zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAmbassadeurs schrikken van schade Surinaams bos

Ambassadeurs schrikken van schade Surinaams bos

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 feb – “Ik ben erg geschrokken van wat we daar te zien hebben gekregen.” Dit zegt de Franse ambassadeur Jean Marie Bruno. Hij heeft met zijn Nederlandse ambtgenote Tania van Gool een bezoek gebracht aan het goudrijke Benzdorp-gebied, dichtbij de grens met Frans-Guyana. Goudzoekers hebben er een ware ravage aangericht.

Bomen zijn in het wilde weg omgehakt en grote delen van ooit bosrijk gebied zijn verworden tot maanlandschap. Het Wereld Natuurfonds, WWF, tracht nu milieuvriendelijke praktijken te introduceren met ondersteuning van de EU. Bruno en Van Gool hebben in dat kader poolshoogte genomen. “Er doen zich dramatische veranderingen voor met ernstige gevolgen”, zegt Bruno.

Niet alleen gaat bos verloren, maar ook raken rivieren en kreken vervuild met kwik. Gemeenschappen die er leven raken in de grootste problemen. Dat geldt voor alle drie de Guyana’s: Suriname en de buurlanden Frans Guyana en Guyana. Alle drie hebben te lijden van goudzoekersactiviteiten. Die zijn nauwelijks te controleren vanwege de uitgestrektheid van het binnenland.

De hoop is nu gevestigd op kwikvrije technieken, die via programmas worden bijgebracht. Nederland en Frankrijk dragen miljoenen euro’s bij. Volgens Dominique Plouvier, WWF-coördinator voor de Guyana’s, is de kans op succes groot. De regeringen werken mee en de doelgroep toont zich ontvankelijk. Voor de plaatselijke cultuur en natuur glinstert toch nog hoop.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
 1. Het is algemeen bekend dat de goudzoekers maar 1 doel voor oog hebben en dat is goud vinden. Het milieu kan ze niks schelen vooral die buitenlanders. Het is snel geld verdienen en wegwezen ze hoeven daar toch niet te wonen. De ravage die ze aanrichten is enorm. Ontbossing, kwikvergiftiging van het milieu, ontwrichting van het hele ecosysteem. Het zal ook heel lang duren voordat er weer herstel plaatsvindt. Van het goud ziet de economie maar een gering deel, de rest wordt gewoon het buitenland uitgesmokkeld. Deze problematiek moet goed aangepakt worden ten gunste van de plaatselijke bevolking en de natuur en vooral de surinaamse economie. Illegale goudzoekers moeten zowieso aangepakt worden, desnoods moet men het leger hiervoor inzetten.


  Maak melding
 2. De idioten in Suriname hebben zo gesold met de belangen van Suriname dat het land nu dreigt leeggeplunderd en vernietigd te worden.

  Herrenberg de man met de grootste bek over territoriale integriteit en nationale souvereiniteit, waar ben je lafaard.

  En de anderen ook.


  Maak melding
 3. Gelukkig zijn deze ambassadeurs persoonlijk geweest om e.e.a. te zien. Tja, als Vene nooit een bezoek brengt aan deze gebieden dan moeten anderen het maar doen.


  Maak melding
 4. Weet iemand wanneer het voor het laatst was dat iemand van de regering poolshoogte is gaan nemen van de toestanden in het binnenland?
  Is nou maar even afwachten als er iets gedaan gaat worden nu de ‘witte man’ is gaan checken hoe de vork in de steel zit.


  Maak melding
 5. In Par’bo zit men zich met troep bezig te houden..De binnenland bewoners klagen steen en been maar niemand luisterd.
  Waar ondertussen Braziliaanen het hele bos aan het leegroven zijn(verkrachten,roven,enz)
  Vtje en club tonen een ding.. zij zitten weer op giften te wachten.
  Met als gevolg land weg gegeven.
  Waardeloos.


  Maak melding
 6. Ja excellenties meneer en mevrouw de ambassadeur, wij Surinamers zijn niet minder bezorgd.
  De vraag is hoe moeten die mensen anders aan middelen komen om in hun levensonderhoud te voorzien?
  Bent u bereid om fondsen in uw rijke landen aan te boren voor scholingsprogramma’s opdat zij door milieuvriendelijke bezigheden de natuur verder ongerept laten?


  Maak melding
 7. Ik dacht dat ambassadeurs andere taken had.
  Enfin…In plaats van het leger zijn taken te laten uitvoeren, wordt het gebruikt om sluwe Canadezen te beschermen.

  Maar zijn het niet dezelfde Brazilianen die grof geld betalen voor die grote villa’s in Par’bo-Noord.

  Zijn de belastingdienst, de verhuurders zo dom, dat zij in hun eigen Su.vet gebakken worden.

  Worden jullie een keer toch wakker die Fransen verjagen de Brazilianen om de haverklap, die gasten komen dan in Par’bo om na een poos weer te vertrekken om aan het vernietigen/roven/verkrachten te gaan. Rukken koper van de hoogspanningsmasten af om dit in Parbo aan de man te brengen, als brok goud…Ai-boi Su. onderleiding van de brabbel vrienden Vtje/Sartje zijn jullie me wat hoor.
  Ik denk niet dat deze mannen oog voor het land hebben, er moet iets onderweg zijn om het land te verkopen…no waktie foe tikie joe ai foe loekoe..doe iets voor het te laat is.


  Maak melding
 8. Het Wereld Natuurfonds, WWF, heeft niks voor Suriname gedaan. Ze blijven maar kwik dumpen. Europese landen willen van het kwik af. Ze blijven kwik, gif en kunstmest maar kopen en verkopen. Na 30 jaar hoor je over milieuvriendelijke praktijken te introduceren, waneer het te laat is. Eten jullie die vissen zelf maar op en drinkt het water ook. Goud vernietigd meer dan je denkt.


  Maak melding
 9. Nou , nou , van Gool wat attend van je!
  Eerst het hle land naar klote helpen en dan nu zo zielig benekend maken dat het hele bos wordt omgekapt.
  Man denk nou eens even goed na en doe je werk zoals je het moet doen.
  Trouwens nederland en frankrijk helpen mee aan de bestrijding van houtkap, maar denk je weleens aan onze eigen surinamers die het beter zouden kunnen doen.
  Wat een hypocriet benje mang.!


  Maak melding
 10. Nogmaals: als de goudzoekers uit Nederland afkomstig waren zou men in Suriname moord en brand schreeuwen. Men vernietigt de Surinaamse flora en fauna met de chaotsiche manier van goudzoeken en NIEMAND maakt zich daar zorgen om. Niemand trekt aan de bel. SLAAPT de Surinaamse pers, slapen de Surinaamse politici?
  Waar blijft nu meneer Otmar “ïk-ben-verontwaardigd” Rodgers? Waar blijft het Surinaamse parlement. Waarom horen we niks van de superminister van Justitie? Zijn ze allemaal weer op reis??


  Maak melding
 11. Ja el Vene heel hartelijk bedankt!!
  Gaat u zo vooral door laat zoveel mogelijk Chinezen binnen en Brazilianen zodat ze ons land en volk kunnen vernietigen!!!!


  Maak melding
 12. Dat zijn een van de zegeningen,van vene buitenlanders krijgen overhand in Suriname,de binnenlandbewoners samen met de brazilianen hollen suriname uit niemand dat wat aan doet,de bevolking wordt vergiftigd met kwik het bosrijk dat onze natuur moet beschermen wordt omgehakt een ierder komt en speelt zijn deel dat is heel erg erg jammer.
  zie in de stad de meeste die afkomstig zijn uit het binneland zijn behangen met zware halskettingen lik dagupatinty dat zijn al de zegeningen meneer of mevrouw de ambasadeur men kent de waarde van hun land niet zij de regering die profiteren ook dik van,men doet wat men wil u hebt en goede inzicht over de NATUUR,de Surinamers niet ze graven de rivieren uit om aan hun trekken tekomen,het kan ze weinig schelen wat de gevolgen kunnen zijn komt tijd komt raad eens zal er een einde aankomen,

  Akuba.


