Home Nieuws uit Suriname Surinaams Hof behandelt bezwaarschrift Bouterse

Surinaams Hof behandelt bezwaarschrift Bouterse

21

PARAMARIBO, 13 jan – Het Hof van Justitie is begonnen met de behandeling van het bezwaarschrift van Desi Bouterse als verdachte van de Decembermoorden. Dit meldt zijn advocaat mr. Irwin Kanhai. De verwachting is dat er op korte termijn een besluit wordt genomen, nu het Hof Bouterse’s bezwaren heeft aangehoord.

Volgens Kanhai kan het alle kanten uit. “Als mijn cliënt in het gelijk gesteld wordt, is er geen zaak meer, wordt het bezwaarschrift afgewezen dan begint de fase van de dagvaarding”. Het Hof wil nog in het eerste kwartaal van dit jaar aanvangen met de strafzaak tegen de ruim twintig verdachte burgers en militairen. Een aantal is inmiddels afgevoerd van de lijst.

Tegen hen zijn onvoldoende gronden aangevoerd. Bouterse zegt slechts politiek verantwoordelijk te zijn voor de excutie van vijftien burgers en militairen op 8 december 1982. zelf zou hij niemand hebben neergeschoten. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo is voorstander van amnestie voor alle verantwoordelijken. Dit zou de waarheid achter de excuties ten goede komen.

21 REACTIES

 1. Realist
  Saddam Hoessein was ook politiek verantwoordelijk voor de duizenden doden. Zelf heeft hij niet geschoten, maar door hem te doen m.a.w. door zijn bevel en commando zijn deze mensen in koele bloede, gewoon op een laffe en onmenselijke manier zonder enige vorm van een proces (rechtzaak) om het leven gebracht. Dus ik snap niet waar die bezwaarschrift eigenlijk om dient. Maar we zien wel.
 2. a tan so
  nr 1.Realist... joe moes foe njang wang djonko of njang wang stefie 1/2 achtste..kan niet anders. De een deed politieke zaken ..de ander het veld werk..dus slaap niet en beschuldig mensen niet zomaar...(eerst weten dan zeggen)sorry voor djonko en 1/2 achtste.
 3. lafulastig
  ruim 20, tra kranti taki 23 tra wan baka 22, a la sma e pre no sab teri. 16 verdachten zijn er nu ,mark my words.
 4. kabila
  De belangen die het westen in Irak hebben zijn niet het zelfde als in Suriname. Het blijven wel belangen, en trouwens de Amerikanen hebben Saddam zelf in het zadel gehouden tot hij te oud was om paard te rijden in de richting van Amerika met olievaten.
 5. Glenn
  Iedereen raskaalt over Bouterse. Elke revolutie gaat gepaard met doden en daarnaast; op 8 december 1982 zijn in Suriname enkel prsonen gedood. Waarom durft niemand de Amerikanen aan te spreken die op diezelfde dag een Afrikaans dorp met bijna 4000 mensen heeft uitgemoord???????? Let's face facts! Check history. Overigens als men wil straffen, whoever it is, haal je hart op, ik verdedig niemand!
 6. Potribo
  Er zal nooit sprake zijn van een eerlijk proces tegen Bouterse.Alle rechters zijn bevooroordeeld en lopen aan het handje van de huidige machthebbers, politieke vriendjes uit Nederland, meelifters uit de SPA, en wraaklustigen zoals Romeo Hoost,enz.enz.
 7. lafulastig
  Zaak-decembermoorden niet vóór april 2007 door Ivan Cairo 01/12/2006 Paramaribo - De Krijgsraad begint vermoedelijk pas na maart 2007 met de behandeling van de ‘decembermoorden’. Dat verwacht procureur-generaal (pg) Subhas Punwasi, in aanmerking nemend dat het Hof van Justitie tot en met januari heeft uitgetrokken voor Raadkamerzittingen om bezwaar- en verzoekschriften van een aantal verdachten te beoordelen. Punwasi verwacht dat de raadkamer geleid door rechter Dinesh Sewrattan, rond eind januari 2007 de bezwaar- en verzoekschriften zal hebben afgehandeld. De behandeling is vorige week donderdag begonnen. “Daarna gaat het Hof zich beraden over welk besluit genomen zal worden, en daarvoor heeft het Hof twee maanden uitgetrokken”, zegt de pg aan de Ware Tijd. We kennen deze informatie dus.
 8. h
  hoeveel surinamers zijn door blanken, engelsen, nederlanders, portugezen en spanjaarden omgebracht en berecht? aan de andere kant: suriname moet nu bewijzen dat er recht gesproken kan worden, dan kunnen we met de ontwikkeling beginnen
 9. Akuba
  Pas op whome dat jij op 25 februari gaat, wie kuil graaft voor een ander valt er zelf in,ie man bewijs whome ?// Akuba.
 10. Mugabe
  Ik zou die mensen die voorstander zijn voor het proces tegen bouterse willen vragen hoe hun zouden handelen als zij in die benarde positie zouden belanden.Staatsgreep is oorlog en daar vallen ook doden.Dus geen gezeur met proces tegen bouterse.Wie kan me vertellen wat hun van plan waren als ze bouterse gepakt hadden.Hun zouden het zelfde doen.Denk ik!!!!! Lang leve baas boven baas. Hij heeft tenminste su gered van de uitbuiting.
 11. ahi-boi.
  Nr 6 W.Whome. het lijkt mij echt verstandig 25 feb. uitteroepen tot de dag van nationale bezinning. Fighter's en vechtlustigen(land verkopers) hebben wij nu niet nodig.(ben je daar).
 12. floortje
  ik zit met smart te wachten op de rechtzaak , dan kunnen wij ook genieten van alle smeuige verhalen van de n.p.s en consoorten , wat zij in die tijd ook hebben uit gevreten de beerput gaat dan open , en dan hoop ik dat alle daden aan het licht zullen komen , vergis je niet heel veel mensen hebben veel op hun kerfstok, het wordt nog genieten en smullen , ik wach maar af , wij zullen te weten komen dat die vermoorden gasten ook niet brandschoon waren, wie het laatst lacht , lacht het best
 13. Realist
  a tan so, ik heb genoeg djonko's gerookt en 1/2 achsten gedronken. Maar ben zeker niet op me achterhoofd gevallen. In een rechtstaat blijft iemand onschuldig totdat schuld is bewezen. Het is aan de rechter en justitie te bepalen wie de schuldigen zijn, mits ze neutraal en niet omgekocht zijn. Mugabe, die mensen die vermoord zijn kunnen nu niet navertellen wat ze zouden doen, als ze een coup gepleegd zouden hebben. Bouterse integendeel, hij kan nog zeggen wat hij gedaan heeft, want hij leeft nog gelukkig met zijn kinderen en vrouw. Stel je voor als de coup wel geslaagd zou zijn, en er zouden doden vallen. Zouden hun toch ook berechtigd moeten worden, of niet???
 14. opete kromanti
  Wat hebben jullie in gods naam tegen die Bouterse hij is niet de enige die fouten maak.er worden nu grotere fouten gemaakt door deze regering.zo zie je maar weer:Suriname is een uitgestrekte weiland met sappig gras waar voornamelijk Ezels grazen.
 15. psycho
  wat er ook gebeurd laten we het sur. volk eer aan doen want het is zinloos om elkaar voor van alles en nog wat uit te maken. die 8 december gedoe stagneert de ontwikkeling in sur. feit is in troebel water is het voor de front leiders immers goed vissen . men gaat zelf voorbij aan de wil van het volk want die laat voor een groot deel zien toch vertouwen te hebben in de ndp uit de laatste verkiezing de grootste politieke partij van sur.toch werd dat 8 dec gedoe misbruikt ndp werd gezien als de zwarte piet en uit de regering geweerd. gevolg is wanorde door een bijeen geraapt zooitje om een regering te vormen. pas wanneer een punt kan worden gezet achter 25 feb zal er ruimte zijn voor ontwikkeling van sur. politiek zal er niks een samenwerking van partijen in de weg staan, zodat men tot een goede vorming komt van partijen die gaan samenwerken en ontwikkeling brengen die echt nodig zijn.
 16. du
  ik heb mijn tijd genomen om een aantal reaktie te lezen ,een valt mij op dat bouterse suriname heeft gered voor uitbuiting nou laat mijn niet lachen ,vraag me af hoe hij aan die miljoenen komt op buitelandse rekening . en wat mij ook opvalt is dat de medestanders of melopers van deze moordenaar allerlij drogredenen aanvoeren tot de slavernij aan toe ,om de moorden en de slachtpartij goed te willen praten ik snap er echt niets van ,er zijn beelden waarop hij zeg dat die mensen op de vlucht neer geschoten zijn ,er zijn beelden waar hij zeg alls bevelhebber hij de volle verantwoording neemd ,sorry hoor of jullie zijn dom of ik snap het niet een ding wil mijn landgenoten verzoeken zie dingens in de tijdgeest waar in het is gebeurt , a.u.b het recht zal zegevieren en wat ook de rechter beslis daar zal iedereen zich erbij neer moeten leggen klaar uit, bouterse is geen god geen alleen heerser hij is gewoon ordinaire moordenaar coke junkie , nanga wang sopie jonkie heb ik gezeg , reaktie graag
 17. psycho
  hallo du jou op mening is het bijna onmogelijk te reageren. jehebt al een oordeel en duidelijk is je wrok jegens bouterse.volgens mij kan recht voor jou alleen zegevieren als bouterse wordt bestraft. ik heb maar 1 vraag mocht het recht anders oordelen dan jou mening ,dus dat bouterse ontkomt aan verdere vervolging zou jij ermee kunnen leven?ik denk van niet want als ik jou reaktie leest zie ik dat je naast je schoenen loopt. recht is groter dan die 16 slachtoffers,hoe erg het ook is.in oorlogen vallen slachtoffers mensen rechten worden geschend volken worden gemoord en slaan op de vlucht maar het recht zal zegevieren dus dat men niet meer hoeft te vluchten dat er geen oorlog meer is en er niet meer gemoord wordt geen slachtoffers meer zijn geen schendingen van mensenrechten dat moet zegevieren en niets anders. peace!!!
 18. Akuba
  no 18 lijkt sterkt op een reactie van romeo hoost volgens mij kennen de 15 overledenen hem niet eens ma ay sut en(g) mofo in ala tory en(g) nanga liesbeth kan or hanu go na plen(g)ay broko umasma saka lek en(g) srefi. Akuba
 19. bono
  als je een coup pleegt en die mislukt dan weet je wat je te wachten staat.trouwens wanneer worden soeharto,sharon israel,pinochet inmiddels natuurlijk dood, bush sr.ex cia direkteur ,bush jr.en al die gasten die napalm hebben gebruikt in vietnam, en degenen die de atoombom hebben gebruikt , de gasten van zuid afrika toen,vervolgd . ik dacht dat het in al die gevallen ging om massa moord en marteling .het recht is krom mijns inziens.