Jaren 80 voor Suriname meer vloek dan zegen

27

PARAMARIBO, 9 jan – De jaren tachtig zijn voor Suriname meer een vloek geweest dan een zegen. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De militaire dictatuur van die dagen heeft zoveel ellende over de samenleving gebracht, dat de enkele goede verrichtingen zwaar overschaduwd zijn. Aanhangers van de leiders uit die periode zullen het zich goed moeten realiseren.

Wanneer geroepen wordt om niet steeds slechts negatieve zaken te belichten, zoals de Decembermoorden, dient beseft te worden dat de nalatenschap niet eenvoudig te verteren is. Onder meer NDP-parlementariër Ricardo Panka heeft dit te verstaan gekregen toen hij in het parlement pleitte voor het tellen van de zegeningen uit de ‘revolutionaire periode’.

Volgens Venetiaan halen de zegeningen het bij lange na niet. Gewelddadigheden uit die periode, waaronder de Decembermoorden hebben een lange schaduw vooruit geworpen. “We kunnen doorgaan met de Moiwanamoorden. Ik ben voorzichtig want wij weten dat er gevoeligheden aan allerlei kanten liggen. We kunnen ook doorgaan met de Atjonimoorden. Personen die uit huizen zijn gehaald en zijn vermoord.’


27 REACTIES

 1. en waarom gaan we niet door met moiwana en atjoni?
  waarom alleen 8 december? is het omdat niet bouterse bij moi wana en atjoni betrokken is ,maar de huidige bevelhebber die door Vene benoemd is en handhaafd word? o ja daarom.


  Maak melding

 2. We moeten de jaren tachtig niet samenvatten met een dag nl 8 december als of er niets anders gebeurt is.Als 8 december de rest overschaduwd,dan maakt het niet uit als we over de rest praten.dus vanwaar die paniek elke keer als iemand over iets anders dan 8 december praat.Maar duidelijk is dat men probeert mensen te dwingen niet over andere dingen dan 8 december te praten.Gedwongen overschaduwing. Je mag niet eens over de slachtoffers van 8 december praten of Vene en aanhang word al boos.


  Maak melding

 3. Deze schoft (vene) hij laat weer zijn masker vallen want volgens deze schaamteloze tiran deed de regering aron het in die jaren 70 het heel goed.Wel laat mij deze tarantula zeggen : dat dank zij een malitaire optreden is er verandering gekomen in het surinamse economie, want toen in de tijd van arron was het alleen maar corruptie en machtsvertoon van overheden. Dus deze schoft moet ophouden met dat soort aantijgingen van de jaren tachtig alhoewel ik het niet goed praat over de moorden die zijn gepleegd, maar laat venetiaan en zijn companen vertellen wat zij in het binnen land gingen bespreken op stoelmanseiland. Ik denk dat hij liever nu over de strategie kan spreken hoe ze paramaribo binnen zouden vallen op de kersdag van 82 houd u me dat ten goede.


  Maak melding

 4. Wat dacht u van het openstellen van de cocalijn die via Suriname verloopt. Dat is de grootste ellende waarin Suriname verkeerd en waar wij nooit vanaf zullen komen.


  Maak melding

 5. Helemaal mee eens. Helemaal waar.
  Maar ……….
  Ik word er moe van.
  A)het is al duizend keer gezegd. We weten het nu wel. Zullen we stoppen met steeds terug te kijken en eindelijk eens vooruit kijken.
  B)Deze man heeft al drie keer de kans gekregen het beter te doen. Waarom lukt het maar niet. Misschien moet hij in plaats van terug te blikken eens in de spiegel kijken en de hand in eigen boezem steken.


  Maak melding

 6. Vtje ik dacht echt dat je slim was, slim, slimmer..(verstandig)…
  Maar dit nee toch…wie en wie hebben de NPS tot 22.00 uur die zondag 24-02-80 duidelijk proberen te maken waar anderen mee bezig waren..

  Heeft de NPS geen informatie centra..??(het verleden)

  Niet verstandig deze uitspraken te doen, gewoon uw bovenkamer gebruiken.

  Citaat…ik weet niet waar deze padvinders met het land willen als ze willen mogen zij..

  Als NPS baas… foei foei foei..jouw eigen grootheidswaan(nps) nu proberen te verdoezelen.

  “80 moet ieder Suri..ondanks dat het harde tijden waren koesteren, wij hebben veel ondervonden en veel geleerd..

  NPS. nps. ai-boi…neem dit mee aub en ga na denken..blijf aub als topman van een land geen haat zaaien.
  Joe no lobi sranang soso wraak di ini ding bonjo foe joe.
  Komt nog bij dat joe nanga a mang na paramang
  zorgoe joe lobie a mang.
  Ga voor vrede, anders hebben wij morgen een andere “”bullshit””.


  Maak melding

 7. Dat klopt mensen. Ik ben moe van al dat gedoe al zo lang geen oplossing. Amnestie is het beste. Houden jullie op met dat gedonder. Deze regering houdt de nabestaanden voor de gek, alleen om aan de macht te blijven. Laten ze praten over de armoede die er nu eerst. vene heeft boter zijn kop. praat eerst over je zelf hoor en dan over je zelf. verbeter de wereld en begin bij je zelf.

  ciao dit was trotse surinaamse lene


  Maak melding

 8. ROB, misschien weet je het niet, maar tijdens Aaron tijd was heel veel mis en het land werd uitgebuid. En vergeet niet dat Aaron toen geld van Ned. heeft ontvangen om ziekenhuis afval in het binnenland te dumpen. Ik kan nog meer vertellen, maar doe het niet. Onderzoek het maar eens.

  LAFU, heel veel van de problemen die jij
  aankaart komt niet alleen voor tijdens Vene, maar gebeuren al ticht jaren.

  DINGENS, ik sta volkomend achter jou. Steeds terug naar het verleden bereik je helemaal niets mee, tenzij er mensen op de wereld zijn die getraumatiseerd zijn.

  Janny.


  Maak melding

 9. Weer een poging om zijn eigen falen onder t tapijt te vegen . t Volk is de ellende en trauma,s van de binnenlandse oorlog nog niet eens te boven , en i.p.v. daaraan te werken door t land te besturen op een opbouwende manier , volgen de schandalen van zijn”niet beleid”” elkaar in rap tempo op. Met deze soap die een regering moet voorstellen zijn land en volk -tig jaren terug gezet in ontwikkeling . Chantage politiek waar tegen hij niet is opgewassen , omdat hij t koste wat t kost “moest” en zou “regeren” , tegen welke prijs dan ook. En t volk betaald die prijs fors.Dan is t verschuilen achter de jaren tachtig niet alleen laf , maar kortzichtig. Tonnen boter heeft deze regering en dit parlement op z,n kop, dus waar lult hij over? Tien schone handen? Zo ken ik er nog een paar.Vroeg of laat komt hij er achter hoe t werkt.


  Maak melding

 10. “en waarom gaan we niet door met moiwana en atjoni? waarom alleen 8 december? is het omdat niet bouterse bij moi wana en atjoni betrokken is ,maar de huidige bevelhebber die door Vene benoemd is en handhaafd word? o ja daarom.
  Lafulastig”

  Deze posting van Lafu is zeer lastig voor zijn vriend bevel!
  De analyse laat ik aan u over!
  Komt u er niet uit, lees het dan 100 keer over en over en over ….

  Wie was er(of speelde hij alleen maar)
  bevel toen ter tijd!?
  Het is lastig noh Lafu!


  Maak melding

 11. nu is het duidelijk dat vene aan geheugenverlies lijdt , hij kan zich niet herrinneren dat de grote plaag van sur de n.p.s is voor de onafhankelijkheid, erna, ook vanaf 1995 jaar tot heden, vene heeft maar een stopt woord bouta, hij lijdt aan de boutasyndroom tot voor een zieleknijper oom vene en consoorten van n.p.s


  Maak melding

 12. Geachte redactie,

  Voor Venetiaan zeker, want inplaats van Paramaribo, kreeg hij in 1980 een heel land genaamd Republiek Suriname op zijn boterham.

  REGEREN DIE HANDEL !!!!zeiden de militairen.

  Weg ontwikkelingshulp, creatief denken. Weg buitenlandsepolitiek in buitenlandse handen, nu zelf je eigen koers bepalen zei Bosje.

  Stop de uitverkoop van onze natuurlijke hulpbronnnen !!!! DEALEN MET DIE GASTEN !!!!zei DESI.

  Geen kepoti meer, WERKEN!!! zei de Comandant.

  En wat denk je: ‘Lesi-man Sjakus’ werd boos, want hij moest zich hardhandig en snel aanpassen aan een nieuwe situatie genaamd AANPAKKEN !!!.

  Maar hoe lang kan een mens met gezond verstand boos blijven, totdat
  je het nut van gaat inzien.

  Trouwens meneer Venetiaan, wat vindt u van Staatsolie Suriname??? Komt er nog antwoord?


  Maak melding

 13. Venetiaan heeft dit volk niets meer te bieden. Alles wat hij uitkraait slaat als een tang op een mager varken. Waarom komt hij het volk niet toespreken over hoe wij naar onze vooruitgang moeten werken. Wordt het niet tijd dat wij een punt achter die periode zetten en ons blik richten naar de toekomst. Hoelang moeten de Surinamers uit de achterstandsgebieden wachten op verbetering van hun woonomstandigheden? Ze hebben niets aan die kletspraat van Venetiaan, die steeds maar zoekt naar zondebokken voor zijn falend beleid.


  Maak melding

 14. Vene zit niet te huilen en beschuldigen,dat doe je al 25 jaar.

  Red je eer door gewoon meneer Jethoe uit tenodigen een goed gesprek te voeren een plan maken hoe het land bestuurt moet worden,want dat heb je niet.
  Je moet elke dag denken wat je de volgende dag zal doen,dat hoeft die meneer niet die denk al 25 jaar vooruit.

  Geef hem desnoods een functie als regerings adviseur samen met meneer Jharap en zie wat er in 2007 met suri gebeurt.

  Je bent al immers over de zeventig,hoelang nog te gaan je hersenen zijn aan onderhoud toe slijtage..

  Wij zijn de kinderen die het beter willen.


  Maak melding

 15. vanaf 1492 tot ver na 1863 was er ellende , martelingen Baron, Boni en sholiceur levend verbrand op de heiligeweg.
  ABAISA DOODGESCHOTEN, GOUVERNEUR kIELSTRA DIE VELEN HEEFT LATEN VERMOORDEN et , etc.
  Ik wil niets goedpraten, maar de oorzaken zijn er wel.


  Maak melding

 16. vene vraag aan de huidige bevelhebber waar hij op de dag van mooiwana was en van welke compangnie hij commandant was, en welke peleton daar was bij mooiwana .u antw sang a mang mik mie fesi fatoe ik was niet op de hoogte van die man zijn hebben en zijlen.dus voor dat je iemand benoemd onderzoek eerst die zijn verleden.


  Maak melding

 17. Wie heeft louie doedel in LPI laten verrotten alsof hij gek was, nee hij was te slim.Eugene.Drenthe was ook te slim, en zo zijn er meer.
  Maar zodra je zwart bent of indiaan dan mag je niets.


  Maak melding

 18. ventiaan heeft Suriname en de Surinamers niet lief anders was hij afgetreden of anders gehandeld als president.Deze man zit vol wrok en dat is een staatshoofd niet waard.Een staatshoofd die zijn al dan niet gewezen onderdanen niet bezoekt in het buitenland is zo’n hoge ambt niet waard.Kijk maar naar koningin beatrix hoe vaak zij naar de antillen is geweest omdat er,behalve antilianen,vele blanke nederlanders daar wonen en canada idem dito.Dat zijn partijleden hem niet tot orde kunnen roepen is begrijpelijk omdat het een stelletje machtsdronkaards zijn.Dat de coup van ’80 mede hierdoor is onstaan vergeten ze derhalve.Dat hij de NDP met “wortel en tak” (lees Bouterse) gaat uitroeien,zoals hij zelf had geuit,zal moeilijk gaan omdat zeer zeker het hele Surinaamse volk zal worden uitgeroeid.De wortels en takken zijn te ver doorgegroeid.Laat het werk dus aan een ander over en ga cassave planten vene.


  Maak melding

 19. Een ding begrijp ik niet..waarom zit er zoveel haat tot liever wraak in de NPS..
  Als er zeveel haat is bereikt een mens niks en ook niks haat betekend vernietigen (vloek)
  Een hater krijgt daarom nooit een zegen al wordt hij 100. jaar..Zit altijd zonder succes.(problemen veroorzaakt door haat)het is zichtbaar.
  NPS ga hieraan werken, op dit moment,zit alles vast, er gebeurd niks daadwerkelijk .
  Men hoort constant er moet dit er moet dat, maar niks en ook niks, na honderden dagen en jaren.(alleen corruptie)
  NPS. come up, come up.Doe iets en laat haat verdwijnen.


  Maak melding

 20. W.whome?
  Nee whome,yo communist, je rent weer uit die ene discussie naar de andere:
  http://www.waterkant.net/suriname/2006/12/28/strafproces-decembermoorden-gaat-beslist-door/

  Ik wacht nog steeds op antwoord. Mi no e long.
  Whome kan zelf niets analyseren dus laat hij het aan jullie over.

  Whome de reakties hier zijn duidelijk. Vene is het probleeem.
  Mercuur is de huidige bevel en hij was toen met zijn compagnie in moi wana. dus Whome…. i sab san begin die oude discussie af te maken, wurm je er niet uit.


  Maak melding

 21. Enkele jaren terug heeft Bouta reeds gezegd dat deze man (Venetiaan) vol haat en wrok zit. Hij is zo iemand die tot z’n graf wil afrekenen met allen die hem iets zouden hebben aangedaan.
  Ergo, Vene is een heel slecht mens en het ook niet waard om zich zelf president van Suriname te noemen.


  Maak melding

 22. Dat de jaren ` 80 meer vloek dan zegen zijn,juh, dat betreft alleen wat het kabinet zegt daarover.De gewone man van de straat,die verlangen naar zo een jaren ` 80 op dit moment.Vraag of beter gezegd luister naar de mensen op straat,op de markt en bij de bus halte die hebben het er steeds over:Suriname is mooi het land is goed,maarrrrrrrrrrrrrrrr we hebben geem echte Leider Venetiaan is de voetveeg van Brunswijk.

  God weet wat Venetiaan met die schurk Brunswijk heeft bekonkeld over die bewuste periode alsof Brunswijk zonder zonde is a dong boerikie.
  Alleen maar om te regeren heeft die baviaan van een Venetiaan een duivelse pact gesloten met die terrorist Brunswijk.
  Ja dan is 19980 inderdaad meer een vloek dan een zegen,dat geld alleen voor de regering.
  DE BEVOLKING VAN SURINAME DIE ZIET HET ALS EEN ZEGEN ALS HET ZICH,OP DIT MOMENT ZOU HERHALEN.Je hoort deze uitspraak heel veel in de straten Nah Bouta Wang Kan Sitie A kondre Baka.


  Maak melding

 23. Geachte redactie,

  Maar, als deze a-nationale man zoveel moeite heeft met slechts enkele delen of bladzijdens van de ontstaandsgeschiedenis van het Surinaams Nationaal Leger, en momenteel toch zelf verkozen heef van dit zelfde leger nu de Opperbevelhebber te zijn, waar l… praat hij dan over.

  En Staatsolie Suriname, die is momenteel de grootste verdiener van deze Frontregering, waardoor het wat ruim kan ademen, dank zij deze zelfde ‘jaren tachtig’.

  Weet u, ik zat gewoon toevallig naar de cover van het boek ‘Koningin van Paramaribo’ van Clark Accord te kijken (hier linksboven), en dacht dat dat best Vene zou kunnen zijn op die cover, smeulend, verzonken in zijn diepste verlangen, met – zonder dat dat getoond wordt – een hakbijl in zijn rechterhand, kijken naar het hoofd en lichaam van de “jaren tachtig” afgebeeld op een houtenblok.

  En gedreven door zijn haat en woede jegens deze Surinaamse Nationale Leider, zijn lippenrood met daartussen zijn Afride-tong, wapperend van obsessie, hoe hij die uiteindelijk eigenhandig zou willen scheiden, als oplossing voor zijn ’tachtigerjaren’ trauma.

  Om zich tenslotte vanuit zijn “mannelijke kant” uit te roepen tot ‘De koning van Paramaribo’, bejubeld door een horde oud gepensioneerden, gekleed in de kleuren groen/rood, zich voortstuwend met rolators en in rolstoelen, trouw gezworen aan hun grijze zichbaar verouderde doch nu iets minder verbitterde partijleidsman.


  Maak melding

 24. Grappig dat iedereen in deze forum ziet dat Vene suriname niets te bieden heeft. Maar de ezel heeft zich wel drie keer gestoten aan dezelfde steen.
  Vene’s beleid is het voorkomen van nieuwe intellectuelen. Onze eigen universiteit is bij hem een doorn in het oog. Er is na het militaire regiem nooit meer geïnvesteerd in onze eigen kinderen. Kennis maakt macht en Vene heeft liever dat je dom blijft. Geen wonder dat er vele studenten die buiten studeren liever weg blijven. Hun opgedane kennis wordt toch niet gewardeerd. Suriname loop qua knowhow op dit moment 30 jaren achter. Dit is niet in te halen, maar nog niet te laat dus stoot je niet voor de vierde keer aan dezelfde steen.

  jeff


  Maak melding

 25. De dag van 25 februari 1980 is voor het volk van de Republiek Suriname een moment in onze historie,dat nimmer uitgewist kan worden. Het is een moment, dat het hoogtepunt markeert van het volksverzet tegen sociaal-economisch onrecht.
  Opeenvolgende regimes leverden hun bijdrage aan het scheppen van een voedingsbodem voor verzet van het volk door in steeds toenemende mate het nationaal belang ondergeschikt te maken aan hoog opgeschroefde verlangens en belangen in de privé sfeer. Het zaad van verzet ontkiemde in snel tempo.
  Arbeider, landbouwers, ambtenaren, jongeren, werklozen, allen gaven steeds meer blijk van hun onbehagen in het wanbeleid. In de publiciteitsmedia waren de uitingen van de onlust de wrevel steeds weer te constateren.
  Uitzichtloosheid,gebrek aan vertrouwen, het ontbreken van geloofwaardigheid en gezag dreven duizenden landgenoten het land uit. Voor opeenvolgende regimes moet het wel een welkome gebeurtenis geweest zijn, dat grote aantallen landgenoten hun land ontvluchtten.
  Het wanbeleid elders had ook de krijgsmacht in zijn greep.Dat kon uiteraard niet anders.Het was immers het zelfde beleidssysteem en -apparaat dat elders verantwoordelijk was voor het scheppen van sociaal-economisch onrecht.
  25 februari 1980 vormt dan ook in feite het hoogtepunt van het volksverzet. Het was de dag dat de jeugd van de Republiek Suriname “BASTA” zei aan een verdorven regime.Voor de groep van zestien man was het een grote eer om in de eerste linie te mogen staan van het verzet tegen wanbeleid, onrecht, onrechtvaardigheid, corruptie.
  Op 25 februari 1980 heeft ons volk de oorlog verklaart aan sociaal-economische en maatschappelijke criminaliteit.
  Het bloed dat gevloeid is, moge niet alleen een prikkel zijn tot vernieuwing maar ook een waarschuwing aan allen die geen inhoud wensen te geven aan die vernieuwing.
  Moge “De nacht van de revolutie” een bescheiden bijdrage leveren aan die impulsbron om te koersen naar een productief beleid voor een nieuw Suriname.
  SURINAME

  Venitiaan uw reaktie over het beleid voor 80?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.