  Maak melding
 13. tsja en inplaats dat men zich met dit soort zaken bezig houd !!!
  maar nee bouterse in de gevangenis krijgen of verkopen aan nederland heeft hogere prioriteit .


  Maak melding
 14. Wie herinnerd zich deze song van Midnight Oil (medio ’80) nog ? Titel: ‘how can we sleep while our beds are burning’.

  Dit stelletje amateurs dat zich zelf front ministers en parlementariers noemen (met aan het hoofd ‘Koning aap’ Vene) zijn alleen gefocussed op dec ’82 en vergeten totaal dat de wereld gewoon door draait.
  Men leeft constant in het verleden en verzuimd hun best te doen om het land te ordenen en te ontwikkelen zodat onze nakomelingen er profijt van kunnen hebben.

  In Suriname weet men (bijna een ieder) het vaak veel beter dan de rest. Men heeft vaak een grote bek tegen Holland en/of de Surneds.
  Maar als je de geschiedenis nagaat en ziet hoe de Hollanders in het verleden hun land ge-organiseerd en ontwikkeld hebben waardoor Ned. nu tot een van de rijkste landen in de wereld mag worden gerekend, dan mag men hier zeer trots zijn op hun voorgangers.
  Elke Nederlandse onderdaan of ingezetene geniet op dit moment van het resultaat van al het zware werk en de offers die hun voorouders hebben moeten doen of brengen.

  Maar goed; a boeng wroko musu go doro ! En als je vraagt welke boeng wroko er in de afgelopen 7 jaar is geweest, dan mag je blij zijn als men naast de zgn ‘stabiliteit’ ook nog iets anders kan verzinnen.


  Maak melding
 15. Nr.16 M.Fleur,hoe kunt u een mens een aap noemen.
  Voel jij je beter met zulke uitspraken.
  Dom ,stom, gedrag. houd je in s.v.p

  Men heeft gelijk als men zegt dat sommige mensen apen zijn. Apen hebben minder chromosomen dan mensen en sommige mensen hebben minder chromosomen dan apen. Dus dat zulke individuen nog apen genoemd worden betekent dat men repsect voor hem heeft.

  Sari


  Maak melding
 16. Mensen,

  Ik ben hoogopgeleid, een idealist, kom werken in Suri om het land op te bouwen (i sabi toch..mi kondre(man) mi lobi you, ben bereid een kogel voor dit land te nemen), geen waardering voor profesionalisme, onze eigen mensen kiezen liever voor witte expats met blauwe ogen en betalen hun het vier/tienvoudige, deze krijgen hun volle salaris in het buitenland netto…

  Zeer binnenkort keer ik terug naar Ned. Diezelfde blauwe ogen kennen me werk en willen me liever gisteren dan vadaag terug en betalen me goed voor mijn kennis…ik begrijp het niet meer…maar laat maar.

  Eey…mi ei split…mik ding jang mi mars.


  Maak melding
 17. O ja…in relatie tot dit onderwerp moet ik nog kwijt dat terwijl die expats het doen om het geld..zonder hart en ziel..heb ik geprobeerd in mijn werk te zoeken naar technologie en werkwijzen ten gunste van het land..dus om dit soort excessen te voorkomen..kaalpak, leegroof, vernietiging etc…Staatsolie als voorbeeld..voor zolang het nog duurt.


  Maak melding
 18. De Zuid Amerikaanse woestijn begint in Suriname.Het moet er verschrikkelijk aan toe gaan daar in de bossen van Suriname.In Suriname zijn de goudzoekers het meest losgeslagen.


  Maak melding
 19. Nr 17 Denkdan, misschien snapt u de strekking van mijn reaktie niet helemaal, maar de ‘koning aap’ opmerking was meer een ‘in between joke’ van mijn reaktie.
  And by the way bent u er van op de hoogte dat wij allen (de Homosapiens)afstammelingen zijn van de apen die recht op zijn gaan lopen ? Ja ja, u en ik zijn allen ge-evolueerde apen.
  Echter is de evolutie bij de tak van Vene even blijven steken dus vandaar de naam koning aap voor deze figuur.


  Maak melding
 20. Wij Surinamers zijn altijd bang geweest voor het Bos/Tropisch regenwoud.
  Zitten/Zaten altijd veilig in de kuststrook te kletsen/seiken over nederland, deden/doen tot nu niks met het tropisch regenwoud.
  Leren/leerde onszelf vooral angst aan over ons Bos/Tropisch regenwoud.

  Brazilianen zijn daarin tegen nooit tegengehouden door zelf aangeleerde angst over het tropisch regenwoud.
  Zij zien/zagen de eldorado die het bos je kan geven als mens, als land.
  Staken zichzelf in de schulden voor grote infrastructurele projecten om zichzelf als land te ontwikkelen want schulden worden toch ooit kwijtgescholden maar de opgebouwde kennis blijft.

  Wat deden wij Surinamers toendertijd, wij sliepen op onze eiland alsof het altijd hetzelfde zou blijven, zaten af en toe elkaar af te seiken alsof de ene nazaat van een plantage werker beter is dan de andere. En nu worden we wakker in een nachtmerrie na 30 jaar slapen en dan verwachten we wonderen.

  Brazilianen trokken de Bossen/Tropische regenwouden in vanaf de ontdekking door de Portugezen.
  Eerst waren het de Bandeirantes die het bos/selva introkken op zoek naar de rijkdommen, nu zijn het de Garimpeiros.
  Kunstmatige grenzen hebben hun nooit tegengehouden.

  Ontwaak Suriname of blijf zitten met die laksheid en gezapigheid.

  Gelukkig is degene die zichzelf Surinamer kan noemen.


  Maak melding
 21. De enige die hier iets aan kan doen is de politiek. De vraag is echter of zij dit willen oplossen. Vraag een ieder wat er loos is en er wordt een opsomming gemaakt. Kennelijk kunnen de regeerders dit niet zelf doen maar laten zij dat dan eerlijk opbiechten. Of kunnen zij dit niet omdat ook persoonlijke rijkdom verloren gaat?


  Maak melding
 22. Vroeger op de lagereschool kregen wij van de meester te horen dat de indianen en boslandcreolen roofbouw pleegden.En thans de Brazilianen en boslandbewoners onder aanvoering van de Canadezen en Sur.overheid plegen dezelfde roofbouw! kun je me nog volgen??


  Maak melding
 23. Zo zijn die sukkels nu pas geschrokken dit is al jaren aan de gang die gasten verkrachten gewoon een heel regenwoud illegaal ik heb het zelf gezien het is rampzalig die overstromingen vorig jaar zijn ook niet zomaar.


  Maak melding
 24. Dat een buitenlandse ambassadeur zich ontfermd over het surinaams bos, en de sur. regering leunt achterover en heeft nergens last van of beter gezged nergens oog voor.
  De situatie is zo deplorabel dat een buitenlandse ambass zich er wat van aantrekt.
  en de surinaamse regering blijft maar de malafide praktijken van de goudhandelaren ondersteunen en stuurt zelfs de sur leger naar werknemers die strijden voor een beter cao.
  de buitendlandse ondernemers plukken sur leeg met toestemming en ondersteunig van de regering en het sur regering/volk verdient er geen cent aan.
  Ja sorry de steekpenningen buiten beschouwing gelaten natuurlijk.
  het zou goed zijn als de totale sur regering, excl santhoki en incl vene weer terug gaat naar de lagere school.


