Suriname kan rijst niet afzetten op Trinidad

19

PARAMARIBO, 26 jan – Caricom-partner Trinidad & Tobago weigert Surinaamse rijst af te nemen. Dit meldt Rijstpak, één van Suriname’s grootste rijstproducenten en -exporteurs. Importeurs geven de voorkeur aan Amerikaanse rijst. Aan de prijs kan het niet liggen, want Surinaamse rijst is aanmerkelijk goedkoper dan het Amerikaanse product.

“Topkwaliteitrijst die voor minder dan driehonderd en vijftig dollar per baal (ongeveer 45 kilo) geëxporteerd kan worden naar Trinidad & Tobago, wordt niet geaccepteerd op het eiland,” zegt Rijstpak-topman Ngaginder Soechit tegenover de Times of Suriname. Voor de Amerikaanse rijst moet ruim vijfhonderd dollar per baal worden betaald. Vermoedt dat de importeurs baat hebben bij het prijsverschil.

Waar rijst uit de Caricom-lidlanden Suriname en Guyana geleverd worden, moet de Amerikaanse rijst gehaald worden in Miami. Dit laatste biedt ruimte voor speculaties. Kennelijk willen de importeurs het zo houden ook. Suriname blijft niet bij de pakken neerzitten. Het ministerie van Handel & Industrie overweegt de kwestie aan te snijden op de eerstvolgende bijeenkomst van de Caricom-raad voor handel en economische ontwikkeling.


19 REACTIES

 1. Dat is dan raar als je duurder voor iets betaald terwijl je het goedkoper kan krijgen misschien krijgen de trini`s er nog wat extra`s bij waar suriname niet van afweet. Amerika zal er altijd alles aan doen om hoe dan ook zijn eigen afzet eerst door te drukken. met misschien beloftes voor financiele steun of ontwikkelingshulp zolang ze maar rijst af nemen.

  machtsmisbruik dus!!!!!!!!!!!11


  Maak melding

 2. Snappen we nou dat wij niets opschieten met die Caricom. Wat willen ze dan wel van Suriname?
  Ze zien ons als de datch en dat zal over tig jaar nog zo zijn.
  gewoon uit die club stappen en bezien wat Mercosur ons kan opleveren.


  Maak melding

 3. Zie daar het bewijs voor mijn eerdere stelling dat we altijd het lachertje zullen blijven binnen de Caricom. We zijn en we blijven in de ogen van de Badjans en Trinies en de overige Caribean de Stupid Dutchmen. En met de Dutcmen je kan doen en laten wat je wil. Caricom heeft ons niets gebracht en zal ons niets brengen! Read my lips: Niets maar dan ook niets. Juist zullen wij belazerd en belachelijk gemaakt worden!


  Maak melding

 4. De idioten in Suriname snappen nog steeds niet dat ze onbetrouwbaar zijn in elk opzicht. Door hun geklungel en gestuntel kunnen ze niet aan de leveringen voldoen.
  Wie wil er nu zakendoen met dit soort grapjassen. NIEMAND EN OOK NIEMAND.

  Ze schreeuwen Republiek Suriname. Maar zetten ons mooi landje te kijk.

  Ik schaam me voor deze apen.


  Maak melding

 5. En waarom wil Trinidad geen Surinaamse rijst afnemen hoewel deze van ’topkwaliteit’ is en de prijs ongeveer een derde lager ligt dan rijst uit de VS ?
  Heeft Rijstpak navraag of onderzoek gedaan waardoor dit zou kunnen komen ?
  Dat je lid bent van een economische gemeenschap of dat je topkwaliteit produkten levert is absoluut geen garantie voor afzet van jou goederen.
  Ik weet dat Soechit al heel lang in de rijst zit, maar zie hier nu een mooi voorbeeld van het gebrek aan moderne sales & marketing kwaliteiten van de doorsnee Suri handelaar/exporteur.


  Maak melding

 6. niet alleen met rijst en wat denk u van onze boter ,ze zagen suriname niet als een land dat industrie bezit, dat kan mij niets schelen welke land dat is maar het komt wel van een caricom land.Surinamers, donderstraal weg van dat caricom grapje, in suriname krioelt het van producten uit trinidad.


  Maak melding

 7. Wie is die sarie ? Die heeft nergens verstand van.Deze mensen moet je niet toelaten met reaktie’s , want die halen het niveau drastisch omlaag.

  Viva


  Maak melding

 8. Ik denk juist dat we daarom in de Caricom gestapt zijn om elkaar economisch te steunen. Of is het toch maar een eenrichtings verkeer? De Surinaamse markt wordt wel overspoeld door Caricom-producten. Misschien moet er een evaluatie plaatsvinden naar de positie van Suriname binnen de Caricom. Kijk maar hoelang het geduurd heeft voordat onze boter die kant op mocht.


  Maak melding

 9. Aan: hatti bron

  Jy bent net zo kortzichtig als de idiote leiders in Suriname. Je zoekt de problemen buiten. Geef de anderen de schuld en kun je jezelf vrijpleiten. Net zo een kwatta individu.

  Man hou toch op en aan het werk.

  En de president slaven mentaliteit apen opvoeder ook.


  Maak melding

 10. ATON DE KOM heeft niet voor niets geschreven wij slaven van Suriname. Wel de de idiote leiders van Suriname zijn echt net slaven.

  Ze kunnen niet of ze willen het niet onder ogen zien.

  Maar als ze in beeld verschijnen een brede bek, hoogmoed, grootheidswaan, betweters en ze zijn MBAer of Drs en een moraal van een garnaal die aan het rotten en stinken is.

  Het is een fabel dat ze niet serieus worden genomen. Of je serieus wordt genomen hangt van je attitude en doel af.


  Maak melding

 11. Nr.4 Sari…heb je ooit mensen als apen gezien..nee toch…dus gedraag je een beetje.
  In Su,(politiek) heb je veel na-apers maar dan ben je geen aap.


  Maak melding

 12. Het is toch wel van de zotte dat Sur. lid is van een economische club, de Caricom, maar ondanks afspraken binnen die club steeds moet vechten voor afzet van haar producten. Eerst was het met Jamaica over boter en nu over rijst met Trinidad.

  Wat een ‘samenwerking’!!!!!

  Patricia


  Maak melding

 13. Ai-boi zoveel ambassadeurs zoveel ambassades dan wil het niet lukken…. dan waarom zoveel dan..spelen jullie ook toneel.
  Of hebben jullie de njang patoe in bezit.
  Wij krijgen het gevoel dat niks wil lukken het blijft altijd bij verhalen.


  Maak melding

 14. Beste Sari Als je geen zinnige discussie weet te voeren ga alsjeblieft alleen de entertaintmentnieuwsjes lezen en blijf van dit gedeelte van de site weg.

  Ik zal proberen je iets op een simpele manier duidelijk te maken.
  Op een situatie zijn zowel factoren die je kan beinvloeden als factoren die je niet kan beinvloeden van invloed. Zaak is die factoren te kennen. En ook oog te hebben voor het totale plaatje.
  Een onderdeel van het plaatje waarmee geen rekening is/wordt gehouden en een van de factoren waarop geen invloed kan worden uitgeoefend is dat de Caribean Suriname niet serieus neemt. En dat we slechts interressant zijn vanwege de gronstoffen die men er zelf niet heeft en vooral vanwege de consumptie-economie die Suriname is. Als consument (lees afzetgebied)zijn we boeiend, maar zodra WIJ moeten afzetten dan zijn we een bedreiging die kan groeien binnen de unie en dat moet voorkomen worden.
  Dit inzicht is misschien niet weggelegd voor de vele intellectualistische figuren die ons land rijk is. De intellectuelen zullen het echter wel begrijpen.

  Voorbeeld dat jij heel misschien kan begrijpen Sari: Suriname is het broertje in een gezin dat altijd als de dombo wordt gezien door zijn broers en zusters. Al haalt hij de beste cijfers en heeft hij de beste baan van allemaal in de familie. Hij is en blijft die dommerik met wie je kan dollen en sollen zoals jij wilt en die je niet serieus hoeft te nemen. Dat doen ze omdat dat de cultuur binnen die familie is. Het enige moment waarop hij serieus wordt genomen is wanneer ze bijvoorbeeld geld bij hem kunnen komen lenen of er op een andere manier zelf beter van kunnen worden. Zelf zal het zogenaamde domme broertje nooit iets aan zijn broers of zussen hebben. In feite heeft hij ze ook niet nodig. Want hij heeft teveel in zijn mars zitten om van ze afhankelijk te zijn. Net zoals Suriname de Caricom niet nodig heeft.
  Maar en dit geldt ook voor de idioten die Suriname de Caricom ingetrapt hebben: “Je gaat het pas zien als je het begrijpt”.
  En daarvoor is net iets meer nodig dan begrijpend lezen op het niveau van Wij en de Wereld deel 2 en de Panorama.


  Maak melding

 15. dat is geen goed nieuws.
  maar aub niet opgeven en blijf hopen op betere tijden.ik zou de trinies ook boycotten met hun artikelen.

  su probeer andere afnemers te zoeken,wat dat nou eenmaal de handel

  POWER POWER POWER

  NICKERIAAN IN HART EN NIEREN
  TANG BOENG


  Maak melding

 16. Nr.17 Hatti Bron…konden alle Suri’s dit begrijpen dan hadden wij nu Suri. als paradijs op aarde..

  Maar Vtje, Sartje, en clubleden…kunnen dit niet overbrengen of niet eens begrijpen…

  Dus helaas wij zitten vast tussen bedriegers, schurken,oplichters, teveel om op te noemen.

  Maar jouw verhaal Hatti-bron klopt als een bus.
  Schouder klopje……… a.u.b.
  ai-boi als alle Suri’s dit willen gaan begrijpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.