Importverbod EU nekt Surinaamse vogelexporteurs

10

PARAMARIBO, 10 jan – Het verbod op de import van vogels in de Europese Unie is funest voor exporteurs. Dit stelt de Vereniging van Vogelsexporteurs, VVE. De bedrijfsvoering wordt ernstig bemoeilijkt door het wegvallen van de grootste afzetmarkt, Nederland. Sinds de invoering van de maatregel in november 2005 zitten de exporteurs met de handen in het haar.

“De schade beloopt zeker een miljoen dollar op jaarbasis. Er wordt nu al veertien maanden heel weinig geëxporteerd”, zegt VVE-voorzitter Iwan Hasnoe tegenover de Times of Suriname. Nu is er alleen nog een veel kleinere markt in Azië. Maar die export dekt de exploitatiekosten niet. De EU heeft vooral bezwaar tegen de wijze van transport. Zo’n zestig procent van de vogels zou de overtocht niet overleven.

De exporteurs betwijfelen dat. “Ik denk dat men niet goed geïnformeerd is over wat wij al hebben gerealiseerd”, aldus Hasnoe. Het Wereld Natuurfonds heeft het over veel lagere percentages. Het betreffende rapport zal worden opgestuurd naar Brussel. Ook zal worden voorgesteld om het Europese importquotum te verlagen van vijfentwintigduizend naar dertienduizend vogels per jaar.


10 REACTIES

 1. eigenlijk moet er een totaalverbod komen.die
  vogels horen in de vrije natuur thuis en niet
  in een kooi. ik zou voorstellen om de leden van de vve een tijdje in een kooi te zetten
  en ze dan vragen hoe dat aanvoelt.


  Maak melding

 2. Weg met de Wereld Natuurfonds in Suriname, ze doen alles verkeert. Er werken alleen maar buitenlanders die niks over Suriname weten. Zee Schildpadden niet meer dan 100, terwijl Suriname meer dan 100.000 jongen heeft losgelaten. Waar zit de rest, ja opgegeten door de Amerikanen. Vogelkwekers willen wat verdienen, maar kunnen dat niet. Buitenlanders leveren alleen maar verboden gif in Suriname en er word maar raak gespoten. Van Wereld Natuurfonds hoor je niks. Ja een kant dood maken en aan de anderkant beschermen.


  Maak melding

 3. De Wereld Natuurfonds in Nederland doet niks tegen het beschermen van Palingen. Tot heden is niet bekent dat palingen (logologo of slangvis) in Nederland eieren leggen. Palingen komen in Nederland als jongen de rivieren binnen, worden massaal gevangen en geweekt en opgegeten. Vroeger keerden de ouderen terug naar zee in de buurt van de Antillen om eieren af te zetten. Nu worden ze met uitsterven bedrijgt. Je hoort niks van de Wereld Natuurfonds. Ze kunnen alleen maar boeken verkopen en geld verzamelen. Ander Land slecht maken, wat in hun eigen Land gebeurd hoor je niks. Waarom helpen ze de vogelkwekers niet. Ik heb het over kweken en niet over wild gevangen vogels.


  Maak melding

 4. Men vergelijkt appels en peren/awarra’s en knippa’s.Een totale export verbod op dieren is het beste.Laat diedierenhandelaren een andere vak leren(metselaars..timmerman) daarmee kun je ook geld verdienen.De wereld natuurfonds voorkomt uitroeing van de wilde dieren in afrika,azié en misschien ook suriname..
  Laat de dieren leven en de beesten omscholen


  Maak melding

 5. Dewanand
  je weet dus echt niet waar je over praat: vogelkwekers: 100% van de ge-exporteerde vogels is wildvang. Ik heb zelf meerdere keren gesproken met de heer Hasnoe en hem proberen te overtuigen dat nakweek de toekomst is. Vanaf dit jaar zal de EU alleen nog maar (nakweek)vogels accepteren vanuit landen die vrij zijn van vogelpest. Suriname zou dus kunnen exporteren. jammer dat men al jaren kiest voor de gemakkelijkste weg en dat is vangen. Het wereldnatuurfonds speelt geen rol: de exportquota voor vogels is ZELF vastgesteld door de Surinaamse exporteurs en bekrachtigd door CITES. Het is wel logisch dat het WNF de vogels liever ziet vliegen in het wild, zoals zovelen met ons.


  Maak melding

 6. Laat de vogels lekker en vrij in de natuur..niemand heeft last van vogels.
  Geweldige beesten voor natuur evenwicht,dus worden jullie niet hebzuchtig..laat met rust het idee al maakt mij behoorlijk boos..


  Maak melding

 7. he he peaple als wij alle dieren de vrijheid moeten geven in de natuur is bestemd voor,koeien,kippen,varkens,ectr.ectr.ga maar door,maar?? wij moeten ook vlees eten of niet,sarie mang.


  Maak melding

 8. afblijven van papegaaien; papegaaien vliegen rond in nederland, die losgelaten zijn door dierenbezitters; papegaaien horen thuis in de tropen en niet in europa, vogelhandelaren moeten een ander beroep gaan kiezen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.