  Maak melding
 25. klote zooi van gemaakt. Natuur neemt wraak dit is wereldwijd te zien.
  Venetiaan moet zijn vrouwen en kinderen verkopen maar niet Suriname die kloothommel.
  Zijn brede glimlachende lippen is een facade.
  Hij kan voor tandpasta’s bedrijven gaan werken als proefpersoon.


  Maak melding
 26. Hallo Sranang Mang en Oema.
  Altijd maar Bla,bla.
  Ik ben radikaler in mijn opvattingen,daarom ben ik stil.
  Jullie zien het zijn de mensen die menen van suriname te houden.
  Ik kijk ernaar en laat het Zooooooooooooo.!!!!!!!!!!
  het is jammer zo te moeten leven,als de vissen niet zwemmen kan,als de bomen niet vrij kunnen staan.
  Als de vogels straks niet kunnen zingen.


  Maak melding
 27. opo (buitenland) oen opo sranang gron e karie oeng. wan se pe patata moto oen sa forgetie we sranang. herie libie dena pina gado no de oen fesiemang.


  Maak melding
 28. 400 jaar hebben jullie niets goeds gedaan, Franse ambassadeur Jean Marie Bruno, wilt je voor de gek houden dat hij geschrokken is dat de natuur vernietigd raakt.
  Ga, toch lekker naar de Maan en neem je collega Nederlandse ambts- soort genote Tania van Gool mee of zoek een Rotsplaneet Ver buiten deze Kosmos?

  Heeft Jean Marie Bruno dan oogkleppen op voor wat Frankrijk samen met Nederland en derest van de bende op dat continent hebben aangericht? Zijn jullie dan los gekocht van jullie zonden, dat jullie je aandeel in vergetelheid willen doen opraken voor het vernietigen van dieren, bomen, en het zwarte ras die een onderdeel zijn van de natuur?

  Houden jullie maar jezelf voor de gek;
  EU en fake Wereld Natuurfonds en andere milieu-bende boeven, de natuur die ook kan denken weet dat jullie niet het beste met haar en haar kinderen in Peto en pacht hebben.

  Als de natuur in Suriname vernietigd wordt, wie eigent wat de natuur en haar kinderen toe behoort dan? Frankrijk, Nederland…..en, en, en, toch?…dat gebeurt al meer 400 jaar, of niet?

  Doen alsof het vernietigen van de natuur los van jullie staat.


  Maak melding
 29. Vorig jaar hebben de mensen in t binnenland een voorproefje gehad met de overstromingen . Op dit moment is er in Indonesie veel regenval met overstromingen, en zoals in vele landen in de wereld waar een loopje wordt genomen met de natuur ,zijn en worden er veel bomen gekapt in Indonesie . Wat de wereld nog staat te wachten willen we niet weten en stoppen de koppen gemakshalve in t zand.Als dit gebied er nu alzo belazerd aan toe is , dan vrees ik voor de volgende keer dat t water komt, maar dan is dit in de hand gewerkt door de lakse houding van diegene die worden geacht te besturen. ,t Maakt geen fuck uit wie t heeft geconstateerd, waar t nu om gaat is wat er aan gedaan zal worden om deze vernieling tot stilstand te brengen.


  Maak melding
 30. Ik vind dit niet fair. Velen schelden en vloeken richting Nederland wanneer het om Suriname gaat, maar als je goed nagaat hoe de Nederlanders hun land hebben ge-organiseerd en ontwikkeld dan kun je er alleen maar jaloers op worden.
  Vandaar dat ik denk dat er een zekere jaloezie speelt onder alle Surinamers.

  De Suri’s zijn bv jaloers op Nederland en de Surneds omdat zij deel zijn van een 1ste wereldland.
  De Surneds zijn jaloers op Nederland omdat zij alleen zichzelf heeft ontwikkeld en niets heeft gedaan geen van haar kolonie’s.

  Mijn reaktie voor al de Surneds en Suri’s is dus; leer van al hetgeen dat Nederland voor zichzelf heeft gedaan en probeer het beste van je eigen huis (eigen land) te maken.

  Niet te veel kwekken, maar doen !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES