dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGesteggel over Suriname’s economische groei

Gesteggel over Suriname’s economische groei

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 jan – Parlementariërs van coalitie en oppositie zijn niet op één lijn te krijgen als het aankomt op bepaling van de rol en waarde van Suriname’s economische groei. Waar aan de ene kant de groei bejubeld wordt van ruim vijf procent de afgelopen jaren, wordt aan de andere zijde gewezen op de relativiteit van die vaststelling. Wie merkt er wat van?

Dat is volgens de oppositie de hamvraag. “Terwijl de koopkracht daalt en er een toename is van armoede, komen we en zeggen: tel uw zegeningen, het gaat goed want er is stabiliteit, groei en er komen investeringen”, zegt NDP-parlementariër Kenneth Moenne. Die zegeningen zijn volgens president Venetiaan wel te merken, als maar de nodige tijd en moeite worden genomen.

Guno Castelen van de coalitie wijst op de gunstige rapporten van het IMF en kredietwaakhond Standard & Poors. Wat ontbreekt is een evenwichtige verdeling. Maar de gunstige ontwikkelingen mogen niet genegeerd worden. “Groei is er wel, we hebben ook eerder perioden gehad van grote groei vanwege enorme bauxiet exporten, maar waar zijn we vandaag de dag?”, aldus Moenne.

Volgens Venetiaan wordt een vals beeld geschapen van wat coalitie en regering bedoelen. Het gaat er beslist niet om de samenleving een rad voor de ogen te draaien en ontwikkelingen rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn. “We roepen het volk op om hard te werken en ervoor te zorgen dat we vooruit gaan, we vertellen niet dat de gebraden kippen u in de mond zullen vliegen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. a volk e pina

  dat zijn ook de zegeningen
  geboorte beperking zijn ook de zegeningen,
  mi weri fu a regering disi, marica en derest no habi wan dropu sjin,ze willen maar blijven zitten om te stelen, en het arme volk blijf maar lijden.

  Akuba.


  Maak melding
 2. De financien die het kabinet heeft uitgegeven aan het feest met Sabakauw en weet ik veel welke bendes nog meer hadden ze beter kunnen gebruiken om de minder bedeelden te voorzien van een kerstpakket


  Maak melding
 3. Castelen no man opo,den godde,sa a an begi pot na en(g)poso is moeilijk af te zweren,
  daarmee hebben ze de verkiezing moeten winnen
  na wan sari a sturu swetie djin(g)dus het is heel moeilijk te schatten meneer castelen,
  dat het volk pinaart,jullie blijven maar fantaseren.

  Akuba


  Maak melding
 4. De NDP heeft gelijk. Wat de doorsnee Surinamer interesseert is wat hij dagelijks kan verwachten. Gunstige rapporten van IMF of Standard & Poors zal iemand op Winti Wai, Flora, Balona, Vlijt of Munder een worst wezen.

  De bevolking wil (op dit moment) per dag weten waar men aan toe is en heeft niets aan al deze priet praat in het parlement.
  Aan de andere kant is het ook de schuld van de Surinamers zelf want ze hebben zelf voor deze idioten gekozen.


  Maak melding
 5. Het is typerend..men leest, geef beter of meer kerstbrood, de ander zei, niet denken dat er gebraden kip naar je toe komt vliegen, nog erbij direct in de mond..no no a torie dati no kang en a no boeng..onder geen enkel voorwaarde..
  Maar een flink stuk “domeingrond”,ai-boi je weet toch, kom nauw..Dan kunnen de kinderen na, pa en mama dood..verkavelen..dan komt er heel veel geld op de bankrekening,,of nee” ze zullen nu met pa en ma de grond onderhouden door een gestructureerde overheid met impuls van de juiste instantie’s..mi-boi..ai dan begint men te leven.
  Dit omdat de huren, mi-boi zijn niet te betalen als je voor Lantie werkt(dan joe klem moro) de verhuurders willen Euro’s of Dollar’s zien, dus met hard werken redt men het niet.
  Geen stap vooruit..

  Dus nu de bevolking eerst helpen en ze vragen hun verstand te gebruiken..want.. met hard werken kan je niet rijk worden, maar als jij je kop gebruikt wel..(geen list en bedrog)…Dus ga voor domein….


  Maak melding
 6. Een psychologisch spelletje van vene om weer kiezers voor zich te winnen zeker?
  Vene geef gewoon toe dat je niks kan betekenen voor het surinaamse volk.

  Jeff


  Maak melding
 7. ik hoop dat de ogen van sur nu wel open gaan ,en dat ze nu masaal de straat op gaan, om die boeven die zij zelf hebben gekozen nu de laan uit te sturen, het jaar 2007 is het jaar van de waarheid , mensen kom op voor je stem, en je recht, laat je niet meer bedonderen en voor de gek houden met zoetje praatjes, stand up for your right, weg met vene en aanhang


  Maak melding
 8. De gebraden kippen zullen niet in de monden van de Surinamers vliegen nee,want de regering gunt de surinamer niets. De goud gebraden kippen vliegen wel in de monden van de canadezen!!!!De regering houdt liever uitverkoop dan dat het aan de eigen bevolking te geven!!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Prachtige cijfers allemaal. Helaas heb ik het voetvolk niet kunnen overtuigen van deze ontwikkeling. Vele, eertijds grote zielen leiden in stilte.

  De veteranen kompetitie van het Willibrord Axwijk Complex(S.O.S.I.S.) kan maar niet aanvangen omdat de meeste clubs er niet in slagen om de jaarlijkse inlegpenningen op te hoesten. De zielen zijn van goede wil, maar kunnen het gewoon niet opbrengen.
  Is dat geen graadmeter?


  Maak melding
 10. Ik woon al meer de helft van mijn leven in Nederland. Vaker ben ik met familie-bezoek geweest naar Suriname. Mij is sinds Venetiaan president van Suriname is geworden gebleken hoe een substantieel deel van Surinamers een soort wrok ten opzichte van hem koestert. Die wrok is enkel gebaseerd op het feit dat Venetiaan de enige is in Suriname die de mafia-baas a la moordenaar durft aan te pakken.
  Venetiaan (zijn regering)heeft wel degelijk vooruitgang geboekt in Suriname.
  Zij die al vergeten zijn wat in het verleden gebeurd is in Suriname wil ik meegeven waarom het beter gaat met ons land.

  – op de nederlandse tv zie/hoor je nu bijna niets meer over Suriname, want Venetiaan is er niet om zichzelf zoveel mogelijk uit handen van justitie te houden.
  – de pakketten-dienst naar Suriname draait nog wel maar veel (80%)minder dan vroeger.
  – de salarissen (hoe klein ook)worden maandelijks in Suriname uitbetaald dit in tegenstelling tot de periode Bouta/Wijdenbosch; zelfs de aow wordt nu maandelijks uitbetaald.
  – de lange rijen voor winkels met lege schappen behoren nu in Suriname tot het verleden.
  – nu gaan er toeristen (niet Surinamers)heen, de grote tour-operaters weten nu waar het land ligt; een enkele tientallen landgenoten verdienen hiermee hun brood.
  – Suriname is nu zowaar interessant geworden voor investeerders, dit vanwege het betrouwbaar beleid van Venetiaan en zijn regering.
  – weet u wat zo frappant is een paar fervente aanhangers van Bouta en zijn gang zijn geremigreerd naar Suriname; toen hun baas het helemaal voor het zeggen had durfden ze dat niet uit vrees voor hun leven; toen konden ze ook hier in Nederland niets negatief schrijven of zeggen maar nu mogen ze alles zeggen en schrijven in Suriname.
  – Venetiaan (zijn regering)laat voor het eerst in drie decennia zien dat wij de potentie hebben om goed beleid te maken, voor het eerst kunnen Surinamers in Suriname weer sparen, de handelsbanken aldaar doen hun voordeel mee.de centrale bank heeft zelfs een bescheiden reserves opgebouwd.

  Ik zou zo door kunnen gaan maar dit is niet nodig, ik herinner me iets wat Bouta ooit zei ‘Surinamers hebben een kort denk vermogen’.

  Het is namelijk zo dat iemand die moeilijke beslissingen durft te nemen in een land waar de bevolking voor een roti stemt voor een populistische moordenaar nooit populair zal worden. Venetiaan hoeft niet populair te zijn als Suriname en haar bevolking maar goed varen qua vooruitgang en welvaart door zijn beleid.

  Sinds Venetiaan en zijn regering het beleid bepalen kan ik met geheven hoofd de Nederlanders tegemoet treden. Ik hoef mij niet steeds te verdedigen waarom er in hemelsnaam geen toiletpapier is in Suriname. Venetiaan zal als zijn termijn erop zit en zijn partij hem moet vervangen echt weggaan en echt niet op elke podia om amnestie vragen want hij liet en laat niemand vermoorden om de macht.
  Laat Venetiaan zijn beleid uitvoeren en wij allen (Surinamers)zullen baat bij hebben.


  Maak melding
 11. Nr.11..jij bent een slappeling, met een bedrieglijk verhaal…de tegenstanders hebben steeds de winkels leeggehaald..daarsnaast alleen de blakkamang loopt te schreeuwen om w.c.papier..ga na en kom de waarheid vertellen.


  Maak melding
 12. nr.11.Afro…jij bent een negro-verkoper.
  Jij en Vtje zijn lam en blind…waar is jouw domeingrond, heb je ooit kunnen verkavelen en verkopen.
  Gebruik je bovenkamer wij praten over nu.
  Laat jij, je kleinkinderen over 25 jaar verkavelen ?.no doe dong…kijk hoelang Vtje bezig is, nog steeds blijven wachten ?
  Wees gerust alles komt terecht, wel, wel na je dood.
  En wie zat Su. in de jaren ’80 te onderdrukken.
  Weet wat je zegt, en gebruik je bovenkamer.


  Maak melding
 13. Als ik de reakties van al die mensen hier lees,heb ik het gevoel dat het allemaal intelligente mensen zijn.Bravo! Ze kunnen het allemaal veel beter! Maar in feite hebben ze maar een grote smoel. Wen er maar aan het feit dat jullie geen surinamers zijn.Dus geen recht van spreken. Laat Surinamers over. Jullie maken je onzettend belachelijk ! Jullie hebben helemaal geen recht om voor hun te bepalen wat en hoe zij het zouden moeten doen. Houden jullie op om steeds maar kritiek te leveren. Stelletje idioten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES