donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappij'Hindoestanen van het jaar 2006' bekend gemaakt

‘Hindoestanen van het jaar 2006’ bekend gemaakt

-

Does Travel & Cadushi Tours

Reshma Roopram, Anil Jagdewsingh, Sandhya Manniesingh, Oemar Wagid Hosain, Perdiep Ramesar, Soebhaash Dihal, Dj Prako en Virindra Kalika zijn ‘De’ Hindoestanen van 2006. Dit hebben ruim 6.000 bezoekers besloten op een special daarvoor gemaakte website.

In totaal zijn er binnen 8 categorieën, zoals sport, literatuur, dans en theater in november, na diverse onderzoeken en enquetes 40 nominaties bekend gemaakt; waarin o.a NRC columnist Anil Ramdas, FC Den Bosch voetballer Kiran Bechan en Hollywood-acteur Ashwin Mohanpersad zich bevonden.

De verkiezing was opgezet om de zichtbaarheid van Hindoestanen in de landelijke media te vergroten, jong talent hierin te stimuleren en erkenning te forceren bij de eigen gemeenschap. Vanwege de heftige reactie van de Hindoestaanse gemeenschap op dit initiatief, heeft de organisatie besloten een grootse uitreiking dit jaar te annuleren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

49 REACTIES
 1. Wordt tijd dat iedere etnische groep in/uit Su. zich gaat uitroepen tot man of vrouw van het jaar..Dit is puur rotzooi, je bent Suri..of niet.
  Maar geen rotzooi..

  Vtje uw ziet het de machten en problemen die jij met jouw geweldigen kabinet aan het oproepen bent.
  Het worden straks kwelgeesten.


  Maak melding

 2. Geweldig!
  het wachten is nog op:
  “de indianen van het jaar;
  de Javanen van het jaar;
  de creolen van het jaar;
  de marrons van het jaar;
  de dogla van het jaar en wie dies meer
  zij van het jaar 2006”.
  Het wachten is nog op de Surinamers van het jaar 2006. “Eenheid” in verscheidenheid?


  Maak melding

 3. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de heftige reacties. En mocht het inderdaad zo zijn dan is het jammer dat de organisatie zich laat leiden door deze reacties en niet hun eigen weg volgt. Of zouden het reacties zijn uit de Nederlandse hoek??? Wie het weet mag het zeggen?? Voor zover ik weet zijn er nooit heftige reacties geweest bij de miss Sari verkiezeing. En eigenlijk kan ik me ook niet voorstellen waarom sommige Hindustanen hier wat op tegen zou hebben?

  Mvgr,


  Maak melding

 4. Hij noemt zich een wereldburger..maar als hij hier iets van snapt…ik denk het niet..
  wereldburger.. miss is miss…(denk aan amusement/whisky/rokenjagers/playboys).enz.enz.).de rest is gewoon te relatief.
  Om mij daarna wijs te maken dat het absoluut is.
  Hebben zij ook aan gedacht dat er nog een finale moet komen.(de absoluut nr. 1 Suri.)
  Weet jij, wie dat is’ een lang voor niks zittende en wachtende indiaan’ dit omdat men hem bewust vergeten is… Suri’s laten wij daarom opletten.
  Dit is puur met zand strooien(let op je ogen)


  Maak melding

 5. De hindoestaanse gemeenschap is nou eenmaal een unieke volk met meer dan een miljard zielen op de wereld. Net als de chinezen. Dus dan ga je wel zulke dingen krijgen. Niks op tegen, je kunt beter zulke bezigheden organiseren als dat je je jeugd op straat laat roven, stelen en moorden. Daar kunnen sommigen wel een voorbeeld aan nemen.


  Maak melding

 6. Het doel was “de zichtbaarheid van Hindoestanen in de landelijke media te vergroten, jong talent hierin te stimuleren en erkenning te forceren bij de eigen gemeenschap”
  Heb er niets van gemerkt in de landelijke media.
  Het is leuk om pluimpjes te geven en nog leuker om ze te ontvangen, maar als het alleen maar leidt tot heftige reacties schiet je het doel helemaal voorbij. Maar was dat niet te voorspellen? En heel vervelend voor de mensen die genoemd zijn.
  Dit jaar dus geen prijsuitreiking. Gaan ze het volgend jaar weer proberen?


  Maak melding

 7. Beste ahi-boi,

  Jij schijnt de kennis in pacht te hebben, dus laat ik me graag voorlichten door jou. Ik zie je reactie gaarne tegemoet hoe het echt inelkaar zit aangezien U de alleswetende bent 🙂

  Mvgr,


  Maak melding

 8. is dat nodig,ik denk ’t niet
  ophouden met dat soort onzin.
  met dit soort denken vorm je alleen maar groepjes,en dat hebben we niet nodig.
  ik ben surinamer en voel me ook alleen maar surinamer,geen cre/hind/jav/chin of dogla
  trots zijn op su moeten we en niets anders


  Maak melding

 9. Wanneer zullen jullie ophouden met deze belachelijke vertoning..hindoestaan van het jaar.pffff!!!Gewoon segregatie!
  Alleen hier kennen wij dat soort onzin.
  Bye the way ik ben gewoon surinamer net als jullie hindoestanen) met een nederlands paspoort.Mijn etnische achtergrond? Tja wie kan het zeggen dan moet ik bij tal van culturen langs gaan.Maakt het wat uit? Néééén!


