Staking opgeheven bij Suriname’s grootste goudmijn

9

PARAMARIBO, 31 jan – De arbeiders van de Gross Rosebel goudmijn hebben hun staking opgeheven. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Ook de bezetting van het bedrijfsterrein te Brokopondo is beëindigd. De vakbond ziet reden genoeg om ‘langs andere weg’ de looneisen ingewilligd te krijgen.

Dit bleek na een eerste reeks afspraken met de directie van IAMGOLD. De Canadese eigenaar heeft zich tegenover de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname inschikkelijker getoond. “We denken dat het nu wel tot een betere collectieve arbeidsovereenkomst kan komen”, zei de vermoeid ogende vanbondsvoorzitter Errol Snijders na beëindiging van de actie.

Hij heeft zich gedurende enkele dagen met tientallen arbeiders opgehouden op het fabrieksterrein. De regering heeft nog gedurende de actie legereenheden gestuurd. Volgens minister Fernald van Defensie moesten bedrijfsbezitting beschermd worden en was het leger er ook voor de beveiliging. Op het terrein bevinden zich grote partijen cyanide en explosieven.


9 REACTIES

 1. Let op !Let op ! Vtje ziet ze vliegen.(zwart lichaam/witte geest)
  Hij gaat ervan uit, als je meer loon wil is het opzet van anderen.
  Dus als jij ziet dat er behoorlijke kilo’s aan goud per dag verwerkt wordt…moet jij je smoel houden en werken…(uitbuiten mag)
  Deze man is een slavendrijver, een redie moesoe, anno 2007 kijken juliie uit…
  Houd hem in de gaten anders zitten jullie straks allen massaal te huilen en schreeuwen.
  Gado jipie wang anoe noh.
  A sranang people no aksi disie.


  Maak melding

 2. Suris zijn dong no c.a.
  Weer in de maling genomen met holle woorden,zonder iets oppapier..
  Je moest minstens een maand volhouden en dwingen de iamgold tot harde zaken en allerlei faciliteiten..
  Penioenen,cao naar amerikaans model,vakantie geld goede verlof regeling,medische voorziening,goede lening sociaal maatschappijke regling,ziekte verlof,vakantie winst deling in de opbrengsten,bonissen enz enz.
  Waar zijn de vakbond leiders…meneer hoogie laat je ware gezicht zien nu het nodig is..

  We leren het nooit ,dit was de uitgelezen kans om je doelen te realiseren.


  Maak melding

 3. Deze regering deelt alleen maar jorkasupu uit, dus we wachten de derdekeer maar af dat cross rosebel gold mine in conflict raakt met de vakbond, mischien is dat scheepsrecht.


  Maak melding

 4. Errol Snijders is gewoon een opportunist. de arbeiders verdienen top salarissen en worden beter gevoed dan als ze “thuis” zouden eten. Zonder dit bedrijf hadden deze mensen geen werk.
  Het bedrijf heeft tientallen miljoenen dollars geinvesteerd. De arbeiders worden betaald voor hun werk. Hoe kunnen ze een deel van de winsten opeisen. Ambtenaren eisen toch geen deel op van het overschot dat de regering int aan belastinggelden? Hetgeen als een winst gezien moet worden voor de regering. de arbeiders van Staatsolie krijgen toch ook niet een deel van de winsten die overgemaakt worden naar de regering? Wat een stronterij met die errol snijders – hij wilt geld krijgen zonder ervoor te werken. wacht maar wanneer hij een rekening aangeboden krijgt voor de schade die het bedrijf moest derven vanwege zijn acties.


  Maak melding

 5. No bemoei, je hebt groot gelijk. Toevallig ken ik twee van die knapen die helemaal niet geschoold zijn en vandaag een grote mond hebben.
  Thuis hadden ze inderdaad helemaal niets. Je zou juist denken dat dit soort mensen zich juist anders zullen gedragen om de ladder op te klimmen. Nee Snijders helpt ze wel.
  Wanneer er inkrimping komt zal ik zien wat ze zullen doen, omdat er geen contracten zijn afgegeven voor twee of vijf jaar.

  Janny


  Maak melding

 6. No bemoei,ik vind dat je een goed punt hebt.
  Toen de militaire machthebbers en hun clan van de jaren tachtig op maandbasis meer dan tweehonderd miljoen dollars voor hun eigen zak goud lieten delven klaagde niemand dat Suriname niks kreeg.Wijdenbosch liet de goudzoekers geld storten op een rekening die hij liet openen bij de centrale bank waar slechts hij, Bouterse en Henk Goedschalk toegang hadden. Toen was er helemaal geen massale protest, dat geld verdween als sneeuw voor de zon. Een naaste medewerker van Bouterse en Wijdenbosch zei het zo. “Iedere keer als Wijdenbosch langs de centrale bank reed verdween miljoenen dollars”.
  Nu is er zowaar een echte goud industrie waar een paar tientallen mensen employ hebben, de staat ontvangt daarnaast hoe weinig ook belasting van. Wat die belasting van de goud industrie betreft het had hoger gekund maar feit is het land als geheel profiteert. Dit in tegenstelling tot de dictator-moordenaar en zijn mafiosi’s.
  De regering heeft gelijk toen die zei dat het geschil via dialoog moet worden opgelost.
  Men heeft ook gelijk om een leger eenheid naar de raffinaderij te sturen, want je weet nooit wat kwaadwilligen van plan waren.
  Als het dialoog slaagt en er is geen reden om daaraan te twijfelen wint de het gezond verstand en zelfs meer de vooruitgang en het vertouwen.
  De regering heeft haar meningsverschil met andere landen (o.a bv Nederland) via het dialoog opgelost en niet als gangster op tv verschijnen en allerlei dreigementen en onzin kraaien richting bv Nederland als ten tijde van de mafiosi’s.

  Afro


  Maak melding

 7. Oh zo denken jullie maar mi-boi of meisje.
  Zij gaan geen tonnen goud meenemen en een paar Suri’s blij maken.
  Dan kan je liever thuis zitten hoor,men kan jouw niet blij maken met snoepjes,om daarna de boel leeg te plunderen.(ben je blind of achterlijk)Wat vertel jij de kinderen later.
  Waar is je bovenkamer, in de zak van de Sint noh, en wie speelt pieter baas…ai-boi…kondremang soso sari.
  Kopen jullie een nachtkijker noh..of bigie gado wang boeng verstang noh.
  Pi nowtoe di wang jepie moesoe di,oenoe tang boeng.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.