Stabilisatiefonds om komende generatie Surinamers

11

PARAMARIBO, 21 jan – De komende generatie Surinamers moet kunnen mee profiteren van de economische vooruitgang die nu wordt geboekt. Dit zegt directeur Siegmund Proeve van DSB Bank. De beste garantie is de instelling van een stabilisatiefonds, waarin een deel wordt gestort van de tegoeden die nu worden gerealiseerd.

Het geld kan eenvoudig worden onttrokken aan het overschot tussen exporten en importen. Suriname heeft nu het punt bereikt waarbij de exportopbrengsten maandelijks de importverplichtingen overschrijden. Dit is toe te schrijven aan het krachtige beleid van de monetaire autoriteiten. “Het is dan ook gepast dat we minister Hildenberg van Financiën en president Telting van de Centrale Bank een pluimpje geven”, zegt Proeve.

Er is alle reden om de toekomst optimistisch tegemoet te zien. De inflatie is laag gehouden de afgelopen tijd (vijf procent volgens het Staistiekbureau, red). Voor het bedrijfsleven moet het reden zijn om meer te investeren. DSB Bank doet een duit in de zak door de kredietrente te verlagen. “Het is ook een signaal naar de monetaire autoriteiten dat ze goed werk leveren.”


11 REACTIES

 1. Ik kan mij niet voorstellen dat su meer geld uit export haald dan import, maar ja de grote heren zullen het wel beter weten.

  Geld oppotten? Ik heb liever dat zij meer banen scheppen voor het volk. Dit kunnen ze beriken door particuliere bedrijven te stimuleren te investeren in het land en niet te vergeten ook een klimaat te scheppen voor buitenlandse investeerders. Tevens moeten betere sociale voorzieningen worden gecreeerd voor alle sociaal zwakkere in de surinaamse maatschappij.

  Een goed draaiende economie biedt meer garanties voor de toekomst dan een pot met geld.


  Maak melding

 2. de betalingsbalans is verbeterd; nergens
  productieve investeringen te bemerken, geen groei van de werkgelgenheid.
  De extra inkomsten zijn (uit de hogere olieprijs, bauxietprijs en accijns op brandstof) ‘verdampt’, verdwenen in de bodemloze put van de parasitaire staat suriname.
  Surinaamse bestuurders missen visie, moraal
  en ethiek om het land goed te besturen;net als de collega’s in afrika.


  Maak melding

 3. prima idee
  op een dag heeft alcoa alles weggesleept
  alsmede cambior en newmont
  de gifvergiftiging en mileiurampen zullen hun kop opsteken

  met een stabiliteitsfonds kunnen andere duurzame exportbronnen zoals toerisme en call centers ontwikkeld worden die geld blijven verdienen zelfs als alle olie, hout, goud en bauziet op is

  wat een hoop domme reacties hierboven van mensen die de bel hebben horen klinken maar niet weten waar de klepel hangt en geen verstand hebben nog zich erin hebben verdiept


  Maak melding

 4. Dit is wederom zo’n stukje NF reclame met een snuifje zelfbevrediging. Kan Proeve met harde cijfers komen waaruit blijkt dat(over een zekere periode)de opbrengsten uit export dat van import overschrijden ? Hoe lang is dit al bezig en wat zijn de verwachtingen ?

  Straks zullen er weer reaktie’s verschijnen dat we negatief zijn tav ‘goede’ berichten uit Sur., maar wij zijn kritisch en geen kuddedieren die alles klakkeloos aannemen of volgen.
  Mensen zoals we weten heeft Staatsolie enkele weken terug USD 115 mln in de staatskas gestort (waarvan reeds 18 mln naar de SLM is doorgesluisd) dus rekent men zich nu enorm rijk en doen vele NF’ers allerlei
  onnozele uitspraken.

  Wanneer dit geld op is zouden de NF’ers zich moeten afvragen wat de toegevoegde waarde hiervan is geweest voor Suriname, en of het volk iets hiervan heeft kunnen merken.


  Maak melding

 5. ja tuurlijk meer opbrengsten door coke
  en minder import door chinezen.

  Ierdereen ziet meer chinezen dat surinamers tegenwoordig. Lijk me sterk dat we minder importeren dan export. hahahaha


  Maak melding

 6. Al die mongolen die denken dat ze het beter weten , of beter kunnen doen , moeten hun koffers pakken en oprotten naar suriname .
  Steek daar de handen in de grond , en begin met de opbouw .
  Het negativisme is het gevolg van de frustratie’s die veel van de bounty’s in nederland hebben opgelopen en nergens vrede en rust kunnen vinden .Vaak hebben ze geen werk ,geen vrouw of man of kinderen , geen vrienden of sociaal leven.Suriname krijgt wereldwijd complimenten voor de snelle ontwikkeling die is gerealiseerd , en daaraan gekoppeld een stabiele munteenheid .Niets dan lof . Venitiaan maak je karwei af , want dit is je opdracht door hogerhand gegeven . Zet het land op de rails , zodat de volgende generatie een goede basis heeft voor ontwikkeling .

  viva


  Maak melding

 7. viva, ik ben het helemaal met je eens, maar al deze mogolen heb ik liever niet in suriname, laat ze maar hier blijven, want kankeren doen ze toch altijd. Suriname heeft niets aan ze, ze hebben hier niks bereikt, en suriname zit niet op ze te wachten. Ze zijn een en al negatief, van de elf reacties die tot nu toe zijn gelpaatst is er maar een positieve en dat is van jou Viva. Deze nagatievelingen hebben nu ook kritiek op de Chinezen en de Brazilianen die in Suriname zijn komen wonen. En op de stagaires hebben ze ook kritiek. Waarvoor zijn ze eigenlijk bang???Groetjes, Jessica


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.