Regering Suriname: dialoog bij conflict goudmijn

14

PARAMARIBO, 30 jan – ”Alleen dialoog kan leiden tot een voor partijen bevredigde oplossing.” Dit stelt het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, naar aanleiding van het arbeidsgeschil bij de goudraffinaderij van IAMGOLD. Aangeraden wordt om de Bemiddelingsraad te raadplegen. De overheidsbemoeienis wordt beperkt tot het handhaven van de veiligheid.

In dit licht moet het zenden worden gezien van militaire eenheden naar de raffinaderij in het district Brokopondo. Het betreft preventieve maatregel tegen mogelijke uitwassen, wat niet uitgesloten mag worden gezien de bezettingsacties van het moment. “Bovendien kunnen de strategische ligging van bedrijven en het gebruik van bepaalde stoffen maken dat de overheid veiligheidsmaatregelen moet treffen vanwege het belang van de openbare orde en rust”, stelt ATM.

Het recht op staken wordt weliswaar erkend, maar de belangen van de werkgever mogen evenmin uit het oog worden verloren. “Het is van belang dat partners tijdens het gebruik maken van legitieme rechten, rechten van de tegenpartij mede respecteren. Niet alleen het stakingsrecht valt daaronder, maar ook eigendomsrechten, handhaving van interne orde en rust en plichten, voortvloeiende uit de beïnvloeding van de openbare orde en rust.”


14 REACTIES

 1. Hoe lang praten de werknemers via de vakbond met de leiding van IAMGold al niet ? En nog geloofd de minister dat alleen een dialoog het conflict tussen deze twee partijen zal oplossen. Het is nu hard tegen hard want IAMGold heeft lang mogen profiteren van haar gunstige positie (hoge goudprijs, lage lonen, nauwelijks afdracht van bedrijfswinsten aan de Suri overheid, etc.).

  Nu zijn het andere tijden en willen de werknemers ook mee genieten vanwege de ‘goede tijden’ van hun werkgever. En dat wil de baas niet.

  Voorts leeft de Surinaamse regering in de omgekeerde wereld nl, men stuurt politie agenten om de grenzen te bewaken en te verdedigen (Tigri) en zet militairen in voor bescherming van have en goed van particulieren en prive personen.

  Wie deze logica snapt mag het me uitleggen.


  Maak melding

 2. Deze ma p…….g p………g leiders in Suriname hebben onze rijkdommen weggegeven.

  Surinaamse arbeiders staak net zo lang tot er een niewe goede overeenkomst komt.

  Ten tweede moeten de idiote en coruppte leiders beseffen dat toekomstige regeringen het recht hebben om nadelige contracten op te zeggen. Een groter algemeen belang nl. die van het Surinaames volk is hogen dan een corrupt contract.

  En reken maar dat er een generatie opstaat die deze leiders als Vene, Sardjoe etc. ter verantwoording zal oproepen. Die generatie staat nu bij hen voor de deur.


  Maak melding

 3. Check this out ! Uit de GUYANA CHRONICAL van vandaag.
  Zo te zien zijn de Guyanezen ook veel slimmer dan de Suri’s want ze blijven niet alleen naar Amerika en Europa kijken als het om investeerders gaat.

  Op dit moment is Guysuco (lokale rietsuiker onderneming) bezig met een tientallen miljoenen USdollar investment in dit bedrijf.
  Ondanks de concurrentie van EU (gesubsidieerde) suikerbieten hebben de bedjangs toch het lef en de durf om geld in hun suikerindustrie te stoppen.

  Als we naar Marienburg kijken kunnen we alleen maar huilen.

  QUOTE
  ======

  President meets Putin, RUSAL owner
  PRESIDENT Bharrat Jagdeo yesterday met Russian President Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow with top executives of the giant Russian Aluminium Company (RUSAL) present.

  According to the Government Information Agency (GINA), Mr. Putin said after the meeting, “We are very glad that our business finds a possibility to work there. Russia is developing relations both with big and small countries. Our relations in the sphere of culture and education are developing productively.”

  The agency said RUSAL owner Oleg Deripaska was at the meeting.

  Before leaving for Russia last week, Mr. Jagdeo said he would have met executives of RUSAL, which has reached an agreement with the Guyana Government to privatise the Aroaima Mining Company (AMC).

  The President told reporters his discussions with RUSAL would focus on the same concerns the government wants addressed with China’s Bosai Minerals Group which has bought for US$46M the Linden bauxite operations from Toronto-based mining and exploration company, IAMGOLD Corporation.

  The President said the government has expressed concerns that the deal moved forward without it being fully aware of all the details. However, he said the government is seeking further information and will state its position on the issue by February 12.

  At a press conference at the Office of the President, Mr. Jagdeo said the government wants assurances from Bosai that it will not scale down operations here or if the market changes, shut down operations to the advantage of its company in China.

  He said the same assurances are needed from RUSAL.

  “We want to make sure that whoever gets our ore body is not moving just to produce bauxite, but to go to an alumina plant or an alumina refinery. That is our interest in utilising our ore body – to stimulate some agreement with one or the other party to get processing done here,” he said.

  Mr. Jagdeo said the government’s interest is in safeguarding the thousands of jobs that depend on the bauxite industry.

  Under its agreement with the government, RUSAL’s subsidiary Bauxite Company of Guyana Inc. (BCGI) will acquire the majority of AMC’s assets and invest US$20M to develop and expand the company, with the government maintaining a 10 per cent stake.

  UNQOUTE
  ========


  Maak melding

 4. Wat een lulkoek van die marica, die glijdt steeds verder af. De rechten van de werkgever?
  Wat een slavenmentaliteit.
  Hij heeft het over bescherming van de strategische ligging van bedrijven alsof ze iets te makken hebben daar.
  Maar hij spreekt over eigendomsrechten? eigendomsrechten van wie? Fernald liet zich ook al een dergelijke miskleun ontvallen door te spreken van de bescherming van het management. Getver …

  Hij ia al lang opgestaan, de Surinaamse Chavez.


  Maak melding

 5. 25 februari komt eraan, hopelijk gaat het volk de straat op zoals ze bij Wijdenbosch hebben gedaan.
  Trouwens de vakbond speelt onder een hoedje met de huidige coalitie anders gebeurde dit soort zaken niet.


  Maak melding

 6. Beste lezer,
  Het wordt hoog tijd dat de gerechtigde Surinamers de staking voortzetten.
  En de illegalen die volop met kwik gouddelven hard wordt aan gepakt door de overheid (maar hoe betrouwbaar/serieus is onze overheid). Hopende dat de arbeiders dit in de nieuwe overeenkomst meenneemt als onderwerp. Het is zeer gevaarlijk voor ons en in de toekomst dat de vissen niet meer eetbaar zullen zijn en schadelijk voor de kinderen/mensen/dieren en mileu.


  Maak melding

 7. Patriot, je hebt die stakers gemaakt tot stakkers. Fawaka?
  Die staking is goed voor die Canadesen. Ook al is het om hen niet het gevoel te geven dat wij hier apen zijn, ook al hangen sommigen somwijlen in bomen.
  Het is jammer dat ook lanskinderen prominent opduiken aan de zijde van de uitbuiters. En dat om een bordje linzensoep.


  Maak melding

 8. reactie no,2 een echte SURINAMER,Sari je hebt het aan het juiste eind maaaaaaaaar, deze Corrupte lafaards hebben al hun centjes voor hun oude dag reeds op een buitenlandse rekening staan (lees big brother) en zullen voortijdig met de noorderzon verdwijnen om geen verantwoording af te leggen.Waar zitten tegenwoordig de vroegere “lijders” met lange ij gehuisvest?jullie mogen 1 maal raden.


  Maak melding

 9. De Surinaamse Chavez is er al, maar hij wacht rustig zijn beurt af. Niets gebeurt voor zijn tijd, maar hij zal wel gereed staan wanneer de baton moet worden overgegeven.

  No las’ hoop, al doe ik dat zelf wel van tijd tot tijd. Eigenlijk is het dan meer ergernis en boosheid om zoveel dommies in Sur.

  Patricia


  Maak melding

 10. De arbeiders hebben de regering,en de canadezen bewezen dat de slavernij reeds lang is afgeschaft,een lage loon komt hen niet ten goede maar een hoge loon,marica de ministerschap is bezig naa je hoofd te vliegen houdt je bezig voor een goede oplossing in Suriname zo kan het niet verder
  aten fu katibo keba den no wan liebi nanga angry bere,den wan liby,lek fa ju e liby ,
  pas op voor een staatsgreep de arbeiders hebben het recht om voor zichzelf op te komen ze leven niet in het jaar van 1800 me wroko tranga da den wan gy my wan sakka mony den zaka de furu fu tja ga abrawatra da hoe dan,vene denki pijinso ano kan.
  de regering is gewoon bezig het land te verkopen voor een appel en een ei ,die zakkenvullers allemaal fufurman wanneer houdt dit nou op TIME WILL TELL.

  Akuba


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.