor dit politiek proces verrassingen met zich zal en kan meebrengen.
  Welke verrassingen is altijd de vraag, hopelijk geen bittere, en de mensen die denken mariniers uit Nederland zullen optreden moeten niet vergeten dat er een grote vraagteken is hoe de Surinaamse militairen zullen reageren.
  Het is niet voor niets dat de zes namen die zijn geschrapt op strategische wijze is gedaan, iets waarop ik niet verder inga.
  Vergeet niet dat Boereveen in effectievedienst is en Luitenant-Kolonel, met dien verstande dat hij loyalisten heeft in het leger.
  Boemerang effect!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 25. wat een achterlijke floortje juich jij om de mariniers, blanke gek of heb ik jou niet begrepen het zal voor jullie komen un prefuru,de juiste mensen zijn vrij gesproken hai jaka sa un no saby sa kan kuku kon.
  bika mi ne frede.

  Akuba.


  Maak melding

 26. Nr.28. Black justice jouw bovenkamer is reeds kronkel… 100 mariniers volgens mij ben je een zware redi-musu…dus als wij het niet aan kunnen moet het dan zo… wel, wel, mensen als jij zijn met jouw gedrag in staat Su. te laten veranderen in Bagdad.
  Stom jong dat je bent.


  Maak melding

 27. Black Justice,
  Zijn het zwarte mariniers dan? Het is eenvoudig om met je pitten in het hoge noorden te zitten en hopen dat dit land in een avontuur wordt gestopt.
  Wij gaan hier een rustig en volwassen proces tegemoet zonder buitenlandse inmenging.


  Maak melding

 28. En nu maar afwachten of het daadwerkelijk tot een veroordeling leidt. Ik betwijfel het eigenlijk. Ik ben benieuwd welke rechter echter durft om een veroordeling uit te spreken. Want de meesten zullen in “HUN BROEK SCHEITEN”.
  De tijd zal het leren.
  Let er wel op dat meneer Ramnewash ook ËEN VAN DE MENSEN VAN BAUTA “IS. DUS NIET ALLES GELOVEN, MAAR EERST ZIEN.!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.