dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse rechter laat gewelddadige cipiers vrij

Surinaamse rechter laat gewelddadige cipiers vrij

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jan – De rechter-commissaris heeft de vrijlating gelast van zeven van de acht gevangenisbewaarders in de zaak waarbij een gevangene is doodgeslagen. Zowel onder gevangenisbewaarders als leden van het Openbaar Ministerie heerst verontwaardiging. Niet alleen wordt het vreemd geacht dat slechts bij één man voldoende reden wordt gevonden voor verdere aanhouding, er schijnen ook culturele factoren mee te spelen.

“Alle cipiers die zijn vrijgekomen, zijn van Hindoestaanse afkomst. De ene die nog vastzit, is de enige die van een andere etniciteit is. Dat geeft het gevoel dat rassentimenten in deze hebben gespeeld. Tenslotte is het slachtoffer toch maar creool”, zegt een anonieme bewaarder tegenover de Ware Tijd. Regilio Goedhart is vorig jaar in de strafinrichting Santo Boma doodgeranseld.

Hij zou zich enkele dagen voor zijn dood onhandelbaar hebben gedragen. Ook bij het OM wordt de vrijlating opmerkelijk genoemd, tegen de achtergrond van de omstandigheden waaronder het slachtoffer is overleden. “Ik wil wel de garantie geven dat op basis van het verzamelde bewijsmateriaal, deze verdachten onverkort vervolgd zullen worden,” zegt Officier van justitie Gloria Stirling.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

27 REACTIES
 1. feiten en nogmaals feiten!!

  waarom zijn deze mensen vrijgelaten en ten tweede, heeft dit te maken met het hindustaan zijn en ten derde, heeft deze vrijlating te maken met een machtsgroep binnen de hindustaanse gemeenschap?

  Zonder racistich over te komen, moeten wij wel bekennen dat de hindustaanse groep – uitzondringen daargelaten – zich als machtsgroep bewegen en handelen.


  Maak melding
 2. Worden jullie wakker, de hindoestaan helpt de hindoestaan wel. Waarom kan dat ook niet bij wij zwarten het moet toch kunnen. We moeten lering hieruit treffe. Waarom moet een zwarte meewerken met drie hindoestanen om een zwarte dood te slaan. Oen arki dja katibo psa keba pe a bakra ben e poti a blakasma foe fon of kiri a blakasma lek en srefi.
  Waarom houden we dit aan? loslaten mensen
  Ai bajaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  ef oe go so doro oen no o mek en

  te wi o sji a o lati gi oen

  Odi Odi


  Maak melding
 3. Sang na ding sanie datie e pasa drapie,wel luister als jullie willen of niet, wie voor deze rotzooi verantwoordelijk is neem je plaats…Tik joe presie, anders gaan er rare dingen gebeuren.
  Wantie mi sabie datie oenoe habie wang sanie sa oenoe di karie zweepploeg.
  Maar dit keer was het doodknuppelploeg.
  Tik joe prisie


  Maak melding
 4. Onlangs was in een Surinaams dagblad een foto te zien van de Rechterlijke Macht in Suriname. Drie keer raden wat de afkomst van (de meeste van) die gasten was (is) .

  Onlangs werden ook enkele verdachten vrijgelaten in de zaak van de vermoorde zwervers.

  Dus ook in Suriname is klassenjustitie, rassenjustitie. Maar dat wisten we allang toch?


  Maak melding
 5. Als een zwarte een hindoestaan berooft, mishandelt en vermoord wordt dit wel goedgepraat op deze site met het argument van’armoede’ drijft die arme zwartjes tot criminaliteit. Maar als een hindoestaan eindelijk wakker wordt en ze afrost zit men gelijk te zeiken over ‘racisme’. Wel ik ben heel blij dat die cipiers die klootzakken hebben mishandeld ,ze verdienen een medaille het zijn toch maar criminelen niemand mist hun. Dan mag men maar op deze site lullen over racisme. Ik zie het zo soort(criminle zwartje)verdedigd soort(criminele zwartje).


  Maak melding
 6. Wat zijn de gemoederen weer verhit geraakt.
  Wanneer de hindustaan een creool iets aandoet, lees maar de kritieken, hoewel ik het niet goedpraat.
  Maar als hindustanen worden beroofd, mishandeld, gedood en verkracht, dan zijn de creolen muisstil en wordt idd het crimineel gedrag geweten aan armoede.
  Behandel een ieder zoals jezelf ook behandeld wilt worden.
  Ik zal wel weer verweten worden dat ik discrimineer.Wat mij al zovaak is opgevallen, een creool mag alles zeggen over de hindustaan, maar als het omgekeerd gebeurd, dan is de hindustaan aan het discrimineren of de hindustaan denkt en handelt in hokjes!
  Maar de waarheid is hard te lezen!
  Heb genoeg verhalen gehoord hoe de hindustanen in het verleden zijn behandeld door de creolen. En zoals ik al vaker in mijn meningen naar voren heb laten komen, het is en blijft voor altijd kiften tussen de hindustanen en de creolen.

  So Sad!


  Maak melding
 7. Ik hou van Suriname, maar het zijn de mensen, zoals die 2 die voor mij hebben gereageerd, die ervoor zorgen dat ik soms denk dat ik maar niet terug moet gaan. Ik wordt liever gediscrimineerd door blanken dan door mijn mede-surinamer. Triest. Natuurlijk zijn het de hindustanen die oververtegenwoordigd zijn in het surinaamse rechtsysteem. Zij zijn degenen die hun kinderen aanmoedigen om rechten te studeren. De meeste rechtenstudies hier in nederland zijn overbevolkt door hindustanen.


  Maak melding
 8. Heb duidelijk aangegeven dat ik niets goedpraat. Lezen is en blijft heel moeilijk!
  Wordt het dan geen tijd dat de niet-hindustanen ook rechten gaan studeren?
  Haat tussen de creolen en hindustanen laat weer van zich lezen!

  So Sad!


  Maak melding
 9. Wij hindoestanen willen VOORUIT komen in dit leven daarom zitten onze ouders ons zo hard te motiveren om te studeren. Het natuurlijk gevolg is dat wij dan de betere posities krijgen omdat wij daarvoor keihard werken. Als bepaalde zwartjes jaloers willen worden is dat hun probleem ,moeten ze maar harder hun best doen.Maar ja aan de andere kant als je niet over bepaalde capaciteiten beschikt kan je daar ook niets aan doen.Over het ‘argument’ dat sur. een klassejustitie heeft, dat is je reinste onzin als de zwartjes in problemen komen met de justitie wijten ze dat standaard altijd aan klassejustitie zogenaamd worden ze ‘gediscrimineerd’, het geval Remak is een klasieke voorbeeld daarvan.Ik ben er heilig van overtuigd dat de sur rechters NIET bevooroordeeld zijn. EN CHINEY BLIJF MAAR LEKKER IN DIT KLOTE LAND HIER HOOR JE THUIS IN SUR. MIST NIEMAND JE.


  Maak melding
 10. Wie het nog niet door heeft wat er in ons geliefd land aan de hand is moet maar eens wakker worden. Heel erg voor de creoolse cipier? zeker, maar nog erger voor de slachtoffer en zijn familie.
  Ik wil niet veel zeggen, maar hopelijk komt het ooit aan het licht wat er gaande is in het surinaamse gevangeniswezen.
  Het lijkt erop dat het O.M niet geintereseerd is in een heleboel zaken die structureel fout zijn binnen de gevangenismuren. mischien wordt het eens tijd dat het O.M ook de omstandigheden gaat onderzoeken waaronder gedetineerde P., die nog maar een paar maanden uit te zitten had, en begin 2001 tijdens een “vluchtpoging” binnen de gevangenismuren van P.I Duisburglaan om het leven is gekomen.
  Er gebeuren zaken in onze gevangenissen die het dachtlicht niet kunnen verdragen.
  Ik ben van mening dat iedereen die een misdaad pleegt, bestraft moet worden. Maar als de strafperiode een periode is waarin je op allerlei manieren vernederd en onderdrukt wordt en waarbij etnische segmenten duidelijk herkenbaar zijn, ben ik bang dat zo’n straf zijn doel totaal voorbij schiet.


  Maak melding
 11. Door dit soort uitwassen dachten de revo boys eenheid te brengen, helaas is er veel misgegaan , maar nu gaat het bergafwaarts tot de bom barst.
  Anderen zullen opstaan en het heft in handen nemen op een manier die zelf ik verfoei omdat Suriname welvarend en geweldloos moet zijn.
  Criminele cipiers ontslaan en opsluiten ongeacht hun kleur, want brada nanga sisa, vermoord mij dan liever omdat ik altijd wraak zou nemen.
  Ons volk gaat gebukt onder ons eigen katibo door de zittende politici de geen hart hebben voor het volk, punt uit.


  Maak melding
 12. Hinduman: begin jij je een beetje in te houden..met dit of dat blakkamang…
  Anders zullen er zaken aan het licht komen waar je berouw van zal krijgen…
  Tjoekoe masters..omkoopbende..denk niet slim te zijn met schurken streken…dus houd je in.


  Maak melding
 13. Als reactie op de moord op Goedhart heb ik besloten om deze mensen te boycotten. Voortaan zal ik geen groente meer bij ze kopen. Rotie wil ik ook nooit meer eten en geld zal ik voortaan via blakkamang naar Suriname versturen.

  Zo hoop ik deze racisten te treffen in hun portemonee.

  Pero


  Maak melding
 14. Wat een vreselijk domme reactie Perotie. Verkopen DIE cipiers groente of verkopen zij roti? Je doet alsof het gedrag van die cipiers bepalend is voor alle hindoestanen.

  Ik zeg toch ook niet dat jouw achterlijke reactie een typische dong blakkamng reactie is?


  Maak melding
 15. Hinduman: begin jij je een beetje in te houden..met dit of dat blakkamang…
  Anders zullen er zaken aan het licht komen waar je berouw van zal krijgen…
  Tjoekoe masters..omkoopbende..denk niet slim te zijn met schurken streken…dus houd je in.

  Verrekijker.

  Wel,wel wel men denkt dat men hier op deze site onbeperkt kritiek kan leveren op de hindoestanen en de o zo geliefde sport hindu-bashing kan bedrijven wanneer men dat maar wil, maar wanneer er tegenkritiek komt kan men opeens daar niet meer tegen en probeert men anderen te intimideren.Boehoeee wat een zielige vertoning. Wel verrekijker ik heb een mededeling voor jouw: de dagen van ghandi en lachmann zijn al lang voorbij. Er zijn genoeg hindoestanen die jullie hypocriete, racistische nonsens niet meer willen pikken en bereid zijn iedere keer dat jullie weer nonsens zitten te verkopen jullie keihard van langs zullen geven. Het is maar dat jullie weten dat wanneer jullie kritiek willen leveren op de hind. jullie ook bereid moeten zijn om onze tegenkritiek intecaseren.Wie de bal kaatst moet hem maar terug verwachten. Verrekijker jouw nonsens comment doet me geen bal.Voor een kakkerlak zou ik nog meer geintimideerd zijn dan voor jouw.
  (aangezien ik ,in tegenstelling tot bepaalde mensen op deze site,moet werken zal dit voorlopig mijn laatste comment zijn in deze waardelooze discussie topic.Ik laat het voorlopig aan de andere hindu brothers en sisters over om jullie van langs te geven.I will be back. ciaoo.)


  Maak melding
 16. Perotie, na het lezen van jouw reactie, zou ik haast spijt beginnen te krijgen dat ik afgelopen jaar mijn financiële bijdrage hebt gestort t.b.v. de overstroming in het binnenland van Suriname.
  Maar neen Perotie, dat heb ik niet, want niet alle boslandcrolen zijn moordenaars, verkrachters, rovers.
  Wat een domheid!

  So Sad


  Maak melding
 17. De kruik gaat net zo lang te water, maar laat het a.u.b. niet zover komen. Suriname heeftgeen baat bij Guyanese toestanden.
  Un gebruik un verstang, fosi a sani kaster.


  Maak melding
 18. Nr 18. J.B.R je bent een domoor… heel simpel…dit zijn zaken in Su.traman nafoe foe sabie.
  Wanneer een blakkamang gestolen,beroofd,zijn drugsdeals…enz enz heeft gedaan, waar gaat hij met zijn(vloek)geld naar toe..niet alleen naar de Rotieshop of Harrielal.

  En nog erbij waar haalt hij zijn drugs.
  niet alleen Kwattaweg toch.

  Tang pi en blijf rustig bij de gedachten,
  gang van Ghandi en Papa Lachmon.

  Tjoep kakeri pagla…mareki… Tjoep.
  Jij vertoont het gedrag van een BOERWA.
  Verder voel ik mij verplicht te stoppen om behoud vredige Su.
  Maar let op de meeste problemen worden veroorzaakt door politiek.
  Vooral de blakkamang is zwaar in de maling genomen door leermeesters(levensleer..wijsheid van de mens) en de politieke figuren.
  Dus sabie sa onoe di takie en doe, alla Sranangmang.


  Maak melding
 19. Wij moeten ons niet laten leiden door verkeerde berichtgeving.
  Suriname is de laatste jaren b.v. een voorbeeld voor andere landen over hoe wij omgaan met verschillende culturen.
  Dus mensen laat je niet verleiden om van dit probleem een etnische probleem van te maken.
  Gewoon het hoofd koel houden.
  Want meneer Venetiaan zou dit nooit laten gebeuren en vergeet niet dat de top van het openbaar ministerie ook merendeels wordt bekleed door Afro Surinamers.
  Dus het zal inderdaad gaan om feiten en omstandigheden.
  De rechter commissaris zou dit nooit kunnen verkopen.


  Maak melding
 20. sorry hoor dames en heren,ik ben zelfs bijna blank,wij boeroes zien de hindustaan ook als zwartjes,ik zie alleen het haarverschil en trekken,maar voor mij zijn jullie allemaal zwartjes,we stoppen elkaar te vaak in hokjeswe zijn allemaal gewoon surinamers,en als het sommige niet bevalt,dan moeten jullie maar naar india, en de ceool naar africa. bye,bye, gr.phileine


  Maak melding
 21. Beste raga en alle anderen die op mij gereageerd hebben,

  Het ontkennen dat er een etnisch probleem in suriname heerst, getuigt van het niet willen inzien van de realiteit.

  Enkele hindoestanen mishandelen een blakkamang tot de dood een einde aan zijn leven bracht, alleen omdat hij een blakkamang is.

  Toen mevrouw Macdonald door roofmoordenaars werd doodgeschoten, vond die minister van JP het niet nodig om de arrestatielat van de daders hoog te leggen. Niet lang daarna overkwam mevrouw orie hetzelfde als wijlen mevrouw Macdonald, toen kon de minister wel de arrestatielat van de daders hoog leggen. De gevolgen daarvan waren niet te overzien. Zwarte onschuldige jongemannen werden meegenomen naar het bureau en mishandeld. Regillio Nijman was een van deze onschuldige jongemannen die bloot werd gesteld aan deze mishandeling.

  Verder hoef ik niet te vragen waarom er geen enkele hindoestaan mee werd genomen naar het bureau om ook mishandeld te worden, terwijl de intelligente dader bij de roofmoord op wijlen Orie een rasgenoot van haar was.

  Perotie vindt dat de zwarte gemeenschap niet met zich moet laten sollen en roept bij dezen alle zwarten op om niets meer te kopen bij Hindoestanen.

  Pero


  Maak melding
 22. Raga ik sta achter je positieve benadering. Het heeft geen zin dat wij Surinamers elkaar laten splitsen door allerlei vooroordelen. De rechterlijke macht wordt niet alleen bemand door mensen van een bepaalde bevolkingsgroep. En al zou dat zo zijn denk ik niet dat de verantwoordelijke bij de rechterlijke macht het odium op zich zal willen dragen discriminatoir te zijn. Daarom is het jammer dat de huidige regering op deze basis is samengesteld. Dit zal alleen maar leiden tot dit soort situaties die het volk hopeloos zullen verdelen.


  Maak melding
 23. Perotie lieg niet,de daders van de roofmoord op mevr.Ori zijn echte djoeka` s.
  Lees DWT van vandaag,leugenaar dat je bent.
  Nah Blakamang ,eh Tja Sranang Go Naar De Klotennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.


  Maak melding
 24. Ik sta versteld van jullie,zijn het Srananmans? In een ander forum heb ik al gemerkt dat men konstant racistisch bezig is.

  Ik woon in Suriname en ben nog nooit van mijn leven naar Holland geweest,omdat ik het veel te druk heb om te werken en mijn verschillende zaken te runnen:

  Ja,niet een niet 2 maar drie.Ik ben een blaka uma en heb een goeddraaiend eethuisje (5 jaar),een schoonmaakbedrijf(10 jaar) en jawel,een Internet Business(1 jaar).Ik heb Alle rassen in dienst die er op de wereld te vinden zijn,want u begrijpt dat deze dienstverlenende bedrijven erg arbeids-intensief zijn.

  Ik ben Sranan uma no 1 en vind het belangrijk om te reageren.Het is een groot probleem als wij niet snappen dat het allemaal tijdverlies is om mekaar uit te schelden,wat willen jullie eingelijk?

  Ik wil vooruitgang in mijn land,en ik kan jullie zeggen dat het momenteel zeer veelbelovend is.Ik merk nu dat men in ons land alle trensen ophaalt in alle hoeken van ons land,de mensen van Nieuwweer zijn ontzettend blij want de kapotte buizen zijn verwijderd en nieuwe worden geplaatst. De franchepane str wordt geasfalteerd,en ook de omliggende straten.Op Paramaribo Noord is men ook goed bezig!

  Ik zie keihard werkende ndyuka’s,hindostanen,chinezen,javanen, Het zweet druppelt van hun lichaam maar ze werken. Dotwagi werkt OPTIMAAL. Jammer dat een paar Srananmans niet beseffen dat je liever een smerige auto hebt,door simpel je plastic cups en bakjes in je auto te houden dan die over straat te strooien. Ja helaas zijn die er nogal veel DUS DE SCHULD LIGT NIET BIJ DOTWAGI.

  De mobiele politie doet goed werk.

  De binnenlandbewoners hebben niet gewacht op de bijdragen en zijn zelf aan de slag gegaan waardoor de meeste vakantie-oorden die soms tot 2 meter onder water waren nu helemaal weer operabel zijn, bv Danpaati een paradijs in het binnenland.

  Er zijn ontzettend veel “Ying-Yang” tradings in Suriname,omdat ze beseffen dat we al meer dan genoeg Supermarkets hebben dus krijg je allerlei Gift-shops.De spullen zijn niet duur dus iedereen kan zich redelijk kleden voor weinig geld.

  We hebben eindelijk een Auteursrechten organisatie SASUR, (wordt gerund door hindostaanse jonge mensen), straks is het helemaal afgelopen met Piraterij.

  De winaars van het eerste Ondernemings contest in Suriname zijn van nummer een tot en met drie allen Creolen,die hun Originele bedrijfsplannen gefinancierd krijgen.
  We hebben heel goede artsen,specialisten,en advocaten die beslist niet van een ras zijn.
  Wees realistisch en kijk in de gids,dan zal je merken dat alle rassen artsen,ingenieurs,
  advocaat,leerkracht,verpleegsters,enz zijn.
  Wat voor zin heeft het dus om te denken dat een ras beter is dan de rest? Net zo heb je criminelen in alle rassen,ga naar BOMA dan zie je de zwaarste criminelen in Alle rassen.

  Het is gewoon oneerlijk als men deze kleine dingen over het hoofd ziet.

  Dat gedonder dat mensen lui zijn is erg irritant geworden,want ik weet dat ik keihard werk,en mijn personeel ook.Mijn ouders hebben keihard gewerkt,beiden nu wijlen.Ik kom uit een onderwijs geslacht om het zo te noemen,mijn moeder heeft alle rassen onderwezen,mijn grootvader was ook een zeer bekend onderwijzer en had ook nog een landbouw perceel waar hij oa cassave plantte.Ik ben niet de enige zwarte die deze roots heeft. Vraag aan wie dan ook of zijn voorouders lui waren,dan zal je horen wat ze allemaal deden, het insinueren dat een bepaald ras lui is,nu eindelijk moet ophouden want het klopt echt niet.Het is de blanke meester die zelf te lui was om zijn eigen broek te dragen die deze fabel de wereld in heeft gestuurd,en nu steeds weer wordt verteld terwijl de feiten anders liggen. Onze voorouders draaien zich konstant in hun graf voor deze onredelijke uitspraken.

  Denk maar aan al die prachtige gebouwen die nu op het wereld erfgoed staan? Wie denkt men dat ze hebben gebouwd?Die bakra’s? ECHT NIET. Bovendien is het geen wedstrijd.We willen allemaal hetzelfde vooruitgang VAN SURINAME waarom dan dit gezeur?

  Mensen Suriname is in Ontwikkeling,blijf NIET achter!!


  Maak melding
 25. Tegen die domme buru Phileine even dit:
  Je stuurt racistische hindostanen naar India, dat is duidelijk maar racistische creolen naar Afrika.Hoezo?

  Weet je nog steeds niet dat Afrika een werelddeel is? Als je mensen weg wil sturen moet je wel vertellen in welk LAND van Afrika ze moeten zijn.

  Misschien hebben jouw buru voorouders dat ergens aangetekend,zodat je de racistische creool op de juiste plaats stuurt.
  En neem jezelf dan mee,want je bent bijna blank,dus voor die witman ben je ook zwart!!

  Domoor!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES