Home Onderwerpen Maatschappij Museum helpt Suriname met Fort Nieuw Amsterdam

Museum helpt Suriname met Fort Nieuw Amsterdam

11

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gaat helpen aan het verzelfstandigen en het opknappen van het eeuwenoude openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam in Suriname. Voor de plannen stelt het museum in Enkhuizen gratis kennis en ervaring beschikbaar. Dat meldt het Noordhollands dagblad.

Het is de bedoeling dat het fort wordt opgeknapt en wordt aangevuld met andere oude historische panden die nu nog in Paramaribo staan. Voor de restauratie en herinrichting van het fort heeft Suriname zelf contact gezocht met het Zuiderzeemuseum.

Fort Nieuw Amsterdam ligt in het district Commewijne. Het is een oud fort dat eeuwen geleden is neergezet door de Nederlandse West-Indische Compagnie. Samen met Fort Zeelandia is het de grootste publiekstrekker in Suriname. Het fort wordt gebruikt als openluchtmuseum, maar is sinds de onafhankelijkheid van Suriname midden jaren zeventig in verval geraakt schrijft de krant.

11 REACTIES

 1. Godownbabylon
  Voor de plannen stelt het museum in Enkhuizen... gratis kennis en ervaring ...beschikbaar. Geen leugen komt over hun lippen ze zijn vlekkeloos.
 2. Sari
  Wat is niet in verval geraakt in Suriname. Niet eens een museum kunnen ze onderhouden. Terwijl er gesmeten wordt met geld die geleend en gebedeld wordt.
 3. Pinto
  Het is waarschijnlijk hulp op hulp tot de voolgende opknap- of restauratiebeurt. wat kunnen of doen we nou eigenlijk zelf. Kijk maar naar het bouwsel belendend aan de kathedraal. Het is voorwaar geen gezicht als je bij het stoplicht staat vis a vis de Hoeksteen.
 4. Dewanand
  Wanneer worden ze zelftandig daar. Altijd bedelen en buigen. Niks is gratis, het is voor hun eigen belang. Geld krijgen ze van deze kant en de reiskosten zijn ook van de belasting aftrekbaar. We hebben zoveel vakmensen, maar worden niet gewardeerd. Het is ook een gezicht verlies voor ons.
 5. Nanhekhan
  Dit bericht heeft mij erg verrast.Onlangs sprak ik met mijn dochter die binnenkort afstudeert aan de Hogeschool Holland richting Toeristisch management,over Nieuw-Amsterdam.Nerderlanders voelen zich aangetrokken door deze plaatsnaam ;zij raken geinteresseerd.En dat moet jij verkopen.Nw.Amsterdam kan veel geld opbrengen.Bouw desnoods een klein straatje Amsterdam .Maak er wat van en breek niet alles af wat nog historische waarde heeft.
 6. raja
  Is Suri nou onafhankelijk of niet???????? ZO WORDEN ZE "nooit"ONAFHANKELIJK als anderen alles voor hun gaat opknappen he!!!!! Logisch ddat ze dan hun eigen inkomsten in HUN ZAK STEKEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ik zou zeggen "GEEF ZE GEEN MOER EN LAAT ZE HET ZELF DOEN> waarom moet het allemaal ten koste van de "BELASTINGBETALER IN nEDERLAND ????????
 7. Patricia
  Ik vind het een prima initiatief, vooral als ik lees dat ook historische gebouwen in Parbo op Nw Adam een plaatsje krijgen. Maaaaaaaaarrrrrrrrrr daarna volgt......? Onderhoud en dat is een woord dat men niet kent in Sur. Je wordt er moedeloos van. Patricia
 8. jessica
  ik ben erg blij met deze regering. Op allerlei manieren maken ze het land aantrekkelijk. Jessica
 9. Soekarmin
  Eerst zien en dan geloven,ik kan maar alléén maar toejuichen.In mijn jonge jaren had ik leuke herinneringen aan Nieuw Amsterdam over gehouden.En is ook goed voor commewijne en de mensen....odi...Min.
 10. Dewanand
  Nanhekhan veel geluk met jullie dochter en geeft het niet op. Weg met die buitenlanders, het zijn schurken. Search:www.calodema.com clickt in Calodema en kijkt in list. Ik ben zelf in Nieuw Amsterdam geboren. Op Wilhelminastraat no 19 Groetjes