vrijdag, december 8, 2023
HomeNieuws uit SurinameVier procent Surinamers vindt regering eerlijk

Vier procent Surinamers vindt regering eerlijk

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 31 jan – Slechts vier procent van de Surinamers vindt de regering van ons land ‘doodeerlijk’. Dat blijkt uit de laatste IDOS-opiniepeiling, gehouden onder ongeveer vijfhonderd personen in Paramaribo. Driekwart van de ondervraagden vindt de regering corrupt en tweederde denkt dat president Ronald Venetiaan niet of nauwelijks controle heeft over zijn regering.

De regering zit nu twee jaar en krijgt het cijfer 3.8. Zes op de tien Surinamers vinden dat president Venetiaan, vice-president Ramdien Sardjoe en parlementsvoorzitter Paul Somohardjo slecht werk leveren. Als er nu verkiezingen komen, zou Bouterse 34 procent halen en de grootste partij worden.

Bijna zestig procent van de Surinamers zegt er economisch slechter aan toe te zijn dan vorig jaar, zo werd gisteren in het STVS-programma Suriname Vandaag bekend gemaakt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

47 REACTIES
 1. Hmmm……..Ik schrik echt niet van deze peiling. Er is gewoon heel veel wantrouwen, maar de Surinamers hebben de regering zelf gekozen. Dus het is een afspiegelng van hun eigen keus. En de keus voor Bouta, kan alleen goed zijn als er een breed alternatief ontstaat tussen de NPS/VHP etc en de NDP. Dus er is een grote behoefte aan een krachtige derde stroming binnen Suriname.
  Alleen dan is eer sprake van evenwicht.
  Of een NPS/VHP/NDP regering. Is dat niet eerder voorgesteld door de NDP?? Een wijs voorstel overigens. Een anders oplossing is er voorlopig niet.


  Maak melding

 2. Ai boi, triest hoor….we komen er zo nooit….hebben jullie de verkiezing van de jeugdparlementariers gevolgd?

  We zijn op een dood spoor, er is geen hoop meer….

  Een ieder voor zich en God voor ons allen.


  Maak melding

 3. Wat willen ze nog meer ? Het land is op de weredkaart gezet! Deze regering heeft de puinhopen moeten opruimen die daar achter gelaten zijn door echte zakkenvullers .Grijp je kans en maak er wat van .Onderneem iets opbouwends , en geef je kinderen het goede voorbeeld .Het geld uit nederland is OP!!!Als jullie het niet zelf kunnen geef dan anderen de kans om er wat van te maken , zoals Europeanen , Chinezen ,of Hindoes uit India . Die weten wel raad met suriname .De huidige welvarende landen hebben tientallen jaren over gedaan om daar te staan waar ze nu staan , en in suriname wil een groot deel van de bevolking dat het in 3 regeerperioden gebeurt . .Wie terug verlangt naar mensen die het land verderf hebben gebracht , kan ik niet anders betitelen als massochistisch .Er bestaat een mooie gezegde voor het gedrag van de bevolking . Al zet je een kikker op een stoel ,die zal er toch vanaf springen .

  Viva


  Maak melding

 4. Wat kan ik er van zeggen. het is z’n zachts gezegd passen en meten. Als je ook maar een scheet laat is de belasting-dienst er als de kippen bij. Waar moet je allemaal van betalen?
  Is dat geen kommer en kwel?
  Als deze toestand lang genoeg duurt vinden we wel een gepaste oplossing. Desnoods andere oorden opzoeken.


  Maak melding

 5. En nu nog onderzoeken hoeveel procent van de bevolking last heeft van een geestesziekte of -afwijking.
  Wedden dat we op diezelfde 4 % uitkomen?


  Maak melding

 6. To Viva: dat de mensen terug verlangen zegt meer over hoe slecht de “regeerders” het nu doen dan over de bevolking.
  Er is gewoon geen behoorlijk alternatief. Het is kiezen tussen 2 kwaden. En laten we wel wezen zelfs voor de coupe was het niet zo een zooitje als de bende die Venetiaan en zijn rovers er nu van maken!


  Maak melding

 7. Ik ben t niet mee eens dat men een enquete die alleen in paramaribo heeft gedaan, hieruit een conclusie trekt voor heel suriname. En de heren van IDOS weten dat. Wil men een representatieve uitspraak doen dan is het beste om alle distrikten bij het onderzoek te betrekken.

  Dus bij dit onderzoek zou men dan alleen conclusies moeten trekken voor Paramaribo.


  Maak melding

 8. dit is puur voor de gek houderij, wie zijn die 4%, ja, ja de domme massa die geboren en getogen n.p.s zijn , die slapen altijd , al worden ze verkracht misbruik , alles wat deze regering doet, nemen ze voor zoete koek, maar moet de rest die niet eens is, niet tegen houden, hun mond open te doen ,of hun mening te geven , die moeten de straat op gaan om die boeven, schurken uitbuiters , de laan uit te sturen ,want hun stem telt ze hebben ze zelf daar gezet , mensen kom op voor je recht stand up


  Maak melding

 9. De Suri’s hebben niet voor deze regering gekozen!!!!Zie de verkiezingsuitslag van mei 2005!!!!De (arme)bevolking heeft voor een andere combinatie gekozen dan deze maar het NF+ heeft er een eigen rampzalige wending aan gegeven.Om een meerderheid te krijgen tijdens de Ver.Volksvergadering hebben ze ruim 900 mensen op de valreep in dienst van “lantie” genomen.Waarvan moeten die mensen nu betaald worden???Er was veel poeha omtrent de bouw van de twee bruggen maar die zijn inmiddels afbetaald maar de “ambtenaren” die in dienst zijn genomen zal je voor het leven moeten betalen!!!!!!


  Maak melding

 10. welke regeringscombinatie ook komt in suriname, het zal ‘huilen met de pet op’ zijn. De huidige generatie politici in suriname zijn allemaal (niemand uitgezonderd)slecht tot zeer slecht. Ze kunnen er niks aan doen omdat ook zij geen goed voorbeeld hebben gehad van al hun voorgangers. Het is een mentaliteitskwestie en bovendien weten ze het niet beter. Het zal een tot 2 generaties duren alvorens er sprake zal zijn van een normaal politiek klimaat.


  Maak melding

 11. Het volk heeft gesproken.
  Maarrrrrrrrrr toch, als er nu een verkiezing
  wordt gehouden dan zal de grootste deel van suriname toch front kiezen, want zo DOM zijn ze ook al.
  Dit surinaams volk is makkelijk te manipuleren.In suri kiezen ze niet voor programma, maar voor persoon.
  En wat ik nou zo erg vind, ze blijven maar klagen, maar ondernemen ho maar.


  Maak melding

 12. helemaal mee eens.

  Maar mensen meneer Bouterse is ook geen optie.
  men moet de jaren 1982- 1987 niet vergeten.

  Ondanks dat deze regering voor 96 % corrupt is, is de waarde van de surinaamse dollar in evenwicht.
  Dez regering geeft niet meer uit dan zij kan uitgeven.
  Wat meneer Bouterse en Wijdenbosch deden is, dat zij velen malen meer uitgaven dan zij in kas hadden.
  Hierdoor werd de waarde van het geld steeds minder.

  Dus mensen liever een corrupte regering,met stabiliteit dan een niet corrrupte regering met heel veel devaluatie.

  Tijdens het bewind van Bouterse is het middeninkomen verdwenen.

  De groep armen is groter geworden en een selecte groep rijken is stinkend rijk geworden.
  Dank zij hem wordt in haast alle straten cocaine verkocht, met alle gevolgen van dien.

  Hoeveel verslaafden kende Suriname tijdens de staatsgreep en nadien.


  Maak melding

 13. 500 ndp leden, o pardon 501 ndp leden
  hebben aan deze buriki contest meegedaan.

  Je kan het ook anders stellen, de puihopen
  achtergelaten door de gloote leidel zijn
  zo groot dat het niet meer wil lukken.

  Gelukkig is deze regering niet moorddadig.


  Maak melding

 14. Viva, je hebt gelijk. Het spreekwoord komt erop neer dat je een huis in een dag kan afbreken maar ook al heb je miljoenen euro’s je kunt dat huis niet in een dag opbouwen. De West-Duitsers zeggen tegen hun landgenoten uit het oosten van hun land dat zij (de West-Duitsers)meer dan veertig jaar nodig hadden om het hun levensstandaard van nu op te bouwen.De bevolking van Suriname lijdt aan het soort psychose overgehouden van de bloedige dictatuur, de dictator van toen ziet zij als verloser.
  Veel van ons landgenoten zijn nog niet doordrongen van het feit dat vooruitgang gepaard gaat met geduld. Als je een opleiding tot bv arts begint mag je jezelf msschien na 6 jaar arts noemen en niet na een week.
  Ontwikkeling vergt tijd en de regering zal zeer moeilijke inpopulaire maatregelen nemen om zaken recht te zetten.
  Viva misschien denken jij en ik ten onrechte dat onze landgenoten ontwikkeld zijn.

  Afro


  Maak melding

 15. Zichzelf (en het volk) respecterende politici en bewindslieden hadden al tig keren moeten zijn opgestapt.
  Maar in Suriname hebben politici lak aan de mening van het volk en in toenemende mate ook aan de wet. En het volk? dat blijft toch maar steeds weer op dezelfde mensen stemmen.
  Zeg eerlijk. Wie heeft willens en wetens figuren als Vene, Sardjoe, Somo, Gilds en Bunswijk daar gezet. En ze zullen het de volgende keer weer doen. Ja men heeft gelijk als men zegt: elk volk krijgt de leiders die het verdient.


  Maak melding

 16. Afro

  i agree with you

  Het mag dan zo zijn dat de huidige regering niet helemaal brandschoon is. ze hebben wel een bepaalde mate van stabiliteit gebracht die vanaf de jaren 80 verdwenen was. Ik snap gewoon niet dat er nog dombo’s zijn die op bouterse stemmen. zijn de mensen soms vergeten wat die man heeft gedaan?? en kom nu niet met gezeur over het is nog niet bewezen. IEDEREEN weet wat hij gedaan heeft. en nadien zichzelf heeft verrijkt en staatskas leeggeplunderd.

  Als de huidige regering weg zou moeten, geef dan de jongeren de kans.


  Maak melding

 17. De NDP komt eraan hoor, mind you , dit jaar nog en zeer zeker.
  Bouterse, wil geen president worden, dus is het ook een vorm van stemmingmakerij om zijn naam erbij te halen.
  Maar tja, de oude stok werkt altijd nog, net als de zweep en corruptie.


  Maak melding

 18. moet ik ff van mijn hart spuggen:
  dit is voor Raga reactie 22:
  -1980-1987 de geboorte van Staatsolie onze nationale trots.-Dhr.Wijdenbos bracht een droom van vele echte Surinamers in vervulling met Bosjebrug waardoor Commewijne eindelijk tot ontwikkeling komt.dit alles in 20jaar tijd.NPS/VHP oftewel nieuwfront 100 jaar aan het roer met welk resultaatjajaja Suralco een contract gunnen van 75 jaar,Rosebeltgoldmine een contract met een winstdeling van 95% en de apen 5%.
  Trouwens als onze Surinaamse CHAVEZ in de jaren na ’82 niet werd geboycot door bigbrother en jou MEESTER (wiens brood men eet wiens taal men spreek) had men geen alternatief gezocht en was ons munteenheid sterk gebleven.Het zijn de kapitalisten die bepalen wat er in ONS SURINAME gebeurd.Helaas kunnen zij dat niet in Venuzuela uitvreten want die heeft de olie en dus macht(5e Olie exporterend land van de wereld)Trouwens dat van de junkies werden toen massaal door Nederland uitgezet.Nederlander of niet.Ik zou je willen adviseren ff goed de gang van zaken te volgen voor je uit je nek LULT.


  Maak melding

 19. dat volk lult te veel. keer op keer stemmen ze op die kloten. ze zijn te lui om te werken want die eurosurinamers sturen geld voor ze. ze willen alleen maar dansen en feestvieren. dat is hun koenoe. klootzakken

  boni


  Maak melding

 20. 22 je vergist je waarmee heeft jou leider de verkiezing gefinanceerd met drugs geld van
  Gilds,de Surinamers hebben niet voor deze regering gekozen ze zijn naar de stembus geweest om een beter leven te hebben buiten dien NDP is de grootste politiekepartij blijf in je pyama slapen met je slap gelul,jou,guru heeft zich gebundeld met een bankrover om op die stoel te blijven zitten ,en de opdrachten van nederland uit te voeren ana sjin witman e mek ay ser en(g) egy kondre.Het maakt niet uit wat bosje en bouta deden,er was wel te vreten, onder Bouta en bosje heb ik nooit zoveel zwervers gezien,onder jou regering is de crimminalitiet gestegen jou guru en derest zijn ook boevenbende,de buurten lijken op groot santoboma allen maar hekwerken,mensen hebben heelveel angst
  volgens my ie drungu,de hoogste gezag van nps daar in grundjari zit daar te zuipen met een steldje geiten achter zich wat weten ze kotodo en kosy sma laten ze in beraad gaan fu jepie porty sma dy e krei fu angri,en hiv
  aan te pakken dan zijn jullie goed bezig.wie rijdt de duurste auto prada vraag maar aan de R O minister a no frede fu kar a prijs.
  Mijn geliefd land waarheen met deze bende.

  Akuba

  Akuba.


  Maak melding

 21. Zijn enkele reageerders blind, doof of stom.
  Jaren 80 harde jaren,veel geboycot wijze lessen geleerd.
  Maar het levert staatskas een zegen van ruim 200 miljoen USD.(p/j)
  Dus jaren ’80 zijn Vtje en Sar en clubleden verplicht te koesteren.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Daarom vanaf vandaag 25 feb. de dag van nationale bezinning….hiep hiep hoera..
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Momenteel elke dag in Su. een cadeau van China,Japan,India,een cadeau van weet ik veel.(bedrog)
  maar over 20 jaar, heb jij je land verkocht.

  Door een stel idioten die de wereld niet snappen…(zelf ontwikkelen zou ik zeggen, toon geen bedelaar/zwevers gedrag)
  Met jouw Stabiel Rand Debiel verhaal SRD.


  Maak melding

 22. Nr6 en nr26 en nr29 en alle andere idioten in Suriname en daarbuiten met dezelfde mening, denken jullie echt dat als er helemaal geen positieve zaken te melden zijn over de regering Venetiaan en cs, dat het in de komende 40 jaar anders zal zijn?

  Waarop baseren jullie dat grenzeloze optimisme? Ik denk niet dat we maar bij de pakken moeten gaan neerzitten om te kijken hoe het land wordt leeggeplunderd en er niks structureels wordt opgelost (goud problematiek en milue, onderwijs, produktie economie ipv import economie, grondproblematiek, slechte deals met multinationals, armoede problematiek etc etc de lijst is te lang om te noemen).

  En MIND YOU, hierbij geef ik NIET aan dat Bouterse en cs beter zijn, ik zeg alleen dat de dieven die er nu zitten, geen enkele vooruitgang hebben geboekt en wat mij betreft ook per direct kunnen oprotten.


  Maak melding

 23. Ik geef de huidige NDP (op voorwaarde dat Bouta zich terugtrekt als voorzitter en geen actieve rol meer in de politiek gaat spelen) het voordeel van de twijfel.
  Ze zijn het meest pluriform samengesteld (minder ethnisch) en met meer jonge deskundigen dan de overige dino’s die reeds lang uitgestorven hadden moetn zijn maar met allerlei kunst en vlieg werk (zoals dreigen met het spook van Bouta)nog kunstmatig in lven worden gehouden.


  Maak melding

 24. De regering scoort slechts 4 % van de 500 ondervraagden over de eerlijkheid.
  Wie zijn die 500 ondervraagden?Zijn ze representatief voor de bevolking van Suriname? Ik meen dat het een wassenneus peiling is. Het is een stemmingmakerij!


  Maak melding

 25. Mensen blijven zitten op hun krent,en wachten op de regering.Ik ben mijn eigen regering,ik werk en onderneem,en ik zie dat het lukt!! Vroeger kon je mensen ‘smorgens vroeg hun berm zien schoonmaken.Tegenwoordig
  gebeurd het tegenovergestelde. Men smijt overal vuil(LETTERLIJK EN FIGUURLIJK),in sloten op straat overal. Mi gran mama leri mi: “Yu mus krin yu dyari,noso ye tan na baka” Als je erf smerig is, kom je niet vooruit. Laat de mensen niet zeuren over regering,begin je erf schoon te maken. Want een schone omgeving stimuleert! Ga kijken,hoek brokopondolaan en vigelantia str,de sloot is opgehaald,en een bos dat al jaren de zaak ontsierde is opgeruimd.

  U gelooft het of niet,nauwelijks was de opruimingsdienst weg, kwam een man in zijn onderbroek met drie kleine plastic zakken met vuil precies op de plek waar is opgeruimd vlak langs de goot zijn vuil deponeren!!Een uitgehongerde straathond,liep gelijk op de zakken af en begon zijn speurtocht naar eten. Alle troep werd verspreid, en meneer liep door zonder om te kijken!! Staks gaat men weer zeuren over onderlopen van de Brokopondolaan.


  Maak melding

 26. Voor Noltie reactie 31

  Voor coup van 1980 had Suriname jaarlijks een overschot van 10%. (positief)De munt eenheid was sterker dan de Nederlandse gulden enz, enz.
  Bij de eerste verkeizingen na de coup was dat negatief en honderden procenten ook.
  Dus ik weet waar ik over praat.

  Uiteraard is er veel werk verzet door Bouterse en zijn zijn groep.

  wat het volk van suriname nodig heeft, is zekerheid en rust. (leven zonder angst)
  En dat hebben de mensen tijdens de revolutie niet gekend.

  Uiteraard bestaat de Nieuw Front uit boeven.
  Maar als ik zou moeten kiezen tussen Bouterse en de front regering (2 boeven)
  dan zou ik voor de front regering kiezen.

  Dus ik weet degelijk waar ik over praat.
  Ik praat niet uit mijn nek.
  Ik ga mij niet verlagen tot jou niveau door de woorden gebruik van jou op mijn reactie in de slot zin.

  Op het moment dat men tijdens een discussie, op welke manier dan ook, groftaal gaat gebruiken of iemand gaat beledigen, dan getuigd dat alleen maar van zwakte en onkunde.

  Mischien jou een gezamenlijke kabinet een uitkomst bieden.

  De puinhoop na 1980 is niet in 3 of 4 kabinetten recht te krijgen het gaat minstens 50 jaren duren.
  Maar dan moet er een mentaliteitsombuiging plaats vinden niet allen bij de regeerders, maar vooral de Surinaamse bevolking.

  En wie met de illussie leeft dat Suriname als natie het alleen gaat redden, leeft in een droomwereld.


  Maak melding

 27. Raga sorry hoor, je kan me niet vertellen dat dit 50 jaar gaat duren. Suriname moet binnen 10 jaar beter worden en dat moet het doel zijn. Wie het niet kan, moet weggaan, maar aub, 50 jaar……als ik in mijn bedrijf met dit soort argumenten kom, kan ik DIRECT mijn biezen pakken.

  Trouwens, waarop was die sterke munt van voor 1980 gebasseerd? Denk je nou echt dat Suriname toen veel meer exporteerde? Het was KUNSTMATIGH…doordat Nederland er jaarlijks veel geld in stopte. Het was gebakken lucht, die de ouderen van Suriname hebben aangetast, waardoor die liever op kantoor gingen zitten dan hun handen uit de mouwen te steken en er echt iets van te maken…..

  Denk daar maar eens over na.


  Maak melding

 28. GEEN ANGST??? #42 … Ga maar overal in Sur. door de buurten en vertel me dan waartoe al die ijzeren ‘dinges’ dienen voor elke deur en raam! Niemand bouwt nu een huis zonder ijzeren ‘barricades’ overal.
  O sortu rust!

  In 1980 kon je met open ramen en deuren slapen want wie ook maar durfde aan criminaliteit te denken wist het wel.

  Patricia


  Maak melding

 29. mijns inziens behoren de kinderen van de politici die hoge posten bekleden bijv. de broer van Brunswijk (commisaris bij SLM), zoon bvan Sardjoe (ook bij SLM) een andere zoon bij de belastingen, dochter als direkteur van RGD, en noem ze maar op!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES