Surinaamse melkboeren gaan ten onder aan succes

1

PARAMARIBO, 9 jan – Melkboeren dreigen ten onder te gaan aan hun eigen succes. Na jaren van sukkelen, schiet de productie landelijk weer omhoog, maar dat betekent nog niet dat het de boeren nu voor de wind gaat. De vooruitzichten zijn niet bepaald fraai nu de Melkcentrale Paramaribo, MCP, van de overheid op het punt een streep te zetten onder de gegarandeerde afzet.

Om MCP in staat te stellen te concurreren met particuliere zuivelproducenten, zal de wettelijke opkoopplicht worden opgeheven. De particulieren hebben meer armslag om goedkopere melkpoeder te importeren. “Om te overleven in een markt met concurrentie en veel importmerken, moeten we niet gebonden zijn aan het afnemen van rauwe melk, zegt MCP-directeur Dewkoemar Sitaram tegenover de Ware Tijd.

Of er ook wat voor de boeren zal worden gedaan is niet duidelijk. Die zijn voorlopig nog verplicht te verkopen tegen een vaste prijs. “We willen wel werken met rauwe melk, want we zijn er voor de sector, maar we moeten ook kunnen concurreren. Dat de melkboeren niet uitkomen is een andere discussie”, aldus Sitaram. Volgens verwerkers is overheidssteun voor de boeren nodig om hen overeind te houden.


1 REACTIE

  1. wat een chaos en tegenstrijdige berichten met mcp en de melkboeren.
    men doet doet maar wat maar niks verloopt gecoordineerd en synchroon. en maar klagen over, ” er zijn problemen”.
    doe dan er wat aan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.