  Maak melding

 10. Realist,

  Hoe kun je zo,n onwijsheid verkondigen. De hindustanen en chinezen zijn een uniek volk omdat zij met miljarden zijn. Denk je ook aan het afvalberg die we met z,n allen creeren en om niet te praten over het milieu, als we zo doorgaan stikken we nog in ons eigen vruchtbaarheid.


  Maak melding

 11. nr.12 Wereldburger..(een naam dat zich niet kan waar maken)
  Mi-boi..(of meisje)wereldburger je moet alleen lezen en gaan nadenken..(verstand gebruiken)dat is mijn advies..wil je niet, sluit de ogen maar.
  Verdere details zullen van mij zijde ontbreken..dag.. beste wereldburger en veel succes.


  Maak melding

 12. Nr 8. Realist a torie no smeer boeng kwit-kwiti, soso probleem, uniek noh…okay okay..okay..voorstel.. Somo en Tjonge-jonge !! nog meer chinezen naar Su. heel veel want ze zijn uniek…mi di kari joe moro,nango moro.
  chinamang boeng foeroe.
  Dan kunnen wij wat mee.


  Maak melding

 13. Ik neem me woorden terug idd, Saya, elk levend wezen op moeder aarde is uniek. Ik erken me fouten en hoop het hierbij goed te maken. We moeten allemaal in harmonie en in vrede samen en metelkaar leven, zonder haat en nijd. Ik wens hierbij iedereen een gelukkig, gezond en vooral een 2007 met veel liefde voor en met elkaar. Beter laat dan nooit. Laat iedereen maar doen wat men wil als je een ander maar niet kwetst en pijn doet.


  Maak melding

 14. Aan allen en zeker Orga en Saya,

  PROFICIAT!!!
  Als ik julie posting goed heb begrepen ben ik het volkomen mee eens dat een Surinamer c.q. Surinaamse niet in de etnische hokjes geplaatst moet worden en dus dit soort erkentelijkheden voor allen toeganklijk moet zijn ongeacht ras, kleur, geloofsovertuiging etc. etc. zoals in de grondwet bepaald is.
  Zo mag ik het horen/lezen


  Maak melding

 15. Beste ahi boy,

  Aangezien je niet kunt beargumenteren waarom je iets vindt, zegt dat al genoeg over je.

  Er is een psychologische uitdrukkking: alles wat je zegt, zegt iets over jezelf. Wellicht zijn je adviezen op jou het beste van toepassing.

  Velen denken te weten, weinig weten te denken.

  Mvgr,


  Maak melding

 16. Beste reageerder van #5(anoniem), breek me de bek niet open als we de fraudeurs der fraudeurs voor het voetlicht zouden moeten halen.
  I sabi toch? Owru gwenti fu todo!


  Maak melding

 17. Groot gedeelte van de hindostanen zijn van nature separatistisch.
  Willen niet deel uitmaken van de algemene Surinaamse gemeenschap.

  Zodra wordt gesproken over streven naar eenheid binnen de Surinaamse gemeenschap zijn de meesten nergens te bekennen.
  Noemen zichzelf geen Surinamer maar praten wel over Suriname en op vakantie hiernaartoe gaan – contradictie natuurlijk.
  Of zijn Surinamers wanneer het ze uitkomt.

  Een groot gedeelte van de sleutel van eenheid binnen de Surinaamse gemeenschap ligt bij Surinaamse hindo’s maar er is geen enkele beweging noch bereidheid hiertoe te zien of te merken.

  Als men zich identificeerde als Surinamer zou het initiatief hiertoe nooit zijn genomen want landelijke bekendheid had men al.

  Dit artikel is weer zo’n typische klassieke voorbeeld van die apartheid.
  Er zijn nog talloze voorbeelden en die zijn allemaal bij elke Surinamer bekend.
  aparte websites, aparte miss verkiezingen, aparte radiozenders, aparte televisiezenders, etc etc.


  Maak melding

 18. Alle maar dan ook alle hindostanen met een Nederlands paspoort komen uit Suriname want de bevolkingsgroep met deze naams aanduiding komt maar uit 1 land ter wereld, Suriname.

  De rest is simpelweg geen Surinamer.

  misschien een pakistaan, indiër, sri lankaan, bangladeshi, guyanees, een Brit of wat anders.

