vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomiePrivatisering bananensector Suriname komt eraan

Privatisering bananensector Suriname komt eraan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jan – Privatisering van de bananensector zal vroeg of laat gebeuren. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Wanneer het proces voltooid zal zijn, valt nog niet te zeggen. Wel worden alle voorbereiding gestaag getroffen, wat onder meer blijkt uit de samenwerking met de Europese Commissie.

Die stelt regelmatig fondsen ter beschikking voor het opkrikken van de productie. De resultaten zijn nu al bevredigend en liggen in elk geval hoger dan ten tijde van het oude Surland. Volgens Van Ravenswaay kan Suriname zich nu al meten met topproducenten als Ecuador voor wat betreft productievolume, opbrengst per hectare en kostprijs. Dat is niet eerder voorgekomen in de ruim drie decennia van grootschalige bananenteelt in Suriname.

Er wordt dan ook geen haast gemaakt met de privatisering, in tegenstelling tot enige tijd terug toen zware verliezen werden geleden. Er wordt voorkeur gegeven aan het bouwen van een meer solide basis. Dit komt uiteraard de verkoopprijs ten goede. De EC heeft ruim driehonderdduizend euro beschikbaar gesteld voor verbetering van de drainage. Sinds 2000 is ongeveer twintig miljoen euro geschonken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

1 REACTIE
  1. In Costa Rica worden de bananenplanten door aaltjes (wormen) aangetast. Ze hebben daar veel gif en kunstmest gebruikt. Aaltjes hebben het gif juist nodig. Nu het daar met de planten mis gaat willen ze nu Surinaamse bananen. Hoe zit het met de licenties. Vrij handel bestaat niet, ze geven wat, maar willen 100 keer voor terrug.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES