Surinaams leger moet goudraffinaderij beschermen

21

PARAMARIBO, 29 jan – De regering heeft militairen gestuurd naar de Gross Rosebel-raffinaderij, in het district Brokopondo. De militairen zijn belast met de bescherming van zowel de raffinaderij als de goudmijn, waar arbeiders een bezettingsactie voeren. Hun eis om betere arbeidsvoorwaarden is nog niet ingewilligd. Volgens de bond zal niet worden opgegeven.

Volgens vakbondsvoorzitter Errol gaat de actie door totdat onder meer de vakantietoelage is verhoogd. Ook de lonen moeten worden aangepast. Het zenden van legertroepen wordt aangemerkt als initimidatie. Snijders heeft zich met tientallen arbeiders verschanst op het bedrijfsterrein. De keuken is overgenomen om de voedselvoorraad veilig te stellen.

Intussen heeft de eigenaar, het Canadese IAMGOLD, de bedrijfsactiviteiten formeel stilgelegd. Arbeiders in Paramaribo, die moesten opkomen voor de volgende dienst, is gevraagd om zich voorlopig niet aan te melden. Volgens IAMGOLD wordt enorme schade geleden. De aandelen zijn reeds in waarde gedaald met ongeveer achtendertig dollarcent.


21 REACTIES

 1. In elke ontwikkelingsland waar er goud , olie of diamanten zijn zie afrika, is het leger altijd erbij betrokken en formeel via de regering omdat de regering garant staat voor de veiligheid en inkomsten.


  Maak melding

 2. Dit is een hele gemene streek van de regering, want men zet nu wel militairen tegenover de vakbond en de werkende klasse die voor hun rechten opkomen. De taak voor het beschermen van prive bezit is niet weggelegd voor militairen, maar voor de politie !
  Militairen zijn er om het land, de grenzen en burgers te bewaken en verdedigen.
  Het moge nu duidelijk wezen dat het leger een instrument is van de politiek, maar ik hoop dat de legerleiding z’n verstand gebruikt en niet zomaar gaat schieten op mensen die absoluut niet subversief bezig zijn, maar alleen opkomen voor een betere beloning.

  Ik heb sterk het vermoeden dat de regering bezich is een situatie uit te lokken om in een keer met het leger alsook de (moeilijke tak van de) vakbond af te rekenen.
  Men vergeet echter dat er ook zo iets als het ‘boemerang effect’ bestaat

  Van mij mag de volgende revolutie nu beginnen !


  Maak melding

 3. “De staking bij het goudbedrijf Cambior heeft onaangekondigd plaatsgevonden en gevreesd wordt voor groot financieel verlies”.

  Verlies voor wie?


  Maak melding

 4. Wat verdient Suriname als een Canadese organisatie het goud exploiteert. Is Suriname niet letterlijke een goudmijn voor buitenlanse organisaties die letterlijk munt slaan uit de onkunde van Surinaamse overheid.
  Ee, Sardjoe weet jij hoe dat zit??


  Maak melding

 5. They call them self I AM GOLD…who are you.
  Dus jullie treiteren de Suri’s noh ??

  Het leger moet niet alleen daar gaan en beveiligen, anders ben je dom of idioot, maar de ogen en oren goed de kost geven..
  Er achter komen hoeveel kilo’s per dag verwerkt wordt wie en wie de stille boys zijn.
  Dan staat er niks anders op dat het leger Vtje even op het matje roept….tik yoe ai en loekoe, nanga mikie joe jisie yeri..succes.
  Want mi boi torie di en torie porie

  Kort schrijven van aboi


  Maak melding

 6. In 1980 is de hele zaak geescaleerd toe de politie tegenover de militairen kwamen te staan.Het was toen ook de arrogantie van één en dezelfde NPS c.s.We benne benieuwd.
  Trouwens….straks krijgt een bepaalde partij die in de oppositie zit de schuld…let maar op!!!!!!!


  Maak melding

 7. Fernald je stelt mensen bijzonder teleur.
  Economische doelen beschermen prima.
  Maar dit is pure intimidatie en dan notabene ter bescherming van de uitbuiters van het arme volk.

  Wel wie Bouta nu nog heeft begrepen gaat het nooit begrijpen.

  Militairen worden nu in opdracht van de opperbevelhebber ingezet om mensen die staken te ontruimen.

  Maar Suriname blijft een rechtsstaat hoor. Maak je niet druk.

  Fernald, jij die zich zo verzet heeft tegen de buitenlandse onderdrukkers, bent helaas nu ook besmet met het virus van de redi musus.


  Maak melding

 8. Waarom stuurt vene/ramdjoe de millitairen niet naar tigri(grens) waar de gyanezen het land bezet houden al meer dan dertig jaar.
  Vene is bang voor Jagan.Want deze brits indier dijnst niet terug..
  En waarom ook niet naar de franse kant…

  De mensen hebben het volste recht om optekomen voor hun rechten en plichten,vene kan alleen op grun jarie wat zeggen,maar niet opkomen voor land en volk.Daar is hij te laf voor.


  Maak melding

 9. Vene, laat onze leger terug trekken. Gebruikt ze niet om onze eigen mensen die voor goede beloning eisen ( in naam van de democratie )te intimideren. Doe het, voordat het uit de hand loopt.Militairen zijn voor de bescherming van onze souvereiniteit en niet tegen onze mensen die staken. Stuur de politie als nodig is, maar met beleid. Jij gaat toch niet onze eigen mensen intimideren tbv de buitenlandse uitbuiters ?


  Maak melding

 10. Fernald is slechts een administrieve kracht en heeft totaal geen gezag. Hij is een pion in het spel van Vene met zijn toppers.

  Als ik Fernald was zou ik opstappen, maar neen, die pluche zit veels te lekker, dus blijft hij lekker zitten.

  No backbone heeft Fernald, maar dat is een onbekend fenomeen in de Sur. politiek.

  Patricia


  Maak melding

 11. De regering zet militairen in om daar het goud te beschermen of willen jullie het goud daar onbeheerd acherlaten????? En aangzien dit geen werk is voor een politieagentje worden het leger ingeschakeld lijkt met zo logisch al wat!!!!


  Maak melding

 12. Uw ziet het Democratie in Su. werkt niet naar behoren..Bosje heeft ooit hieraan gesleuteld, om het een en ander naar juist heid(zuiver of een soort filter) te krijgen.
  Waar anderen het meenemen en iets anders interpreteren(zie Ballesar en Giller)
  Na ministerschap, een top beleids-functie..
  logisch zou men zeggen, maar niet voor corruptieve personen (zou ik zeggen)…zij maken de ogen dicht en zeggen dood leuk wij hebben die regeling niet gemaakt.(dus boef/schurk heeft recht hierop)

  Maar er vallen hier en daar ook nog behoorlijk lelijke gaten..Ik wil alleen nog weten hoe wij uit bepaalde vervelede structuren kunnen komen.
  Maar op deze wijze van tegenwoordig(nu)zie ik het niet zitten.
  Het gaat vooral hierom, waarom is er niet een hogere instantie boven.. Vtje.

  B.v. hij zit met heel wat anderen (derden)partij belangen, hij kan onmogelijk de scheiding krijgen tussen die van partijbelang en landsbelang hij zit gewoon vast aan een rot structuur.

  Niemand kan hem terug fluiten.
  Daarnaast is hij ook blind en doof, of hij leeft in de jaren 40/50.


  Maak melding

 13. Wie buit het Sur. volk uit, wie laat het in slavernij voortleven.
  Ja, onze eigen Surinamers die collaboreren met het buitenlands kapitaal. Fotoebois zijn het.

  Lumumba


  Maak melding

 14. Voor zo ver mij bekend dien er iemand van de
  regering aanwezig te zijn bij de laatste
  proces vande goud winning om precies vast
  testellen hoeveel deviezen in landskas moet.
  Tot nog toe is er niemand van de regering aanwezig.Dus je kunt je voorstellen welke
  grabbelton de investeerders daar hebben.


  Maak melding

 15. Venetiaan zijn belangen die gaan door tot zijn laatste adem.
  Bita bere na dati e tjar a kondre ini problema.
  Kondre mang un opo, dat staat in ons volkslied, doe het dan en stuur deze bende naar huis voor het te laat is.


  Maak melding

 16. De idioten van he ttijdperk Arron begrijpen niet dat ze weer de gewapende macht gebruiken. Deze keer weer om een vakbondsactie te onderdrukken.

  Er is een chinees gezegde’veracht de slang niet omdat hij geen hoorns heeft, wie weet wordt het wel een draak’ Dwz dat deze actie en ik hoop dat de samenleving betrokken raakt er toe leidt dat er opnieuw verkiezingen in Suriname komen, die een goed alternatief kabinet en vertegenwoordiging oplevert.


  Maak melding

 17. bescherm ons GOUD, klaar is Jae, of kunnen sommigen die hier hun tijd verdoen met nega schrijven het beter, koop je ticket en sla je slag, zoals jullie zelf aangeven kunnen ze daar toch wat slimme jongens als jullie nu nog toeschrijvend aan wal gebruiken, denk ff na zeg, en let maar beter hier thuis op dhr. Wilders en JOU “GOUD”, dat heeft op dit moment meer prio, denk IK. laat SU, ze weten wat ze doen, wij zitten nog altijd tussen wal en schip, dus pas maar op [in] Nederland.

  Jae Rotterdam/Suriname


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.