  Alle Surinamers noemen nou eenmaal voor het gemak iedereen die dezelfde kenmerken vertoont als hindostanen een hindostaan, zelf hindostanen maken die fout.
  Maar die fout maken alle Surinamers ook bij koreanen of vietnamezen die steevast Chinezen worden genoemd maar zo zijn wij Surinamers, we classificeren je gelijk.

  Komt door onze geschiedenis.

  Simpel voorbeeld:
  welke moslim noemt zichzelf hindostaan alleen een Surinaamse moslim, echt geen pakistaan die het in z’n kop zal halen zichzelf zo te noemen.
  Dat is het unieke van de Surinaamse gemeenschap.


  Maak melding

 19. ik vind dat dit de reden is waarom hindustanen zo onzichtbaar zijn in Nederland en in het wereld gebeuren. ze zijn gefocust op alleen zichzelf ze kijken niet niet verder dan hun neus lang zijn. mischien is het ookeen gebrek aan greativiteit .kijk maar naar Prim die heeft geen enkele argument als hij op televisie komt kan hij alleen maar schreeuwen .
  En de Hindustanen in Suriname hebben geen andere issue dan alleen maar over rovers te zeuren . alsof dat het enige probleem in dat land is .


  Maak melding

 20. Tja, ik snap de reacties van sommige niet.

  Dat er meer eenheid moet komen tussen Surinamers (welk ras dan ook) staat sowieso buiten kijf.

  MAAR misschien dat sommige andere volkeren uit Su hier ook weer wat van kunnen leren, namelijk meer eenheid ONDERLING, voordat je uberhaupt streeft naar eenheid met andere groepen binnen Surinamers.

  Dus als een groep over het algemeen minder eenheid toont onderling, ok so be it, maar ga dan vervolgens niet lopen zeiken over een groep die over het algemeen wel weet wat eenheid onderling is en dus bijv. wel de succesvolle mensen uit hun groep weten te waarderen.


  Maak melding

 21. Het gaat om de hindustanen in Nederland meer landelijke bekendheid te geven en niet de hindustanen in Suriname.
  Dus waar heeft met name Nationalis het in hemelsnaam over. Begrijpend lezen is voor velen nog heel erg moeilijk.
  Ik ben een hindustaanse met een Nederlandse paspoort maar ben geen Surinaamse. Ik ben in NL geboren en niet in Suriname.
  Wat velen niet weten is dat Indiërs ook hindustanen zijn (India werd vroeger ook Hindustan genoemd. Op oude wereldkaarten kom je dat ook tegen).
  Hebben de javanen, de creolen ook niet hun eigen radiozenders etc. etc.?

  Sranang mang als jij of jouw creoolse soortgenoten telkens zouden worden overvallen, beroofd en verkracht, dan zouden jullie ook steen en been klagen. Dus kijk eerst naar jezelf en de creolen, eer je je mening geeft en daarmee ook afgeeft op de hindustanen. Bovendien weet jij dondersgoed door wie de hindustanen worden beroofd, vandaar ook je gemekker dat de hindustanen alsmaar klagen over de rovers, terwijl er belangrijkere zaken spelen. Ja ja toch maar op een slinkse manier het opnemen voor je soortgenoten. Dan zou het wel een zeer belangrijke issue zijn nietwaar?

  Vorig jaar is een artikel verschenen over zelfmoord/doding onder de allochtonen in Nederland. In het artikel werden ook Surinamers genoemd.
  In de meeste kritieken waren het opeens geen Surinamers, maar hindustanen die aan zelfdoding doen.
  Wanneer het jullie uitkomt dan moeten zij zich Surinamers noemen en als het jullie niet uitkomt dan zijn het wel hindustanen.
  Jullie zijn zelf bezig met segregatie.
  Gebrek aan creativiteit bij de hindustanen, Man je weet niet waar je over praat. Daarom gaat India met sprongen vooruit.
  Geef een hindustaan € 15,– om boodschappen te doen en hij/zij houdt nog € 3,– over en toch zijn alle boodschappen gedaan.
  Een creool komt € 5,– tekort!
  Een hindustaan is zuinig zonder gierig te zijn, kan ik van een creool niet zeggen.
  Heb het vaak genoeg ervaren, dus ik weet waar ik het over heb.
  Uitzonderingen buiten beschouwing gelaten.
  Ik weet dat er zich ook dingen onder de hindustanen afspelen, die niet kunnen, maar dat gebeurt onder elke ras.

  Stanvaste daarom ook die actie om ze zichtbaar te maken via de landelijke media, zodat mensen als jij dat ook te weten komen.
  Ai ai, weer dat begrijpend lezen dat de hoek om komt kijken.

  Kan nog even doorgaan, laat het echter maar hierbij zitten.

  Dingens en LMG bedankt voor jullie reactie. Jullie snappen tenminste waar het omgaat.


  Maak melding

 22. Saya is zo’n perfect voorbeeld weer van zo’n typische segregatie apartheid hindostaantje…
  Exact de mundo waar iedereen op reageert van dit artikel.

  Ik zal het je uitleggen beste Saya, of het nou over hindostanen in Nederland gaat of over hindostanen in Suriname, het gaat over Surinamers en dat is de reden waarom dit artikel op deze webforum is gepubliceerd.
  Surinaams nieuws voor de Surinamers, over de Surinamers, van de Surinamers in Nederland en Suriname!!!
  En alle namen en personen maar dan ook allen tot op de laatste Surinamer toe in dit artikel hebben hun wortels in Suriname.
  Knoop deze tekst goed in je oren!!!

  Beste Saya als jij volgens jezelf geen Surinaamse ben wat doe je in hemelsnaam op een Surinaamse forumsite.
  Jij heb simpelweg niks te maken met Surinamers laat staan met Surinaamse discussies en Surinaams nieuws.
  Lijkt mij eerder dat je ontkent dat je Surinaamse ben met je lulkoek gezwets,
  ik ben in nederland geboren, nou ik ook beste Saya en nog vele Surinamers met ons!!!

  Bij het lezen van onze beste Saya d’r commentaar komen wel erg veel rastische trekjes naar boven en dat voor een Zwarte madrassa vrouw.
  Dan kom je tot de volgende vraag, maar waar is bij onze beste Saya haar zo geroemde menslievenheid voor anderen waar ze altijd zo prat op gaat???
  Valt onze beste ‘vredelievende’ Saya nu uit d’r rol???

  Beste vredelievende Saya als je geliefde india zo vooruit gaat, vertrek nu gelijk want we zijn je liever kwijt dat rijk!
  De Tamilboy’s in india zullen met smart op je wachten, ze lustten wel een verse Dhalit als jou rauw.
  Ze zullen je cultureel het een en ander goed bijbrengen wat je allemaal bent vergeten in het verre Holland.

  Je zal met heimwee terugdenken aan Surinamers met hun vrijheid en openheid en ik zal zeker terugdenken aan jou als ik weer naar Suriname ga!


  Maak melding

 23. [quote=saya]Vorig jaar is een artikel verschenen over zelfmoord/doding onder de allochtonen in Nederland. In het artikel werden ook Surinamers genoemd.
  In de meeste kritieken waren het opeens geen Surinamers, maar hindustanen die aan zelfdoding doen.[/quote]

  Precies, mensen doen dingen, waar ze Nederlanders altijd zo snel 1/2/3 van betichten. Is het positief dan zijn we SURINAMERS, is het negatief dan is het ooh, maar dat zijn DIE Surinamers, daar vallen ‘Wij’ niet onder hoor’.


  Maak melding

 24. Huh Saya ben je geen Surinaamse?????? Je ouders toch wel?Je kan zeiken wat je wil in de bakra` s hun ogen ben je een Surinaamse en zeker geen Indier of Indiaase,want die erkennen de Sur.Hindustanen niet als hun gelijken.Jij hebt volgens mij last van een zeer grove mate van IDENTITEITSCRISIS.Ga aub hulp zoeken,vandaar dat je wordt uitgekotst op WK-chat.Ik ben ook geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders,dat maakt me automatisch tot een SURINAAMSE en ik loop niet met het idee dat ik GEEN Surinaamse ben.Hahhahahaha ga dat aan een bakra verkopen,dat je geen Surinaamse bent,ding go laf joe in joe fisie,boerikie joe.
  Je zet hiermee je ouders te schande,zielig voor die lui.Houdt een keertje op te pronken met je Nederlandsepaspoort,want als het aan Wilders,Pasrors of Rita Verdonk lag was je nobody.


  Maak melding

 25. In suriname hebben ze ook een miss alida contest deze contest is toch niet weggelegd voor ander bevolkingsgroepen behalve voor negritude. Hebben de negers ook affiniteit met afrika zoals afrikaanse films of afrikaanse science, afrikaanse mode, afrikaanse hairstyling, afrikaanse literliteratuur, afrikaanse religie, kunst en sport.

  Kijkt u de nederlanders in suriname hebben toch ook affiniteit met Nederland dat hebben de chinezen (china)en de joden (israel)toch ook. Zo ook de javanen en hindoestanen.
  Wat is nou het probleem van de negers?
  Of willen ze niet geassocieerd worden met afrika? Tegenwoordig zie ik negerinnnen met stijlhaar lopen willen ze zich distantieren van afrika.
  Graag uw uitleg goed motiveren ik hoor nader van U?


  Maak melding

 26. Beste Nationalis,

  Allereerst verwijs ik je naar die ene zin uit het artikel:

  Nieuwe voorwaarden voor Surinaamse nationaliteit:

  ” Volgens parlementariërs dringen vooral Nederlanders van Surinaamse komaf op versoepeling aan”.

  Lees goed wat er staat.
  Iedereen die een nederlandspaspoort heeft, is nederlander.
  Dus beste Nationalis jij bent net zo goed een vreemdeling in Suriname al gil je nog zo hoog van de daken dat je een Surinamer bent.

