Bauxietreserves West-Suriname moeten op de veiling

15

PARAMARIBO, 9 jan – Suriname zal de bauxietreserves in West-Suriname zo duur mogelijk moeten verkopen, desnoods per internationale veiling. Dit stelt parlementariër Winston Jessurun van coalitiepartner DA’91. De joint venture van Alcoa en BHP Billiton biedt veel te weinig, zelfs minder dan via de vaak bekritiseerde Brokopondo-overeenkomst.

Die overeenkomst uit 1938 ligt nu onder vuur, omdat verreweg het meeste voordeel naar de bauxietmaatschappijen is gegaan. Toch is voorzien een geïntegreerde aluminiumindustrie, inclusief raffinaderij. Zoals het er nu naar uitziet zal alleen gemijnd worden in West-Suriname. “West-Suriname moet anders opgezet worden, anders gaat ons land wederom benadeeld worden”, zegt Jessurun.

Er zou een internationale veiling uitgeschreven moeten worden, in geval de onderhandelingen met de maatschappijen vastlopen. Staatsolie doet het al bij de offshore winning. Suriname moet ook aandelen zien te winnen in de multinationals. “Partnership met buitenlandse bedrijven heeft diverse voordelen, maar dan moet het land meeliften in het succes van deze ondernemingen. Wij moeten de hele waardeketen beheersen”, aldus Jessurun.


15 REACTIES

 1. Alles hier zelf produceren. Waarom op de veiling! Alcoa, Billiton en Suralco zijn uitbuiters. Suriname heeft nu de kans om zelf wat te verdienen. We moeten heel zuinig op zijn wat we nog hebben. Maken jullie zelf onderdelen van aluminium. Geef de armen een kans om ook wat te verdienen.


  Maak melding

 2. Geachte redactie,

  Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

  Onze jongens worden eindelijk een beetje brutaal.

  Te lang zijn jullie zogenaamd verliefd geweest, ma un si now san den e kari ‘fisti lobi’oftewel perverse liefde ? Den no o lobi yu moro, te yu e waka nanga koni!!!!!! Ma no bada.

  So, opo suku yu ‘sotu’ yusrefi nanga na koni nanga sabi san Anana gi yu, ma memre wan sani:

  Sabi fusanede Anton de Kom nanga ala den tra fetiman lasi den libi, ma no frede moro. Kaka yu borsu, opo yu ede en seti kondresani tapu wan krin nanga leti fasi.

  Waka nanga koni, Anana na fesi.


  Maak melding

 3. ook elk deel produktie die u maakt in een land wordt je afgerekend.
  je moet luisteren naar dat land die jouw de opdracht geeft
  dus ben je weer een slaaf.
  armen blijven slaven.


  Maak melding

 4. He zolang er zoiets bestaat als de G8 zal je met een veiling op de internationale markt toch niet de voordelen halen wat je in gedachte had. De markt leert: goedkoop inkopen en duur verkopen. Onze concessies moeten wij ook niet al te makkelijk weggeven. Maar je moet ergens beginnen. Partnership en vooral aandelen hebben vind ik veel belangerijker dan een hoge prijs vragen voor ruw materiaal.


  Maak melding

 5. Check een eerdere reactie van mij over dit punt.
  We moeten graven drogen en verkopen.
  Niks byzonders doen.
  We weten allang waar de bauxiet ligt.
  Weet je waar de multinationals met de bauxiet zullen gaan.
  Naar Trinidad.
  Daar heeft BP samen met de alcoa een deal gesloten voor goedkope levarancie van gas.
  Alles zal daar verwerkt worden en Suriname zal alleen de kraters overhouden.
  Hoe kan Suriname de rijkdom aan iemand anders zomaar geven.
  Als ik bananen heb geplant zeg ik toch niet aan een buitenlander van kom het oogsten en meenemen.

  Dit keer zal het de grootste fout zijn als de regering dat doet.

  Als dit staat te gebeuren, vindt ik zelf dat het Surinaamse volk door de Rechter moet laten toetsen of er geen sprake is van onkundig handelen van de Regering en of diefstal van rijkdommem van een derdewereldland. We moeten een een uitspraak van de Rechter hebben of wij niet door dit soort handelen, in naam van Globalisatie op een slinkse manier arm worden gehouden.
  Desnoods bij het internationaal gerecht.
  Want met een pennestreek kan niet het hele huid van de Surinaamse Burger worden verkocht.
  Waar en wat hebben we al die tijd geleerd van hoe om te gaan met ons rijkdommen.
  Is staatsolie nog steeds geen voorbeeld.
  Het is om te schamen.
  Maar ik heb een goede hoop dat het goedkomt.
  Ik hoop dat de regering verstandig handelt westsuriname niet weer als prestigeproject doorduwt.
  We zijn al 900mln NF een keertje kwijtgeraakt in dat project uit het ontwikkelingshulp.
  We hadden met dat geld al onze wegen kunnen verharden en was Suriname in de TOP voor wat betreft natuur en ecotoerisme. En last but not least. De auto’s en brommers van de arme boeren zouden langer meegaan dan in de kappotte wegen van nu.
  Welvaart is :
  Als het goed gaat met je burgers, gaat het goed met het land en pas dan is er sprake van welvaart.

  Met vriendelijke groeten

  Barca.


  Maak melding

 6. Alle beleidsmakers zijn zakkenvullers, waar dan ook. Opzich geen probleem als het volk maar niet er onder lijdt.
  Wat de surinaamse regering ook doet met onze aardse rijkdommen zal nooit ten goede komen van het volk. Surinaamse beleidsmakers hebben een mentaliteits probleem. Hierover kunnen wij elle lange dicussies voeren. Het ligt aan de surinaamse bevolking om dit in te zien.

  Dus of het nu duur wordt verkocht wat maakt dat uit, want het is toch maar een groepje die ervan gaat profiteren.

  jeff


  Maak melding

 7. Participatie in kennis, winst en bezit zijn de enige voorwaarden om voor onze samenleving het gebied met succes in concessie te brengen.Te beginnen met een kleinere concessie om ervaring op te doen. De opgedane kennis kunnen wij gebruiken om het overige gebied zelf te ontwikkelen naar het voorbeeld van Staatsolie. Aankoop van aandelen zijn een voorwaarde om inkomen te bestendigen en als onderpand te dienen voor toekomstige investeringen. Tevens houd men invloed. Het voorgaande moet een onderdeel zijn van onze nationale strategische doelen. West Suriname zal daar een onderdeel van moeten zijn. Niet te vergeten ook het onderwijs (kennis.De succesvolste economiëen in de wereld zijn de z.g. kenniseconomiëen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.