dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieParlementariërs voor protectie Surinaamse groente

Parlementariërs voor protectie Surinaamse groente

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 jan – Surinaamse groentetelers moeten beschermd worden tegen concurrentie door importproducten. Dit stellen parlementariërs. De sector dreigt ten onder te gaan. Paprika en bloemkool worden vrijelijk geïmporteerd, terwijl die lokaal geproduceerd worden. De indruk bestaat dat de overheid een handje meehelpt. Minister Marica van Handel & Industrie is het er niet mee eens.

Het gaat meer om groentensoorten die al jaren geïmporteerd worden. Daar is niet veel aan te doen, omdat de import geliberaliseerd is. “De basis voor liberalisatie van oinze economie is begonnen in 1995, toen Suriname het WTO-verdrag heeft getekend”, zei Marica in het parlement. De fout die is gemaakt is dat er bij het tekenen lage bound rates zijn vastgesteld.

Deze maxima voor importheffingen heeft Suriname geheel vrijwillig bepaal op twintig procent. “Dat is zelfs lager dan het externe tarief van de Caricom van veertig procent. Nu kunnen we er niet boven gaan, omdat we zelf het max hebben gesteld”, aldus Marica. Herzien vergt intensief onderhandelen en hoge kosten. Het is dan nog de vraag of die zullen leiden tot enig succes.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. Suriname heeft het WTO-verdrag getekend wil niet zeggen dat gespoten groenten in Suriname moet en dat Sranangmang vergiftigt moet. WTO-verdrag werkt niet, vrij handel bestaat niet. Iedereen kent de tomaten oorlog in Nederland. Marocco importeerde goedkope lekkere ongespoten tomaten, nu mag het niet. Iedereen weet dat planten in de kassen veel meer gif hebben. Weten jullie dat de aarde in de kassen vol met gif zit. Het verontreinigt water mag niet in de riool, maar moet in grote bakken en het word weer op de planten gespoten. Komt er toch een beetje water in de sloot dan zie je al het vis sterven. Al het gif komt weer terug in de groenten. Koop wat je ziet, ga zelf bij de boeren langs. Kijk of ze geen gif gbruiken. Weet wat je eet. Gif moet Suriname niet in.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES