Arbeiders Suriname’s grootste goudmijn in staking

13

PARAMARIBO, 27 jan – De raffinaderij van goudbedrijf Cambior is lamgelegd door een staking van de bond. Dit zegt bedrijfswoordvoerder Roy van Aerde. De arbeiders eisen hogere lonen en betere werkomstandigheden. De staking heeft onaangekondigd plaatsgevonden en gevreesd wordt voor groot financieel verlies.
goudmijn in staking
Vooral de hervatting zal veel voeten in de aarde hebben. “Een raffinaderij weer aan de praat krijgen vereist dat alles eerst goed moet worden schoongemaakt”, zegt Van Aerde tegenover de Times of Suriname. Op de beveiliging na is niemand meer aan het werk. Volgens de arbeiders duren de loononderhandelingen veel te lang en is er geen zicht op verbetering van de werkomstandigheden.

“Men verdient goudgeld aan ons, dus moeten we er ook naar betaald worden. Het kan niet dat wij al bijna een jaar bezig zijn, met een resultaat waarvoor wij ons alleen maar kunnen schamen”, zegt een arbeider. Vorig jaar mei werd het werk ook al neergelegd om looneisen kracht bij te zetten. De overeenkomst die de overheid met Cambior heeft gesloten, is vaker als nadelig bestempeld. De overheid zou veel te weinig merken van de miljoenen dollars aan winsten.


13 REACTIES

 1. Kijk als ik zeg dat de apen in Suriname het land verkloten en uitverkopen bewust of onbewust,(want ik kan niet in hun hersens kijken) dan heb ik gelijk.

  Hoe kunnen leiders met een universitaire opleiding zo’n onverantwoordelijk gedrag vertonen? Alleen als ze direct van de apen afstammen. En ze hebben 98% van de genen van de aap. Twee porcent minder dan de mens.


  Maak melding

 2. Geef de stakers ongelijk…Niemand wil iets voor de werkende die door anderen uitgebuit worden doen.(zelf lip Sjorie en Jisie Sar niet)
  Om zaken duidelijk te laten blijken moeten wij Suri’s het zelf doen…

  Deze goudrovers mogen mij part het best uit Suri. vertrekken..

  ………UITBUITING MOE…..

  Daarna Vtje & club durf een chinees daar te zetten als gouddelvers..zogenaamd sranangmang no wannie…
  Wij willen alles maar geen uitbuiting(land en volk) anno 2007.
  Canada is groot genoeg laat die schurken daar maar gaan ploeteren.

  En als jullie denken slim te zijn(Vtje en club)….wij Suri’s gaan kosten wat het ook zou mogen kosten de boel weer recht trekken.

  En hallo daar geen enkele gewapendemacht op de stakers afsturen… anders torie zwa.


  Maak melding

 3. Zo ver van huis bauxiet en kwikachtige chemicalien happen en dat nog onder bedreiging voor een habbekrats? Als wij tenminste het volledig verhaal mogen geloven.


  Maak melding

 4. En nu een algehele staking in het land bewerkstelligen, opdat de “”zakkenvullers”” naar huis gaan en de “schurken”worden berecht zoals Somo, Vene, Gilds Balesar en Jong Tjieng Fa etc, ecvenals Santokhi en Punwasi ( die drugsdealers).


  Maak melding

 5. Ja, Radja,
  Vene, Santokhi en Punwasi zijn schurken, laten we ook direct Bouterse benoemen tot president zodat hij de rest van het volk kan afpersen en uitmoorden want daar is hij heel goed in.


  Maak melding

 6. Mi gado wie helpt Sari.Nr 1….Naar alle waarschijnlijkheid begint ze door te draaien.

  Ze ziet mensen voor apen aan…mi gado mang help haar/hem a.u.b. wie dat kan help !!!

  Sari…door corruptie kunnen zij niet goed denken…maar ze zijn geen apen, zoek hulp als je last van bepaalde waanideeen begint te krijgen, zoek hulp voordat het echt te laat is.


  Maak melding

 7. Als de onderhanelingen tussen regering en kambior niet kunnen worden herzien:opo kondre mang un opo, de werknemers moeten de onderdrukkers zijn om onderhandelingen aftedwingen want kambior maakt doekoes, verneder deze regering door te staken en door leuzen te roepen: stree dif stree regering un ko wery, katibo no kan de moro. Zolang vene die pijama aanheeft en aan de macht is, zal er geen veranderingen in suriname plaatsvinden de rijkdommen zullen voor een habbekraks worden weggedragen door buitenlandse ondernemers.


  Maak melding

 8. Cambior zit niet meer in Suriname, goudmijn is verder door verkocht. Sital had toch gelijk, Suriname kreeg chicken legs voor terug. Waarom niet alles zelf doen. De arbeiders kennen het werk al en zijn nu de expers op dit terein, net als de arbeiders van Suralco en Billiton. Nooit Bauxiet verkopen, verkoop alleen aluminium. Suriname heeft nu de kans om zelf wat te verdienen. We moeten heel zuinig zijn van wat we nog hebben. Maken jullie zelf onderdelen van aluminium. Vekoop beetje bij beetje en niet alles in een keer. Als alles op is dan. Wees zuinig met Bauxiet en Goud. Verlies zijn waarde nooit.


  Maak melding

 9. Volgens de laatste berichten is de Surinaamse regering van plan om militairen en politie opdracht te geven om de goudmijnen te ontruimen van stakers. De Canadezen verdienen het grote geld en de arbeiders krijgen geen loonsverhoging waarop ze recht hebben.De Canadezen denken dat als ze de zwakbegaafde en half debiele regeringsleiders van het land in hun handpalmen hebben, dan hebben ze ook de arbeiders onder controle.


  Maak melding

 10. Iedere militair of politie man die zich aanmeld bij de stakers krijgt van de stakers een kilo goud mee naar Paramaribo.
  Uit eigenbodem..geen import..stuur die buitenlandse kerels naar eigenland >>> Canada.


  Maak melding

 11. Wie neemt Sari nou serieus, je moet wel gek zijn. Ik heb er smakelijk om gelachen omdat ik vermoed dat zij/hij het over o.a Venetiaan heeft. Let wel, ik ken die goeie man slechts van de t.v. maar aan zijn uiterlijk te oordelen (kroes haar) komt hij beslist niet in de buurt van een aap. Ik heb nog nooit een aap met kroes haar gezien.

  Anita


  Maak melding

 12. fawaka?
  vene verkoopt ”zijn”goud en krijgt maar 5%.
  waar ben je dang mee bezig.
  hij is zeker geen aap,maar als je dat soort deals maak denk je dan wel aan het land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.