Surinaamse vogelexporteurs boos om EU-verbod

11

PARAMARIBO, 16 jan – De wijze waarop de Europese Unie is overgegaan tot het verbieden van de import van vogels verdient niet bepaald een schoonheidsprijs. Dit stellen vogelexporteurs, die het afgelopen jaar hun inkomsten al danig hebben zien slinken. De EU heeft zich slecht laten informeren en daar worden anderen de dupe van.

Suriname wordt niet gerekend tot de beperkte groep landen die andere dan in het wild gevangen vogels exporteren. Toch is de afgelopen jaren een eigen beheersysteem ontwikkeld. Door de overheid is per vogelsoort een quotum vastgesteld en die de gegevens zijn steeds internationaal gerapporteerd. “We vangen de vogels in het wild, maar in beperkte mate. Ook stellen we steeds verbetering voor”, zegt exporteur Iwan Hasnoe tegenover de Ware Tijd.

Nu komt de slag hard aan, temeer omdat er geen aanloop is geweest. De EU had in 2006 al een voorlopig verbod ingevoerd op Surinaamse vogels, na de vondst van een zieke papegaai. “De EU had een beter gereguleerde methode kunnen voorstellen, desnoods met een afbouwperiode om de branche erop voor te bereiden”, aldus Hasnoe. Buiten Europa is nog nauwelijks afzet te vinden.


11 REACTIES

 1. iwan hasnoe waarom ga je geen goud delven.
  brengt ca e 20000 op per kilo . probeer zelf
  een keertje in een kooi te gaan zitten. die
  vogels horen in de natuur thuis. artis en
  andere dierenparken moeten ook verboden worden. als de mensen de dieren willen bewonderen ,ga er dan naar toe dan krijg je
  toerisme en wellicht kan je ook nog wat roti’s etc.verkopen.

  bonoo


  Maak melding

 2. Dit is het risico van ondernemen. Je moet blijven innoveren en denken wat gebeurd er als in de plaats…………… een zeer bekend gebeuren in de ondernemerswereld. Je kan je niet concentreren op 1 produkt. Diversiteit is onder andere ook de kracht en kunst van het ondernemen. Houdt je ogen open en kijk naar de onwikkelingen op de wereldmarkt. Wat als men ook geen behoefte meer zou hebben aan aardolie? Weleens nagedacht over die gevolgen?


  Maak melding

 3. […] Surinaamse vogelexporteurs boos om EU-verbod PARAMARIBO, 16 jan De wijze waarop de Europese Unie is overgegaan tot het verbieden van de import van vogels verdient niet bepaald een schoonheidsprijs. Dit stellen vogelexporteurs, die het afgelopen jaar hun inkomsten al danig hebben zien slinken. De EU heeft zich slecht laten informeren en daar worden anderen de dupe van. Suriname wordt niet gerekend tot de beperkte groep landen die andere dan in het wild gevangen vogels exporteren. Toch is de afgelopen jaren een eigen beheersysteem ontwikkeld. Door de overheid is per vogelsoort een quotum vastgesteld en die de gegevens zijn steeds internationaal gerapporteerd. We vangen de vogels in het wild, maar in beperkte mate. Ook stellen we steeds verbetering voor, zegt exporteur Iwan Hasnoe tegenover de Ware Tijd. Nu komt de slag hard aan, temeer omdat er geen aanloop is geweest. De EU had in 2006 al een voorlopig verbod ingevoerd op Surinaamse vogels, na de vondst van een zieke papegaai. De EU had een beter gereguleerde methode kunnen voorstellen, desnoods met een afbouwperiode om de branche erop voor te bereiden, aldus Hasnoe. Buiten Europa is nog nauwelijks afzet te vinden. Bron: Waterkant.Net __________________ […]


  Maak melding

 4. Is maar goed ook dat de vogels niet meer geexporteerd kunnen worden. Ze horen in sme thuis ,paradise on aerth.Deze mensen kunnen beter hun energie steken in het behouden en beschermen van dit prachtige stukje aarde in plaats van het leeg te plukken. Er zijn vast wel fondsen te werven .
  Brada


  Maak melding

 5. En toch slikken jullie alles van de EU als zoete koek, dus waarom dit geklaag?
  Het is misschien een idee om elk huis van een foliere te voorzien en er zelf van te genieten.


  Maak melding

 6. Nogmaals laat de vogels met rust,hier hebben zij geen winterjas of bontjas.
  Zij kunnen daarom hier niet lekkerleven.

  Gaan jullie anderwerk zoeken het land opbouwen..b.v gouddelver/weedteler(ned heeft nodig en het is onder enkele bepalingen toegestaan)Export jongens niet slapen.. het levert meer op dan vogelsvangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.