woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname wil rapport over bauxietvoorraden zien

Suriname wil rapport over bauxietvoorraden zien

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 jan – De regering wil inzicht in de onderzoeksresultaten van de studie over bauxietvoorkomens in West-Suriname. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De bauxietmaatschappijen Suralco en BHP Billiton zijn reeds aangeschreven als uitvoerders van de studie. Het inzicht wordt noodzakelijk geacht voor een goed voorbereiding op de onderhandelingen over exploitatie.

“We hebben ze geschreven dat we die gegevens willen hebben om ons goed voor te bereiden”, zegt Venetiaan. Met de maatschappijen is vorig naar afgesproken dat de regering het onderzoeksresultaat ter beschikking zou krijgen na afloop van de studie, die vorig jaar is afgerond. Venetiaan heeft in zijn jaarrede reeds aangegeven dat de voorraden in West-Suriname ruim driehonderd miljoen ton bedragen.

Dat zou de exploratie hebben aangetoond. Die hoeveelheid is goed voor minimaal drie miljoen ton aluinaarde per jaar gedurende 40 jaar. Het in Londen gevestigde Jet Investments heeft de regering geadviseerd om zelf een haalbaarheidsstudie uit te voeren en ook met andere maatschappijen te onderhandelen. Dat zou vooral de kans vergroten op betere voorwaarden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
 1. ik snao Venetiaan echt niet. Waarom vraag je Suralco voor een rapport. Deze kunnen de inhoud van het rapport manipuleren. het is zaak dat Venetiaan zelf een onderzoek laat doen en zich zelf niet laat ‘naaien’ door Suralco en cs


  Maak melding
 2. inderdaad zelf een studie uitvoeren
  als je een huis gaat kopen vraag je toch ook niet aan de verkoper of hij het huis wil taxeren

  nee dat doe je zelf met een onafhankelijke deskundige
  denk je dat billiton en suralco die al 90 jaar stelen je gaan vertellen dat er goud en diamanten voorkomen of dat het erts van de hoogste kwaliteit is of dat de hoeveelheden kloppen

  nee als je goud koopt vraag je ook niet aan de juwelier om het te eiken
  en met vene denken we vooruit te komen?


  Maak melding
 3. Vene je bent aan het dementeren met je slaven achter grond.

  Laat g.v.d. een onafhankelijk bureau een onderzoek doen.

  Laat de gebroeders Jethoe jou een paar aanbevelingen doen.

  Ook al zijn ze geen mensen die op jou lijken,maar suris zijn en met hart en ziel landgenoten..

  Gun het surinaams bedrijfsleven ook wat..

  We worden al meer dan driehonderd jaar uitgebuit en honderd vijftigjaar na de slavernij nu nog waaronder alleen al negentigjaar door de suralco/billiton.

  Jij bent nu in de derde levensfase en hoelang heb je nog te gaan,dus doe wat en bewust voor je nageslacht..


  Maak melding
 4. Dat hij niet een rapport heeft is erg, dat hij die van suralco nog steeds niet heeft gezien is baldadig.Dat hij niet een extern onderzoek heeft laten doen is waanzinnig.
  Vene is niet pluis


  Maak melding
 5. Dit is onze trots? onze zogenaamde leiders met schone vingers(inderdaad ze worden niet vuil als je niets doet)Vene met zogenaamde stabiliteit. Stabiliteit breng je als je je huiswerk goed doet en het land naar grote hoogte brengt. Onderhandelingen voer je als je kennis hebt van zaken. als je goed bent geinformeerd. Vene maakt echt het land Suriname belachelijk op deze manier.


  Maak melding
 6. In Suriname wil men alles ‘gratis’ hebben. De bevolking alsook de regeerders kunnen of willen niet vatten dat niet alles gratis is.

  Aan de andere kant worden ze ook door de Surneds verpest omdat deze steeds weer geld en dozen sturen na een klaagzang of gejammer uit Par’bo.
  Laat ze een keer gewoon zelf hun probleem oplossen, en je zult zien dat zij ’t wel overleven. Het mes snijdt dan aan twee kanten want, je geeft ze wat meer zelfvertrouwen en verder doe jij jezelf (in Ned.) wat minder tekort.


  Maak melding
 7. grappig is dat Vene in dat zelfde kabinet zat die van 1976 tot 1978 een 80 kilometer lange spoorweg heeft aangelegd voor die zelfde bauxiet voorraden.waar is dat onderzoek gebleven


  Maak melding
 8. Geen wonder dat velen het land Suriname als een verloren land beschouwen.Zolang dit soort figuren als Venetiaan,en zijn incompetente knechten het land blijft besturen zal nooit vooruitgang geboekt worden.Het is walgelijk en bizar tegelijk dat een staatshoofd aan multinationals die het land misbruiken gaat vragen hoe groot de voorraad bauxiet van Suriname is.De eigen specialisten zitten thuis zonder werk omdat ze sympathiseerden met Wijdenbosch.

  Je kan toch aannemen dat de bauxiet multinationals verkeerde informatie zullen doorgeven.Hetzelfde gebeurde met Nigeria in de jaren 60 en 70. Het land vroeg aan Britisch Petroleum om een studie te verrichten naar de olievoorkomens in het land.Britisch Petroleum deed een ‘onderzoek’ en gaf gedocumenteerd een duidelijk omschreven hoeveelheid aardolie door.

  De Nigeriaanse regering vertrouwde dit niet en schakelde Russische experts in.Wat bleek! De Engelsen hadden 80% van de olievoorkomens niet opgegeven aan de Nigeriaanse regering.De Engelsen hebben gedacht; “we pompen de aardolie gewoon het land uit.De Nigerianen komen er toch niet achter”. Maar dankzij de ingehuurde Russische experts hebben de Nigerianen thans een duidelijk overzicht van de aardolie voorkomen in het land en voor de kust.

  Wat belet de Surinaamse regering om Russische experts in te huren om onze bauxiet voorraden in kaart te brengen.Helaas door domheid gedreven zal Venetiaan afkeurenswaardig naar de Russische experts kijken.Jammer voor Suriname.


  Maak melding
 9. lafulastig je haalt me de woorden uit de grond. Vene zat in beide kabinetten Arron van voor en na de onafhankelijkheid.
  In die tijd zijn miljoen uitgegeven aan dure consultancy bureau’s en allerjhande onderzoeken in West-Suriname. Dat is niet betaald door de Suralco maar door de surinaamse overheid. Geld uit de ontwikkelingshulp werd als water er door heen gejaagd. Waar zijn al die rapporten gebleven. Gaan jullie eens zoeken in de archieven van het planbureau of de geologisch mijnbouwkunduge dienst of in de prive bibliotheek van de familie Essed. Het is allemaal al onderzocht. Meneer Venetiaan, hou alstublieft op het surinaamse volk belachelijk te maken. Graaf in uw dementerende geheugen en maak uw huiswerk.


  Maak melding
 10. Geachte heer de President,

  Als president had u het moeten weten dat het inzien van onderzoeksresultaten gedaan door derden, multinationals, VERBODEN zijn!!

  Indien u onderzoeksresultaten wil inzien, dan moet u onderzoek door uw eigen mensen laten verrichten, pas dan heb je betrouwbare informatie.

  Maar wat denkt u dat zij u in handen zullen schuiven, so so pori. Vandaar dat sommige landen de boel nationaliseren. Het zijn geen makkelijke jongens ‘deze ‘man in black’, als zij zich voordoen.

  Hoe zo dan inzien? Yu e sribi mi brada. Zo werkt dat ding niet. Ik geloof dat u zich minder haatdragend moet bezig houden met Desi Bouterse en meer positief met hem moet proberen te communiseren, want daar leer je nog wat van, absoluut. Zie Staatsolie Suriname wat hij voor mekaar gekregen heeft en die ook brug over de Suriname rivier natuurlijk.

  Maar zomaar aankloppen op kantoor van die mulinationals van: “Goede morgen, ik ben Vene, ik ben die onderzoeksresultaten komen ophalen “.

  Dan moet u niet gek opkijken wanneer u op uw kantoor de enveloppe opent en merkt dat er “toevallig” geen onderzoeksrapporten in zitten, maar wel twee ‘wegwijzers’ omtrent “internationale politiek en multinationals”.

  Volgens mij beste heer, heeft u weinig kennis omtrent de werkmethodes van multinationals, en wie zegt u dat dat de juiste resultaten zijn of valse die zij u zullen laten inzien. Suriname moet haar eigen research verrichten met eigen deskundigen liefs zoals Staatsolie doet.

  Want, zijn de Amerikanen ooit daarwerkelijk op de maan geweest met die zogenaamde mooie glimmende pakken?

  Weet u meneer de president, ik vind u zo’n merkwaardig mens, zelfs wil ik zo vrij zijn u te betichtigen van opportunisme: U heeft zo’n haat jegens Desire Bouterse, die met assistentie van hoogopgeleide Nederlandse militairen, de staatsgrep in 1980 pleegde. U bent wel boos op Bouterse maar niet echt op Nederland, want vervolgens vraag u aan dat zelfde Nederland assistentie bij een 8 december onderzoek, terwijl Nederland erbij was, geadviseerd, gefinancieerd en het als democratisch land notabene goedgekeurd had.

  En dat de militairen u enkele weken gevangen hadden gezet, is niet alleen de schuld van de militairen, want heeft u ooit een protest gehoord vanuit democratisch Nederland? Is uw haat jegens Desi Bouterse zo erg gegrond dat u hem niet eens in s’landsbelang om advies durf te vragen omtrent die multinationals?

  Op die manier zal uw wond beslist niet genezen, in tegendeel zal de pijn zich gaan verergeren, omdat haat nimmer verlossend werkt en niet goed is voor de gezondheid.

  Ps. Lees het boek van de Amerikaanse schrijver Wayne Dayer: Niet Morgen, Maar Nu (een wereld bestseller).

  Maar u moet het zelf weten, succes en tan bun.


  Maak melding
 11. Ik las haat jegens Bouterse…wel deze man had ook een behoorlijke hekel aan Jopie Pengel..wisten jullie dat niet.
  Ik ben bang van deze man, hij geeft het gevoel de haat te hebben, aan alles dat blakkamang is.
  Hij doet mij denken aan Idi-Amin.


  Maak melding
 12. ik heb al eerder aangegeven wat ons probleem is.
  We hebben bauxiet maar we weten nog steeds niet hoe je het moet verkopen.
  Gewoon drogen en verkopen.
  Niemand hoef voor ons aluinaarde en aluminium te maken.
  Die importeren we zelf wel als het nodig is.
  We verkopen gewoon droog bauxiet. en als iemand vuurvaste schaal van wil maken voor zijn discovery of installaties voor het verrijken van uranium.
  dat is hun probleem.
  we willen geld voor ons waard.
  nothing else

  barca

  of


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES