vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit SurinameNieuwe voorwaarden voor Surinaamse nationaliteit

Nieuwe voorwaarden voor Surinaamse nationaliteit

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jan – Er komen nieuwe voorwaarden voor het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Er ligt reeds een staatsbesluit gereed voor invoering. Vreemdelingen zullen niet zonder meer het Surinamerschap verwerven. Er zullen bepaalde vaardigheden worden getoetst.

“We zullen een taaltoets invoeren en ook moet men het volkslied kennen”, zei Santokhi in het parlement. Volgens minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken zal ook de visumprocedure versoepeld worden.. Nu al wordt dat op beperkte schaal gedaan. Met name zakenlieden moeten kunnen rekenen op zo min mogelijk beperkingen om Suriname te bezoeken.

Ook voor toeristen zal versoepeling worden betracht. “Maar dan moet het ook echt om toeristen gaan”, aldus Kraag-Keteldijk. Volgens parlementariërs dringen vooral Nederlanders van Surinaamse komaf op versoepeling aan. Het besluit van tien Zuid-Amerikaanse landen om het onderlinge personenverkeer te vereenvoudigen, is nog in studie. Suriname heeft meer tijd nodig om alle aspecten te doorgronden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
 1. Odi odi:
  Oké wij zijn op luisteren.
  Laten wij hopen dat het niet in het nadeel van de Surinaamse nederlanders is.
  Het mag niet zo zijn dat het alleen maar voor de toeristen en zaken lui toegangklijk is.Het moet namelijk ook toegangklijk zijn voor een ieder die surinamer is. Mevr: L.K.
  Keteldijk wilt u goed opletten bij het nemen van uw besluiten.
  PS:
  Dit wil ik even kwijt,wat bij ons/wij,Suri,s
  moet plaats vinden is is een Mentalieteit,s
  Ombuiging.


  Maak melding
 2. hahahahahahahahahaha santokhi heeft zefs nederlandse taaltoets nodig,en men gaat je uitlachen met je volkslied gedoe hahahahahaha kan men zo makkelijk aan een suri.nationalitiet komen ik blijf maar lachen.suriname is net als texas,geen regels.


  Maak melding
 3. Op een bevolking van nog geen 0,5 milj. inwoners moeten we het vooral niet al te ingewikkeld maken voor mensen die met ons meevoelen en ook een gerichte bijdrage willen leveren. Het zijn immers uitsluitend vreemdelingen die cruiciale instituties en tehuizen bemensen. Voor die mensen is het aanvragen van permanent verblijf een ware hel, ook al zijn ze hier al een tig aantal jaren woonachtig.
  De Chinesen hebben al een voorsprong op Sur/Neds’s die hier wat willen komen beginnen, maar om persoonlijke gronden hun Nederlandse natio wensen te behouden.
  Laten we vooral ONS(SME) voordeel ermee doen.


  Maak melding
 4. U lijkt wel te doen als mw.verdonk.
  gaat u mij als surinaamse vragen het volkslied te zingen.ik hoop dat u de buitelanders bedoeld, ik zal het opnieuw lezen mw.keteldijk en meneer santakie want het moet niet te gek worden in Suriname

  Akuba


  Maak melding
 5. Surinaamse politici moeten toch eens een keer loskomen van Nederland. Men probeert continue de meest onzinnige dingen over te nemen. Nu dit weer. Inderdaad Akuba het lijkt wel Verdonk.
  Al zolang als ik me kan herinneren heeft Suriname minder dan een half miljoen inwoners. Waarom mensen die zich in Suriname willen vestigen en de Surinaamse nationaliteit willen het zo moeilijk maken. Nederlands taal? Hou toch op. Al leren de mensen het nooit, zullen hun kinderen het wel doen.
  Onzin allemaal.
  Gooi de deuren open, sta dubbele nationaliteit toe en je zult zien dat veel meer mensen met guts en know how zich in Suriname zullen vestigen.


  Maak melding
 6. Ik vind de primaire gedachten hierachter wel prima. eindelijk gaat men regels stellen aan het wild west gedoe in sur. Hoe de regels zijn moet eenduidig voor de mensen ddie de regels moeten hanteren, maat ook vor de mensen die daarvoor in aanmerking komen. er moet uiteraard gemoderniseerd worden en een eind gemaakt worden aan de jaren ’30 en ” 60 wetten en regels. Goeie zaak dus en ook moet er handig ingespeeeld worden op de huidige ontwikkelingen (groei van toerisme in sur, maar ook groei van buitenlandse criminelen), dus een goed doordachtig en evenwichtig wet, met nuances voor hen (toeristen vs criminelen) die daarvoor in aanmerking komen.
  Uiteraard moet er voor ex-surinamers ook nuances gemaakt worden. het volkslied kennen lijkt belachelijk maar is een van de primaire zaken om buitenlanders het suriname gevoel te geven.
  Alle kritiek tenspijt ik vind het goed dat santhoki zo pro-actief bezig is en niet achter de feiten aanhobbelt zoals zijn collega’s.
  Santhoki for president!!


  Maak melding
 7. Worden dan alle chinezen het land uitgestuurd????????? Of hebben ze al een Sur. nationaliteit. Binnen 1 dag. Waarom Sur altijd zo moeilijk heeft gedaan om het dubbele nat.snap ik niet. En dan willen zij dat wij daar naartoe gaan en het land helpen opbouwen. Nou dacht het niet als jullie ons zo dwars gaan liggen. Waarom moeten wij daar opnieuw gaan afrijden. Ze rijden daar onwijs roekeloos. Pakt de criminaliteit op en niet de hand boven hun hoofd houden. Maar ja, als jullie zelf in de onderwereld zitten, wat moeten de kruimeldieven dan. Ik wil heel graag terug naar Sur, maar niet zoals het situatie nu is. Je hebt geen kans als je daar geen hoge pieten kent. Iedereen is zo corrupt als wat.


  Maak melding
 8. zo zo dus ik als geboren surinamer en ex militair en gevochten in de strijd tegen het jungel commando en al jaren wonende in ned met de ned nationaliteit wat nu als ik terug wil naar su moet ik dan ook een curses doen ? of krijg ik vrij stelling.


  Maak melding
 9. Santokhi kun je niet iets beters bedenken dan älleen” maar “NA TE APEN” bij de nederlanders????????????????
  Jullie kunnen ook geen “MOer”zelf bedenken, ook als het om wetten en regels gaat.
  Alles moet worden overgenomen van Nederland ?????????
  Dat kan ook een jongen van 10 jaar !!!!!!!!!!!


  Maak melding
 10. Verwachten jullie iets postiefs van deze regering wanneer het komt op deze zaak?
  Ze zijn zo gefixeeert op holland en proberen alles te kopieren als kippen zonder kop.
  Ik was laatst in suriname en heb veel postiefs gezien. Ik denk dat heel wat kwam vanwege de buitenlanders die daar nu werken en wonen (en natuurlijk ook suri drug wereld.) Maak die mensen het leven niet moeilijk. Wie gebruikt nou nederlands? en wat heeft de kennis van het volkslied te maken met iemands wil om er te investeren en wonen. ipv het volkslied stel ik voor dat men kennis heeft van hoe suriname bestuurt wordt en hoe surinamers daarin participeren.


  Maak melding
 11. Ook voor toeristen zal versoepeling worden betracht. “Maar dan moet het ook echt om toeristen gaan”, aldus Kraag-Keteldijk. Volgens parlementariërs dringen vooral Nederlanders van Surinaamse komaf op versoepeling aan. Het besluit van tien Zuid-Amerikaanse landen om het onderlinge personenverkeer te vereenvoudigen, is nog in studie. Suriname heeft meer tijd nodig om alle aspecten te doorgronden.

  Jaaa, natuurlijk….Nederlandse Surinamers heb je alleen maar als STEUNPILAAR nodig als het niet goed gaat met het land. Als het komt om te profiteren of versoepeling dan heb je ze niet meer nodig ‘ONDANKBAAR”. Suri moet nog veel leren van Turkye en Marokko.


  Maak melding
 12. Ik hoop dat ze bij Zanderij ook een cellencomplex maken voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Deze cellen hoeven ook niet brandveilig te zijn, gewoon na-apen toch. Laat alle buitenlanders maar het land komen leegplunderen en maak het de Ex-surinamers zo moeilijk mogelijk om daar te komen investeren. Want deze zijn alleen maar nodig voor paketten en geld steunen aan familie.


  Maak melding
 13. Ach jongens zo moelijk zijn die eisen toch weer niet. Ik kan dus gewoon in aanmerking komen voor de Surie natio, want mijn beheersing van het Sranangtongo is beter dan dat van menig Surie.


  Maak melding
 14. Sta dubbele nationaliteit toe voor Nederlandse Surinamers. Ik zou maar vlug doen, want na 5 of tien jaar zijn de ouderen niet meer en dan word Suriname een vergeten land. Zie een voorbeeld van Turkye en Marocco, dubbele nationaliteit is goed voor de welvaart en zo stroomt het geld weer binnen. Visum levert niet zoveel en de vraag is hoe lang nog. Visum is voor vreemdelingen bedoelt en niet om de Nederlandse Surinamers te pesten. Nederlandse Surinamers willen voor de Surinaamse paspoort betalen en zo stroomt het geld weer binnen, dus meer als de visum. Tel maar zelf op hoeveel Nederlandse Surinamers in Nederland zitten.


  Maak melding
 15. Een bekend liedje :alla samie di doe a jap-japie e doe toe.

  Boys and Girls in Su. zoek een eigenweg eigen oplossing….(dat geeft straks een eigen identiteit en anderen kunnen wat van je leren/vallen en op staan)niet als een idioot blijven doen..(of kleuters)
  Kaba wang leesie ini joe libie..soso dong.


  Maak melding
 16. Het parlement is niet onafhankelijk en laat zich van alles dicteren, op Dinsdag komt Santhoki , aan in Nederland om meer lessen te leren.
  Als hij maar zijn zieke zus niet vergeet, want familie moet je niet vergeten en natuurlijk van deze reid ook declareren.
  Sterkte met je zus Santhoki, wij weten alles en daarom brada is jullie aanslag op Bouterse afgelopen zaterdag voor de tweede keer mislukt.
  Bring it on.


  Maak melding
 17. Natuurlijk willen ze geen Surinaamse Nederlanders of het moet in hun straatje zijn.
  Maar zo werkt het niet in de wereld en ook jij wordt een dagje ouder Santhoki en de kinderen van hen die je blijft achtervolgen worden groot en krijgen ook kinderen, zo gaat de kunu door.


  Maak melding
 18. Ja is een goed idee NU zijn er tientallen duizenden!!!! mensen in suriname die geen nederlands of zelfs surinaams praten er moet een immigratie beleid komen en snel, om de mensen zo snel en goed mogelijk te laten integreren en functioneren in suriname en onderdeel te zijn van suriname , niet dat ze goud winne, of winkels openen en alle geld naar hun land van komaf sturen….


  Maak melding
 19. @ Kabila januari 15th, 2007 at 11:52 pm

  Kun je aub antwoord geven over de aanslag op Bouta?
  Ik begin te denken aan tandaanslag!
  Dan moet hij gewoon stoppen met roken en naar een tandarts!


  Maak melding
 20. suriboy19,
  als ik een blanke nederlander was en jouw woorden zou gebruiken, maar in plaats van suriname, nederland zou zeggen, dan zou je me waarschijnlijk voor een smerige racist uitmaken. Of minstens voor aanhanger van Wilders.
  Denk daar eens over na.
  Verder zeg ik niets.


  Maak melding
 21. Beste suriboy,
  Ik ben het met de minister eens,je hoort je aan de passen in gastland,alleen ik ben het met suriboy oneens dat surinaams een taal is dat is het niet en zal ook nooit iets worden,
  de voertaal is en blijft NEDERLANDS….
  vr gr cees..


  Maak melding
 22. Kijk dit is belachelijk!! het surinaamse volkslied zingen?? Kom nou !! is bullshit!! what about the people who live here from 1970?? en nog steeds geen versoepeling van natio?? ach en Kraag dat is rotzooi van je !!


  Maak melding
 23. De eerlijke pers moet maar mijn bericht bevestigen, maar nee dat zullen ze niet doen want was het niet Rodgers die vond dat Bouterse doodgezwegen moet worden.

  Wie familie in Suriname heeft kan ook bij hun navraag doen, als er namelijk iets is met mijn familie dan weet ik dat meteen.
  Sterkte oom DESI, WI NO SA FREDE, BIKA GADO NA WI FESIE MAN.


  Maak melding
 24. Geachte redactie,

  Wat de Verenigde Staten van Amerika tot een supermacht gemaakt heeft, terwijl zij noch kolonie van Engeland was, is ‘immigratie’.

  De Noord-Amerikanen wisten dat hun inwoneraantal veels te klein was voor zo’n enorm stuk land. Een versnelde ontwikkeling zou nimmer met spoed op gang kunnen komen, dus wat was hun oplossing:
  De deuren weid open gooien voor alle nationaliteiten. En toen vervolgens bleek dat het gewenste inwoneraantal uiteindelijk bereikt was om het land optimaal en versneld te kunnen ontwikkelen, werden de deuren weer dicht gegooid, en werd regelgeving tegen aan gepind (lees over de ontstaansgeschiedenis van Amerika). Vandaar dat de Verenigde Staten infeite een immigratie-land.

  Van heide en verre kwam men naar Noord-Amerika, weleenswaar gelokt met mooie beloftes zoals een enorm stuk land en financien (goedkope leningen), om het ‘gegeven stuk grond’ snel tot ontplooiing te brengen.

  Vandaar dat de Verenigde Staten van Amerika infeite een soort van samenraapsel is van diverse nationaliteiten, maar wel allen verenigd onder een nationale vlag, taal en nationaliteit (Amerikaanse staatsburgerschap.

  En hoe vaak heb ik erop gewezen t.a.v. het gevaar waaraan de Republiek Suriname zich momenteel blootstelt. Yu o lasi na kondre:
  Een inwoner aantal van nog geen halfmiljoen mensen, in een land 5X zogroot als Nederland,
  en notabene gerangschikt als het 17de rijkste land ter wereld, dat zich nauwelijks zou kunnen verdedigen tegen “piraterij”.
  Is men zich van dit gevaar bewust?

  Multinationals lopen nu al fluisterend rond in Europa en New York, hoe de Marrons uit het Sipaliwinigebied weg te krijgen.

  Dit terwijl politici in Paramaribo de deur op een kier blijven houden en een minister de prioriteit geeft aan een ’taaltoets’ en het kennen van het ‘Surinaams volkslied’ (trouwens welke van de twee versen) voor vreemdelingen.

  Begrijpen deze heren van de ‘oude politiek’ nog niet wat zich ‘politiek internationaal’ om Suriname heen afspeeld? Of heeft de nieuwszender CNN het Zuid-Amerikaans continent nog niet kunnen bereiken of heeft een groep bewust gekozen blind te willen zijn en blijven tenkoste van wat dan ook.

  Kepoti ba, den breni no ?!.


  Maak melding
 25. Meneer Santokhi probeer eerst de criminaliteit in te dammen of ben jij ook bezeten door de oude politiek. geen woorden maar daden.
  Voor wat betreft de chinezen;
  Wat is hun bijdrage. Zij openen alleen maar bepaalde zaken o.a. restaurant, supermarkt, terwijl er haast in elke straat een van deze zaken hebt.
  Concurentie mag, maar niet op zo’n schaal als in suriname.
  Trouwens alle b.v. voormalige supermarkt eigenaren hebben hun winkelpanden verhuurd aan de chinezen en zelf zitten zij op hun luie reet.
  Als men zelf een zaak gaat runnen raken jou kinderen ook betrokken en geinteresseerd in het ondernemerschap.
  Door de komst van de chinezen op grote schaal gaat de interesse van onze kinderen voor het ondernemerschap verloren.

  Dus wij zijn een kleine natie, laten wij het zo houden. Uiteraard moet er ruimte zijn voor immigranten, maar in kleine hoeveelheden en op een gecontroleerde manier.

  Uiteraard mag de minister eisen stellen aan nieuwkomers. De minister mag ook zeker kijken naar hoe Nederland momenteel omgaat met immigranten (althans de positieve dingens)
  Dus mensen hou op met het flauwekul, met het verwijt dat wij Surinamers niet moeten kijken naar Nederland. Wij hebben een band met Ned van eeuwen. Laten wij de negatieve dingens vergeten en de positieve eruit halen.
  Zelfs Ned als rijke natie kijkt nog steeds hoe andere landen het doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES