dinsdag, november 28, 2023

Angst

-

Door Chris Polanen – Ik reis meestal in mijn eentje naar Suriname en logeer dan bij mijn moeder. Het is alweer een tijdje geleden dat ik met vrouw en kinderen ben geweest. We hadden voor die vakantie een huis gehuurd. Een paar maanden voor de reis, merkte ik iets vreemds bij mezelf. In plaats van reikhalzend uit te kijken naar de vertrekdatum, maakte ik mij steeds meer zorgen.
Op de waterkant website las ik over de vele inbraken en overvallen in Paramaribo.Toen ik eerder dat jaar in Suriname op vakantie was, had ik de berichten in de kranten gelezen en nog erger: mijn vrienden vertelden mij hun ervaringen op dit gebied.
Het meest berucht is de inbraak ’s nachts, waarbij de rovers de bewoners mishandelen(of erger) en dwingen te vertellen waar het geld is. Een aantal van mijn kennissen slaapt dan ook, ondanks hun honden en alarmsysteem, met een pistool bij de hand.
Ik had voor de vakantie een huis gehuurd, maar begon mij zorgen te maken. Zou het eigenlijk wel veilig zijn? Die vraag begon aan mijn gemoedsrust te knagen als een muis aan een keukenkastje. Ik belde de verhuurder in Nederland en vroeg of het huis wel beveiligd was met dievenijzer. ’Natuurlijk meneer, al mijn huizen hebben dievenijzer,’was het antwoord.
’Bovendien staan de woningen in die straat dicht op elkaar.’De man lachte smakelijk.’Als er wat is, hoort de buurvrouw u wel roepen.’ Deze opmerking stelde mij niet echt gerust, maar wat kon ik doen. Een paar waakhonden bij iemand lenen? Als dat al lukte, hoe zouden we dan zelf het erf op komen?
Toen ik mijn zorgen aan een kennis vertelde, adviseerde deze mij om zelf een alarm mee te nemen. Het idee sprak mij direct aan en bij de Praxis vond ik wat zocht. Een groot assortiment aan alarmsystemen. Van de meest simpele tot staaltjes van geavanceerde techniek. Ik kocht kleine alarmpjes voor ramen en deuren, een bewegingsalarm en een persoonlijk alarm. Het laatste was slechts zo groot als een luciferdoosje, waar je alleen maar de pin uit hoefde te trekken in geval van nood. Het produceerde een geluid met een toonhoogte die dwars door je trommelvliezen heen boorde. Mijn vrouw schudde haar hoofd toen ze alles zag.’Je maakt jezelf gek,’zei ze. Ik wilde haar niet teveel verontrusten en ging niet in discussie.

We kwamen tegen een uur of elf ’s avonds aan in Paramaribo. Degene die de sleutel van ons huis bij mijn moeder had moeten afleveren, had dit echter niet gedaan. Na vele telefoontjes en nog ruim een uur wachten, konden we eindelijk het huis in. Er wachtte ons een grote teleurstelling. Het huis was niet echt goed onderhouden. Kapotte stoelen, havenloze keukenkastjes, verfspatten op de vloer, in bijna alle kamers gloeilampjes in plaats van echte lampen. De meubels waren in een hoekje van de grote woonkamer geschoven, de rest van kamer was treurig kaal. In het donker liep ik om het huis heen. Slechts voor de kleine ramen op de benedenverdieping zat dievenijzer. Twee niet al te stevige houten deuren beneden, moesten met een balk van binnen worden afgesloten(één van de balken was spoorloos verdwenen.) Via een trap aan de voorzijde kwam je op een balkon, van de woonkamer gescheiden door een grote glazen schuifdeur. Een grote glazen schuifdeur zonder dievenijzer. Waarschijnlijk één van de laatste in Paramaribo.Zou ik nog een oog dicht kunnen doen deze vakantie? Maar ja we waren uitgeput van de reis en blij dat we eindelijk naar bed konden.

Die nacht werd ik wakker van een vreemd geluid. Het klonk alsof er mensen over het dak liepen. De honden van de buren blaften. Ik sprong uit bed en tuurde uit het raam. Mijn persoonlijk alarm had ik al in de hand, klaar om de pin er uit te trekken. Ik hoorde het geluid weer. Ik had de pin van het alarm al tussen mijn vingers, toen ik zag dat het de honden van de achterburen waren, die over een stapel zinkplaten achter elkaar aan renden. Ik kon weer ademhalen. Ik controleerde nog een keer alle ramen en deuren en ging weer naar bed. Ik sliep niet rustig meer die nacht.

De volgende ochtend belde ik de contactpersoon van de verhuurder in Paramaribo.’U voelt zich dus niet veilig,’ concludeerde ze rustig na mijn klacht over het ontbreken van het dievenijzer.’Nee!’antwoordde ik. Ik moest mij beheersen om het niet uit te schreeuwen. Natuurlijk hadden ze geen ander huis beschikbaar. Ze probeerde mij wel gerust te stellen. Het was een rustige buurt, het was een bewaakt gebied, de politiepost was vlakbij. Al haar argumenten stelden mij in zoverre gerust dat ik overtuigd was dat we NA de inbraak niet al te lang op de politie zouden hoeven wachten.
Ik belde de verhuurder in Nederland.Hij zou kijken of ik in één van zijn andere huizen in de buurt terecht kon. Voorlopig moest ik echter blijven zitten waar ik was.
Ik besprak het met een paar vrienden die mij nog wat persoonlijke ervaringen vertelden. Over wakker schrikken midden in de nacht, vergiftigde honden, doorgeknipt dievenijzer, haastig tevoorschijn gehaalde pistolen. Met de woorden ’Dievenijzer houdt ze niet tegen, maar werkt alleen vertragend,’ besloot één van hen, de eigenaar van een lasbedrijf, zijn verhaal.

Ik wist genoeg. Elke avond voor het naar bed gaan voerde ik het Polanen- beveiligingsplan uit. Ik liep rond het huis en controleerde of het dievenijzer voor de ramen op de begane grond intact was. Ik schoof de balken voor de houten deuren beneden. Ik stak extra stukken hout tussen deur en balken om het geheel te verstevigen. Onder de hendel van de tussendeur in de hal beneden klemde ik een bezem. Dan ging ik de trap op naar boven en barricadeerde de ingang van de woonkamer met stoelen, zodat indringers in ieder geval met stoelen zouden moeten schuiven. Daarna controleerde ik of de glazen schuifdeur op het balkon op slot zat en sloot de shutters van de ramen in woonkamer en keuken. Ik deed het bewegingsalarm, dat we in de woonkamer hadden opgehangen, aan. Ongewenste bezoekers zouden daar eerst doorheen moeten voor ze bij de slaapkamers konden komen. Jammer genoeg kon de deur die de woonkamer en de gang naar de slaapkamers scheidde niet op slot. Stel dat een onverlaat zich niets van het bewegingsalarm zou aantrekken, zou hij toch zo naast ons bed staan. Nadat ik het bewegingsalarm had aangedaan, deed ik de deur dicht en bond de hendel van de deur met een touw aan de kraan in de badkamer.
Als laatste had ik mijn persoonlijk alarm naast mijn bed liggen voor het geval ik toch het beruchte ‘gestommel’in huis hoorde.
We zijn in het huis gebleven en kwamen de vakantie veilig door. Achteraf kan ik lachen om mijn overdreven beveiliging. Voor de meeste Surinamers is de beveiliging van hun huis echter geen zaak waar grapjes over gemaakt worden.

Chris Polanen – h.polanen47@chello.nl

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

43 REACTIES
 1. Beste Chris,
  Jij bent niet de enige die zich om dit probleem zorgen maakt. Ik ben van plan om dit jaar ook met mijn gezin met vakantie naar Suriname te gaan, en eerlijk gezegd maken de berichten over de vele brute roofovervallen in Suriname mij ook bang.
  Helaas lezen rovers jou voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de beveiliging van je vakantieadres ook. In ieder geval heb je er goed aangedaan het huis te beveiligen.
  Laten we hopen dat het zal helpen………..


  Maak melding

 2. Ja, ja mooi die overbeveiling, maar in geval van brand zaten jij en je gezin in je eigen val Chris, zeker geen moment bij stil gestaan he?? dat er brand kan uitbreken.


  Maak melding

 3. is suriname het enig land voor vakantie?
  Vakantiegangers hangen vaak de “big shot” uit in dat land dus niet ouwehoeren wanneer ze worden geroofd.


  Maak melding

 4. Als Chris nu een huis had gehuurd van een gerenomeerde verhuurder dan had hij niet in al die stress gezeten. Niet zuinig/gierig zijn. You get what you paid for.

  Chris had ook al zo een ervaring met een reis naar Galibi met Tourino tours of zo. Ook al zo een onbekende, goedkope touroperator. Gewoon betalen.

  Cynthia rent a house haar huizen kan je bekijken op de foto’s en you get what you see.

  Ik geniet wel van Chris zijn stukjes, maar bij sommie stukjes denk ik soms ‘niet zo een slimme zet’…. maar goed.

  Patricia


  Maak melding

 5. Ik woon In Suriname en heb hier een paar tips voor vakantiegangers die dit angstgevoel hebben.

  1 Als je een huis wil huren in Suriname, moet je tijdig reserveren,en een betrouwbaar familielid eerst de buurt en het huis laten inspecteren alvorens je geld uitgeeft.

  Ik had laatst mijn familie op bezoek,en ik heb maanden van tevoren een huis gereserveerd bij een Mevrouw die ook op waterkant adverteert.Zij is 100% te vertrouwen heeft een website en beschikt alleen over goede huizen die een dag voor de aankomst van de vakantiegangers worden gelucht.Bovendien doet ze een check met de huurders om te zien of alles ok is.

  2.Dievenijzer heeft vele mensen bij brand het leven gekost,informeer dus als er een goede vluchtroute is,ingeval van nood.
  De omrastering moet wel waterdicht zijn.

  3.Er zijn bepaalde buurten die erg veel last hebben van inbrekers,informeert u welke buurten een target zijn en vermijdt deze zo veel mogelijk.

  4 Als U een behoorlijk huis wil,huren bent u al gauw ongeveer 1000 euro kwijt voor drie weken,gaat u voor minder dan krijgt u natuurlijk niet A1.Iedereen die een ondro-oso heeft verhuurt die nu voor vakantiegangers,weet dus wat u huurt.

  5 Voorzichtig met onbekenden die komen vragen waar die en die woont.

  Dit zijn eingelijk algemene zaken die men
  moet checken waar ter wereld u ook gaat.
  Ik denk wel dat het sterk overtrokken wordt,die berovingen,komt U dus gerust naar “Switi Sranan”


  Maak melding

 6. Polanen lult en is een stemmingmaker in het negatieve, zovaak als hij naar Suriname gaat en toch zijn zaakjes niet goed voor mekaar, fa dang.
  Of hij is bezig met opruiing of hij wil mensen bangmaken.
  Lees deze man zijn verhalen en je komt erachter dat hij tegenstrijdige verhalen verkoopt(hij wordt betaald om dat te doen misschien zoe je kunnen denken.


  Maak melding

 7. Het verhaal van chris is een waar gebeurd verhaal.Het ligt er aan welk gedeelte van Paramaribo je gaat logeren.In elk geval niet aan de saramaccastraat…oeps…


  Maak melding

 8. Ik ben het helemaal mee eens :
  zwaar overdreven en stemming makerij
  Niet bakra eigen cheap doen en voor een dubbeltje op de eerste rang willen. Ik woon daar en berovingen cq inbraken als beschreven is buurt-related
  Ik zou bv niet op ramgoelam gaan logeren
  En inderdaad als je zo vaak bent geweest zou je het moeten weten. Het blijft mijn swietie sranang. Ik denk dat er meer berovingen in amsterdam zijn dan in heel suriname.


  Maak melding

 9. Eng, eng en nogmaals eng.In sweet sranang moet je altijd voorzichtig zijn, waar dan ook eigenlijk.Je gaat lekker met je gezin op vakantie en dan moet je op je hoede zijn, belachelijk voor woorden eigenlijk.niet normaal meer dit.je zit daar vol angst terwijl je lekker moet genieten.


  Maak melding

 10. Kabila,je hebt volkomen gelijk,ook ik vind het zwaar overdreven van Chris,en een lulverhaal.
  Ik ga elk jaar op vakantie en huur ook steeds een huis telkens een andere lokatie,dit doe ik sinds 5 jaar,afkloppen,nog nooit 1 ding meegegemaakt,dit jaar gaan we naar Maretraite,op de foto`s te zien een schitterend huis,ben benieuwd ,maar goed,we hebben het altijd naar onze zin.Chris is steeds bezig Suriname en de Surinamers neer te halen nare vent is hij.
  Wacht maar af straks lees je hoeveel zg ook zo een ervaring hebben pffffff.


  Maak melding

 11. And what about toen mijn man op vakantie was in de USA en daar op straat werd beroofd,en met een kapotte neus in het ziekenhuis belandde?

  Mensen je moet altijd en overal op je hoede zijn.


  Maak melding

 12. Lezers jullie hebben stuk voor stuk een eigen ervaring (positief/negatief)
  Maar let a.u.b. op, er zijn in het verleden verschrikkelijke dingen gebeurd.
  Maar daarnaast heeft dit alles te maken,met hoe de politie in Su. fungeert.
  Zij laten vaak de boel voor de boel,en laten heel wat duidelijke zaken gewoon liggen.
  Naarnaast hebben deze mannen niet geleerd situatie’s naar behoren in te schatten.
  (let op.. corruptie zit daar behoorlijk er zijn zelf situatie’s bekend waar eerlijke politie mannen/vrouwen uit dienst zijn gepest))
  Preventie is daarom ver of zelf zoek.
  Wij hebben nog heel wat te doen in SU.
  Uw eerlijke hulp is daarbij welkom.
  Maar als u iets kenbaar wil maken,
  doe het nooit alleen anders speel jij met je leven.
  De “Dalla Skotoe” moet weer in leven worden geroepen.


  Maak melding

 13. ik lees jou verhalen graag heer polanen, maar voor iemand die zo vaak naar suriname gaat en toch niets weet.
  baat mij zorgen!!!! en je geloofwaardigheid daalt.
  dus ook ik vind dit geen echt verhaal.
  dieven weten precies wie ze moeten hebben, mensen die met geld smijten pakken ze als eerst..ik ben al vaak genoeg in suriname geweest en nog nooit (afkloppen) is mij of mijn familie wat overkomen!!!

  is het niet gewoon pech hebben of in sommige gevallen zelf uitlokkerij!!!
  maar goed,


  Maak melding

 14. Suriname is geen aparte wereld is,die ergens in de ruimte ronddraait. We zijn ook een deel van deze slechte wereld. Suriname is inderdaad gaan verharden mede door de stroom van buitenlanders die Suriname nu ook bewonen, die niet alleen eerlijke mensen naar brengt,maar ook misdadigers,pedofielen en vooral drugsdealers.

  Een paar jaar terug werd de gemeenschap hier opgeschrikt door een heel porno netwerk dat door een Surinamer die in Nederland woont was opgezet,waarbij MULO scholieren werden benaderd om hun lichaam te verkopen voor een
  scooter. De beelden werden getoond in disco’s in Nederland. Vele van de “Nieuwe chinese winkels,verkochten kinder porno gelukkig heeft de politie toen ingegrepen.
  De copie dvd’s die overal verkocht worden,zijn soms niet de film die men denkt
  te kopen,maar keiharde porno movies.Vind U het vreemd dat er een stijgende trend is in sex crimes in Suriname?

  Ik heb pas nog een winkelier aangegeven die
  sigaretten verkocht voor een jongetje van ongeveer 10 jaar.(Hij moest het voor zijn broer kopen)Die mensen helpen mee aan de vernietiging van de jeugd. Het zijn vaak ook “blaka bakra’s” die naar Suriname komen
  om de jeugd te verpesten. Of men het leuk vind of niet,het is waar.Met stoere verhalen
  en smijten met euro’s,huren dure auto’s om meisjes te verleiden.
  Het zijn vaak diezelfde mensen die later gaan klagen dat Suriname is veranderd. Ze helpen er ook aan mee!!


  Maak melding

 15. Daarom ga ik voorlopig niet naar Suriname. Die tickets zijn al een rib uit je lijf en dan moet je ook nog eens een keer bijna een maandsalaris betalen aan een brokko brokko osso. € 1.000,- voor een huis in Suiname? Dan ben ik gek in mijn hoofd geworden. Daarom ziet Suriname me voorlopig niet hoor.


  Maak melding

 16. Gereageerde: jullie mogen zeggen wat jullie willen,schelden hoeveel jij maar kan..Ik ben en blijf een Suri.
  Een ieder moet weten waar hij of zij loopt, of gaat staan.(schurken, rovers, kan men ruiken of zelf zien, maar de mannen die daar de leiding hebben, mi-boi tan pie.
  Su is prachtig..dus dan moet ik daar kunnen zijn wanneer ik wil.
  Daarnaast de beleidmakers zijn me een wat hoor(slechtemensenclub = politiek)Ik hoorde ooit een tegen hen schreeuwen jullie zijn dommejongens….
  Gelijk moet ik hem achteraf toch geven.


  Maak melding

 17. Als de leidinggevenden in het land zo corrupt zijn als de pest ,wat verwacht je dan van de onderlaag van de bevolking?jammer maar het is toch echt zo,tijdens nachtelijke uren in suriname moet je niet alleen voor je uit kijken maar ook achterom.geen wonder dat bijna iedereen in sur over een vuurwapen beschikt (kid colt town)niet bevordelijk dus.ik zeg Bouta for president die toont tenminste daadkracht.


  Maak melding

 18. mensen overal waar je naar toe gaat is er altijd wat.Ook in Nederland komt veel criminaliteit voor je hoeft de televisie maar aan te zetten of er is weer één vermoord of verkracht. Overal ter wereld is er ellende niet alleen in
  SU. En mensen vergeet niet SU is en blijft je moederland want als de nederlanders alle buitenlanders eruit gaan gooien dan hoor je er ook bij als surinamer. Je bent en blijft een buitenlander en durf niet als Prem Radhakisun te zeggen dat je een nederlander bent want de hollanders hebben er geen oor aan, Suriname is en blijft een lekker land


  Maak melding

 19. Mijnheer Polanen die dingen die u hoort kloppen als een bus.

  Plm. 3 weken geleden kwamen enkele jongens van school en ze werden beroofd van hun geld, gouden kettingen en telefoons. Het waren een paar grootgebouwde jongens met messen in de hand. Die kinderen (tieners) konden niet schreeuwen. Een heer die op straat stond had er niets van gemerkt terwijl hij er al een poosje met zijn vogel stond in de straat. Ik vraag mij af waar dit heen moet. Kan de minister van Justitie en Politie en de President er echt niets aan doen om deze jonge kinderen en de overige kondremans beter te beschermen????????


  Maak melding

 20. Ambassadeurs schrikken zich niet gauw,maar over de ravage in Boslanti dei zijn aangericht door(wie mag het wezen)laat hen niet in de koude kleren


  Maak melding

 21. Mensen lees het artikel van Philis.
  En dat bedoel ik er is geen gerechtigheid in het land. De criticasters komen straks met een ander oordeel maar dat geef niet dat is democratie. Net als mijn betoog.
  Suriname heerst het recht van de sterkste dat zie je al in paramaribo. Ik liep met mijn vrouw op de heilige weg wordt ze aangeraakt door gorilla-achtige bosnegers die onlangs naar de tandarts zijn geweest getuige hun gouden tanden. Heb hiervan aangifte gedaan waarop de agent wat kom je hier doen?
  Sindsdien nooit meer suriname.
  Dhr/Mw Philis ik begrijp uw gevoelens.


  Maak melding

 22. Chris vertel die tories met wat hogere frequentie je bent een apart figuur en daar hou ik van. Dus komop snel volgende torie ook al is het biriforoe


  Maak melding

 23. Iemand maakte het al kenbaar,opeens hebben ze van alles meegemaakt en gaan nooit meer naar Suriname,soema kaar ie??
  Overal,kan je zoiets meemaken,maar tja het betreft Suriname en het hek is van de dam.Teh Blakamang fin boeng ……..ai baja .

  Een andere heeft het over €1000.- voor een broko,broko oso,dat ben ik nog nooit tegen gekomen,overdrijven is ook een bezigheid,zal ik maar denken,zolang ze Suriname kunnen neerhalen,slapen sommigen niet aiii bajaaaaaaa.Voor €450 had ik een prachtige mooie huis,voor 4 weken,gehuurd voor een echte bakra stel,you no what ze hebben gelijk geboekt voor december 2007.Dus,maw,die bakra`s hadden het erg naar hun zin,ze vinden de Surinamers heel erg aardig en gastvrij,ze werden uitgenodigd door totaal onbekenden om te eten,dat doet mij erg plezier om dit van mijn vrienden te horen,that`s why i love Surinam.


  Maak melding

 24. Geef mij dan maar de naam van de mensen due het huis waar je in heb gezeten verhuren. Voor € 450,- wil ik ook wel een goed huis huren. Weet je hoe lang ik bezig ben om een betaalbare woning te vinden. Je moet eens je ogen de kost geven op internet en mij dan komen vertellen wat je van die prijzen vindt van die huizen.Ik zou ook graag weer op vakantie naar Suriname willen, maar als ik kijk wat het me allemaal gaat kosten (ik heb geen familie meer daar) dus, tickets een huis huren en evt. een auto huren. Dit is de reden waarom ik nu al 8 jaar niet meer ben geweest.


  Maak melding

 25. Vele van de “blaka bakra’s” ja zo noem ik jullie, die alles van Suriname afkeuren,(terwijl ze in geen jaren in dit mooie land zijn gekomen),denken dat ze met een rode loper het land binnen gehaald moeten worden. Die tijd is al lang voorbij.Wanneer jullie naar Spanje of Italie gaan,dan betaal je keihard voor een eenvoudig appartementje,of huisje.Suriname ligt niet in Europa dus kan je niet verwachten dat je voor een paar euro’s ernaar toe kan.Ik ben het met jullie eens dat de tickets duur zijn,
  maar daar kunnen de Surinamers niets aandoen.

  Wanneer ik praat over een huis van duizend euro,dan is dat zeker die duizend euro waard.
  Broko broko oso;s worden niet verhuurd.Wel ondro’oso oftewel beneden woningen.
  Je kan het zo gek niet bedenken of je vind het in ons land.met of zonder jacuzzi,pool,whatever. Alleen zal je moeten willen of kunnen betalen voor die luxe.

  Blijf maar lekker kleumen in de kou.
  Wij Surinamers zitten niet te wachten om armoe-zaaiers!!


  Maak melding

 26. christine dervan je hebt gelijk hor wij zwarte mensen zijn echt dom niemand studeert iedereen zit maar hier steun te trekken allr hindoes hebben hoge papieren jurist accountent arts chirurg wij hebben niks en kunnen nikswe letten alleen maar op het woord neger er is een programma bij vois dan groeten ze waddoe waddoe ik lach me krom er zijn maar 6 mensen die weten waar het over gaat ik werk met hindostanen als ze iets willen zeggen van een creool of neger zeggen ze een surinamer omdat ze geen neger durven te zeggen ze vinden dat het te pijnlijk is en eigenlijk bereiken we ook niks hier kow tak oen biegiewan misluk kba ma den jong wan sreef neh doe neks soso wakka ffoeroe


  Maak melding

 27. Dat de rode loper niet wordt uitgerold verwacht ik in ieder geval niet. Maar vele Surinames denken op de “blakka bakra’s” snel doekoe te verdienen door woekerprijzen voor de huur van een woning te vragen. Ik heb het geluk niet dat ik nog familie in Suriname heb die voor mij kan rondkijken of er goede betaalbare huizen zijn van mensen die te vertrouwen zijn.
  Deze “blakka bakra” gaat haar zuurverdiende centen niet zomaar uitgeven aan iets dat het niet waard is. Ik ben een tijd geleden op zoek geweest op de site Casacama.com naar huizen, je moet zien hoe die huizen eruit zien en wat ze er voor durven vragen. Mi gek maar mi no lauw. Want die mensen in Suriname denken ook dat het geld van die “blakka bakra’s” op onze rug groeit. Sommige, waaronder ik dus moet er kei en keihard voor werken. En in geen enkel ander land ga ik mijn geld zomaar uitgeven voor dingen die het niet waard zijn.


  Maak melding

 28. Ik vrees dat de Surinamers in Nederland,vreselijk achter lopen op ontwikkelingen in Suriname,en zich alleen laten leiden door negatieve berichten uit de Ware tijd. Ik ben een positieve Sranan uma,die alleen streeft en werkt naar vooruitgang.Ik merk dat jullie nog leven in de tijd van koelie en blakaman,etc.Ik leef in de tijd van Srananmans,die samenwerken.
  Elkie,stel je voor dat je ziek wordt in Suriname en door een Creoolse specialist moet worden geholpen,Dr Dissels,onze enige longspecialist Dr. Hercul, De verschillende specialisten Jessurun,Dr Hewit ga zo maar door ga je dan nog verkondigen dat blakamans niet studeren?
  Nogmaals jullie leven in een tijd die niet meer bestaat,het idee van een Suriname dat maar niet vooruitgaat,omdat jullie er niet bij zijn,een soort boosheid is het,dat jullie op deze virtuele “Waterkant” kunnen spuien.Jullie verwachten dat Suriname in 30 jaar alle faciliteiten van Nederland kan bieden,Nederland die eeuwen bezig is geweest om hun land tot ontwikkeling te brengen,doormiddel van alle vormen van slavernij van andere volkeren.O ja de grote (S) mag niet gebezigd worden,bla bla bla,maar toch is DAT de realiteit.
  Ik vind alle fora hier vreselijk racistisch en niet opbouwend,vandaar dat ik zaken zoveel mogelijk zal recht trekken.
  Jogo vreest dat Srananman’s duku van hem willen (trouwens het woord duku wordt al lang niet meer gebruikt in Suriname)Ik denk dat je gewoon geen geld hebt,en je graag wil komen naar Suriname maar je bent blut.Niemand wil je geld hier, trouwens van een kikker kan je geen veren plukken

  Ik heb geweldig veel plezier in Suriname,omdat het land bruist van activiteit,en wie anders vertelt,liegt gewoon.Ik herhaal:er is overal criminaliteit,maar mijn Amerikaanse vriendin die hier al een paar jaar woont,zegt dat ze haar zoontje hier vrij naar de winkel kan sturen, dat durft ze niet in Amerika. In Nederland is het ‘just the same”,je kan je kind NIET uit het oog verliezen.Hier is het gelukkig niet zo erg,die ANGST is er niet.

  Surinamers pinaren NIET,de mensen die werken pinaren NIET.Iedere Surinamer werkt harder dan de doorsnee blaka bakra,omdat ze multiple jobs hebben,velen studeren ook nog daarnaast.En in het weekend kunnen ze uitgaan ja,omdat ze niet van 1 salaris leven. Als je wacht op lantie ga je je laat eten,daarom doen ze allemaal een tjaw tjap naast hun baan.Vandaar dat ze mooie auto’s kunnen rijden.Met een houwer,schop etc kan je altijd bij verdienen,of taxi hosselen,of
  auto’s wassen.Je mag ook je maag gebruiken(is ook een vorm van hosselen toch),maar dan beland je in de bak en dan is het uit met de pret!

  Ik lul niet jogo,ik weet waar ik over praat,en ik blijf erbij dat ik niet zit te wachten op euro’s van blakabakra’s.Ik verdien ze zelf. De Surinamers weten dat allang,je moet werken in Suriname,alles aanpakken dat je kan,dat kan je niet in Nederland anders ben je een “zwart werker” Hier hoef je nooit bloot te zijn als je wil werken,en dat beseffen velen.
  By the way casacama is een website dat gerund wordt door bakra’s of blakabakra’s,inderdaad een waardeloze site.
  ga naar cynthiarentahouse,daar vind je prima huizen,voor ieders beurs!!


  Maak melding

 29. Je hoeft je echt niet druk te over mijn Doekoe, wij in Nederland gebruiken dit woord nog wel. Gelukkig is het bij mij geen kwestie van niet kunnen baja, het is gewoon een kwestie van niet WILLEN. Ik vertik het ok zoveel geld te betalen voor een reisje naar Su. Als ik naar een ander land ga heb ik een nog luxere vakantie voor hetzelfde geld zo niet minder. Dit jaar ga ik lekker naar de Dominicaanse Republiek met mijn gezin in een 5 sterren Hotel. Niks geen gezeur met brokko dot osso’s. En woekerprijzen voor een ticket betalen.
  Jogo


  Maak melding

 30. Mooi gesproken(getypt)Christine Ik woon ,werk en studeer in Nederland,nog 2 jaar,dan ga ik voor goed terug naar uriname,mijn ouders zijn reeds geremigreerd,ze verlangen niets en dan ook niets van de staat,door hun harde werken in 40 jaar Nederland,hebben ze beiden een heel goed pensioen opgebouwd,dus ze hadden helemaal geen angst om hun oude dag daar door te brengen.
  Als ik elk jaar op vakantie ben in Suriname met soms bakra vrienden,genieten we gewoon,hebben nergens geen last van en gaan niet met Nederlandse ogen daar heen,zoals die blakabakra`s dat doen.Die vergeten dat tenminste de meeste van hun ook uit het zg slechte Suriname komen.Als je ze in Paramaribo ziet lopen ai baja,dan geldt dit echt voor ze Teh Blakamang Fin Boeng Ding Eh Ka Nah Baka Bakra Magzien.
  Ze vergeten dat de Surinamers niet gek zijn en lezen hoe het ook in Nederland vergaat,de blanke bakra@ s klagen,hahhahaha maar die blakabakras niet how comes.

  Maar goed, mijn bakra vrienden hebben het vreselijk naar hun zin in Suriname dat telt voor mij.

  Schoon Suriname Oh Land Van Mijn Dromen.

  Denk daar maar aan DOEMDENKER,Chris.


  Maak melding

 31. Jullie mogen elkaar niet he?Wanneer een surinamer het goed hebben,zijn ze weer niet goed en wanneer ze het economisch slecht hebben zijn ze ook weer niet -goed.V.w.b.angstgevoelens zitten gewoon in onze lijf ingebouwd.Het is een uitstekende alarmsysteem,het houdt ons alert!Ga /kom lekker naar Su! Don’t worry,be happy


  Maak melding

 32. Volgens mij maakt het niet uit waar je als vakantieganger komt te logeren. Dieven komen overal vooral als zij weten dat daar de eurogangers verblijven. Het is dus overal uitkijken geblazen zelfs als je logeert bij familie. Mij is het overkomen.
  grt Yvroyo


  Maak melding

 33. Ja die bakra’s hebben Suriname echt ontdekt, en ze stromen het land binnen.Vooral de jongere,maar ook wel oudere mensen. Ze laten zich niet leiden door ANGST,voor criminaliteit,want die ANGST is ongegrond.

  Je komt om te genieten,en als je ANGST hebt voor Suriname moet je maar naar de DOMINICAANSE Republiek. Prachtige plaats hoor ,maar PAS OP voor de tasjesdieven want die krioelen daar jogo,maar daar hoef je geen ANGST te hebben want het zijn toch maar tasjesdieven.

  In elk geval blijven we werken aan een beter Suriname,en mensen zoals toet en haar familie zijn Srananmans in hun hart gebleven.
  Ik hoop dat er meer zijn.


  Maak melding

 34. toet 2 prik
  daar heb je gelijk in prik,maar een tevreden vakantieganger,mag toch vooruitkomen dat hij/zij zich prima voelt in Suriname?
  Wat zal je in Suriname meemaken,wat je elders ook kan meemaken?Criminaliteit is er overal,maar ik kan het niet uitstaan als men van Suriname de crimineelste land van het westelijk halfrond probeert te bombaderen.

  Inderdaad Christine,Suriname wordt steeds meer ontdekt door de blanke Ned.,komt door de echte Surinamers in Nederland,die hun land promoten.

  Mi Kondre Tru,Mi Lobi Joe.


  Maak melding

 35. Ik ben blij dat er toch optimistische surinamers zijn die voor hun eign su opkomen.die blakabakras denken dat het in nederland alles is.ik ben met de rest eens overal gebeuren er rare dingen. als ik zo naar het programma opsporing verzocht kijk en alles om je heen dan is nederland ook niet echt veilig meer. Het is een fet dat er rare dingen in su gebeuren, maar dat is helaas overal.su is niet de hemel in de wereld waar alleen engelen wonen.
  Ik ga lekker weer terug, lekker uit dit gestrest land. En degene die denken su zo af te kammen laat ik over aan meneer wilders

  optimist

  optimist


  Maak melding

 36. toet 2 optimist,

  Zeg ze voor me hoor.
  Geen ander allochtoon,hier in Nederland,hoor ik hun land afzeiken als de blakabakra`s.Echt waar,luister 1 keer naar een Antilliaan,op Curacao is het ook geen rozengeur en manenschijn,maar je zal ze nooit daarover horen praten,die zijn constant bezig hun eiland(en) te promoten.
  Maar tja de meeste Surineds hebben de illusie dat ze tot de HOLLANDERS behoren,daar doen we niets aan,idd laat ze over aan Wilders en Verdonk,Te Wojo Jagie Oen Sa Sjie Soema Seri.

  Suriname Land Der Landen,Siemsierie Siem.


  Maak melding

 37. Het is zeker zo zoals Chris dat weergeeft. Een tijdje was het rustig geworden in Suriname met dieven en overvallen, maar de laaste paar maanden is het weer heel erg geworden. Ik woon in Suriname en kan ervan mee praten. Tegenwoordig moet je je honden zelfs beveiligen tegen dieven. Zo kom je thuis en al je honden zijn vergiftigd en er is ingebroken. De politie kan de vele diefstallen niet meer aan. En dat weten de dieven ook heel goed.
  Zoals een paar andere reacties aangeven dat je moet weten in welke buurte je gaat logeren. Wel nieuws voor je. Geen enkele buurt is hier gevrijwaard van. Niet alleen bij rijke mensen zijn er diefstallen maar ook bij de arme. Mijn reactie is niet om vakantie ganger te weerhouden naar Suriname te komen maar juist om alert te zijn


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES