Liever tien Ajaan Hirshi Ali’s dan…

10

Door Clark Accord – Meestal ben ik het niet eens met de standpunten van Ajaan Hirshi Ali. Vooral voor wat de intergratie van moslims in onze samenleving betreft. Meestal zijn ze te verkokerd en laten ze geen ruimte over voor aanpassingen naar aanleiding van argumenten van tegenstanders. Wat deze materie betreft, zou je haar net zo fundamentalistisch kunnen noemen als degenen die ze zegt te bestrijden.
Ajaan Hirshi Ali was lid van de tweede kamer voor de VVD. Waar het de integratie van moslims betreft komen haar standpunten de partij ten goede. Mij komt het soms voor dat de partij misbruik maakt van deze jonge vrouw die blijkbaar in haar persoonlijke leven dingen heeft meegemaakt, die te maken hebben met haar vroegere geloof, waardoor ze zich met verve afzet tegen alles wat daarmee te maken heeft. Verwerking van trauma’s hoort mijn inziens eerder thuis in de ligstoel bij de therapeut en niet in de gestoffeerde banken van de tweede kamer.
In een eerdere column gaf ik aan gevallen te zijn voor Ajaan Hirshi Ali. Ondanks het feit dat ik het in grote lijnen niet eens ben met de wijze waarop ze de emancipatie van moslims probeert te bevorderen, is dit nog steeds het geval. Als je haar in levende lijve ontmoet kan je niet anders dan onder de indruk zijn van deze vrouw met haar breekbare uiterlijk dat in tegenstrijd is met de innerlijke kracht die ze uitstraalt. Je wilt niet anders dan haar omarmen en haar tegen de boze wereld in bescherming nemen.
Waar het haar (VVD) standpunten over het Nederlandse beleid met betrekking tot ontwikkelingshulp betreft, vond Ajaan Hirshi Ali deze week de hele tweede kamer tegenover zich.
Met dezelfde standvastigheid als in het intergratie debat bood ze weerstand tegen de parlementaire coterie. Dat dit haar partij niet welgevallig was, blijkt uit het haar ontnemen van het woordvoerderschap voor ontwikkelingssamenwerking daags na haar betoog. Door deze handelswijze is het meer dan duidelijk dat de partij slechts gebruik maakt van de standvastigheid van deze jonge vrouw als het haar uitkomt.
Wat de ontwikkelingssamenwerking betreft heeft Ajaan Hirshi Ali gelijk. Het roer moet totaal om. Het huidige systeem houdt de ontvangende landen in een afhankelijkheidspositie. De ontwikkelingslanden helpen bij het tot in productie nemen van hun natuurlijke hulp bronnen, corrupte regimes in Bush stijl ten val brengen, subsidie in bepaalde sectoren in westerse landen stop zetten en de markt opengooien voor producten uit die landen zou een betere bijdrage zijn aan hun ontwikkeling, dan de bodemloze put waar het geld middels het huidige systeem in verdwijnt.
Als je de berichtgeving in de Surinaamse media mag geloven heeft de wereld de natuurlijke hulpbronnen van het voormalig rijksdeel land ontdekt. Voor goud, olie, hout, bauxiet, bronwater, landbouwproducten en toerisme staan buitenlandse bedrijven in de rij terwijl Nederlandse bedrijven schitteren in afwezigheid.
Nooit eerder zaten er zoveel kamerleden van buitenlandse afkomst in de tweede kamer. Hadden ze maar iets van de guts van Ajaan Hirshi Ali. In het debat over de ontwikkelingshulp heb ik de kamerleden die vissen in de Surinaamse kiezers vijver node gemist. Dat hun komst van invloed zou zijn op het Nederlandse beleid ten aanzien van Suriname is ijdele hoop.
Hoe je ook over Ajaan Hirshi Ali mag denken, geef mij liever tien Ajaan’s dan al die Nieuwe Nederlanders die uit angst voor nepotisme als ja knikkers en bankvulling de gestoffeerde banken van de het hoogste college van staat warm houden waar het hun ‘natuurlijke achterban’ betreft.

Clark Accord

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. Beste Clark,

  Als je denkt dat deze dame voor jou rechten en andere minderheden opkwam, dan ben je simpel en alleen maar om je eigen possitie.
  Wees voorzichtig om het voor mensen met een verborgen agenda op te nemen want als de etnische bom gaat barsten gaan de deuren ook voor jou dicht.
  Wacht tot je echt moet gaan solliciteren omdat uitgevers niets meer uit jou handen willen publiceren.
  Ach, misschien heeft je zus dan via een andere achterdeur of kruiwagen voor je, brada vergeet je kleur niet en kom niet met praatjes want je kent Hirsi Ali, echt niet.


  Maak melding

 2. Hirsi Ali was er zelf bij toen alle onheil over haar werd afgeroepen; ze is mag ik aannemen niet dom en achterlijk, eerder uitgekookt. Ba suku ba feni ba tjarie….


  Maak melding

 3. Ik denk dat Clark niet weet waar hij over spreekt. Als iemand het liefje van de grachtengordel is geweest dan was het wel Ayaan die alle kastanjes uit het vuur haalde met betrekking tot politiek incorrecte beledigingen. Dat er nu meer dan ooit allcohtonen in de tweede kamer zitten is een fabel die ik ook niet onderschrijf. Kijk maar op de website van de Tweede Kamer dan komt een ander verhaal uit de pen vloeien. Als je voor Ayaan bent zeg dat dan en zeg dat je ingenomen ben met haar persoonlijkheid of mooie kleren. Dat kan toch? Maar wat je schrijft is ten ene male niet waar.


  Maak melding

 4. Clark weet precies waarover die praat. Als er Surinaamse kamerleden zijn die zich met dezelfde enthousiasme als Ayaani inzetten voor “hun Surinaamse” zaak, dan zou dat veel beter voor ons zijn.

  Maar die kans krijgen……maar wat nog belangrijker is, NEMEN de kamerleden die op ons lijken OOK NIET!!!!!!!!!! De guts hebben ze niet!!!!!


  Maak melding

 5. Liever (één vogel in de hand)Ayaan Hirschi Ali in de 2e kamer dan( 10 in de lucht) 10 allochtonen in pluche van de 2e kamer.Heb nooit op basis van uiterlijkheden gestemd,maar op het programma van een party.Mahatma Ghandi was ook geen “klerenkast “vamn een kerel,maar zijn idee heeft de hele wereld bereikt en bijne door iedereen geacceteerd.zie laatste ophef over een ex corrupte parlementslid,su kom af.


  Maak melding

 6. blaka boy je slaat de spijker op zijn kop. mensen lezen slecht alles wordt te letterlijk genomen. dat is precies wat clark bedoeld denk ik. wat je ook van Hirshi Ali mag vinden, ze komt op voor iers waar ze in geloofd en voor vrouwen die ze zegt te vertegenwoordigen. waren maar meer van onze politici zo


  Maak melding

 7. Ayaan komt en kwam voor Ayaan op en niet voor haar Somalische broeders en zusters. En ik denk dat ik wel weet waar ik over praat. Dat Surinamers stelen en corrupt zijn si bekend. Ayaan heeft gelogen om een pas te krijgen en iedereen vond het goed. Omdat niemand die verantwoording wilde nemen dat ze met een leugenaar in zee zijn gegaan. Ik ben niet voor of tegen Ayaan. Ik ben voor verbetering van de positie van de allochtonen. Everybody in the house tell me als dat gebeurd is en als we allemaal zonder discrimatie aan een baan worden geholpen. Dan is Hirshi effectief geweest. Anders niet.


  Maak melding

 8. Akkoord de laatste tijden zijn ze behoorlijk dissonant of beter gezegd behoorlijk vals.
  Gebruik bij een slechtgehoor altijd een stem apparaat.


  Maak melding

 9. Beste Clark,
  Je hebt een aantal dingen goed verwoord.
  Vergeet niet dat Ajaan niet alleen zelf dingen heeft meegemaakt, zij neemt het op voor vele moslimvrouwen die heaar gelijkgeven, en stiekum aangesloten zijn bij haar strijd. Vergeet niet dat vroeger in het Christendom ook van die taboe`s waren die door een paar vooraanstaande strijders (slachtoffers) opgelost zijn kijk naar het misbruik van macht door priesters etc…
  Het Christendom heeft nu een veel opere structuur dan vroeger, dat staat nu ook de moslims te wachten, het is aaleen goed dat zulke mensen strijden voor iets ook al offeren ze zichzelf op.
  de roberto


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.