VVR voert actie tegen visum voor Suriname

39

De Surinaamse belangenvereniging VVR heeft een actieformulier in omloop gebracht om de druk op Suriname op te voeren, om zich aan de Toescheidingsovereenkomst uit 1975 te houden. In Suriname geboren mensen moeten volgens de VVR ongehinderd het land binnen kunnen. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep.

In de Toescheidingsovereenkomst uit 1975 staat onder meer dat Nederlanders die in Suriname zijn geboren, het recht hebben ten allen tijde onvoorwaardelijk te worden toegelaten tot de republiek Suriname. Bovendien dienen zij in Suriname in alle opzichten als Surinamer te worden behandeld, zo staat vermeld in artikel 5, lid 2 van de overeenkomst.

Volgens Jankie houdt Suriname zich niet aan de Toescheidingsovereenkomst en hij wil dan ook dat het visum wordt afgeschaft. Door het actieformulier rond te sturen, verwacht hij dat er druk op de ketel komt om dit te bewerkstelligen “zodat mensen die in Suriname zijn geboren visumvrij op en neer kunnen reizen tussen Nederland en Suriname.”


39 REACTIES

 1. Het visum regime van de Suriname is koloniaal. President Otomfu Opoku Ware president voor de 2e keer Venetiaan is bang voor openheid.

  Hij leeft liever in zijn hutje aan de waterkant met een middeleeuws visumbeleid dan met eeen beter beleid toerisme stimuleren.


  Maak melding

 2. Eveneens in strijd met de toescheidingsovereenkomst heeft NL eenzijdig kort na de onafhankelijkheid een visumplicht voor surinaamse ex-nederlanders ingesteld. De visumplicht voor nederlanders of blank, was een logische reactie van een zichzelf respecterend Suriname. Goed dat er geen rekening is gehouden met het opportunisme van mensen die zich dan Surinamer en dan weer Nederlander voelen, naar gelang het hun het beste uitkomt.


  Maak melding

 3. Gaan jullie het land opbouwen, de burgers behuizen..enz,,enz..met jullie kunstgreep verhaal..door wereldkundig te maken dat jullie super eerlijke beleidsmakers zijn, brengt geen eten op tafel.


  Maak melding

 4. Welke bezwaren kunnen hiertegen bestaan? het is immers een verdrag waaraan wij ons in een geciviliseerde samenleving dienen te houden.

  Het kan alleen maar voordelen teweegbrengen voor ons arm en altoos getergd land/volk.

  Het kan toch niet dat Caricommers, Chinesen en Brasileiros meer te vertellen hebben dan personen wiens navelstreng hier begraven ligt?

  Un du san we du!


  Maak melding

 5. Waarom hebben de gemenebest CARICOM landen dit wel kunnen regelen en Surinaamse regeerders niet? Zitten ze soms alleen en uitsluitend voor hun eigen, familie en vrienden belangen?


  Maak melding

 6. De inkomsten van een visum zijn noodzakelijk om de kosten van het consulaat te bestrijden. Het is dus een noodzaak. Wat ik mij afvraag is waarom een visum ook niet verstrekt kan worden bij aankomst in Sur.
  Dit kan dan goedkoper (nu kost een visum € 38)en schept tegelijkertijd werkgelegenheid in Sur.
  Dit zal dan weer de nodige aanpassing van de overheid vereisen en de vraag is of zij deze aanpassingen zouden kunnen doorvoeren.
  In een automatiseringswereld kan heel veel mits goed georganiseerd. Heb je de indruk, bij aankomst op Zanderij, dat alles goed is georganiseerd?
  De MP met een pen en stempel in de hand etc.
  Waarom kan het bestand van de toegewezen visums niet worden gebruikt in Sur. om de reizigers hierin af te vinken. De gegevens zijn reeds bekend en er hoeft niet opnieuw te worden geschreven op een 10 bij 10 cm papier. Dit versneld de doorstroom op Zanderij.
  Dit is maar een voorbeeld en dit is niet limitatief.


  Maak melding

 7. En hoe zit het dan met mensen die voor de onafhankelijkheid geboren zijn en zich in Nederland willen vestigen? Waarom wordt er alleen gekeken naar het reizen en/of vestigen naar/in Suriname? Door de jaren heen is er op diverse momenenten een eigen draai gegeven aan de toescheidingsovereenkomst. De Surinaamse regering heeft zich laten beetnemen door de Nederlandse regering. Welke rechten hebben de oud-Nederlanders van Surinaamse afkomst? Nee, die kunnen ook niet zomaar naar Nederkand komen. Om te reizen moeten ze een visum aanvragen en over het in Nederland vestigen, daar beginnen we niet over. Het is voor de Surinamers haast niet mogelijk om zich in Nederland te vestigen. En vooral niet op grond van de toescheidingsovereenkomst cq oud-Nederlanderschap. Indien het tegendeel bewezen kan worden zie ik het gaarne vermeld staan. Je zult zoeken, maar a no de. We zijn gewoon laks geweest met deze overeenkomst en hebben ons weer eens de les laten lezen. Zowel door Nederland als onze eigen stomkoppen in Paramaribo!


  Maak melding

 8. Zolang partijen die hebben meegeholpen aan de “onafhankelijkheid” van Suriname aan de macht zijn,zal er niets veranderen ten opzichte van landgenoten in het buitenland.
  M.n.het zeeeeer rancuneuse en vol wrok rondlopende “staatshoofd” venetiaan (met kleinletter)wil niets te maken hebben met (ex)landgenoten die vóór of na de onafhankelijkheid zijn vertrokken.Deze man zou heel goed passen als staathoofd in sommige afrikaanse landen want hij heeft daarvoor alles mee.Het is altijd een oorzaak en gevolg want mensen zijn niet vertrokken omdat ze het leuk vonden maar omdat o.a.zijn partij er een potje van maakte (en nog steeds maakt) er de oorzaak van is dat velen hun heil buiten Suriname zochten en nog steeds zoeken.Trouwens hij heeft zelf zijn “opleiding” o.a. in Nederland genoten.Ik kan hem op een briefje meegeven dat zodra hij en zijn pajongwaaiers van het toneel verdwijnen,er elke dag meerdere (volle) boeingvliegtuigen richting Paramaribo gaan en dat weet deze dwarsligger.


  Maak melding

 9. Zelf ben ik bezig om te remigreren wat ik allemaal moet doen is wel eenbeetje belachelijk
  Ik moet een verblijf verguning aanvragen moet ik vinden die gerand voor me moet staan
  Docomenten wat ik in suriname moet gaan halen of iemand zoeken ga maar zo door ik ben al meer dan een jaar bezig.


  Maak melding

 10. Het zal geweldig zijn wanneer wij,in Suriname geboren Nederlanders,eens vrij zouden kunnen reizen. Wel zou ik eraan toe willen voegen dat ik het niet erg vindt om een soort Tax te betalen voor de duur van mijn verblijf in sme .Dit omdat ik gebruik maak van alle mogelijke voorzieningen en mij moreel verplicht voel hieraan mee te betalen.
  Overigens staan de meeste nederlandse Surinamers er financieel beter voor dan de in Suriname wonende surinamers. Door mee te betalen aan de algemene kosten van Suriname verdien je vanzelf het respekt.Om als Surinamer in Suriname behandeld te worden kun je niet alleen ontlenen aan het feit dat je er geboren bent. Alle Surinamers in Suriname worden geacht naar draagkracht belasting te betalen.Dus Nederlandse Surinamers niet zeuren als er van je gevraagd wordt iets mee te betalen (en het liefst naar draagkracht)wanneer je je prachtig en dierbaar Suriname bezoekt. Visa kosten gaat niet op basis van draagkracht en levert dus te weinig op voor Suriname.Alle rijke Surinamers in binnen en buitenland zouden Suriname er aardig bovenop kunnen helpen als ze voor het kollektief gaan. Maar dat is veelal ver te zoeken. Het gaat meestal alleen om het eigen belang en dat is jammer.Pas bij een gezonde finaciële ontwikkeling kun je zorg dragen voor beter onderwijs,infrastruktuur,gezonheidszorg en werkgelegenheid.Dan krijgen de nieuwe generaties meer kansen en kan de kriminaliteit(armoe) verminderen en het liefst verdwijnen.
  Resumerend : Heerlijk vrij reizen tussen maar wel bij binnekomst van Suriname naar rato Tax betalen.

  Paraman


  Maak melding

 11. Ik vind dat Suriname aan haar afspraken moet houden. Ik ga 2 keren in een jaar naar Suri name. Dus ik betaal onnodig. Laat die mensen die niet eens zijn heel veel protestmails/brieven sturen. Zodat Suriname onder druk komt te staan en houdt aan de toescheidingswet.


  Maak melding

 12. Afschaffen die Visum. Surinamers zijn geen buitenlanders! Japan heeft jullie al leeg geplundert. Samenwerken bestaat niet, plunderen wel. Door die VISUM moeten Sranangmang de hele dag in die rij als dieren staan. Schamen jullie niet voor die 38 euro en laat die arme mensen niet in de rij staan. Bij een normale burgelijke stand hebt je binnen een uur je paspoort. Voor een Surinaamse visum verlies je een hele dag. WEG met die VISUM!


  Maak melding

 13. lijkt me prima ,want nederland is echt niet zo geweldig dat wij naar een visum moet smachten.ten tweede komen zij makkelijk doen en laten wat zij willen in suriname ,is toch niet eerlijk.de suri ministers ontbreken alleen de oren van een ezel de rest hebben ze al.


  Maak melding

 14. a mie boy,wie heeft nou gelijkt vroeger zijn wij onderdrukt en na 1975 zijn wij vrij van wat???Zijn die zelfde Politieke partijen die nu te zeggen hebben ,maar helaas is er weinig verandert.Een Surinamer moet een “VISUM”hebben om naar zijn eigen land op families bezoekt,dat is toch te gek.Ene kant is een inkomsten,maar dan niet achter de ruggen van de geboren surinamers en nageslachten.dus”geen “VISUM”nodigt voor de surinamers voor suriname,dat zou heel veel voordelen zich meebrengen.Wist ie niet dat elke surinamers heel trots op suriname is,laat dit voor de surinaamse regering een stof tot nadenken.Veel succes mensen met de strijd afschaffing van de”VISUM”.Odi en TangBung. MINTJE.


  Maak melding

 15. Janki, vergeet te vertellen dat hij en zijn familie in de politiek willen in Suriname,door een afwijzing van zijn broer is deze zogenaamde actie ontstaan.
  Opzich is het een goede zaak, maar wat er nog meer achter steekt moet ook duidelijk zijn.
  Het is ook geen slechte zaak om via de visumplicht criminelen te weren zoals elk land.
  Door mijn werkzaamheden in het verleden zat ik vier keer per jaar in Suriname en heb dan ook gezien wat Surinaamse Nederlanders aanrichten.
  Er is wel veel mis in Suriname, maar dat neemt niet weg dat Surinaamse Nederlanders een groot aandeel daarin hebben, zie Santo Boma en andere gevangenissen Suriname, veel Surinaamse Nederlanders.


  Maak melding

 16. Of Nederland visum aan Surinamers vraagt of niet (de zogenaamde reciprociteitsbeginsel), Suriname mag Verdragsrechtelijk geen visum aan personen die onder Artikel 5 lid 2 Toescheidingsovereenkomst (TO) vallen vragen. Suriname blijkt hiermee een onbetrouwbare Verdragspartner te zijn geworden. Suriname mocht en mag wel aan de overige Nederlanders die niet onder Artikel 5 lid 2 TO vallen, (de zogenaamde witte Nederlanders) visum eisen.


  Maak melding

 17. En dan praten jullie nou over ex Surinamers die in Holland wonen. Ik woon in Canada en het duurt 2 weken of langer voor ik een visum voor mijn geboorteland kan krijgen. Waarom kunnen we niet bij aankomst in suriname betalen voor een visum. Kunnen ze niet leren van hun caricom broeders? In plaats van Surinamers op ambassades te gebruiken als clerk. Kunnen ze dan ingezet worden voor meer belangrijke Surinaamse zaken. Maar ja, de familie leden/kenissen op die posten zijn misschien alleen goed als clerk?


  Maak melding

 18. Misschien moeten wij als ex-surinamers de onterende situatie de halt toe roepen door een politieke partij financieel te steunen die dit zere punt wil corrigeren.


  Maak melding

 19. Wat nou afschaffen.
  Handhaaf de visumplicht voor alle niet-Surinamers.
  En, trek het visumbedrag rustig op naar €50,-p.p.. Hoe meer inkomsten hoe beter voor Suriname.


  Maak melding

 20. Iedereen op deze forum zal zeer zeker goede bedoelingen hebben, wat heel jammer is dat deze aktie niet doelgericht is .Ik denk dat alle plus en minpunten van deze forum gerangschikt moeten voor zowel het belang van de Surinamers in Ned, en het belang van de Sur. in Suriname. Leg dit hele gebeuren voor aan de machthebbers in Sur. wat er onder de mensen leeft.
  Een parlementslid zal dit onderwerp zeker aan de orde brengen en aan de hand van die uitkomst kunnen wij verder gaan brainstormen voor een oplossing.
  Kijk maar naar de Marokanen en de Turken, aleemmaal een dubbele nationaliteit, die gasten zijn meer dan welkon in hun vaderland, omdat de divisen van die gasten een belangrijk bron van inkomsten zijn.Sur. kan wat van die gasten leren
  Het is echt jammer dat een volk zo verdeelt is,de ene helf in Ned, de andere helf in Sur en en toch kan men niet op de een of andere manier het folk, en daarmee bedoel ik ALLE Sur. verenigen.
  Als een Surinamer hier moet trouwen en die persoon is in Suriname geboren moet die persoon een geboorte akte in Sur.opvragen, anders gaat het feestje niet door. Ned laat duidelijk blijken dat ik een Surinamer ben.
  Waarom doen die politieke kopstukken in Sur, het tegen overgestelde, iedreen die in Sur. geboren is een SRANANGMANG.

  Raga,


  Maak melding

 21. aller eerst wil zeggen dat de visum plicht door die klootzak van bouterse is ingevoerd. nou nu is het een bron van inkomsten voor suriname ik stel voor dat iedere vakantie gangers een soort toeristen belasting zou moeten betalen inplaats van die visum geld ,en dat het verdiende geld word besteed aan toeristen vriendelijk maken van suriname ,bijvoorbeeld tioletten in de binnen stad schone enz, suriname verdien veel geld met die visum en mijn vraag is waar gaad dat geld naar toe ,wat ik zou willen voorstellen is dat surinamers met kennis over toerisme ook aangetrokken worden die in nederland wonen of ergens anders ,per jaar verdind suriname heel veen geld aan visums dus de aankomst hal en vertrek hal mogen beter gaan uitzien maar nee dat geld verdwijnd in de zakken van die corupte bende op die ambassade.


  Maak melding

 22. Beste lezers reactie Kunstgebid nr 3. zit op een verkeerd gekozen reactie…sorry..

  Reactie behoort:Suriname houdt zich aan strak leningenregime… soso theater ding pa e mikie


  Maak melding

 23. Denk jij dat Vtje aan jullie denk no-boi,die man is ons allen vergeten,hij ziet ons als broeinest tegenstanders van zijn slonzen/bengelde beleid.
  Hij zal geen vinger uitsteken..let maar op.


  Maak melding

 24. Beste Surinamers/Nederlanders,

  wij vergeten dat er op een bepaald moment mensen “genoodzaakt” waren uit Suriname te vertrekken, daarbij zijn/haar huis en inboedel achterlatend. Velen leven niet meer. Is het nu geen schappelijk verzoek om die overgebleven mensen een beetje van hun land te laten genieten. Ik vraag mij waarom zo een haat onderling. Ps. vergeet niet dat deze mensen nog steeds in Surname investeren.

  Sju.


  Maak melding

 25. Hallo Du,

  Het is een idee van Bouterse, maar een ieder scheld maar op Vene uit. Zo zie je maar weer hoe men achter anderen aan loopt zonder te onderzoeken hoe iets in elkaar zit.

  janny


  Maak melding

 26. Surinamers betalen ook voor het verblijf- visum in nederland voor familie bezoek?Surineds moet niet zeuren over de kleine inkomsten van Suriname.Niets is gratis op deze aardbol.Zo helpt men de staats kas te spekken en wordt suriname rijk,over 100 jaar


  Maak melding

 27. waardeloze reacties:

  Het gaat om het feit dat de overheid (Suriname) de toescheidingsovereenkomst
  m.n. art.5 lid 2 niet naleeft; dit door
  toedoen van de toenmalige minister van
  Justitie Andre Haakmat.Daarvoor werd
  art.5 lid 2 van de Toescheidingovereen-
  komst wel nageleefd door de overheid.
  Ala ding bere foer torie foe ding reacties
  na nonsens.


  Maak melding

 28. Jonge, hoe tegenstrijdig kan een volk toch zijn!!!!!!!!
  Ineens zijn jullie Surinamers en geen Surineds meer,als jullie maar ruiken dat ,men misschien gratis naar Suriname kan(visum)wil men plotseling Surinamer zijn.Wel,jullie zijn Nederlanders en daarom moeten jullie een visum hebben en gewoon betalen,wat maakt die lawsy €30 uit,ai baja,jullie gunnen Suriname ook niets,wat let jullie,ga lekker naar andere oorden,waar jullie ook niet met open armen worden ontvangen.
  De Turken,Marokkanen en Antillianen hebben gelijk,een Surinamer(Ned.)heeft geen graantje eigenwaarde,altijd maar zeiken over jullie geboorte land.Jullie denken maar dat jullie Hollanders zijn,ja in jullie optie,maar in de Aoutochtoon zijn ogen blijven jullie Surinamers.


  Maak melding

 29. Wat nou afschaffen.
  Handhaaf de visumplicht voor alle niet-Surinamers.
  En, trek het visumbedrag rustig op naar €50,-p.p.. Hoe meer inkomsten hoe beter voor Suriname.

  Brian

  Eb dan ook nog je handje open houden voor de grootste financieerder van Su de EU !!, dams schaam je toch!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 30. Surinamers betalen ook voor het verblijf- visum in nederland voor familie bezoek?Surineds moet niet zeuren over de kleine inkomsten van Suriname.Niets is gratis op deze aardbol.Zo helpt men de staats kas te spekken en wordt suriname rijk,over 100 jaar

  Pancasila

  je kan beter gaan zeuren bij de regring dat ze alle rijkdommen van het land niet zomaar weggeven aan de investeerder, want de drijkdommen(goud) zijn vele maal waardevoller dan een visum kopen!!! Hoop dat je het begrijpt!!! Denk het niet, want je lijkt me geen slimm persoon!!


  Maak melding

 31. Zijn jullie blind of iets anders…wie maakt nu beleid.
  Jaren ’80 verhaal werkt dus niet.(verleden)
  Nu moet er iets gebeuren.
  Het is 2007 wij vertrekken nu vandaar uit voor de toekomst.
  Dus om een Vtje & Sartje verhaal na te doen..
  ..is niet slim.(geen kop nog staart).
  Word toch een keer wijs/slim.


  Maak melding

 32. Nr.15 Dewanand..klopt als een bus..maar die mannen aan de macht in Su..zijn niks en ook niks anders dan, dan landvernietigers, voor het buitenland stelen en bedriegen 10 punt.
  (geld onder de tafel alles okay)
  Om iets daadwerkelijk voor het land te doen, krijgen of willen zij het liefst drap in hun eigen broek (schijt).
  Altijd een dag uittrekken voor een visum is honds.(kunnen die gasten niet denken)


  Maak melding

 33. Voor de Hindoestaanse broeder die met emigratieplannen rondloopt adviseer ik. Kijk eens naar India. NRI (nonresident indians) worden met open armen ontvangen. De Indiase regering maakt het makkelijk voor NRI’s.
  Je krijgt respect + je geld is meer waard, ticket is goedkoper, meer toeristische mogelijkheden, goede universiteiten niets voor niets wordt veel werk geoutsourced naar India enz.
  ( Ik ben benieuwd of de moderator dit bericht plaatst)


  Maak melding

 34. Het is te gek voor woorden dat zo iets simpels de Surinaamse regeringen gedurende 31 jaar niet hebben kunnen regelen. Als men het niet zelf kan, kan men het voorbeeld van de gemenebest landen van de CARICOM.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.