Multinationals willen snel naar West-Suriname

15

PARAMARIBO, 19 jan – Als het aan de multinationals Alcoa en BHP Billiton ligt, begint het exploiteren van de bauxietvoorraden in West-Suriname op de meest korte termijn. Een functionaris van één van beide maatschappijen zegt tegenover de Ware Tijd de lokale bauxietindustrie in tijdnood komt te verkeren als de regering het onderhandelen blijft uitstellen.

De onderhandelingen moeten de nieuwe voorwaarden vastleggen voor exploitatie de komende decennia. Er is een jaar uitgetrokken. De bestaande concessies zijn haast uitgeput, vandaar de haast. “Kaaimangrasi en Coermotibo zijn maar een overgangsfase voor ons en dat moeten we ons goed realiseren. Als we nu niet beginnen, halen we onze deadline niet”, zegt de functionaris.

Uiterlijk 2008 moet duidelijk zijn of West-Suriname geëxploiteerd mag worden. Coermotibo en Kaaimangrasi zijn tot hooguit 2010 voldoende. In het parlement is voorgesteld dat Suriname een internationale inschrijving houdt om meer bedrijven aan te trekken. Het in Londen gevestigde Jet Investments heeft zelfs geadviseerd om nog een haalbaarheidsstudie uit te voeren, naast die van de beide maatschappijen.


15 REACTIES

 1. Ineens hebben ze nu haast om te starten in west suriname. Tussen 1975 en 1980 vonden ze het gebied niet rendabel. Ze dachten su een loer te draaien, maar Bouterse was allert n heeft toen de concessie ingetrokken. Nu Venetiaan aan de macht is denken ze ons weer eem loer te kunnen draaien.
  Su moet die gasten duidelijk maken dat zij haast hebben, maarwij niet. Su moet eerst een eigen onderzoek doen en vervolgens de voorraad aan de beste bieder gunnen.


  Maak melding

 2. alcoa heeft haast
  stel je voor dat we west suriname aan de chinezen geven?
  alcoa wil fast moven voordat nieuwe kapers de prijs komen opdrijven
  alcoa heeft haast: suriname niet (behalve de boeven van front) dus de prijs kan omhoog!!!


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Communiseert een functionaris van een van de beide bauxiet-maatschappijen in de media, infeite indirect met de regering van Suriname, door te roepen van: “Dat de lokale bauxietindustrie in tijdnood komt te verkeren als de regering het onderhandelen blijft uitstellen”. Wat een brutaliteit!!

  Dus op kantoor wordt door iemand op mijn deur geklopt, terwijl het bordje op de deur aangeeft: Niet Storen!), omdat ik in gesprek ben. Wordt er vervolgens vanachter de gesloten deur geroepen van ” kan het een beetje sneller want ik kom in tijdnood te verkeren”. Maar wat heb ik daarmee te maken!!!

  En ik waarschuw, we moeten scherp blijven, want natuurlijk vinden de multinationals deze “brainstorming” van Surinaamse gezagsdragers omtrent ‘meer halen uit onze natuurlijke hulpbronnen (bauxietreserves)’, zorgwekkend.

  En geen enkele multinational zit op dit soort “brainstroming” te wachten, laatstaan dat men er vrolijk van wordt.

  Ik hoop alleen niet dat de Surinaamse gezagsdragers zich op dit cruciaal moment zullen laten afleiden door dit ‘geruis’. Omdat deze brainstorming, een voor de Republiek Suriname nieuwe richting dreigt op te gaan, waarbij het mij niet zou verbazen als de minister van Natuurlijke Hulpbronnnen een Commissie zou instaleren omtrent de ‘meerwaarde’ voor Suriname. Een commissie die zou moeten nagaan hoe wij veel meer zouden kunnen halen uit onderhandelingen met deze multinationals.

  En die brainstorming begint aardig op gang te komen en die nieuwe “brutale denki” van die Sranamans in SU, zou ook nog wortels kunnen schieten, denken die multinationals, dus laten wij dit soort discussies eerder vermijden of zo snel mogelijk proberen om te leggen.

  Maar deze ‘mannen in zwarte pakken’ zullen toch eens moeten gaan begrijpen dat de Republiek Suriname, niet eeuwig klein kan blijven.

  Het jonge kader dat zich nu op de Anton de Kom-Universiteit van Suriname aan het ontwikkelen is, zal na het afstuderen speelruimte nodig hebben om zich te kunne profileren. En het zou voor hun prettig zijn als hun voorgangers nu alvast de zaken goed regelen, anders zit je weer met zo’n kater zoals die 5% gouddeal van Vene, die je later weer moet gaan proberen te corrigeren.

  Dus ‘degene die momenteel op de deur aan het kloppen’ is of wie de discussie tracht te verstoren met zijn geruis, s.v.p. ‘Take a Break, dit zal nog even duren.

  Sranaman, un wiki.


  Maak melding

 4. Natuurlijk willen deze gasten snel aan de slag om de voorraden leeg te plunderen. Ze weten drommels goed dat er kandidaten zijn die Suriname meer financieel voordeel zullen opleveren als de Surinaamse regering contracten met ze gaat sluiten.

  China,Rusland,India, zijn landen die Suriname meer economisch voordeel uit bauxiet kunnen opleveren. De groei van hun economieen is niet tegen te houden. China, Rusland en India produceren goederen ( aliminiumproducten) die door een groter een meerderheid van de wereldbevolking gekocht worden.

  De Europese en Amerikaanse markt kent alleen maar barrieres voor producten uit derde wereldlanden.De derde werledmarkt is groter en is belangrijker aan het worden. Wat belet de Surinaamse overheid om duidelijke afspraken te maken met producenten uit China,Rusland of India, om in Suriname zelf een eigen productie van huishoudelijke, industriele en bouw aliminiumproducten op te starten. Telt uit de winst voor Suriname.

  Leer Suriname beter kennen. http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 5. wie wil niet gratis winkelen en dat al 90 jaar lang?
  na 300 jaar slavernij?
  eerst moest je ze nog afranselen, nu kruimel je wat terug en ze maken elkaar dood voor een stuiver terwijl jezelf met een duizend ervandoor gaat: dat is kapitalisme, verkapte slavernij


  Maak melding

 6. Geachte minister Rusland,

  De discussie omtrent onze natuurlijke hulpbronnen, breng heel wat ‘Dyugudyugu’ op gang heb ik begrepen. Veiling op de internationale markt en meerwaarde enz. enz.
  Ze beginnnen boos te worden die jongens aan de andere kant.

  Een ‘nieuwe kijk op zaken’ is wel prima, maar die mannen in ‘zwarte pakken’ schijnen niet gecharmeerd te zijn van die ‘Nyun Sranan Denki’, heb ik begrepen.

  Derhalve vragen die multinationals zich momenteel geirriteerd af, wie daar in SU. ‘het licht’ heeft aangemaakt, wie is hiervoor verantwoordelijk. En dat van alles moet worden gedaan dat dit ‘vuurtje’ snel weer doofd, bewustzijn of geen bewustzijn, vandaar die RUIS.

  Want:

  1. “Via het dagblad De Ware Tijd” deel ik u mede dat de multinationals ‘haast’ hebben.

  2. Om het nogmaals te benadrukken; de multinationals zijn in ’tijdnood’.

  3. Dat de bestaande concessies haast uitgeput zijn.

  4. Dat Coermotibo en Kaaimangrasi maar een ‘overgangsfase’ zijn.

  5. Dat als de multinationals niet ‘nu’ beginnen, ze de ‘deadline’ niet halen.

  6. Dat ‘Uiterlijk’ 2008 duidelijk moet zijn of geexploteerd mag worden.

  7. Dat er niet bij gezegd is wie verantwoordelijk is voor deze ‘BRUTALE GRAP’, er is geen naam genoemd, slechts geRUIS.

  Heer minister, is nie ik heb ’t gezeg, is sullie.

  Ps. Laat je ‘richtingsgevoel’ niet omleggen.

  Think about it.


  Maak melding

 7. Reken maar dat de leiders in Suriname het onderspit delven, alleen omdat ze nietsnutten zijn.

  Webmaster kom weleens in Suriname, als je ziet hoe corrupt de ambtenaren zijn, zelfs beleidsadviseurs, die moeten adviseren, bedelen om een paar SRD’s.

  Het zijn een stelletje nietsnutten daar. Het deugt gewoon niet.

  Democratie of geen.
  Stabiliteit of geen.

  Het en zootje.


  Maak melding

 8. Waarom zo’n haast. Suriname moet de baas blijven en niet 40 jaar weer laten plunderen. Onze Surinamers arbeiders hebben jaren lang ervaring. We kunnen alles zelf doen. Beetje bij beetje verkopen en niet alles in een keer. In de rest van de wereld lopen de mijnen ook leeg. Aliminium brengt meer op. Aliminium verliest zijn waarde nooit en het roest niet. Alleen aliminium verkopen. Er zijn veel landen die het nodig hebben.


  Maak melding

 9. Beste heren van de Jet Investments Group ( Hr Jetu). Hoop dat jullie Suriname zo door blijven steunen met jullie uiterst capabele adviezen. Het is hoog tijd dat de surinamse regering hun hoofd goed gebruiken en dit keer de rijk dommen van het land niet voor appel en ei verkopen. We hebben flink geleden onder deze multinationals. Laat ze maar gewoon afwachten tot een mooie akkoord. Zou vreselijk mooi zijn dat wij surinamers ook mee zouden genieten met de opbrengsten van de rijkdommen.(Vooruitgang van het land)


  Maak melding

 10. Mister R, sorry hoor maar deze lieden die in het bestuur van Suriname zitten zijn incompetente bestuurders. Kijk maar naar de gouddeal.De bauxietvoorraden gaan ze ook voor niets weggeven aan vraatzuchtige multinationals.Suriname is goed als goedkope grondstoffenleverancier.


  Maak melding

 11. Ik ben blij om te horen dat ook de vakbeweging in Suriname liever andere buitenlandse bedrijven de concessies gunt dan aan Suralco en Biliton.De ogen van de mensen gaan open, mede dankzij het verzet van president Chavez van Venezuela. Suralco en Biliton willen de bauxietreserves weggraven en de bauxiet tot aliminium verwerken op Trinidad en op Ijsland.Suriname moet dienst doen als grondstoffen leverancier en krijgt als beloning niets anders dan kruimels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.