  Als je goed kijkt dan zie onder het artikel staan Nieuws uit Nederland.
  Dus het gaat wel degelijk over de hindustanen in Nederland en niet die uit Suriname.
  Verder vind ik je brutaal om mij naar India te sturen. Ik bepaal altijd nog zelf waar ik wil wonen en werken en niemand anders.
  Je gaat er prat op dat je Surinamer bent, maar je woont nog steeds in NL en dat is jouw goed recht. Je zal niet lezen dat ik typ, wat doe je nog in NL ga naar Su en ga helpen dat land op te bouwen.
  Jij hebt verder het recht niet om te beweren dat ik niet op deze Surinaamse site mag komen. Is een site voor iedereen. Wat een domme redenatie van je, dan zou ik het wereldnieuws ook niet mogen volgen.
  Je hoeft mij niet kwijt te raken, jij bent jezelf al kwijtgeraakt.
  Verder weet ik altijd nog meer over mijn eigen cultuur dan jij denkt.
  Mensen denken altijd dat ze weten wat een ander weet en denkt en daar ben jij echt 1 van.
  Ik hoef niet altijd vredelievend te zijn,
  maar discrimineren doe ik niet.
  Onderbouw je mening daarover. Bewijs maar eens dat ik discriminerende opmerkingen heb gemaakt.
  Als ik jouw reactie nr.32 zo lees, dan ben jij degene die discrimineert.
  En waarom zou ik Suriname missen, vertel mij dat maar. Suriname is voor mij niet meer dan een vakantieland, waar ik tot nu toe maar 2 keer ben geweest.
  De Suri´s zijn idd zo vrij en open, dat ze elkaar de huid vol schelden met de smerigste woorden die er maar bestaan.
  Uitzonderingen zijn er altijd, dus hou me ten goede, niet elke Suri misdraagt zich.
  Al met al Nationalis ben jij zelf degene die uit zijn rol is gevallen.

  Het ga je goed Suri Nationalis, waar jij ook woont en werkt.


  Maak melding

 27. Suriname is het land waar ik geboren ben,
  phir bhi dil hai Hindustani!! (mijn hart zegt dat hij een hindustaan is).

  Wij hindustanen hebben, waar ook ter wereld, een speciale band met elkaar waar niemand tussen kan komen.
  Dat is zo mooi aan ons cultuur!


  Maak melding

 28. Mijn ouders komen idd uit Suriname. Ze hebben na 1975 bewust gekozen voor het nederlanderschap.
  (Na de onafhankelijkheid konden alle toen in Nederland wonende Surinamers kiezen voor de
  nederlanderse dan wel de surinaamse nationaliteit. Als je koos voor het nederlanderschap dan moest je in het bezit zijn van een nederlands paspoort dat in Nederland was uitgegeven en niet 1 dat in Suriname was uitgegeven. Ik kan me wel indenken dat men zich gevoelsmatig Surinamer voelt, maar op papier en volgens de wet ben je dat niet als je de Surinaamse nationaliteit niet bezit).
  Ik ben zelf net zoals velen geboren in Nederland en heb dus ook automatisch de Nederlandse nationaliteit. Maar heb ik ooit ergens beweerd dat ik me een Nederlander voel, ook al is mijn navelstreng in NL begraven? Neen!
  Heb ik ooit beweerd dat ik een Indiase ben? Neen! Ik ben een wereldburger van surinaams/hindustaanse afkomst maar voel mij geen Surinaamse.
  Dat ik mij een wereldburger voel komt juist omdat de Hollanders mij zien als een allochtoon.
  Dat is het verschil tussen jou en mij SOETEH.
  En ja jij bent idd een Surinaamse, gezien de manier waarop jij je kritiek kenbaar hebt gemaakt.
  Alle Surinamers die voor de Nederlandse nationaliteit hebben gekozen zijn dus nederlanders van Surinaamse afkomst.
  Lees maar de reacties van de Surinamers over jullie, die jullie smalend voor Surineds uitmaken. En ik was nog zo naief om het voor de Surineds op te nemen.
  De echte Surinamers zijn voor mij die mensen, die in Suriname zijn geboren, getogen en ook daadwerkelijk zijn blijven wonen en ook die Surinamers die in het buitenland zijn gaan wonen met behoud van de Surinaamse nationaliteit.
  Jullie kunnen alleen maar gillen dat jullie Surinamers zijn, maar blijven in Nederland wonen, omdat jullie het hier beter hebben. De meeste van jullie zijn zo laf om te kiezen voor de Surinaamse nationaliteit en te verkassen naar Suri om het land op te bouwen. Te laf om de zekerheid die jullie in NL hebben, op te geven voor het onzekere dat jullie in Suriname staat te wachten.
  En als jullie met vakantie in Suri zijn dan kunnen jullie alleen maar bigi ting spelen en met een hete aardappel in de achterkeel praten en je gedragen als bakra’s, zwarte bakra’s wel te verstaan.
  Ik een identiteitscrisis. De meeste hindustanen die hier zijn geboren, kunnen niet eens fatsoenlijk hindi praten. Omdat jullie ouders te laf waren en nog steeds zijn om hun kinderen ook het hindi te leren.
  (Mijn ouders hebben hun kinderen 2-talig opgevoed). Welke ouders zijn nu zielig????
  Jullie kennen je eigen geschiedenis niet eens naar behoren.
  Kijk maar zelf om je heen hoe de meeste hindustanen de Hollanders in alles willen naäpen. Als kippen zonder hersens doen jullie de bakra’s in alles na!
  Hoewel Hindus’s vegetariërs horen te zijn, hebben de meesten wel gevogelte en vis gegeten, maar in NL zijn velen die nu ook van alles en nog wat eten.
  Deze hindustaanse is zichzelf gebleven. Heeft van haar ouders geleerd wat hindustaan zijn betekend. Heb jij dat geleerd SOETEH, jij slaapt met je ogen open.
  En dan kom je hier vertellen dat ik word uitgekotst op wk. Ja, ik neem geen blad voor de mond als het erop aankomt over het gedrag van de hindustanen. Tegenwoordig is vreemdgaan onder hindustanen en diverse mannen/vrouwen erop na houden een issue geworden. Scheiden onder de hindustanen is schering en inslag geworden.
  Ik ben niet van plan recht te praten wat de hindustanen krom doen net zo min als ik dat ook bij de niet-hindustanen niet van plan ben. Ook de Hollanders krijgen met mij te maken als ze weer zo nodig over de allochtonen aan het ouwehoeren zijn.
  Ben niet als de meeste hindustanen die alles maar slikken en achteraf klagen. Ben echt geen lafaard om alleen tegen de hindustanen mijn mond open te doen.
  En SOETEH, als jij Surinaamse bent, waarom
  neem je dan niet per direkt de Surinaamse nationaliteit aan, dan ben pas ben je voor mij daadwerkelijk een Surinaamse en niet met je nederlandse paspoort.
  Hou me ten goed er zijn uitzonderingen.

  Mijn mening:

  Ook al zijn mijn ouders in Suriname geboren en getogen, ik heb geen binding met Suriname.
  Ik ben wel begaan met het land, want het is en blijft het geboorteland van mijn ouders.
  Ben in de geschiedenis van Suriname geïnteresseerd, maar zo ook in de geschiedenis van vele landen.
  Men mag het niet eens zijn met mijn mening, maar men heeft het recht niet voor mij te bepalen wie, wat of hoe ik mij moet voelen of moet zijn!
  Dat recht is alleen aan mij.


  Maak melding

 29. @ Saya, er spelen inderdaad belangrijkere zaken w.o. de zaak waarin 7 cipiers van Hindustaanse komaf er van verdacht worden een gedetineerde van creoolse komaf te hebben mishandeld c.q. te hebben doodgeslagen.

  Maar ja inmiddels weten we uit wie de Rechterlijke Macht in Suriname bestaat. Zelfs collega cipiers en leden van het OM zijn verontwaardigd over het genomen besluit om de 7 cipiers vrij te laten

  Let wel: rovers, berovers, verkrachters, ontuchtplegers, mensen die anderen dood achter een muur metselen, van welke komaf dan ook moeten keihard aangepakt worden , in Ned en in Su en zonder aanzien des persoon.

  Over je stelling “Te laf om de zekerheid die jullie in NL hebben, op te geven voor het onzekere dat jullie in Suriname staat te wachten” wil ik het volgende zeggen:

  “moro betre yu lagi ma yu no dong”.

  Je geeft ook een omslachtige definitie van een echte Surinamer terwijl jij jezelf verschuilt achter de term wereldburger. Tja, lekker makkelijk. Duidt m.i. inderdaad op een identiteitscrisis.

  Wat is btw volgens jou de definitie van een wereldburger?

  Volgens van Dale:

  we·reld·bur·ger (de ~ (m.))
  1 mens
  2 kosmopoliet

  kos·mo·po·liet (de ~ (m.), ~en)
  1 iem. die de gehele wereld als zijn vaderland beschouwt => wereldburger

  Je bent wat je eet Saya en aangezien je vegetarier hoort te zijn ben je dus geen wereldburger maar een groenteburger.

  Toedeledoki!


  Maak melding

 30. Beste mensen,

  wat is precies het probleem dat hindoestanen worden gekozen voor ’t jaar. In elk land komt dat voor. Dat elke groep binnen een bepaalde samenleving hun eigen dingen doen of mogen doen. Het bevordert de eenheid binnen z’n een groep. Traditie of cultuur gaan niet verloren. Het mag toch allemaal.
  Het is pas verkeert als de ene groep iets wint, naar de ander kijk en zegt wij zijn beter dan jullie. Fout!

  Neemt nou een v.b. aan de hollanders. Zij kunnen anderen en ook hun eigen mensen, behoorlijk onderuit halen, maar als het gaat om hun identiteit, hun afkomst, hun land, hun mensen , hun kinderen, hun geld enz., dan staan zij als 1 blok als volk. Dan is zij geen dom blondje, rooie, geen fries of whatever. Dan komt het oranje gevoel naar boven, wanneer zij tegenover andere rassen of volkeren komen te staan.

  Ik, vind het mooi als de hindu zijn ding doet, als de javaan, de creool, de indiaan, de boslandcreolen, de chinezen, de libanezen en de joden hun dingen doen. Maaaaaar dat zij het niet zullen pikken wanneer er op hen als Surinamers worden neergekeken. Dan moeten zij 1 stem zijn. En niet, o, maar zo zijn hindoestanen of zo zijn de creolen enz. Hollanders dekken elkaar, door (desnoods) dingen glashard te ontkennen. Maar wij halen elkaar steeds weer onderuit. Steeds. Aan de ene kan hoor ik wat er onder mijn volk afspeeld.

  In een andere forum heb al gezegt, wij ergeren ons te veel aan hoe de andere zijn ding doet. Wij doen dingen anders, vanwegens de ras en volk die wij zijn. Wij hebben gewoontes en tradities meegekregen. Dat is toch goed. Ik ben blij kennis gemaakt te hebben met de roti, de petjil, met de kasiri en de podongsieri.

  En nog heb nooit het gevoel gehad, de volkeren in Su. of Ned. haten elkaar. Als de hindu. zuinig is, hij weet toch wat hij doet. Het is niet altijd goed, het is hun stijl. Als de creool feest wilt vieren, het toch zijn ding. Als de indiaan ( volgens zeggen) in zijn hangmat wilt luieren? Jaloers?

  Ik geloof daarom in de komende generatie, zij willen de traditie van Hindoestanen tegenover Creolen niet voort zetten

  Vrouwen en mannen zetten clubs op. Zij willen toch niet dat de andere altijd d’r bij komt. Allebei doen hun ding toch op hun eigen manier. Tuurlijk zouden wij het anders hebben gedaan! Dat doen wij toch ook.

  Het is niet goed dat wij steeds tegenover elkaar komen te staan, de hindoestaan en de creool.
  De hollanders vinden dat prachtig. Zo blijven zij meesters over ons, door de grote verdeeldheid onder de Surinamers.

  Hoe voelt dat nou aan, als een Surinamer, in Ned. geboren, zegt ik voelt mij eerder Nederlander. Geen bindig met Suriname of zo?

  1 ding heb ik wel in Ned. geleerd! De mening van een andere respecteren zonder hem of haar uit te maken voor iets dat hier niet op aarde loopt.


  Maak melding

 31. Geachte Hindoestaanse landgenoten,
  Ik vind dat Soenil D. en vader D tot hindoestanen van het jaar genoemd moeten worden gedurende de komende 20 jaar.Je weet wel die van die metsel moorden in Den Haag.Ruim elkaar maar op.
  Bokassa.


  Maak melding

 32. …het grappige is,dat als je een indier vraagt of hij de surinaamse hindostaan erkent als zijn gelijke voelt,deze indier zich gelijk beledigd..zelfs de taal en de roti van de hindostaan vind hij een disgrace voor zijn cultuur.Wil je weten waarom hij dat zegt maak eens een babbeltje met een echte indier Saya,ik denk dat dat jou zal helpen om jou zelfbeeld wat bij te stellen.En jij had het het over goed lezen..?! Kindjelief,zonder jou te willen beledigen,zinvol schrijven is ook een gave hoor…


  Maak melding

 33. Suriname ligt aan de rand van Zuid-Amerika. De gedachtengang is het streven naar een Zuidamerikaanse-Unie.
  Reken maar dat in tijd dat gedoe van zij die op mij/jou lijken zal gaan vervagen. Je bent Zuidamerikaan of niemand! Meer smaken zullen er niet zijn.


  Maak melding

 34. hi hi hi, gna gna gna gniffelt de bakra bij het lezen van deze posting. De hindostanen zijn net Friezen.Binnen een paar jaar Krijgen Nickerie en Friesland gelijktijdig de status aparte.


  Maak melding

 35. Laat ons hindoestanen lekker hindostaans zijn.Als wij iets organiseren om te weten wie van ons de beste is,mogen wij dat zelf weten.Misschien een idee voor een ander dit ook te doen.

  NACHE


  Maak melding

 36. Wat een eindeloos geouwehoer (gelul) over Creool “dit” en Hindoestaan “dat”.Wat doe jij en jij en jij dan nog hier tussen ons?Wij willen juist van dit gezeik af en willen verder gaan als “one nation one people”.Ga dan maar liever naar India of Afrika,dan ben je onder je eigen mensen en zijn we (hier) tenminste van dit geleuter af.Opgeruimd staat immers netjes!!!Als de Creool 5 euro te kort komt dan heeft ie echt genoten en moet ie het toch zelf weten; houdt de Hindoestaan daartegenover geld over dan vindt hij dat zeker toch ook best? “Een ieder zijn meugt”:zei de boer en hij kuste het varken.Ik word moe,ja dood moe van al dat gegeneraliseer telkens weer.Alsof alle Hindoestanen fanatieke spaarders zijn en Creolen geld verkwistend.Deze opvattingen zijn trouwens inmiddels achterhaald.Wat een niveau,wat een diepgang.Bah!


  Maak melding

 37. BlakkaPepre,

  Ben al 4 x naar India geweest. Denk je dat ik nooit met een Indiër heb gesproken?
  Er zullen heus wel Indiërs zijn die een uitgesproken mening zullen hebben over de hindostanen van andere landen, maar andersom is het ook.
  En ik geef je op een blaadje dat de Indiërs die ik heb gesproken, zowel in Noord- als in Zuid-India, mij juist complimenteerden.
  En weet je waarom, deze wereldburger kan hindi praten, lezen en schrijven in de tekens die bij het hindi horen. Ze waren ook verbaasd, dat ik geen Christian name (zoals ze de westerse namen noemen) heb, maar gewoon een hindostaanse voornaam. Ze wouden zowat alles weten. Waar ik ben geboren, hoe het komt dat ik het hindi zo goed kan praten enz enz.
  Overal waar ik kwam, heb ik netjes in het hindi gegroet en hindi gepraat.

  Toeristen betalen voor een toegangskaartje duurder dan de ingezetenen van India.
  Ik hoefde dat niet. Bij het loket van Taj Mahal is zelfs letterlijk tegen mij gezegd:

  Tum lagti hoon mera jaise, mai tumhe tourist ticket nahi bechoonga.
  Vertaling:
  Je lijkt op mij, ik verkoop jou geen toeristenkaart.
  Waarop ik antwoordde:

  Magar mai India ke niwaasi nahi hoon, mai pardesh se ayi jaha safar karne ke liyeh.

  Ik ben geen Indiase, ik kom uit buitenland en ben hier met vakantie.

  Trouwens waarom heb je het over een echte Indiër, heb ik ergens beweerd dat ik een Indiase ben. Nogmaals ik ben een wereldburger en mijn afkomst is hindostaanse.
  Een trotse hindostaanse ook. Dat is mijn identiteit.

  Alsof de Anti’s en de Suri’s, die dezelfde roots hebben elkaar o zo liefhebben.
  Alsof de Afrikanen zo ontzettend welgesteld zijn op de creolen uit Suriname.
  En dit probleem zal zich ook afspelen bij de andere etnische bevolkingsgroepen.

  Las gisteren dat er in Rotterdam een ‘Surinaams-Afro school’ komt, waar mensen met een afro-afkomst, naartoe kunnen om hun eigen achtergrond te leren kennen.
  Deze mensen kampen met hun identiteit.

  Dit artikel is hier te vinden bij nieuws uit
  Nederland en heb mijn reactie gegeven.

  Dit probleem speelt zich niet af bij de hindostanen. Ze kennen hun achtergrond, ze kennen hun cultuur, ze weten wat hindostaan-zijn inhoudt.
  En ook zullen er natuurlijk uitzonderingen zijn.

  Maar BlakkaPepre het zal me niet verbazen als mocht blijken dat je een bekende bent,
  die nu met een andere nick heeft gereageerd.

  Wat mij verder opvalt:

  Heb ergens gelezen dat het een tijd in geweest zou zijn, dat de hindustanen zich Indiërs noemden. Dat werd afgekeurd. Ze zijn Surinamers want ze zijn geboren in Suriname.

  Maar een hindustaan/se die in Nederland is geboren en de Nederlandse nationaliteit bezit, mag zich geen Nederlander noemen.
  Hij/zij is Suri, want de ouders zijn geboren in Suriname.
  En dat vind ik behoorlijk krom.
  Mijn ouders en grootouders zijn in Suriname geboren. Ikzelf niet.
  Ik heb de Nederlandse nationaliteit en toch ben ik geen Hollandse, maar ook geen Surinaamse.

  Stel dat ik naar het buitenland vertrek en over een jaar of 30/40 begin het bij mij te kriebelen, dat ik terug wil.Dan zal dat heus geen Suriname zijn maar Nederland, het land waar ik ben geboren.
  Ik zie dit bij zoveel ouderen, waaronder mijn eigen ouders. Ze willen hun oude dagen daar doorbrengen in het land waar ze zijn geboren en opgegroeid.

  Malli,

  Moro betre me don, ma mi no lagi.
  If yu don, dan i kan leri ete, ma if yu lagi, da yu sa tan lagi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES